▪️شاخصههای محلۀ مطلوب (۳۸)/محور سوم: #انگیزش_در_محله
۳۴. تأمین نیازهای مشروع مادی و معنوی همۀ اقشار به خصوص بانوان و جوانان
محلۀ مطلوب در تأمین نیازهای مشروع و منطقی اهالی خود که در عناوین کلی معنویت، امنیت، خوراک و پوشاک و مسکن و خانواده خلاصه میشود، به گونهای جهادی پیشگام و تلاشگر است. لازمۀ این امر تهیۀ شناسنامۀ دقیق و کامل از نیازهای کلی اقشار محله در وهلۀ اول و در وهلۀ دوم، گردآوری مشخصات و اطلاعات نفوس و نیازمندیهای آنان است. در این رابطه به صورت ویژه باید اطلاعاتی جامع از مشخصات فردی، هویتی، اخلاقی و روحی و روانی جوانان در سن ازدواج محله از سوی خانوادهیار گردآوری شده و با هدف یافتن زوج مناسب در جمع خانوادهیاران محلات به اشتراک گذاشته شود. افراد ناتوان، کمتوان، معلول یا افراد دارای مشکلات حاد و یا خاص باید به صورت ویژه شناسایی شده و از حداقل حمایتها که حمایتهای روحی و روانی و کلامی است تا حداکثر حمایتها که کمک به حل کامل مشکلات آنهاست برخوردار شوند. اهالی محله به خصوص جوانان و بانوان نباید احساس کنند که محله و به صورت ویژه مسجد و به صورت ویژهتر امام مسجد نسبت به نیازهای آنها بیتفاوت است. ممکن است مشکلات آنها عملاً حل نشود، اما مهمتر از آن حس حمایت و پشتیبانی است که باید از سوی مسجد به اهالی تزریق شود. بانوان محله به خصوص بانوان بیسرپرست و بدسرپرست باید از حمایتهای ویژه و متنوع مددکار، تعاونیار، خانوادهیار و مشاوران برخوردار باشند.
@madineyefazele
هدایت شده از مدیریت در اسلام
▪️#دسترسی_سریع_به_مطالب
🔶شاخصههای محلۀ مطلوب: محورهای چهارگانۀ چشمانداز محلۀ فاضله
🔵محور اول: نظم در محله
۱. نمایانگر دولت اسلامی، مبنای کشور اسلامی و الهامبخش تمدن اسلامی
۲. برخورداری از شخصیت حقوقی مستقل و قانونی در نظام اداری رسمی کشوری و شهری
۳. مسجدمحور
۴. اماممحور و صاحب قرارگاه مرکزی امامت در مسجد محله
۵. متصل به شبکۀ ملی امامت و امارت
۶. شورامحور و مردممحور
۷. دارای قوای سهگانۀ امناء، محلهیاری و صلحیاری
۸. دارای انسجام تشکیلاتی به رهبری امام
۹. واجد مدیریت واحد و یکپارچۀ شهری با نماد محلهیار
۱۰. احیاگر وجوهات شرعیه و مستحب بهعنوان بودجۀ مدنی
🟠محور دوم: رشد در محله
۱۱. دارای شرح کامل مشاغل و مناصب و شرح شرایط، وظائف و اختیارات افراد
۱۲. اصلحگزین و شایستهگزین
۱۳. دارای شبکۀ فعال علمی متناسب با نیازهای تمام اقشار
۱۴. بهرهمند از نظام علمآموزی پیشرفته، عادلانه و سهلالوصول
۱۵. واجد آموزش نظری و عملی توأمان
۱۶. واجد نظام پرورشی قدرتمند در کنار نظام آموزشی
۱۷. نخبهیاب و نخبهپرور
۱۸. پرورشدهندۀ مستمر دانشها و مهارتها
۱۹. حامی همهجانبۀ نخبگان و ارزیاب و ارزشیاب آنها
۲۰. جبرانگر زحمات و خدمات بر اساس کار مفید و سازنده به شکل مکفی و مشبع
🟤 محور سوم: انگیزش در محله
۲۱. رهبری متنفذ و هدایتگر
۲۲. ارتباطات قوی، نزدیک و صمیمانه
۲۳. رفتارهای بههنجار
۲۴. کمترین سطح از نزاع و تعارض
۲۵. تمایل جدی و قابل رؤیت به آداب زندگی اسلامی ایرانی
۲۶. ارتباطات مشروع و همافزا مابین مردم و مسئولان
۲۷. حاکمیت اخلاقیات معتدل (حکمت، عفت و شجاعت)
۲۸. احساس هویت دینی و ملی و انقلابی در اهالی
۲۹. شادی، نشاط و سرزندگی
۳۰. آرامش
۳۱. رضایتمندی و امیدواری
۳۲. حاکمیت فرهنگ قناعت و اقتصاد
۳۳. فقدان رفاهطلبی، رفاهزدگی، اسراف و اشرافیگری
۳۴. تأمین نیازهای مشروع مادی و معنوی همۀ اقشار، بهخصوص بانوان و جوانان
@madineyefazele
▪️شاخصههای محلۀ مطلوب (۳۹)/ محور چهارم: #معنویت_در_محله
در پستهای قبل نمادهای نظم، رشد و انگیزش در محله را به اختصار بیان کردیم. حال به نمادهای محور چهارم و آخر مدیریت که #مدیریت_فرهنگ است میپردازیم که اگر در شکل مطلوب آن تحقق یابد به تحقق یک محلۀ معنوی منتهی میشود. فرهنگ پشتوانه و الگوی رفتار است، نه خود رفتار. لذا در دانش مدیریت، تدبیر آن جدا از مدیریت رفتار سازمانی و به شکل مستقل مطرح میشود. معنویت یا همان فرهنگ مطلوب به طور کلی در نتیجۀ سه نوع از برنامهها و مجموعه اقدامات عملیاتی تحقق مییابد که عبارتاند از:
۱. شناخت فرهنگ مطلوب
۲. شناخت فرهنگ(های) موجود
۳. تبدیل فرهنگ(های) موجود به فرهنگ مطلوب
در مرحلۀ اول که بیشتر جنبۀ مطالعاتی و تحقیقی دارد باید شاخصهها و اوصاف فرهنگ مطلوب اسلامی-ایرانی از منابع اصیل دینی و ملی استخراج شود. در مرحلۀ دوم، باید اطلاعات کافی از فرهنگ یا فرهنگهای موجود در عرصۀ مدیریتی جمعآوری شود که محصول آن میتوان سندی تحت عنوان «شناسنامۀ محله» باشد. در آخرین مرحله، فرهنگ یا فرهنگهای غیرمطلوب موجود طبق اصول و روشهای مشخص به تدریج و با مجموعه اقدامات و عملیات مناسب به فرهنگ مطلوب تبدیل میشوند که مرحلهای دشوار و زمانبر است و شاید دشوارترین مرحله از مراحل مختلف مدیریت باشد.
در پستهای بعدی به نمادهای یک محلۀ #معنوی یا دارای فرهنگ مطلوب اسلامی-ایرانی میپردازیم.
@madineyefazele
▪️شاخصههای محلۀ مطلوب (۴۰)/محور چهارم: #معنویت_در_محله
۳۵. وجود شناسنامهای کامل، دقیق و جامع از وضعیت فرهنگی موجود
قبلاً گفتیم که از مراحل ابتدایی شکلدهی به فرهنگ مطلوب در محله، در دست داشتن آمار و اطلاعاتی از وضعیت موجود است. این آمار و اطلاعات که در سندی تحت عنوان شناسنامۀ محله جمعآوری میشود، شامل اطلاعاتی کامل و دقیق از وضعیت جغرافیایی و موقعیت، اوضاع زیرساختی و عمرانی، نفوس و جمعیت، وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خانوار و محله است؛ یعنی پایشی دقیق از تمام ظرفیتها، استعدادها، امکانات، مشکلات، معضلات و تهدیدات محله.
بخشی از سند مذکور مربوط به پایش وضعیت فرهنگی محله است که در آن فرهنگ یا فرهنگهای موجود اعم از مطلوب یا نامطلوب با حداکثر واقعگرایی ثبت میشود. این سند مانند نقشۀ محدوده عملیاتی در جنگ است و به تصمیمگیران محله و از جمله شورای امنا کمک میکند که مشکلات و نیازها را دقیق شناسایی کنند و از تصمیمگیریهای سلیقهای و فاقد اولویت خودداری نمایند. وجود شناسنامۀ محله فوائد دیگری از جمله هویتبخشی به محل، ثبت تاریخچۀ محله برای نسلهای بعدی ساکنان و مدیران و تجربهنگاری مدیریتی برای انتقال به نسلهای بعدی نیز دارد. بر اساس این مبانی، تهیۀ شناسنامۀ محله اولین گام در انجام هر نوع اصلاحات فرهنگی است.
@madineyefazele
▪️شاخصههای محلۀ مطلوب (۴۱)/محور چهارم: #معنویت_در_محله
۳۶. وجود افق ترسیمشده برای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت و برنامۀ مدون برای تحقق چشمانداز محله
از جمله ابتداییترین مراحل و لوازم مدیریت خوب، چشماندازنویسی و برنامهنویسی است که در سطوح و زمانبندیهای متفاوت صورت میگیرد. چشمانداز پیشنهادی محلۀ فاضله که در همین مجموعه پستها در حال بیان آن هستیم، بر اساس ساختار موضوعی دانش مدیریت تدوین شده است و کمک میکند که افقی ملموس با شاخصههای قابل اندازهگیری و سنجش نصبالعین برنامهریزان محله باشد. برنامهریزان که اعضاء اندیشهورز شورای امناء محله هستند، برای تحقق هر یک از این شاخصهها باید برنامههایی بلندمدت (فیالمثل ده ساله یا بیشتر)، میانمدت (فیالمثل پنجساله) و کوتاهمدت (کمتر از یک سال) تدوین کنند و مراحل پیشرفت برنامهها و زمانبندی آن را پیشبینی نمایند. آنها باید با دقت و توأمان بر برنامهها نظارت کنند و مجریان برنامهها را ارزیابی نمایند. بنا بر این، بدون در دست داشتن چشمانداز، ولو موجز و مختصر و برنامهریزی، تحقق محلۀ مطلوب با تمام شاخصههای آن ممکن نیست.
@madineyefazele
مدیریت در اسلام
▪️ بافت جدید شهری همگام با سبک زندگی نو
با تغییر سبک زندگی نسل جدید، میتوان بخشی از این تغییرات را در سبک شهرسازی و سبک زندگی آنان مشاهده کرد. عمدۀ جوانان طبقۀ متوسط خصوصاً در تهران به شغلهای خدماتی مشغول هستند. درصد کمتری از آنان به لطف دلالی و نوکیسگی به خرید و فروش مسکن، خودرو و غیره اشتغال دارند. آنانی هم که جوانتر هستند و تجربهای ندارند را میتوانید در فروشگاههای زنجیرهای و پاساژها مشغول ببینید.
این تغییرات را به روشنی بیشتری در غرب تهران میتوان دید. در دهۀ اخیر توسعه و ساختوسازهای مطابق با سبک زندگی جدید، به دلیل خرید خانه توسط نسل جدید در این مناطق بیشتر شده است. این بافت از غرب تهران با مجتمعهای لانهزنبوری، مالهای عظیم، فروشگاههای زنجیرهای و مراکز تفریحی آغاز شد. فضای محیطی این مناطق که از منطقه 22 تهران آغاز میشود و شهرهایی مانند گرمدره و دیگر مناطق را شامل میشود طبق همین الگوی نو برنامهریزی شده است. فضای این مناطق بیروح، صنعتی، مصرفی و آشفته است که حتی احداث یک دریاچۀ مصنوعی و فضای سبز هم تار و پود آن را تلطیف نمیکند. در پس ساختوسازهای به اصطلاح مدرن و عظیم این مناطق یک نوع بیرحمی خاصِّ اقتصاد اولیگارشیمحور وجود دارد که با رجوع به عمق زندگی روزمره به آن پی میبَرید.
حال که رسانه و اولیگارشهای محلی و جهانی، نسل جدید را باهوشترین نسل تاریخ، گولنخورترین نسل تمام ازمنۀ بشریت، فهیمتر از گذشتگان و آزادترین آنان میدانند؛ اینان بردۀ یک سیستم مخوف شدهاند که زندگی پوچ خود را با پاساژگردی و کافهگردی معنا میبخشند. خستگی حمّالی برای این سیستم را با مصرف ماریجوانا و مسکرات پنهان میکنند؛ افسردگی روابط نامقید خود را با ریختن پول در شکم رواندرمان و نهادهای انگیزشی جبران میکنند؛ و تنهایی خود را با انوع سرگرمیهای تخدیری میپوشانند.
طبیعی است که چنین سبک زندگی و نسلی باید در یک گلخانۀ جدید و بافت نو به زندگی خود ادامه دهد. ازاینرو ساخت شهر و شهرکهای نو در این مناطق آغاز گسترش این نوع زندگی وابسته به اقتصاد مافیایی است. عجیبتر این است که نسل جدید بردگی خود را آزادگی تلقی میکند و گمان میبَرد تا بهحال «بردۀ» مفاهیم «ارتجاعی» همچون خانواده، خاک و مذهب بوده است.
@madineyefazele
▪️شاخصههای محلۀ مطلوب (۴۲)/محور چهارم: #معنویت_در_محله
۳۷. دغدغهمند و تلاشگر در برقراری عدالت اجتماعی و قضایی و عاری از ظلم
محله مانند هر عرصۀ مدیریتی خاص و عام دیگر، به شرطی که بهدست افراد دارای عدالت اخلاقی و نفسانی مدیریت شود، تجلیگاه عدالت اجتماعی نیز خواهد شد. محلۀ مطلوب در شناسایی انواع محرومیتهای اقتصادی و غیراقتصادی تلاش مستمر دارد و از تمام ظرفیتهای موجود در داخل و خارج محله برای محرومیتزدایی استفاده میکند. شورای صلحیاری محله با جلوگیری از تشکیل و انباشته شدن پروندهها در محاکم رسمی قضایی از طریق ترویج فرهنگ صلح و سازش و کدخدامنشی نقش مهمی در تسریع و تقویت عدالت در دادرسی ایفا میکند که در دادگاهها عملاً چنین امکانی وجود ندارد. همچنین شورای محلهیاری نیز بهعنوان حلقۀ میانی و مفقودۀ حکمرانی مردمی، با ارتباط و پیگیری مستمر از نهادهای دولتی، نقش مؤثری در جهت احقاق حقوق پایمالشده و رفع محرومیتها و تبعیضها ایفا میکند. شورای امناء با رصد عملکرد، دعوت و مطالبهگری از مسئولان مختلف محلی و شهری، زمینۀ شناسایی و رفع نیازهای مردم را فراهم میکند. امام بهعنوان ستون خیمۀ تشکیلات محله، همواره با راهنمایی و رهنمود مسئولان به سوی تحقق عدالت اجتماعی و مانعزدایی از آن بهعنوان یکی از اصلیترین اهداف تشکیل نظام امامت و ولایت ایفاء نقش میکند.
@madineyefazele
هدایت شده از پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی
♦گزیدهای از سیوچهارمین نشست مسأله شهر با عنوان «تمنای بهشت؛ تأملی در نسبت باغ ایرانی و پارکهای معاصر» 🔸لادن اعتضادی: یکی از درخشانترین دورههای تاریخ باغسازی ما دوران قاجاریهاست. مهمترین اتفاقی که در دوران قاجاریه رخ داد تاثیر غرب و گرفتن پدیدههای بسیاری بود که زاییده پیشرفت فرهنگی و هنری در غرب و ورود آن به ایران بوده است. این پدیدههای فرهنگی بر اساس ذائقه ایرانی و سلیقه ایرانی به کار گرفته شد و بازتاب پیدا کرد نه بر اساس کپیکردن از فرهنگ غرب. کاری که در این دوران ما آن را انجام نمیدهیم.
یکی از نکات قابل تحسین دوران قاجار در معماری، تزئینات و نقاشی بوده است که فرهنگ ایرانی را میتوان در آن ردیابی کرد. در آن دوران ما «باغهای ملی» را داشتیم که به عقیده من گرچه الگوبرداری از غرب است ولی بشدت به ذهنیت ایرانی در مقیاس، ابعاد و طراحی کاملا سازگار است.
به تدریج در اواخر دهه چهل و بخصوص دهه پنجاه با پدیده پارکهای شهری بهعنوان فضای شهری مواجه میشویم که الگوی کاملا تقلیدی، بدون توجه به مسائل فرهنگی و مسائل اقلیمی ما و کاملا کپیبرداری از غرب بوده است. این اتفاق ابتدا در شهرهای بزرگ و بعدها در شهرهای کوچک رخ داد. بعد از دوران انقلاب نیز این پدیده همچنان تکرار میشود.
🔸سیدفاضل سجادی: آنچه که در فلات ایران و معماری ایران به نظر میآید لازم است مورد توجه قرار بگیرد، مساله سرسبزی یکی از خشکترین مناطق جهان یعنی «فلات مرکزی» است. در فلات مرکزی ایران جایی که کمبود آب در آن بشدت احساس میشود «باغ ایرانی» متولد میشود که گویای شعور زیسته چند هزار ساله مردم ایران و خرد جمعی است که تکنولوژی، فرهنگ و مهارت را در کنار سلیقه و ذوق هنری به کار میگیرد و چیزی را بهعنوان «معجزه معمار ایرانی» خلق میکند.
با توجه به فرهنگی که در بین حکمای ایران چه قبل از اسلام و چه بعد از اسلام در رابطه با اهمیتدادن به فضای سبز و جایگاه آب و مساله نور وجود داشته است ما شاهد یک پشتوانه و بنیانهای فکری قدرتمند در رابطه با این موضوع هستیم. وقتی این بنیانهای فکری در وجود معمار ایرانی که صاحب مهارت است، قرار میگیرد، بازنمایش آن به «باغ ایرانی» تبدیل میشود.
🔻مشروح گزارش:
www.rcica.ir
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
🌍 rcica.ir
♨️ @rcica_ir
هدایت شده از پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی
سیوچهارمین نشست مسأله شهر «تمنای بهشت؛ تأملی در نسبت باغ ایرانی و پارکهای معاصر» 29-08-1402.mp3
35.84M
🔻مسأله شهر؛گفتگوهای انتقادی مدیریت شهری و علومانسانی در باب شهر
♦️مسأله سیوچهارم:«تمنای بهشت»؛ تأملی در نسبت باغ ایرانی و پارکهای معاصر
🗓️بیستونهم آبانماه ۱۴۰۲
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
🌍 rcica.ir
♨️ @rcica_ir
مدیریت در اسلام
🔻مسأله شهر؛گفتگوهای انتقادی مدیریت شهری و علومانسانی در باب شهر ♦️مسأله سیوچهارم:«تمنای بهشت»؛
▪️به امید روزی که در نتیجۀ این گقتمانسازیها باغهای اصیل ایرانی و اسلامی و معنوی در سراسر فضاهای شهری احیا شده و پارکهای غربی از شهرها و محلههای ما برچیده شوند.
@madineyefazele
▪️شاخصههای محلۀ مطلوب (۴۳)/محور چهارم: #معنویت_در_محله
۳۸. برخوردار از نظام اقتصاد مقاومتی، خودکفا و متکی به اقتصاد خانگی و صنایع دستی
محله بهترین مقیاس برای تحقق اقتصاد مقاومتی و درونزا است که این مهم از طریق شکلدهی به الگوی تولید و توزیع درونمحلهای محقق میشود. بخشی از تحقق این الگو منوط به فراهمسازی امکانات و زیرساختها، فراهمسازی فضاهای فعالیتهای تولیدی، ترویج و تثبیت الگوی خانهسازی متناسب با اشتغال خانگی، گسترش فرهنگ تولید خانگی و مصرف تولیدات خانگی و دستی، گسترش آموزشهای مهارتی به زنان و حتی کودکان و نوجوانان و بالاخره ضدتبلیغ علیه الگوی مصرف مسرفانۀ نظام لیبرالی است. در شرایط مطلوب و آرمانی، هر نوع جنس و کالا یا خدمتی که درون محله تولید و ارائه میشود نباید از خارج محله وارد شود. در مرحلۀ بعد باید امکان صدور و تبادل تولیدات در مقیاس بین محلات، شهر و حتی کشور نیز فراهم شود. تمام این زمینهها از طریق نهاد اسلامی کارآفرینی، یعنی #تعاونی محله و وجود شخصی دغدغهمند و باانگیزه به نام #تعاونیار قابل فراهمسازی است. اهالی محله باید نسبت به تقویت اقتصاد و اشتغال محلۀ خودشان حساسیت و عرق داشته باشند. امکانات و فضاهای موجود در بناهای عمومی محله باید به سادگی در اختیار تولیدکنندگانی که در خانه امکان فعالیت تولیدی ندارند قرار بگیرد. در نتیجۀ این اقدامات شبکه و چرخهای اقتصادی در محله شکل میگیرد که در صورت رشد میتواند به عنوان محل تأمین بودجۀ عمومی محله نیز مورد اتکا قرار بگیرد.
@madineyefazele