▪️شاخصههای محلۀ مطلوب (۳۶)/محور سوم: #انگیزش_در_محله
۳۲. حاکمیت فرهنگ قناعت و اقتصاد
زندگی قناعتورزانه و مقتصدانه و اکتفاء به ضروریات از شاخصهای مهم الگوی رفتاری مؤمنانه است. در محلۀ مطلوب اهتمام جدی برای رصد و جلوگیری از انواع اسراف، تجمل و هدررفت منابع مختلف وجود دارد که شاید برجستهترین انواع آن اتلاف انرژی است. مبارزه با اسراف، تبذیر و ریختوپاش چه در زندگی خصوصی و چه در عرصههای عمومی هم نیاز به آموزش و فرهنگسازی و هم نیاز به نظارت، تذکر و نهی از منکر دارد که با تعامل یاران محله تحقق پیدا میکند. کشف موارد اسراف و زمینههای هدررفت منابع مالی و غیرمالی و تذکر نسبت به آنها یک اصل مهم است که حتی میتوان آن را به عنوان یک وظیفه به فرد یا افرادی خاص که تیزبینی و ظرافت فکری دارند تفویض کرد.
آموزش تکنیکها و مهارتهای مدیریت مالی و بودجهبندی در زندگی، آموزش تکنیکهای صرفهجویی در انرژی و زمان، تبلیغ علیه اسراف در خرید و اعتیاد به بازارگردی، شکلدهی به فرهنگ تبادل وسایل غیرضرور در بین خانوادهها، اهتمام به خرید عمده نیازهای محله، ترویج فرهنگ تعمیر، بازسازی، بازطراحی، بازیافت و تصفیه در حوزههای مختلف و فراهمسازی زیرساختها و لوازم آن از راههای تحقق الگوی زیست اجتماعی مقتصدانه و قناعتورزانه است.
@madineyefazele
هدایت شده از سید صمصام الدین قوامی
✍قبل از ظهر شورای فرهنگ عمومی خمینیشهر در شهر درچه تشکیل و اجرای الگوی جامع اتحاد امامت و امارت را در این شهرستان مصوب نمود.
28.56M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥#مصاحبه_اختصاصی
🟢 تشریح طرح محله اسلامی در جلسه شورای فرهنگ عمومی شهرستان خمینی شهر مسئول بنیاد فقهی مدیریت اسلامی قم
🔸الگوی جامع اتحاد امامت و امارت ، الگوی متحد شهری امام محور ، محله محور و مسجد محور است
✅ این الگو می تواند یک محله را اسلامی کند
🔸محله همدلی ، محله ثروتمند، محله دانشمند و محله قدرتمند
🔸رهبر این محله امام محله است ، قوه قضائیه اش صلح یار است ، قوه مجری اش محله یار و رئیس محله است که توسط امام محله نصب و توسط شهردار کمک می شود
🔸شورای محله پنج نفر هستند شبیه پارلمان با انتخاب مردم که کارش سیاست گذاری و چشم انداز نویسی هست
🔸۲۰ نفر عضو این شورا مثل کابینه رئیس جمهور تحت عنوان یاران ، کارشان پیشرفت و آبادانی محل هست و تصمیمات آن ۵ نفر را اجرا می کنند
🔸گروه صلح یاری که وظیفه قضایی محل را دارد نیز زیر مجموعه هایی دارد
✅ این طرح بعنوان نمونه در محله ولاشان درچه در حال اجرا است .
┄┅┅❅💠@mousavidorchehi
▪️شاخصههای محلۀ مطلوب (۳۷)/محور سوم: #انگیزش_در_محله
۳۳. فقدان رفاهطلبی، رفاهزدگی، اسراف و اشرافیگری
محله و مدینۀ فاضله باید مرفه باشد، اما این به معنی رفاهزدگی نیست. اسلام مرز بین این دو ویژگی مثبت و منفی زندگی که بسیار ظریف و دقیق است را حفظ میکند، بهگونهای که رفاه اقتصادی در حد رفع نیازهای #واقعی برقرار شود، اما به رفاهزدگی و اشرافیگری نینجامد. دلیل آن است که به تصریح آموزههای الهی و نبوی، رفاهطلبی، عافیتطلبی و تنوعطلبی، عواملی هستند که در صورت فراگیر شدن به ذلت، خواری و حقارت جامعه منجر میشوند.
بر همین اساس باید از ابزارها و امکانات موجود در محله در جهت ایجاد جریان مستمر ضد تبلیغ علیه نظام سرمایهداری حاکم استفاده کرد. باید به دقت رگهها و نمادهای نظام مصرفگرای مدرن را شناخت و علیه آنها روشنگری کرد. تجملات، تشریفات بیهوده و اطوار و رفتارهای تکلفآمیز سبک زندگی جدید که با روح حیات اسلامی-ایرانی ناسازگارند باید تحقیر شوند. باید اهتمام جدی به نظارت و محو ظواهر تجمل در جامعه به خرج داد. نماها، بناها، ابزار و وسایل و دکوراسیونها، تبلیغات محیطی و مجازی همه موضوع چنین نظارتی هستند. روشنگری و ضدتبلیغ علیه نیازسازیهای کاذب دستگاه تبلیغاتی سرمایهداری، مقاومت فرهنگی در برابر نمادهای زندگی لیبرالی مانند هایپرمارکتها و فروشگاههای زنجیرهای، کافهها، مالها و پاساژهای بزرگ و کارشکنی در برابر توسعۀ آنها، و تبلیغ مداوم و مستمر علیه الگوی زندگی تجملی و مسرفانهای که در تلویزیون و سینما و شبکههای اجتماعی ترویج میشود برای تحقق این اهداف ضروری است.
@madineyefazele
▪️شاخصههای محلۀ مطلوب (۳۸)/محور سوم: #انگیزش_در_محله
۳۴. تأمین نیازهای مشروع مادی و معنوی همۀ اقشار به خصوص بانوان و جوانان
محلۀ مطلوب در تأمین نیازهای مشروع و منطقی اهالی خود که در عناوین کلی معنویت، امنیت، خوراک و پوشاک و مسکن و خانواده خلاصه میشود، به گونهای جهادی پیشگام و تلاشگر است. لازمۀ این امر تهیۀ شناسنامۀ دقیق و کامل از نیازهای کلی اقشار محله در وهلۀ اول و در وهلۀ دوم، گردآوری مشخصات و اطلاعات نفوس و نیازمندیهای آنان است. در این رابطه به صورت ویژه باید اطلاعاتی جامع از مشخصات فردی، هویتی، اخلاقی و روحی و روانی جوانان در سن ازدواج محله از سوی خانوادهیار گردآوری شده و با هدف یافتن زوج مناسب در جمع خانوادهیاران محلات به اشتراک گذاشته شود. افراد ناتوان، کمتوان، معلول یا افراد دارای مشکلات حاد و یا خاص باید به صورت ویژه شناسایی شده و از حداقل حمایتها که حمایتهای روحی و روانی و کلامی است تا حداکثر حمایتها که کمک به حل کامل مشکلات آنهاست برخوردار شوند. اهالی محله به خصوص جوانان و بانوان نباید احساس کنند که محله و به صورت ویژه مسجد و به صورت ویژهتر امام مسجد نسبت به نیازهای آنها بیتفاوت است. ممکن است مشکلات آنها عملاً حل نشود، اما مهمتر از آن حس حمایت و پشتیبانی است که باید از سوی مسجد به اهالی تزریق شود. بانوان محله به خصوص بانوان بیسرپرست و بدسرپرست باید از حمایتهای ویژه و متنوع مددکار، تعاونیار، خانوادهیار و مشاوران برخوردار باشند.
@madineyefazele
هدایت شده از مدیریت در اسلام
▪️#دسترسی_سریع_به_مطالب
🔶شاخصههای محلۀ مطلوب: محورهای چهارگانۀ چشمانداز محلۀ فاضله
🔵محور اول: نظم در محله
۱. نمایانگر دولت اسلامی، مبنای کشور اسلامی و الهامبخش تمدن اسلامی
۲. برخورداری از شخصیت حقوقی مستقل و قانونی در نظام اداری رسمی کشوری و شهری
۳. مسجدمحور
۴. اماممحور و صاحب قرارگاه مرکزی امامت در مسجد محله
۵. متصل به شبکۀ ملی امامت و امارت
۶. شورامحور و مردممحور
۷. دارای قوای سهگانۀ امناء، محلهیاری و صلحیاری
۸. دارای انسجام تشکیلاتی به رهبری امام
۹. واجد مدیریت واحد و یکپارچۀ شهری با نماد محلهیار
۱۰. احیاگر وجوهات شرعیه و مستحب بهعنوان بودجۀ مدنی
🟠محور دوم: رشد در محله
۱۱. دارای شرح کامل مشاغل و مناصب و شرح شرایط، وظائف و اختیارات افراد
۱۲. اصلحگزین و شایستهگزین
۱۳. دارای شبکۀ فعال علمی متناسب با نیازهای تمام اقشار
۱۴. بهرهمند از نظام علمآموزی پیشرفته، عادلانه و سهلالوصول
۱۵. واجد آموزش نظری و عملی توأمان
۱۶. واجد نظام پرورشی قدرتمند در کنار نظام آموزشی
۱۷. نخبهیاب و نخبهپرور
۱۸. پرورشدهندۀ مستمر دانشها و مهارتها
۱۹. حامی همهجانبۀ نخبگان و ارزیاب و ارزشیاب آنها
۲۰. جبرانگر زحمات و خدمات بر اساس کار مفید و سازنده به شکل مکفی و مشبع
🟤 محور سوم: انگیزش در محله
۲۱. رهبری متنفذ و هدایتگر
۲۲. ارتباطات قوی، نزدیک و صمیمانه
۲۳. رفتارهای بههنجار
۲۴. کمترین سطح از نزاع و تعارض
۲۵. تمایل جدی و قابل رؤیت به آداب زندگی اسلامی ایرانی
۲۶. ارتباطات مشروع و همافزا مابین مردم و مسئولان
۲۷. حاکمیت اخلاقیات معتدل (حکمت، عفت و شجاعت)
۲۸. احساس هویت دینی و ملی و انقلابی در اهالی
۲۹. شادی، نشاط و سرزندگی
۳۰. آرامش
۳۱. رضایتمندی و امیدواری
۳۲. حاکمیت فرهنگ قناعت و اقتصاد
۳۳. فقدان رفاهطلبی، رفاهزدگی، اسراف و اشرافیگری
۳۴. تأمین نیازهای مشروع مادی و معنوی همۀ اقشار، بهخصوص بانوان و جوانان
@madineyefazele
▪️شاخصههای محلۀ مطلوب (۳۹)/ محور چهارم: #معنویت_در_محله
در پستهای قبل نمادهای نظم، رشد و انگیزش در محله را به اختصار بیان کردیم. حال به نمادهای محور چهارم و آخر مدیریت که #مدیریت_فرهنگ است میپردازیم که اگر در شکل مطلوب آن تحقق یابد به تحقق یک محلۀ معنوی منتهی میشود. فرهنگ پشتوانه و الگوی رفتار است، نه خود رفتار. لذا در دانش مدیریت، تدبیر آن جدا از مدیریت رفتار سازمانی و به شکل مستقل مطرح میشود. معنویت یا همان فرهنگ مطلوب به طور کلی در نتیجۀ سه نوع از برنامهها و مجموعه اقدامات عملیاتی تحقق مییابد که عبارتاند از:
۱. شناخت فرهنگ مطلوب
۲. شناخت فرهنگ(های) موجود
۳. تبدیل فرهنگ(های) موجود به فرهنگ مطلوب
در مرحلۀ اول که بیشتر جنبۀ مطالعاتی و تحقیقی دارد باید شاخصهها و اوصاف فرهنگ مطلوب اسلامی-ایرانی از منابع اصیل دینی و ملی استخراج شود. در مرحلۀ دوم، باید اطلاعات کافی از فرهنگ یا فرهنگهای موجود در عرصۀ مدیریتی جمعآوری شود که محصول آن میتوان سندی تحت عنوان «شناسنامۀ محله» باشد. در آخرین مرحله، فرهنگ یا فرهنگهای غیرمطلوب موجود طبق اصول و روشهای مشخص به تدریج و با مجموعه اقدامات و عملیات مناسب به فرهنگ مطلوب تبدیل میشوند که مرحلهای دشوار و زمانبر است و شاید دشوارترین مرحله از مراحل مختلف مدیریت باشد.
در پستهای بعدی به نمادهای یک محلۀ #معنوی یا دارای فرهنگ مطلوب اسلامی-ایرانی میپردازیم.
@madineyefazele
▪️شاخصههای محلۀ مطلوب (۴۰)/محور چهارم: #معنویت_در_محله
۳۵. وجود شناسنامهای کامل، دقیق و جامع از وضعیت فرهنگی موجود
قبلاً گفتیم که از مراحل ابتدایی شکلدهی به فرهنگ مطلوب در محله، در دست داشتن آمار و اطلاعاتی از وضعیت موجود است. این آمار و اطلاعات که در سندی تحت عنوان شناسنامۀ محله جمعآوری میشود، شامل اطلاعاتی کامل و دقیق از وضعیت جغرافیایی و موقعیت، اوضاع زیرساختی و عمرانی، نفوس و جمعیت، وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خانوار و محله است؛ یعنی پایشی دقیق از تمام ظرفیتها، استعدادها، امکانات، مشکلات، معضلات و تهدیدات محله.
بخشی از سند مذکور مربوط به پایش وضعیت فرهنگی محله است که در آن فرهنگ یا فرهنگهای موجود اعم از مطلوب یا نامطلوب با حداکثر واقعگرایی ثبت میشود. این سند مانند نقشۀ محدوده عملیاتی در جنگ است و به تصمیمگیران محله و از جمله شورای امنا کمک میکند که مشکلات و نیازها را دقیق شناسایی کنند و از تصمیمگیریهای سلیقهای و فاقد اولویت خودداری نمایند. وجود شناسنامۀ محله فوائد دیگری از جمله هویتبخشی به محل، ثبت تاریخچۀ محله برای نسلهای بعدی ساکنان و مدیران و تجربهنگاری مدیریتی برای انتقال به نسلهای بعدی نیز دارد. بر اساس این مبانی، تهیۀ شناسنامۀ محله اولین گام در انجام هر نوع اصلاحات فرهنگی است.
@madineyefazele
▪️شاخصههای محلۀ مطلوب (۴۱)/محور چهارم: #معنویت_در_محله
۳۶. وجود افق ترسیمشده برای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت و برنامۀ مدون برای تحقق چشمانداز محله
از جمله ابتداییترین مراحل و لوازم مدیریت خوب، چشماندازنویسی و برنامهنویسی است که در سطوح و زمانبندیهای متفاوت صورت میگیرد. چشمانداز پیشنهادی محلۀ فاضله که در همین مجموعه پستها در حال بیان آن هستیم، بر اساس ساختار موضوعی دانش مدیریت تدوین شده است و کمک میکند که افقی ملموس با شاخصههای قابل اندازهگیری و سنجش نصبالعین برنامهریزان محله باشد. برنامهریزان که اعضاء اندیشهورز شورای امناء محله هستند، برای تحقق هر یک از این شاخصهها باید برنامههایی بلندمدت (فیالمثل ده ساله یا بیشتر)، میانمدت (فیالمثل پنجساله) و کوتاهمدت (کمتر از یک سال) تدوین کنند و مراحل پیشرفت برنامهها و زمانبندی آن را پیشبینی نمایند. آنها باید با دقت و توأمان بر برنامهها نظارت کنند و مجریان برنامهها را ارزیابی نمایند. بنا بر این، بدون در دست داشتن چشمانداز، ولو موجز و مختصر و برنامهریزی، تحقق محلۀ مطلوب با تمام شاخصههای آن ممکن نیست.
@madineyefazele
مدیریت در اسلام
▪️ بافت جدید شهری همگام با سبک زندگی نو
با تغییر سبک زندگی نسل جدید، میتوان بخشی از این تغییرات را در سبک شهرسازی و سبک زندگی آنان مشاهده کرد. عمدۀ جوانان طبقۀ متوسط خصوصاً در تهران به شغلهای خدماتی مشغول هستند. درصد کمتری از آنان به لطف دلالی و نوکیسگی به خرید و فروش مسکن، خودرو و غیره اشتغال دارند. آنانی هم که جوانتر هستند و تجربهای ندارند را میتوانید در فروشگاههای زنجیرهای و پاساژها مشغول ببینید.
این تغییرات را به روشنی بیشتری در غرب تهران میتوان دید. در دهۀ اخیر توسعه و ساختوسازهای مطابق با سبک زندگی جدید، به دلیل خرید خانه توسط نسل جدید در این مناطق بیشتر شده است. این بافت از غرب تهران با مجتمعهای لانهزنبوری، مالهای عظیم، فروشگاههای زنجیرهای و مراکز تفریحی آغاز شد. فضای محیطی این مناطق که از منطقه 22 تهران آغاز میشود و شهرهایی مانند گرمدره و دیگر مناطق را شامل میشود طبق همین الگوی نو برنامهریزی شده است. فضای این مناطق بیروح، صنعتی، مصرفی و آشفته است که حتی احداث یک دریاچۀ مصنوعی و فضای سبز هم تار و پود آن را تلطیف نمیکند. در پس ساختوسازهای به اصطلاح مدرن و عظیم این مناطق یک نوع بیرحمی خاصِّ اقتصاد اولیگارشیمحور وجود دارد که با رجوع به عمق زندگی روزمره به آن پی میبَرید.
حال که رسانه و اولیگارشهای محلی و جهانی، نسل جدید را باهوشترین نسل تاریخ، گولنخورترین نسل تمام ازمنۀ بشریت، فهیمتر از گذشتگان و آزادترین آنان میدانند؛ اینان بردۀ یک سیستم مخوف شدهاند که زندگی پوچ خود را با پاساژگردی و کافهگردی معنا میبخشند. خستگی حمّالی برای این سیستم را با مصرف ماریجوانا و مسکرات پنهان میکنند؛ افسردگی روابط نامقید خود را با ریختن پول در شکم رواندرمان و نهادهای انگیزشی جبران میکنند؛ و تنهایی خود را با انوع سرگرمیهای تخدیری میپوشانند.
طبیعی است که چنین سبک زندگی و نسلی باید در یک گلخانۀ جدید و بافت نو به زندگی خود ادامه دهد. ازاینرو ساخت شهر و شهرکهای نو در این مناطق آغاز گسترش این نوع زندگی وابسته به اقتصاد مافیایی است. عجیبتر این است که نسل جدید بردگی خود را آزادگی تلقی میکند و گمان میبَرد تا بهحال «بردۀ» مفاهیم «ارتجاعی» همچون خانواده، خاک و مذهب بوده است.
@madineyefazele