▪️پیام تسلیت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم بهمناسبت درگذشت حضرت آیتالله شیخ علی کورانی(ره)
بسم الله الرحمن الرحیم
إِذَا مَاتَ الْعَالِمُ ثُلِمَ فِی الْإِسْلَامِ ثُلْمَهٌ لَا یَسُدُّهَا شَیْءٌ.
حضرت آیت الله آقا شیخ علی کورانی به رحمت خدا پیوست و جامعه علمی علوم اسلامی را داغدار کرد. دفاع از مهدویت، نقد شبهات وهابیت، تأسیس مرکز معجم فقهی، بنیانگذاری مرکز المصطفی للدراسات الدینیة (بنیاد پژوهش در اندیشه اسلامی)، تولید نرمافزار کتابخانه الکترونیک اهل بیت و دیگر کارهای فرهنگی از آثار درخشان زندگی این محقق بزرگ و مرزبان عقاید شیعی است. تواضع، مهربانی و رسیدگی مستمرش به نیازمندان نیز از او شخصیتی دوستداشتنی ساخته بود. اکنون با رفتنش رخنهای در جامعه عالمان عامل پدید آمده است. امیدواریم خداوند متعال او را در جوار رحمت گستردهاش جا دهد و به بازماندگان عزیزش و حوزویان گرانقدر صبر و اجر عنایت فرماید.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۴۰۴/۲/۳۰
▪️@majmaqomh
▪️پیام تسلیت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم بهمناسبت درگذشت رییس محترم جمهور و همراهان گرامی
بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله و انا الیه راجعون
ضایعه اندوهناک سقوط بالگرد رییس جمهور محترم حجتالاسلام والمسلمین حاج سید ابراهیم رئیسی و همراهانش که منجر به فقدان آن عزیزان شد، موجب تاثر و تالم فراوان گشت. بیشک مرگ در راه خدمت به کشور و ملت نزد خداوند دارای اجر و پاداش بزرگی است و خدمتگزاران در شمار مجاهدان راه خدا بهشمار میروند.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم این حادثه ناگوار را به ملت ایران و خانوادههای معزز رییس محترم جمهور، وزیر محترم خارجه و امام جمعه محترم تبریز آیتالله آل هاشم و سایر همراهان تسلیت میگوید. از خداوند متعال برای آن مرحومان طلب رحمت و مغفرت میکنیم و برای بازماندگان صبر و اجر مسالت داریم.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۴۰۳/۲/۳۱
🆔@majmaqomh
▪️پیام تسلیت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم بهمناسبت درگذشت جحتالاسلام والمسلمین آقای حاج شیخ محمدعلی آل هاشم(ره)
بسمه تعالی
انا لله وانا الیه راجعون
درگذشت دلخراش جناب حجتالاسلام والمسلمین آقای حاج سید محمدعلی آل هاشم در سانحه هوایی ما را غمگین کرد. زندگی عالمانی که به دین خدا عمل میکنند و خدمت به مردم را بر آسایش خود مقدم میدارند، مایه برکت است و وفاتشان خلئی در جامعه ایجاد میکند که به آسانی جبران نمیشود.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم درگذشت ایشان را تسلیت میگوید. امیدواریم خدا روح این روحانی محترم را در اعلا علیین جا دهد و به بازماندگان آن مرحوم بهویژه پدر بزرگوارشان آیتالله سید محمدتقی آل هاشم و مردم معزّز تبریز صبر و اجر عطا فرماید.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۴۰۳/۲/۳۱
🆔@majmaqomh
امام علی (ع):
🔸کردار نیکو ، نشاندهنده همت بلند است.🔸
🆔@majmaqomh
هدایت شده از پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
#پرونده_علمی
📖 پرونده مبادی فقه نمایش/21
🔷عضو هیئتعلمی دانشگاه مفید:
حجاب، موضوعیت ندارد! / نگاهکردن به بازیگران زن بیحجاب، جایز است/ در حکم نمایش زنان، تفاوتی بین پخش زنده و غیرزنده وجود ندارد!
🔶نزاع پیرامون حد شرعی حجاب بانوان قرنهاست که در فقه اسلامی، جاری است. در میان اما در سالهای اخیر و با پیروزی انقلاب اسلامی، نزاع دیگری نیز به آن اضافه شده است مبنی بر حکم فقهی «نمایش» بانوان بیحجاب و بدحجاب از رسانه. در این چند دههای که از پیروزی انقلاب اسلامی ایران میگذرد، هرازگاهی و با اتفاقاتی که در جامعه میافتد، این بحث، فرازوفرود پیدا میکند. دراینرابطه با حجتالاسلام محمدتقی فاضل میبدی به گفتگو پرداختیم. او که سالهاست در زمره نواندیشان دینی قرار دارد معتقد است آنچه در نظر شارع، موضوعیت دارد، عفاف است نه حجاب. مشروح گفتگوی اختصاصی این استاد دانشگاه، از نگاه شما می گذرد:
مشاهده متن کامل گفتگو🔻🔺
📱
https://riicj.com/wp-admin/post.php?post=2052&action=edit
🆔Eitta: eitaa.com/riicj_com
🆔 web site:https://new.riicj.com/
🔸گفتارهایی درباره اسلام رحمانی- عقلانی
🎤دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی
📍جلسه چهل و پنجم: امامت و ولایت معنوی و باطنی
⏱زمان برگزاری: شنبه ۵ خرداد ۱۴۰۳، ساعت ۱۸
🏛مکان:صفائیه، کوچه ۳۹، پلاک ۳۹، مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
#اسلام_رحمانی_عقلانی
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
☘️ کودتای نرم سرداران
آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇👇👇
https://t.me/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ / نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا / نسیم تاریخ https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
رضا احمدی
🔵 شاه نابینا
محمد میرزا پسر بزرگ شاه تهماسب اول که از کشتار شاه اسماعیل دوم جان سالم به در برده بود با طراحی پریخان خانم، خواهرش، به قدرت رسید. پری خان خانم مزد تاجبخشی خود را با به قتل رسیدنش دریافت کرد. شاه محمد، نابینا بود، امور کشور در کف خیر النساء مهد علیا، همسر شاه قرار گرفت. دوره سلطنت شاه محمد از دوره های شوم تاریخ ایران است. در این زمان ایران از درون و بیرون در معرض خطر تجزیه و اشغال خارجی قرار داشت.
زنی جاه طلب
مهدعلیا دختر یکی از ملاکان مازندران و از سادات مرعشی بود. پس از به قدرت رسیدن شاه محمد، مهدعلیا امور را قبضه کرد. ابتدا مزاحم اصلی خود،خواهر شاه، پریخان خانم را حذف کرد. شاه نابینا همه امور را به همسرش سپرد. مهد علیا با حمایت از فارس زبانان، دیوانیان آنها را به مناصب مهم گمارد. صدرات اعظمی را به سلیمان جابری اصفهانی، واگذار کرد و حمزه میرزا را به ولیعهدی و نائب السطنتی رسانید. سرداران قزلباش از انتصابات ملکه خشمگین شدند.
🟢 رقابت بی پایان
سرداران قزلباش که از ایلات مختلف بودند پس از فوت شاه تهماسب، اول بر سر حوزهء نفوذ، با یکدیگر در جنگ و نزاع بودند. هر ایلی در پی آن بود تا خود را به شاهزاده¬ای منتسب کند. در شرایط جدید، که شاه هم نابینا بود، ایلها جلوداری نداشتند. قزلباش¬های دورن حکومت در مقابل سیاست های مهد علیا متحد شدند. در این شرایط رقابت فارس و سرداران قزلباش به اوج رسید.
مهد علیا همه مسئولیت¬های حکومتی را به قبضه ی قدرت خویش در آورد. او سرداران قزلباش و افسران عالی رتبه را عزل و نصب می¬کرد. هر روز صبح افسران به جای حضور در پیشگاه شاه، در مقابل درب حرمسرا جمع می¬شدند و پس از سلام نظامی فرامین را از ملکه دریافت می¬کردند. ملکه، کارگزاران حکومتی و والیان استانها را منصوب می¬کرد. شاه کاملاً در سایه قرار گرفته بود.
🟡 هجوم های خارجی
در این زمان دولت صفوی با بحران انسجام اجتماعی وملی، مشروعیت روبرو بود. رقابت بین فارس و سردارن قزلباش و نیز نزاع ایلات ترکمن، دشمنان ایران این را رصد می کردند.از مرزهای شرقی، ازبکها و از غرب دولت عثمانی، شاهد اوضاع بحرانی ایران بودند. دولت عثمانی عهدنامه صلح آماسیه را نقض و به تجهیز کردها پرداخت. آنها به مرزهای ایران هجوم آوردند. در قفقاز تفلیس و شروان را اشغال و در غرب، تا همدان پیشروی و تصرف کردند. ازبکها مشهد را محاصره و منطقه را غارت کردند.
مهدعلیا به همراه حمزه میرزا، ولیعهد، برای مقابله با لشکر عثمانی عازم آذربایجان شدند. در جبهه شرقی هم کسی برای مقابله با ازبکها وجود نداشت .
🟣 شورش علیه مهدعلیا
مهدعلیا توانسته بود، بر اوضاع مسلط شود و امنیت نسبی در ایران مرکزی برقرار نماید. همه مسئولیت به عهده مهد اولی گرفته بود. سرداران قزلباش با اقدامات ملکه مخالف بودند وعلیه او متحد شدند. سرداران شاه را تحت فشار قرار دادند. ولی ملکه حاضر به تسلیم نبود. با فشارهای آنها شاه پیشنهاد کرد، ملکه به قم یا مازندران تبعید شود و یا استعفای مرا بپذیرید و خودتان شاه را تعیین کنید.
سرداران ن نظر شاه را نپذیرفتند و ملکه را متهم به روابط نامشروع، با عادل گرایی خان، کردند و در مقابل شاه، ملکه و مادرش را به قتل رساندند و شاه جرأت دخالت نداشت. پس از قتل ملکه، کسی دیگر در مقابل زیاده خواهی های سرادران قزلباش وجود نداشت. با قتل ملکه، قدرت از سوی سرداران قزلباش قبضه گردید.
🟢 تسلط بر امور
سرداران قزلباش توانستند مهمترین سد مقابل خود ملکه را حذف کنند. آنها شاه را در اختیار گرفتند، با پیروزی سرداران ، جناح ایرانی و فارس که مسئولیت دیوانی را داشتند، از گردونه قدرت بیرون رانده شدند. دیوانیان نیز بزرگترین حامی خود را از دست دادند. بعد از کشتن ملکه، سراداران تسویه حساب را با ایرانیان آغاز کردند و بسیاری از مازندرانی ها و دیوانیان را از دم تیغ گذراندند. کودتاگران با تجدید بیعت با شاه ، او را راضی به حکومت نمودند.
منابع:
تاریخ عالم آرای عباسی، ج 1، اسکندر بیک ترکمان
ایران جهان، از افول مغول تا قاجاریه ج 1، عبدالحسین نوائی
#کودتای نرم سرداران
آیا تعطیلی شنبه به دین مرتبط است؟
محمدرضا یوسفی
🔹 اساسا دین برای هدایت بشر آمده است و ورودی به تعطیلات نداشته است. تنها موردی که می توان در موردش صحبت کرد، وجوب نماز جمعه است که در سوره جمعه آمده که برای نماز جمعه دست از کار بکشید و هنگامی که نماز جمعه تمام شد برای کسب و کار می توانید بروید. بنابراین حتی روزجمعه هم در قرآن توصیه به تعطیلی نشده است.
🔹 تعطیلات امری بر اساس شرایط زمانه بوده است. به عنوان مثال در دنیای سنتی که ساختار اقتصاد مبتنی بر کشاورزی بوده است. معمولا زمستان ها فاقد کار معین بودند و به اصطلاح امروزی ایام تعطیلات و استراحت محسوب می شد. اما در تابستان ها، شبانه روز کار می کردند. در نظام صنعتی و به تعبیری دنیای جدید و پس از اعتراضات فراوان کارگری و به رسمیت شناختن حقوق دستمزدبگیران، نظام اداری و صنعتی به تعطیلات یک روز در هفته تن داد. با رشد دنیای توسعه یافته، کاهش ساعات کار روزانه، بحث تعطیلات دو روز در هفته مطرح شد. تعطیلات دو روز در هفته با توجه به کاهش ساعات کاری در نتیجه مبارزات کارگری، نسبت به تعطیلات یک روز در هفته کم هزینه تر و مقرون به صرفه بود. به عنوان مثال، اگر چهل ساعت در هفته باید کار شود، به جای اینکه پنج روز در هفته را هفت ساعت و یک روز را پنج ساعت و یک روز تعطیل باشد، بهتر است که پنج روز در هفته، روزانه هشت ساعت کار شود و دو روز تعطیل گردد. دو دلیل برای ترجیح تعطیلی دو روز وجود دارد. یکی کاهش هزینه های بنگاه و دوم افزایش نشاط کاری. مطالعات انجام شده نشان داد که کسانی که دو روز در هفته تعطیل هستند از توازن بیشتری بین کار و زندگی خانوادگی و از نشاط بیشتری نسبت به کسانی که تنها یک روز تعطیل هستند، برخوردارند. بنابراین کشورهای توسعه یافته امروزی به مرور به تعطیلات دو روز در هفته یعنی شنبه و یکشنبه رسیدند. بنابراین پشتوانه این قانونگذاری؛ عرف جامعه، مطالعات تجربی، منطق اقتصادی کاهش هزینه ها، بهبود کیفیت نیروی کار و در نهایت رشد اقتصادی بوده است.
🔹 با توجه به نکات فوق، همانطور که دین در مورد ساعات کاری اظهار نظر نکرده است. به عنوان مثال، بنابر قانون سال۱۳۶۹، ساعات کار ماهانه ۱۷۶ بوده و بنابر مصوبه جدید ۱۶۰ است، هیچ فقیهی نه در آن زمان و نه در این زمان در مورد ساعات کاری اظهار نظر نکرده است.
🔹 اما در مورد مباحث امروز در ایران، با توجه به کاهش ساعات کاری از ۱۷۶ ساعت به ۱۶۰ ساعت در ماه، به دلیل کاهش هزینه های اداری و بنگاه های اقتصادی و همچنین احتمال افزایش نشاط کاری، ترجیح با تعطیلات دو روز در هفته است تا از این طریق بهبود بهره وری نیروی کار، رشد اقتصادی میسور گردد. امروزه به جز معدودی از کشورها مانند جیبوتی، سومالی و نپال که همگی جزء عقب مانده ترین کشورهای جهانند، سایر کشورها، دو روز تعطیل هستند. این در حالی است که در برخی از کشورهای پیشرفته، بحث از تعطیلات سه روزه است.
🔹 به عبارت دیگر اینها از اموری است که برحسب عرف و مصالح جامعه تصمیم گرفته می شود. مگر اینکه بر یکی از عناوین فقهی محرم تطبیق داده شود که در نتیجه مشمول یکی از احکام شود که در مورد تعطیلی روزهای کاری چنین چیزی نیست.
🔹 آنچه امروز مورد بحث در مورد تعطیلی شنبه یا پنج شنبه است. منطق اقتصادی یادشده، ترجیح را به شنبه می دهد. زیرا امروز در معظم کشورهای دنیا روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل است. مراودات اقتصادی نیازمند هر چه بیشتر هماهنگ تر شدن با دنیای خارج است. به همین دلیل بسیاری از کشورهای مسلمان نیز علاوه بر تعطیلی مرسوم جمعه در میان مسلمانان، شنبه را نیز تعطیل کرده اند. در حالی که اگر پنج شنبه تعطیل شود، تنها امکان سه روز مروادت با دنیای بیرون وجود دارد.
https://andishehma.com/21772-2/
@majmaqomh
🔸نظریه قرائت نبوی از جهان و تفسیر نسبی و عصری از قرآن [نقدی بر وحیشناسی استاد مجتهد شبستری (۷)]
📍از سلسله جلسات دینداری قرآنی-برهانی و مخالفان آن با ارائه دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی (جلسه ۶۳)
⏱زمان: یکشنبه ۶ خرداد ساعت ۱۸
🏛مکان: قم، صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
#دینداری_قرآنی_برهانی
#نقدی_بر_وحیشناسی_استاد_مجتهد_شبستری
🆔@majmaqomh
🔺ظلم عامل خشونت و مهاجرت
استاد ایازی: نگرانی جدی دانشمندان دینی از تحریف سیره مدیریتی امام علی (ع) و تنزیل شخصیت ایشان وجود دارد/ در نظام علوی هيچ مصلحتی بالاتر از اقامه عدل نبود/ اگر مردم احساس کنند حکومت به آنها «زور و دروغ» نمیگوید با آن همکاری میکنند وگرنه «نافرمانی مدنی» خواهند کرد/ از منظر حضرت علی (ع) «ظلم» عامل مهاجرت و خشونت است
آیت الله سید محمدعلی ایازی به موضوع عدالت در اندیشه و سیره مدیریتی امیرمنان علی(ع) اشاره و بیان کرد: بهترین حکومت و جامعه، جامعه ای است که در آن عدالت باشد که در چنین جامعه ای آزادی، استقلال، مشروعیت و رضایتمندی است لذا در نظام علوی هيچ مصلحتی بالاتر از اقامه عدل نبود.
وی تأکید کرد: حضرت از تصدی خلافت مسلمانان، نسبت به کارگزاران ناصالح در رأس امور ناخرسند بود، آنگاه که امر پیشوایی مردم را بر عهده گرفت، یکی از برنامه های اصلاحیاش، برکناری والیان فاسد و گماشتن نیروهای شایسته، مطمئن و باتقوا به جای آنها بود.
استاد ایازی معتقد است: «اگر مردمی احساس کنند که این حکومت از آنان است و خودشان آن را ایجاد کرده و کسی به آنها تحمیل نمیکند، زور نمیگوید، تقلب نمیکند، دروغ نمی گوید، می خواهد عدالت را اجرا کند، با او همکاری میکنند، مالیات میپردازند از اموال آن حراست میکنند، در کار وجدان اخلاقی نشان میدهند و گرنه نافرمانی مدنی میکنند، به این حکومت مانند خودش دروغ میگویند و از قانون فرار میکنند
⬅️متن گفت وگوی شفقنا با آیت الله سیدمحمدعلی ایازی را می خوانید:
🍀http://majmaqom.ir/%DA%AF%D9%81%D8%AA%D8%A7%D8%B1/%D8%B8%D9%84%D9%85-%D8%B9%D8%A7%D9%85%D9%84-%D8%AE%D8%B4%D9%88%D9%86%D8%AA-%D9%88-%D9%85%D9%87%D8%A7%D8%AC%D8%B1%D8%AA
🆔@majmaqomh
هدایت شده از نسیم تاریخ
☘️ سرداران، وزیرکشی
آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇👇👇
https://t.me/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا نسیم تاریخ https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
✍️ رضا احمدی
🟣 وزیر کشی
این اقدام در حکومت¬های ایرانی امر معمولی بود که توسط سلطان ها انجام می¬گرفت. ولی در دولت صفویه وزرای زیادی توسط امرای قزلباش به قتل رسیدند، زیرا وزرا، جلو زیاده خواهی نظامیان را سد و خود قربانی می¬شدند. میرزا سلمان جابر یکی از قربانیان است.
🟢 حکومت چند صدایی
شاه اسماعیل برای اینکه یکه تازیهای سرداران قزلباش را کنترل کند، مناصب را بین طرفداران دولت صفویه براساس قومیت تقسیم کرد تا جناحی را بر جناح دیگر برتری نیابد. و بلکه براساس شایستگی ها و ظرفیت¬ها قدرت را توزیع کرد. مناصب نظامی را بین ایلات ترکمن واگذاشت. مناصب دیوانی، مالی و ادارای، وکالت مرشد کامل و صدر (مهمترین مقام مذهبی) حکومت را در میان ایرانیان مستقر نمود. این اقدام بنیانگذار دولت صفوی برای این بود که تعادلی در حکومت پدید آورد و نوعی چند صدایی در حکومت پدید آورد. سرداران قزلباش این خط کشی را قبول نداشتند و خواهان تمام خواهی قدرت بودند.
⚫️ کشتن ملکه
مهد علیا همسر سلطان محمد خدا بنده چهارمین شاه صفویه، مادر شاه عباس کبیر بود. مهد علیا قدرت اصلی را در دست داشت. و زن تاجیک، ایرانی فرمان بر کشور حکم می راند. همه عزل و نصب ها توسط این بانو صورت می¬گرفت . امرای قزلباش بسیار خشمگین بودند. بدین خاطر در جمعه 15 تیر 956 ش ملکه را کشتند. مهد علیا سدی در مقابل زیادی خواهی سرداران قزلباش در زمان شاه نابینا بود. پس از کشتن ملکه، قدرت امرای قزلباش افزوده شد و کسی را یارای مقابله با آنها را نداشت.
🟢 وزیر ایرانی
میرزا سلمان خان جابری اصفهانی از خاندان دیوانیان عصر صفویه بود. گذشته از تبحر در امور دیوانی و اداری در شعر و ادب هم دستی داشت. او با حمایت ملکه به وزرات رسید. ولی با کشته شدن ملکه مهمترین حامی خود را از دست داد. میرزا سلیمان در زمان شاه تهماسب اول وارد دربار شد. پس از در گذشت او در زمان سلطنت شاه اسماعیل دوم، در دیوان اعلا، مقام وزارت یافت و به لقب اعتماد الدوله رسید. و بعد از فوت شاه اسماعیل دوم هم به وزارت شاه محمد خدا بنده رسید و مورد حمایت ملکه تاجیک گرا قرا گرفت. میرزا سلمان به القاب «رکن السلطنه» و « اعتماد الدوله » سرافراز گردید.
میرزا سلمان می¬خواست وزارت را به جایگاه وکالت، که از سلطنت و ایده بنیانگزار دولت صفوی بود بازگرداند. منصب وکیل، نائب السلطنه بود. که شاه اسماعیل اول آن را مخصوص ایرانیان قرار داد. هرچه جایگاه میرزا سلیمان بلند می¬شد، دشمنی امرای قزلباش بیشتر می¬گردید.
میرزا سلمان خود را همتراز وکیلان ایرانی در روزگار بنیانگزار دولت صفویه می دانست، که سه تن از آنها در مقام فرماندهی در میدان نبرد به شهات رسیدند. میرزا سلمان به امور دیوانی، مالی، اداری می پرداخت و ادعاهایی در مقام «وکیل لشکری» نیز داشت تا در زمینه نظامی هم نقش ایفا نماید و چند نبرد با عثمانی های متجاوز فرماندهی کرد.
🔵 موانع پیش رو
میرزا سلمان جابری در محاصره مشکلاتی چون : شاه نابینا و ضعیف، امرای قزلباش زیاده خواه، دسیسه های باندهای گرجی، چرکس¬ها و تهاجمات مرزی دولت عثمانی و ازبکان به خاک ایران. و نیز سرداران قزلباشی که با گستاخی تمام در کاخ و در حضور شاه محمد خدا بنده، ملکه را به قتل رسانده بودند و شاه از ترس دم بر نیاورد. آنها در این حد از قدرت بودند و سودای استیلا بر دولت و شاه داشتند تا کشور را بین خودشان تقسیم کنند. صدراعظم میرزا سلمان جابری این خطر را درک کرده بود و با احتیاط گام بر می داشت.
امرای قزلباش یک گروه نبودند، هریک آز آنها ایلی را نمایندگی می¬کردند که با هم بر سر منطقه نفوذ در جنگ بودند. در کنار امرای قزلباش جناح¬های گرجی و چرکسی نیز قرار داشتند که در دربار ذی نفوذ و با امرای قزلباش در رقابت و نزاع بودند.
🟣 دل بستن به قدرت
وزیر اعظم برای تحکیم جایگاه خود حمزه میرزا ولیعهد، را به دامادی خود برگزید، تا پیوند با سلطنت، مستحکم¬تر شود او پسرش میرزا عبد الله را به وزارت ولیعهد نصب کرد.
میرزا سلمان، برای استواری شاه و سلطنت در مقابل زیاده خواهی نظامیان ایستاد تا اقتدار حکومت استوار گردد. بدین خاطر او به شاه و حمزه میرزا ولیعهد دلبسته بود. ولی چشم امید به صاحبان قدرت بیهوده است. زیرا آنها مصلحت در حفظ خود میدانند و همه را قربانی خویش می¬سازند. اما او به عبث چشم به راه ، حمایت شاهانه داشت. شاه و ولیعهد، میرزا سلیمان و پسرانش بزدلانه به امرای قزلباش تسلیم کردند. امرای قزلباش ابتدا همه اموال وزیر را تصاحب و سپس او را در سال 964 ش/ 994 ق به قتل رساندند.
منابع:
نصرالله فلسفی، زندگی شاه عباس اول
مستوفی بافقی، جامع مفیدی
#وزیرکشی
الزامات مصوبه تعطيلي شنبه مجلس
محمدرضا يوسفي
🔹 مجلس در چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ماه، به بررسی گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد لایحه اصلاح ماده (۸۷) قانون مدیریت خدمات کشوری پرداخت و در نهايت پس از اظهار نظر موافقان و مخالفان، با پیشنهاد تعطیلی پنجشنبه مخالفت شد و شنبه به عنوان روز دوم تعطيل در هفته مصوب شد.
🔹 اين اقدامي مثبتي از سوي مجلس محسوب شده و گامي مثبت در جهت بسترسازي مبادلات با دنياي خارج محسوب مي شود كه در يادداشتهاي پيشين به تبيين آنها پرداخته شد. با وجود اين، مصوبه مجلس نيازمند توجه به چند نكته مهم است.
🔹اول: از روز نخست تصويب تعطيلي شنبه، برخي با استدلال هاي نادرست سعي كردند تا از منظر ديني اين تصميم مجلس را به چالش بكشند. در مصاحبه با « سايت انديشه ما» ( 3 / 3 / 1403) به پاسخ اين ايرادات پرداخته شده و منطق آنان زير سوال برده شد. بررسي منابع و متون ديني نشان مي دهد كه دين نظري در باره تعطيلي كاري و يا روز معيني از آن نداشته و اين امر به عرف جامعه و منافع كشور بستگي دارد. البته خداوند در سوره جمعه فرموده است كه برای نماز جمعه، دست از کار بکشید و پس از آن، دو باره کسب و کار را مي توانيد ادامه دهيد. بنابراین حتی روزجمعه هم در قرآن، توصیه به تعطیلی نشده است. بنابراين اينكه برخي امامان جمعه به اين مصوبه اعتراض كرده اند، هيچ مبناي ديني نداشته و سزاوار است كه آنان، به جاي برخورد از موضع بالا با مصوبه نهادي كه علي القاعده بايد در رأس امور باشد، پرهيز كرده و به جاي آن، ادله خود را شفاف در معرض افكار عمومي و نقد همگاني قرار دهند.
🔹 دوم: لازمه اجراي موفق اين مصوبه، پس از طي فرايند قانوني، چگونگي اجراي آن است. اكنون بسياري از سازمان هاي زيرمجموعه دولت و نهادهاي حاكميتي، روزهاي پنج شنبه تعطيل هستند. در اين صورت حفظ تعطيلات پنج شنبه موجب اخلال در سازوكارهاي زندگي و كار خواهد شد. به عنوان نمونه، پدر خانواده روز شنبه را تعطيل بوده اما فرزند در حال تحصيل، روز پنج شنبه تعطيل است، در نتيجه امكان در كنار هم بودن خانواده و استفاده بهتر از تعطيلات نسبت به گذشته كاهش خواهد يافت. در نتيجه لازم به نظر مي رسد تا همچون برخي ديگر از كشورهاي مسلمان دوره زماني براي انتقال از وضعيت كنوني در نظر گرفته شود.
🔹 سوم: در تبصره سه ماده 87 آمده است « تمامی دستگاههای اجرائی اعم از ستادی و استانی به استثنای واحدهای نظامی، انتظامی و امنیتی و بخش عملیاتی واحدهای خدمت رسانی از قبیل بیمارستانها مراکز بهداشتی درمانی مراکز بهزیستی، بانک ها و اماکن ورزشی موظفند ساعات کار خود را در پنج روز هفته از روز یکشنبه تا پنج شنبه تنظیم نمایند».در اين تبصره، بانكها هم از اين مصوبه استثناء شده اند، در حاليكه منطق اصلي تعطيلي شنبه، منطق اقتصادي بوده است. در حوزه مبادلات داخلي، هنوز در بسياري مراودات مالي نيازمند به مراجعه به بانك است و اين امر موجب اخلال خواهد شد و در حوزه مبادلات خارجي نيز اين استثناء موجب مشكلاتي خواهد شد.
🔹 چهارم: در تبصره چهار ماده 87 نيز آمده است « اجرای حکم این تبصره در خصوص دستگاههایی که مستقیماً تحت نظر مقام معظم رهبری است منوط به اذن معظم له میباشد». گرچه به نظر مي رسد كه در صورت اجرايي شدن تعطيلي شنبه، رهبري با اجراي آن براي نهادهاي زيرمجموعه موافقت خواهند كرد. اما با توجه به بزرگي و اهميت دستگاه هاي زيرمجموعه ايشان در اقتصاد كشور و عدم منع قانوني جهت قانون گذاري در اين زمينه، بايد مجلس اين تبصره را حذف مي كردند.
@majmaqomh
🔸امام(ره) با چند دستگیهای سیاسی مخالف بود
آیت الله سیدحسین موسوی تبریزی در گفت وگو با«آرمان ملی»:
آرمان ملی-احسان انصاری: در حالی که در آستانه سالگرد رحلت حضرت امام(ره) قرار داریم «آرمان ملی» برای بررسی این موضوع که در 4 دهه گذشته به چه میزان در راستای آرمان های امام(ره) حرکت کرده ایم و در چه زمینه هایی فاصله داشته ایم با آیت ا... سید حسین موسوی تبریزی اولین دادستان انقلاب گفت وگو کرده است. موسوی تبریزی معتقد است:« امام همواره گروه های سیاسی را به وحدت و انسجام دعوت می کردند که این وضعیت در جامعه کمرنگ شده است. به همین دلیل اگر حضرت امام(ره) زنده بودند در راستای وحدت گروه های سیاسی نیز تلاش می کردند. امام راحل هنگامی که مسئله وحدت بین اقشار و گروه های مختلف جامعه را عنوان می کردند به واقع به آن ایمان داشتند اما متاسفانه در حال حاضر گاه حرکت هایی مشاهده می شود که باعث شکسته شدن وحدت می گردد».
⬅️در ادامه ماحصل این گفت وگو را می خوانید.
🍀http://majmaqom.ir/%D8%A7%D8%AE%D8%A8%D8%A7%D8%B1/%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85-%D8%B1%D9%87-%D8%A8%D8%A7-%DA%86%D9%86%D8%AF-%D8%AF%D8%B3%D8%AA%DA%AF%DB%8C%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D9%85%D8%AE%D8%A7%D9%84%D9%81-%D8%A8%D9%88%D8%AF
🆔@majmaqomh
🔸آموزههای کوتاه اخلاقی از امام جواد(ع)
✍#محمدجعفر_سعیدیانفر
۱)مرگ زودرس در اثر گناه
قالَ الإمام الجواد علیه السلام: مَوْتُ الاْنْسانِ بِالذُّنُوبِ أكْثَرُ مِنْ مَوْتِهِ بِالاْجَلِ، وَحَیاتُهُ بِالْبِرِّ أكْثَرُ مِنْ حَیاتِهِ بِالْعُمْرِ. (كشف الغمّه، ج۲، ص۳۵۰)؛ فرا رسیدن مرگ انسانها، به جهت معصیت و گناه، بیشتر است تا مرگ طبیعی و عادی، (طبیعت بر اساس عدل و تعادل آفریده شده و گناهان بهویژه گناه رعایت نکردن قوانین طبیعت و محیط زیست و آلوده نمودن آب و هوا سبب مرگ بسیاری از انسانها میشود که مرگ طبیعی آنها فرا نرسیده است) همچنین حیات و زندگی ـ لذّتبخش ـ بهوسیله نیكی و احسان به دیگران و ارتباط و تعامل با افراد جامعه بیشتر و بهتر است از عمر بیثمر در انزوا و منفعتطلبی فردی و اندوههایی که تضاد منافع بر انسان فردگرای منفعتطلب وارد میکند.
۲) عمل بدون علم فساد آور است
قَالَ الامام الْجَوادُ عليه السلام: مَنْ عَمِلَ عَلى غَيْرِ عِلْمٍ ما يُفْسِدُ اَكْثَرَ مِمّا يُصْلِحْ. (احقاق الحق، ج۱۲، ص۴۳۹).
هر كس بـدون دانش و آگاهى كـار كـند، بيش از آنكه کاری را درست انجام دهد، خراب مىكند و نتیجه کار بدون فکر و کارشناسی سقوط و نابودی است.
۳) سقوط در اثر تبعیت غیر عقلائی
قالَ علیهالسلام: مَنِ انْقادَ إلَى الطُّمَأنینَةِ قَبْلَ الْخِیَرَةِ فَقَدْ عَرَضَ نَفْسَهُ لِلْهَلَکَةِ وَالْعاقِبَةِ الْمُغْضِبَةِ(اعلام الدین، ص۳۰۹)
هر كس بدون تفّكر و اطمینان نسبت به جوانب [هر كاری، فرمانی، حركتی و ...] مطیع و پذیرای آن شود، خود را در معرض سقوط قرار داده، و نتیجهای جز خشم و عصبانیّت نخواهد گرفت.
۴) وحدت ثمره سکوت جاهلان
قالَ(ع): لَوْسَكَتَ الْجاهِلُ مَا اخْتَلَفَ الناسُ (كشف الغمّة : ج۲، ص۳۴۹)
چنانچه افراد جاهل و بىتجربه ساكت باشند مردم دچار اختلافات و تشنّجات نمىشوند (گفتمان عالمانه وحدت بخش است و گفتگوی جاهلانه تفرقه انگیز و تشنجآفرین است.)
۵) عدم ترک مدارا با دیگران
قَالَ الامامُ الجَوادُ عَليهِ السَلام مَن هَجَرَ المُداراةَ قارَبَهُ المَكرُوهُ ؛ (مسند الامام الجواد(ع)/ ۲۴۳).
آن كه مدارا و تعامل با دیگران را ترك كند، ناگوارىها [در روابط با دیگران ] به او رو میآورد
۶) هلاکت در اثر موقعیتنشناسی
قالَ عليه السلام : مَنْ لَمْ یَعْرِفِ الْمَوارِدَ أعْیَتْهُ الْمَصادِرُ(اعلام الدّین، ص309) ُ
امام جواد(ع) فرمود: هر کس موقعیتشناس نباشد، جریانات او را مىربایند و هلاک خواهد شد ( آگاهی به زمان و حرکت و تحول بهویژه در جامعه پیش نیاز حرکت انسانهای موفق است)
#آموزههای_اخلاقی
🆔@majmaqomh
🔸گفتارهایی درباره اسلام رحمانی- عقلانی
🎤دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی
📍جلسه چهل و ششم: تشیع رایج و بحران دلیل امامت
⏱زمان برگزاری: شنبه ۱۹ خرداد ۱۴۰۳، ساعت ۱۸
🏛مکان:صفائیه، کوچه ۳۹، پلاک ۳۹، مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
#اسلام_رحمانی_عقلانی
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
🔸 فهم قرآن در وراء زبان متغیر و جهانشناسی متغیر [نقدی بر وحیشناسی استاد مجتهد شبستری (۸)]
📍از سلسله جلسات دینداری قرآنی-برهانی و مخالفان آن با ارائه دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی (جلسه ۶۴)
⏱زمان: یکشنبه ۲۰ خرداد، ساعت ۱۸
🏛مکان: قم، صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
#دینداری_قرآنی_برهانی
#نقدی_بر_وحیشناسی_استاد_مجتهد_شبستری
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
انتخابات در شرایط ساختار ناکارآمد
محمدرضا يوسفي
🔹 با وجود اینکه امروزه در بسیاری از کشورها انتخابات برگزار می شود، اما کارکرد انتخابات در همه جهان یکسان نیست. صرف نظر از انتخابات مضحک کره شمالی و عراق دوره صدام، انتخابات در کشورهای در حال توسعه مانند ایران با مشکلات جدی مواجه است.
🔹 در واقع انتخابات به شکل امروزین آن، از دستاوردهای دنیای جدید است. از این رو نمادی از پذیرش قواعد تجربه شده جهانی و کسب اعتبار جهانی محسوب می شود. به عبارت دیگر، گرچه انتخابات به نمادی از حکومت مبتنی بر آراء مردم تبدیل شده است، اما کارکردها متفاوت است. در کشورهای توسعه یافته کنونی، هدف محدود کردن و نظارت پذیر کردن قدرت با مکانیزم های قانونی و نهادهای مدنی است. بر این اساس، احزاب به عنوان تشکل های سیاسی که به طور نسبی افکار سیاسی جامعه را نمایندگی می کنند و با توجه به توان تخصصی، مدیریت جامعه را بر عهده می گیرند و به هنگام شکست در انتخابات، دولت سایه جهت نظارت بر عملکرد دولت تشکیل خواهند داد.
🔹 نهادهای مدنی و صنفی نیز عامل دیگری است که موجب قاعده مند شدن و نظارت پذیر شدن سیاست می شود. عنصر بسیار مهم دیگر، رسانه های آزاد و رقابتی است که مقامات را زیر ذره بین قرار داده، شفافیت را به جامعه تقدیم می کند و همچنین با تحلیل های خود، به ارتقاء آگاهی های عمومی کمک می کند. پس از احزاب مستقل و قوی که برآیندی از رویکردهای سیاسی جامعه بوده، نهادهای مدنی و صنفی و در نهایت رسانه های آزاد، نوبت به انتخابات رقابتی می رسد. انتخاباتی که شرایط کاندیداها اندک، قابل سنجش و به دور از شرایط کیفی کشدار بوده تا امکان هر گونه اعمال سلیقه ای از آن زدوده شود. بنابر این دیدگاه، انتخابات یک حلقه از فرایند مردمسالاری خواهد بود و تنها در این شرایط است که امکان تحدید قدرت و به دنبال آن کارآمدی نظام وجود دارد.
🔹 از این روست که انتخابات در گروهی از کشورها از حالت نماد مردمسالاری فاصله می گیرد. در کشوری که احزاب مستقل با انواع محدودیت ها روبرو هستند و پیوستن به آنها برای آحاد مردم، محرومیت زاست، هرگونه فعالیت مدنی و صنفی با نگاه امنیتی رصد می شود و همچنین صدا و سیما به عنوان بزرگترین رسانه در انحصار حلقه ای بسته قرار دارد و از همه مهمتر، به لحاظ ساختاری دوگانه با نهادهای انتصابی و انتخابی مواجه بوده که موجب فرصت سوزی های فراوان برای کشور و تحمیل هزینه های بسیار شده و می شود و در نهایت اینکه فیلترهای انتخاباتی نیز برای کاندیداها عمل می کنند، گاه بنابر مصلحتی به مانند دو انتخابات پیشین، سخت گیرانه و گاه بنابر مصلحتی کمتر سخت گیرانه می شوند. از این روست که انتخابات نتوانسته است کارکرد مناسب خود را داشته باشد.
🔹 نتیجه چنین فرایندی، پیدایش دولتهای فاقد برنامه و با درجه ای بالا از پوپولیسم بوده است. در انتخاباتی که منجر به دولت سیزدهم شد، وعده داده شد که نرخ تورم در سال اول نصف شده و به 18 درصد برسد، در سال 1403 نرخ تورم تک رقمی شود، سالی یک میلیون مسکن ساخته شود، به جای گشت ارشاد در خیابانها، گشت ارشاد مدیران راه بیفتد، با وجود تحریم ها، زندگی مردم بهبود یابد. ادعای پشتوانه مستندات هفت هزار صفحه ای شد که تاکنون به رویت نرسیده است. کسانی در دولت سیزدهم قرار داده شدند که قول داده بودند با سرمایه اندک اشتغال زایی کنند، در دو روز بورس را سامان دهند، نرخ ارز را با چند صد میلیون دلار کاهش دهند و... اما هیچکدام نه تنها رخ نداد که بورس وضعیت اسفناکی پیدا کرده، نرخ ارز بیش از 160 درصد افزایش یافته، بخش حقیقی اقتصاد منهای نفت رشد بسیار محدودی داشته، فضای مجازی محدودتر از گذشته شد، نارضایتی ها افزایش یافت و حتی دستاورد خالص سازی نیز دچار چالش شد.
🔹 اینها نشان می دهد که انتخابات به واقع بدون پشتوانه های یادشده، نمی تواند کارآمد بوده و به شایسته سالاری، کارآمدی و سلامت نظام بینجامد.
🔹 اکنون که زمان ثبت نام کاندیداها پایان یافته و در این مدت کوتاه نیز انتظار اصلاح فرایندها نمی رود؛ سه پیشنهاد به شورای نگهبانی که دو تجربه انتخابات پیشین را در پیش چشم دارد، شاید مفید و موثر باشد:
اول اینکه برای افزایش نرخ مشارکت مردم، از اعمال سلیقه دست برداشته و سوگیرانه عمل نکند تا رقابتی صورت گیرد.
دوم اینکه، شفافیت داشته و دلایل رد صلاحیت هر کاندیدایی رسما به وی اعلام شود.
سوم، کاندیداهایی که تایید می شوند، باید منابع مالی خویش را شفاف بیان کرده و امکان راستی آزمایی برای نهادهای قانونی وجود داشته باشد و سپس به اطلاع عموم رسانده شود. بهره گیری از منابع عمومی مصداقی از فساد محسوب شده و کسی که از امکانات عمومی موفق به کسب بیشترین آراء شود نمی تواند داعیه دار مبارزه با فساد سیستماتیک حاکم بر کشور باشد.
@majmaqomh
#گزیده_گفتگو
⚡️جامعه زمانی قدرت پیدا میکند که مردم آن حاکمیت را قبول داشته و برخاسته از اراده آنان باشد.
🔷مسئولیت حاکمیت در بستر سازی نظام انتخابات واقعی چیست وچه زمینههای میتواند انتخابات را نماد مشارکت واقعی مردم قرار دهد؟
📍#استاد_موسویان : یکی از نکات اساسی در نظامی که اسلام در دیدگاه و اندیشه سیاسی خود دارد (نظام مردمسالار) نظامی است که برخاسته از اراده مردم باشد و مردم در آن، نقشی تعیینکننده دارند. درواقع، انتخاب با مردم است. طبیعتا کسانی که مسئولیت اداره جامعه را به دست میگیرند (حاکمان) موظفند که مردم را در جریان مسائل قرار دهند و مردم نیز در تصمیمگیریها نقش داشته و مؤثر باشند. مسلماً جامعه زمانی قدرت پیدا میکند که مردم آن حاکمیت را قبول داشته و برخاسته از اراده آنان باشد.
🔸یکی از منابع ما در آموزههای دینی در زمینه سیاست، نامه معروف امیرالمومنین(ع) به مالک اشتر است. ایشان در بخشی از این نامه میفرماید: «و لْیَکُن أحَبَّ الاُمورِ إلَیکَ أوسَطُها فی الحَقِّ، و أعَمُّها فی العَدِل، و أجمَعُها لرِضا العّامّۀ»؛ حضرت پس از اینکه حق، حقیقت و عدالت را توصیه میفرمایند، مطلب سومشان این است که بهترین کارها، کاری است که رضایت عمومی را در پی داشته باشد. دلیلی که امام(ع)اقامه میفرمایند، این است که اگر به دنبال رضایت خاصه بودید و خواستید گروه اقلیت را راضی نگاه دارید، خشم عمومی آن را از بین میبرد؛ یعنی تاثیر خشم عمومی، بسیار بالاتر از رضایت یک عده خاص است. بنابر این اگر یک جمع و گروه خاص، رضایت داشته باشند اما اکثریت جامعه، رضایت نداشته باشند، رضایت خاصه به درد نمیخورد؛ چون عدم رضایت عامه آن را از بین میبرد، اما اگر رضایت عامه را داشته باشید، ناخشنودی آن گروه خاص نمیتواند هیچ تاثیری در شکست و ناتوانی حاکمیت داشته باشد. ایشان در استدلال خود میفرماید: «فإنَّ سُخطَ العامَّهِ یُجحِفُ برِضا الخاصَّهِ، و إنَّ سُخطَ الخاصَّهِ یُغتَفَرُ مَع رِضا العامَّهَ»؛ به نظر ایشان ناخشنودی خاصه، با رضایت عامه برطرف و پوشیده میشود.
📍امام(ع) در تعبیر دیگری در همین نامه میفرمایند که ما باید نظر به عموم مردم داشته باشیم: «العامَّهُ مِنَ الاُمَّهِ فلیَکُن صَغْوُکَ لَهُم و مَیلُکَ مَعَهُم»؛ یعنی تو باید نگاهت به عموم باشد. این عموم مردم هستند که نقش اساسی دارند.ایندست تعابیر را در سخنان پیامبر؟ص؟ به امیرالمومنین(ع) نیز مییابیم. با اینکه از جانب خداوند، مسؤولیت اداره امور پس از پیامبر(ص) به امیرالمومنین(ع) سپرده و به پیامبر(ص) نیز ابلاع شده بود، امیرالمومنین(ع) را به عنوان جانشین خویش معرفی کنند، اما با این حال، پیامبر؟ص؟ این نکته را به امیرالمومنین(ع) فرمودند: «فان ولوک فی عافیه واجمعوا علیک بالرضا فقم بأمرهم»؛ اگر مردم تو را پذیرفتند و بر تو اجماع کردند؛ یعنی اکثریت جامعه، تو را پذیرفتند و به تو رضایت دادند، به انجام کارهای مردم و به دست گرفتن امور، اقدام نما «وإن إختلفوا علیک فدعهم وما هم فیه» اما اگر اختلاف کردند، آنها را رها کن؛ یعنی اهمیت ویژه به این مسأله دادند که رضایت مردم حتماً باید باشد و گرنه، حاکم، هرچند از جانب خدا منصوب شده باشد، در سیاستهای خویش ناموفق است و اساساً دین هم نخواسته تحمیلی بر مردم، صورت گیرد، بلکه مردم همانطور که در زندگیشان اختیار دارند، در امور سیاسی نیز باید خودشان پذیرا باشند و قبول کنند.
📍پس حاکمانی که بر جامعه، حکومت میکنند، باید شرائط را به گونهای فراهم آوردند که اکثریت جامعه بتوانند نظر خود را اعلام دارند و نظراتشان نیز مورد توجه حاکمان قرار گیرد و کاری نکنند که یک عده و جمع خاص، نظراتشان را بر حاکم و حکومت، تحمیل کنند.
متن کامل گفتگو را از اینجا در سایت مجمع مدرسین و محققین ببینید
@majmaqomh
#باز_نشر
⚡️بدون انتخاب مردم مسأله عدالت تحقق پیدا نمی کند.
✔️سمینار علمی «عدالت اجتماعی از منظر امام خمینی»🔻
🎙#آیت_الله_ایازی
🔹ما در حوزه عدالت اجتماعی در طول زمان ممکن است مسائلی را داشته باشیم که در طول زمان های مختلف تغییر کرده باشند. مثلا فرض کنید در زمان پیامبر در ماجرای عقبه ثانیه، وقتی آنها خدمت پیامبر رسیدند و از ایشان درخواست کردند تا ایشان به مدینه بروند، پیامبر فرمودند من وقتی می آیم که شما بیعت کنید.
🔹بیعت این بود که آنها دست خود را دراز کرده و رضایت مردم اعم از مسلمان و غیرمسلمان فراهم باشد. اما در آن مقطع تنها روسای قبایل بیعت کردند. امروز دیگر بیعت روسای قبایل نمی تواند به معنای عدالت باشد بلکه آحاد اشخاص می تواند زمینه عدالت را فراهم کنند. به تعبیر امروز، انتخابات و آحاد مردم هستند که این عدالت را برای حاکم تعیین می کنند.
🔹بدون انتخاب مردم مسأله عدالت تحقق پیدا نمی کند، به دلیل اینکه مفهوم عدالت مفهومی است که در طول زمان می تواند تحقق پیدا کند. مرحوم امام در این زمینه یکی در بحث منشور روحانیت این تعبیر را داشتند و همچنین نامه ای هم خطاب به شورای نگهبان دارند.
🔹در آن نامه که مربوط به منشور روحانیت است، می گویند زمان و مکان دو عنصر تعیین کننده در اجتهاد است. مسأله ای که در قدیم دارای حکمی بوده است، به ظاهر ممکن است همان مسأله در روابط حاکم بر سیاست، اجتماع و اقتصاد یک نظام، حکمی جدید پیدا کند. یعنی ممکن است مسأله ای در گذشته در زمره عدالت بوده ولی امروز دیگر چنین نباشد. یا مسأله ای که در گذشته عادی بوده، امروز دیگر چنین نباشد. به عنوان مثال امروز می گویند اگر می خواهید انتخابات برگزار کنید، باید انتخابات شفاف و با حضور تمام طرف های ذینفع باشد تا زمینه غیرش به وجود نیاید.
🔸امام می فرمود سیره عقلاء امر اعتبار ذاتی دارد
🔹با شناخت دقیق روابط اقتصادی، سیاسی و اجتماعی همان موضوع سابق که به ظاهر فرقی نکرده است، موضوع جدیدی شده است. بسیاری از مفاهیم فقهی در فقه ما وجود دارند که دچار تغییر مناسبات شده اند. همچنین بسیاری از مسائل بودند که سابقا در عرف جامعه، خلاف عدالت یا قبیح تلقی نمی شدند. برای نمونه، در سی الی چهل سال گذشته، تنبیه کردن دانش آموز در مدارس امری قبیح نبود و حتی عادی تلقی می شد اما امروز اگر در مدرسه ای این کار تحقق پیدا کند، عقلا آن را تقبیح می کنند و خلاف عدالت می دانند. به این دلیل که شرایط، مفهوم عدالت را به این شکل دگرگون کرده است.
🔹مرحوم آیت الله شیخ محمدحسین اصفهانی در جلد دوم و سوم حاشیه ای بر الکفایه، مسأله ای را درباره «حُسن قبح» مطرح می کنند. اینکه حُسن قبح عقلی، امری اعتباری است. بدین معنا که دایرمدار اعتبار عقلا است و در طول زمان تغییر پیدا می کند. یک چیز ممکن است در گذشته قبیح نبوده و بعد قبیح شده است. یا چیزی که در گذشته حَسن نبوده، اما امروز حَسن شده است.
🔹 ممکن است چیزی در گذشته حَسن بوده و امروز احسن شده باشد. یا چیزی که در گذشته قبیح بوده و امروز حَسن شده باشد. اعتبارات عقلا که بر اساس آراء مشروعه است، در اینجا مهم است. در این جهت مرحوم امام، در بحث انوار الهدایه خودشان در حاشیه بر الکفایه، از این نکته استفاده می کنند که سیره عقلاء امر اعتبار ذاتی دارد. اگر عقلا امروز در جهان می گویند حقوق بشر، این موضوع حجیت دارد و نیازی نیست ببینیم که آیا این مقوله در زمان پیامبر و ائمه بوده است یا خیر.
🔸سمینار علمی «عدالت اجتماعی از منظر امام خمینی(س)» چهارشنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۰ پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی
@majmaqomh
#یادداشت
🔰کاندیدای شایسته
📝#محمود_شفیعی
📍بعد از گذشت ۴۶سال از عمر انقلاب و جمهوری اسلامی، مردم درکی قابل قبول از ماهیت نخبگان قدرت سیاسی، در ایران پیدا کرده اند. مساله امروز مردم ایران درباره نخبگان سیاسی، با تجربه کافی که به دست آورده اند، یک چیز بیشتر نیست: "حکمرانانی که فایده آنان از هزینه آنها بیشتر باشد، کدامند؟"
✅-ساده زیست بودن، سخنان دلنشین گفتن، باسواد بودن، مردمی بودن، حتی برنامه داشتن حاکمان، اینها همه خوب و برای انتخاب یک فرد از سوی مردم برای حکمرانی لازمند؛ اما پاسخ مساله پیش گفته نیستند. پاسخ اساسی مساله این است که مردم ایران به حاکمانی با تجربه نیاز دارند که موفقیت در حیطه کاری خود را در عمل به اثبات رسانده اند. حاکمان موفق کسانی هستند که نسبت به دیگر رقیبان، فایده بیشتری به مردم می رسانند و هزینه کمتری بر ملت تحمیل می کنند.
✅-در انتخابات پیشرو، از میان کاندیداهای نهایی شده، بهترین کاندیدا، فقط یک معیار دارد. کاندیدای شایسته کسی است که در تجربه عملی گذشته خودش، هر چند در حیطه ای محدود، حکمرانی موفق تر از دیگران را قبلا به نمایش گذاشته باشد. اگر مدعی حکومت، متدین ترین و خوشنام ترین فرد جامعه هم باشد، اما نتواند به وظایف ذاتی خود در میدان سیاست ورزی موفق عمل کند، او شایستگی حکمرانی ندارد.
✅- در حکمرانی قدیم و جدید، اسلامی و غیراسلامی، حاکمان کشور چند وظیفه مشترک اساسی دارند:
📍۱. تامین امنیت همه جانبه (جانی، مالی، حیثیتی، انسانی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، داخلی، خارجی و ...) برای همه (مرد یا زن، مسلمان یا غیر مسلمان، قوی یا ضعیف، انقلابی یا غیر انقلابی، خودی یا غیرخودی و ...).
📍۲. زمینه سازی برای رفاه و توسعه همه جانبه (رشد اقتصادی، عدالت اقتصادی، عدالت قضایی، عدالت سیاسی، حداقل کردن فسادهای مالی، مهار تورم، ایجاد اشتغال، حل معضل بیکاری و ...)
📍۳. تضمین شکوه و عظمت ملی (ارتقاء جایگاه دولت-ملت ایران در نظام بین الملل، افزایش امید در اقشار گوناگون جامعه، گسترش روابط با همه کشورهای جهان که آنان را به رسمیت می شناسیم، حفظ استقلال و عدم وابستگی به یک یا چند کشور خاص و ...)
✅-اگر حاکمان کارویژه های خود را که در بالا بدانها اشاره رفت، انجام دهند، تمدن اسلامی، دینداری، و بسیاری از آرمان های دیگر به عنوان پیامدهای قهری حاصل از موفقیت حاکمان در انجام کارویژه ها، تحقق می یابند.
✅-اما اگر حاکمان به جای انجام موفق کارویژهای اصلی فوق، مستقیم بودجه مملکت را به نام تمدن سازی اسلامی، زمینه سازی ظهور، حفظ ظاهر اسلام در جامعه و غیره، کانالیزه کنند؛ به جیب خودی ها بریزند؛ به جای توجه به اراده ملت و خواست جامعه، به دنبال مهندسی جامعه از بالا برآیند؛ به جای الگو گرفتن از مردم در دینداری، بخواهند خود را الگوی دینداری مردم قرار دهند؛ نه تنها همین اهداف آرمانی تحقق پیدا نمی کنند، بلکه به جای تمدن سازی، تمدن سوزی، به جای اسلامی سازی، اسلام ستیزی، و به جای هر آرمان دیگر، ضد آن آرمان ها اتفاق می افتد.
🔸-سخن پایانی: به تعبیر ادبی، آرمان هایی چون رسیدن به تمدن اسلامی، پیدا شدن زمینه ظهور، یا داشتن جامعه ای علاقمند به حفظ نمادهای اسلامی، اسم مصدر اند؛ اما کارویژه های ذاتی حکومت، مصدر اند. با تحقق بخشیدن به مصدر است که اسم مصدر به خودی خود حاصل می گردد. امروزه، حاکمان ما به جای پرداختن به مصدر، به دنبال اسم مصدر اند؛ غافل از اینکه اسم مصدر، حاصل مصدر است و بدون مصدر نمی توان مستقیم دنبال اسم مصدر رفت. در وضعیت کنونی، کاندیدای شایسته کسی است که به جای غوطه ور شدن در آرمان های اسم مصدری، با سخت کوشی و هنرمندی تمام، به فکر تحقق بخشیدن مصدرها باشد.
@majmaqomh
#گفتگو
⚡️مبنای جمهوریت این است که مردم حق بر ناحق بودن دارند
🔰گفتگوی دکتر سید صادق حقیقت با اندیشه ما به مناسبت انتخابات
📍اندیشه ما: مسئولیت حاکمیت در بسترسازی نظام انتخابات واقعی چیست؟ وچه زمینه هایی می تواند انتخابات را نماد مشارکت واقعی مردم قرار دهد؟
🔹دکتر حقیقت : تفاوت «جمهوری اسلامی» و «حکومت اسلامی» آن است که در نظام جمهوری واقعی، انتخابات شکل اصیل دارد؛ و مردم می توانند به اشخاص و رویه های مد نظر خود رأی دهند. برعکس، در حکومت اسلامی، انتخابات شکل تزیینی دارد؛ و در واقع، تصمیمات از قبل گرفته شده است. شاید به همین دلیل بود که امام خمینی فرمودند «جمهوری اسلامی»، نه یک کلمه کم، و نه یک کلمه بیش. مبنای جمهوریت این است که مردم حق بر ناحق بودن دارند. به تعبیر استاد مطهری، مردم می توانند اشتباه کنند، تا عقلشان در طول زمان به بلوغ و تکامل برسد.
📍اندیشه ما: شیوه کاندیداتوری و بررسی صلاحیت در جمهوری اسلامی را چگونه ارزیابی میکنید و چه کاستیهایی دارد؟
🔹دکتر حقیقت: علیرغم وجود نقاط مثبت، حداقل دو نقص دیده می شود: اولاً هر کسی نباید بتواند در انتخابات شرکت کند. حداقل هایی- همانند سطح سواد و سابقه اجرایی- لازم است. دلیلی ندارد که عده ای کثیر ثبت نام کنند، و بعد معلوم شود شرایط را ندارند. دوم این که فرایند بررسی صلاحیتها توسط شورای نگهبان تقریباً غیرقابل نقد است. به شکل کامل مشخص نیست چه معیاری برای رد صلاحیتها وجود دارد.
📍 اندیشه ما: قبول نظام حزبی وکاندیدای حزبی چه مقدار می تواند کاستی های موجود را بر طرف کند؟
🔹دکتر حقیقت : حزب چرخ دنده دموکراسی است، و دموکراسی نوین بدون تحزب پا نمی گیرد. در کشور ما، نظام حزبی نهادینه نشده است؛ و جریانهای سیاسی برآمده از رقابت احزاب نیستند. از سویی دیگر، به دلیل سرخوردگی نسبی مردم از مسائل سیاسی، احزاب نیز نماینده خواست جمهور مردم نیستند. اگر دموکراسی را فرایندی طولانی مدت در نظر بگیریم، امید است این گونه افت و خیزهای در طول زمان همراه با نتایج مثبت باشد.
@majmaqomh
⚡️سیستم پوپولیستی، سرنوشت انتخابات را به دو هفته آخر گره میزند
🟣حزب و نظام انتخابات
✍#داود_فیرحی
🔰مشکل احزاب و انتخابات در ایران، به فقدان ارتباط ارگانیک بین دو قانون انتخابات و قانون احزاب برمیگردد. وظیفه محققین است که این ناسازه را اصلاح کنند. قانون احزاب مصوب سال 95 از جهاتی درست تنظیم شده است اما راه اجرا ندارد و از لحاظ حقوقی جزو قوانین معلق است. از جمله قوانینی است که معمولا نوشته می شوند تا اصلاً اجرا نشوند.
🔻سیاستهای کلی انتخابات أبلاغ شده در سال 95 نیز به احزاب تکلیف میدهد اما امتیاز نمیدهد. ماده 11 یکی از مواد سنگین سیاستهای کلی است اما هیچ اشارهای به حزب نکرده و حزب غائب بزرگ انتخابات است. حزب دو کار بزرگ میکند: یکی اینکه انسان طبیعی را تبدیل به شهروند قاعدهمند میکند و دوم اینکه همانند پلیس که قواعدی در خیابان دارد تا ماشینها تصادف نکنند، قواعدی درست میکند که فعالیتهای سیاسی ایمن باشند. اگر به احزاب تکلیف بدهید اما امتیاز ندهید، کسانی که به دنبال فعالیت سیاسی هستند، از حزب فرار میکنند.
🔸یک مشکل ساختاری در نظام سیاسی ما این است که مناصب سیاسی به دو قسمت دموکراتیک و انتصابی تقسیم شده و معمولاً فعالین سیاسی سود خود را در این میبینند که به قسمتهای انتصابی کشیده شوند. خیلی علاقه ندارند که قسمت پرخطر انتخابات را دنبال کنند که ریسکش هم بالا باشد. یعنی هم در معرض انتخاب مردمی باشند که فردا نظرشان عوض میشود و هم اینکه نفس فعالیت در احزاب، در سیستم انتخابات پوپولیستی باعث بدبینی به افراد میشود.
🔻سیستم پوپولیستی، سرنوشت انتخابات را به دو هفته آخر گره میزند. درحالیکه در سیستمهای نهادی، باید یک سال قبل، کاندیداها به تدریج مطرح شوند، ایدههایشان روشن شود و شبکههای تولید رأی آنها شناسایی شود و بتوانند خود را به افکار عمومی عرضه کنند. در نظام انتخاباتی ما، احزاب با توجه به فیلتر شورای نگهبان نمیتوانند نیروهایشان را رو کنند چون میترسند حذف شوند. بنابراین باید منتظر ماند تا آدم ناشناختهای بیاید و مردم ظرف 12، 10 روز تصمیم بگیرند به کدام یک از این ناشناخته ها رأی بدهند.
🔸شورای نگهبان معمولاً جایی رودست میخورد که کاندیدا ناشناخته است و کاندیدای ناشناخته مثل هندوانه نبریده است که نه برای حزب و نه برای مردم اعتماد آور نیست. قانون اساسی و عادی، شورای نگهبان را مکلف نکرده که احزاب را رعایت کند و در انتخابات دخیل نماید. چندین نهاد نظارتی وجود دارد و تأسیس احزاب از این فیلترها عبور میکند تا یک شورای مرکزی با تمام تعهداتش شکل بگیرد. وقتی اینها به شورای نگهبان کاندیدا معرفی میکنند، شورای نگهبان به رغم این نظارتها از احزاب برای تأیید کاندیدها شهود نمیگیرد و به سراغ شهود خودش میرود.
🔻شورای نگهبان معمولا دنبال کشف خلاف نیست، بلکه دنبال احراز صلاحیت است. بهجای کنترل سوءپیشینه به سمت احراز صلاحیت رفته است!!! درحالیکه این کاندیدا است که باید بگوید شما دلایلی بیاورید که من دچار سوءپیشینه هستم. ما حزب داریم اما قانون انتخابات پوپولیستی طراحی شده است. در نظامهای اینچنینی احزاب در بهترین شرایط، فقط مجاز میشوند اما چرخ و دندهشان درگیر دولت نمیشود. چرا احزاب ما محفلی میشوند؟ چون قانون انتخابات کارکرد نهادیشان را از دستشان میگیرد. این گونه نظامهای انتخاباتی، نوعا انتخابات را نمایشی میکنند.
🔸یک بیماری در پارلمان ایران مثل اکثر پارلمان های دنیا وجود دارد و آن تورم و تعارض قوانین است. در اکثر کشورهای دنیا، احزاب قوی دفتری دارند که به انطباق طرحها و لوایح جدید با سابقه آن قوانین میپردازد. بنابراین وقتی نماینده ای رأی میدهد، رزومه قانون در برابر چشمانش است. اینکه قانون فعلی تا کجا آمده و قانون جدید میخواهد چه چیزی را اصلاح یا تکمیل کند. کارشناسان حرفهای وجود دارند که به نماینده میگویند کدام طرح و لایحه تعارضآفرین است و کدام مواد باید با بندهای قانون قبلی منطبق شود. اینگونه است که شبکه قانونگذاری ایجاد میشود؛ وگرنه قانون جزیرهای به وجود میآید و تولید تعارض می کند.
📍قانونگذاری یک تکنیک است. ما متخصص تقنین نداریم که به یک نماینده یاد بدهد چگونه ارادهاش را تبدیل به قانون کند. اگر مثلا در سایت کنگره آمریکا یا ژاپن و آلمان، یک قانون را تصادفی انتخاب کنید تاریخچهاش آورده میشود؛ یعنی این قانون کی تصویب شده است، عملکرد و بازخوردهای اجتماعیاش به چه نحو بوده است و چگونه به شبکههای قوانین و نهادهای اجرایی چنگ انداخته است. بنابراین به نماینده هشدار میدهد که اگر قانون «الف» را تغییر بدهد، به دلیل همبستگی باید روی قانون «ب» هم فکر کند. ما در کشورمان این بررسی ها را نداریم.
📌 تهران. پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی / 6 آذر 98
@majmaqomh
⚡️ برداشت غلط از سیره پیامبر رحمت با عنوانِ "تهدید به جنگ برای صلح"
🔰نقدعلمی یک کاندیدای ریاست جمهوری
✍️#هادی_سروش
🟠رئیس جمهور درمنظومه نظام سیاسی ایران، ریاست شورای عالی امنیت و شورای انقلاب فرهنگی است که هر کدام از این دو موقعیت در سازمان امنیتی وفکریِ مرتبط با داخل و خارج تاثیراتِ مهمی دارد، و مهم این است که اگر کسی بر کرسی ریاست این دو نهاد مهم امنیتی و فرهنگی با تصورات غلطی از تاریخ اسلام بنشیند، چه تدبیرات امنیتی در حوزه خارجی و تصمیمات فرهنگی در حوزه داخلی خواهد داشت؟!
یکی ازکاندیدای پر "پایدار" ریاست جمهوری که مویّد به حمایت های مختلفی است، در پایان نامه خویش که به شکل کتاب منتشر شده مدعی یک تئوری ناصواب بنام "تهدید به جنگ برای رسیدن به صلح" است! و وخیم تر اینکه این تئوری را به رسول الله (ص) نسبت میدهد که پیامبر (ص) برای رسیدن به صلح، دشمن را تهدید به جنگ میکرده! و چنین مینویسد؛
" تهدید به جنگ به عنوان یک تاکتیک ارزنده در جهت استراتژی صلح بکارگرفته میشد و پیامبر(ص) از آن به عنوان وسیله ای مؤثر استفاده مینمودند و از طریق همین تاکتیک بود که توانستند دشمن را به تسلیم و راضی شدن به صلح وادارند."
تاسف بار است که اولا؛ محکم بودن پیامبر رحمت(ص) و "هشدار" ایشان در برابر تهدیدات مشرکان را به "تهدید به جنگ برای صلح" تحریف شود و برای پیامبر خدا (ص) "سیره ساختگی" درست شود تا برای ماجراجویی ها نسخه تئوریزه صادر شود!
وثانیاً؛ صلحی که باتهدید بدست آید چه ارزشی دارد؟ مگرمیتوان با یک گزاره خارج از اخلاق و حقوق ، مانندتهدید، به یک ارزش بنام "صلح" دست یافت؟!
نه خیر! هدف وسیله را توجیه نمیکند.
🔻اجازه فرمایید این موضوع را از نظرقرآن اجمالا بررسی کنیم؛
✅️ تهدید، درلغت به معنای ترساندن و وعده عقوبت دادن است، بشکلی که برای تهدید شونده ایجاد بیم بر جان، مال یا آبرویش برود. تهدید بر خلاف "هشدار" است که دربرابر خطر اعلام میشود.
با این تفسیر، "تهدید" از نظر اخلاقی و حقوقی ؛ عملی پَست و نیز مجرمانه است. روشن است؛ در منطق وحی و قوانین الهی هرگونه عملی که در آن شائبه رذالت و جرم و حق کُشی باشد، جای ندارد.
✅️ تهدید، از آن دسته موضوعاتی است که مانند ارهاب و ترور میتواند از عوامل ناامنی باشد و چنین چیزی در حریم اسلام و مسلمین فاقد وجاهت است.
جامعه مورد نظر اسلام ؛ جامعه ای پیشرو ، پر برکت از نظر اقتصادی و آرام و اَمن است ؛ "الَّذِي أَطْعَمَهُمْ مِنْ جُوعٍ وَآمَنَهُمْ مِنْ خَوْفٍ" ﴿قریش/۴﴾
روشن است جامعه ای که حکمرانانش در پی ماجراجویی و تهدید دیگران باشند نمیتواند اقتصادِپیشرو و امنیت کامل داشته باشد.
در آیه ی دیگری قرآن، جامعه عاری از تهدید را جامعه ای معرفی میکند که مشمول نعمت خداست: «تَخافونَ اَن یَتَخَطَّفَکُمُ النّاسُ فَـٔوکُم واَیَّدَکُم بِنَصرِه». (انفال/۲۶)
از آن رهگذر که سایه تهدید برای جامعه انسانی میتواند آدمی را از زندگی ساقط کند ، خداوند متعال به تقویت روحیه شهروندان میپردازد ؛ الَّذِينَ قَالَ لَهُمُ النَّاسُ إِنَّ النَّاسَ قَدْ جَمَعُوا لَكُمْ فَاخْشَوْهُمْ فَزَادَهُمْ إِيمَانًا وَقَالُوا حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ. اینها کسانی بودند که مردم، به آنان گفتند: «مردم (در مقابل شما) برای حمله به شما اجتماع کرده اند از آنها بترسید! » (آل عمران /۱۷۳)
قرآن، استفاده از اهرم تهدید را به مشرکین نسبت میدهد تا معلوم شود که تهدید یک رفتار غیر حقوقی و غیر اخلاقی است ؛"يُخَوّفونَكَ بِالَّذينَ مِن دونِهِ ؛ آيا خداوند براي بنده اش كافي نيست ؟ اما آنها تو را از غير او ميترسانند و تهدید میکنند.." (زمر/۳۶)
این موارد نشان دهنده این حقیقت است که تهدید مورد امضاء و تایید دین نیست و تهدید با استحکام رای در برابر دشمن و یا هشدار در برابر خطر متفاوت است.
✅️ سیره پیامبر رحمت (ص) که استوار بر قرآن ومعیارِ"رحمةللعالمين" است. پیامبر؛ انذار، استحکام رای و هشدار دارد، اما "تهدید به جنگ" برای اسلام آوردن و یا برای رسیدن به صلح و مانند آن وجودندارد.
یکی از جملات هشدارگونه پیامبر رحمت(ص) وقتی است که مورد تهدید و ارعاب قرار میگیرد و پیام مشرکان درباره جنگ توسط «بشر بن سفیان» میرسد ، پیامبر در یک پاسخ محکم بشکل پیام ارسال میفرماید: "قریش چه تصوری دارد! به خدا قسم در راه دین خدا که به آن مبعوثم نموده آنقدر میجنگم تا خدا پیروزی نصیب فرماید و یا اینکه جان خود را تقدیم میکنم."
این جملات پیامبر(ص) هشدار و اعلام آمادگی است که در زیر مجموعه این آیه است؛
"فان تولوا فقل ءاذنتکم علی سواء وان ادری اقریب ام بعید ما توعدون؛ - من به همۀ شما يكسان اعلام خطر كردم، ونمىدانم كه آيا نزديك است آنچه وعده داده مىشويديادور؟"(انبیاء/۱۰۹) البته اگرآیه درباره قیامت نباشد.
ما موظفیم باآشنایی با قرآن، مانع ازانحراف فکری جامعه شویم.
@majmaqomh
🔖#گفتگو
⚡️دین نمی تواند در خدمت قدرت باشد
⚡️روحانیتی که طرفدار تهمت و دروغ باشد چه منزلتی در جامعه خواهد داشت؟
🔰گفتگوی ایلنا با آیت الله ایازی عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم در ارتباط با "پیآمدهای تجویز دشنام و بهتان"
📍اشاره
ایلنا : در روزهای گذشته یکی از روحانیون در یکی از سخنان خود به نقل از مرحوم آیتالله خوشوقت به حدیثی اشاره کردند و گفتند هرکس مخالف ولایت فقیه است میتوانید به او بهتان بزنید و هر کاری هم که نکرده به او منتسب کنید. تحلیل شما درباره این گفتهها چیست و آیا چنین موضوعی وجود دارد ؟
آیت الله ایازی : این سوال شما را با یك جمله طنزی شروع كنم كه میگویند یك كسی گفت خسن و خسین دختران مغاویه هستند. گفتند خسن و خسین كه نیستند حسن و حسین بوده و پسر هستند؛ نه دختر و آن هم مغاویه نیست و معاویه است و اینها پسران علی هستند نه پسران معاویه. داستان صحبتهای این آقایی كه در شبكههای مجازی در باره ولایت فقیه و تهمت زدن به مخالفان مطرح شده از چند مقدمه خراب و باطل و غلط تشكیل شده و تمام آن مورد اشكال است.
🔻 اولا این حرفهایی كه به آقای خوشبخت نسبت داده شد، خانواده و پسر آقای خوشبخت این حرفها را تكذیب كرده و گفته این حرف از ایشان درست نبوده و حرف پدر من اینگونه نیست.
🔻نكته دوم آنكه آن چیزی كه به عنوان روایت مطرح شده، آن روایت هم در مورد اهل بدعت است نه در مورد كسی كه مخالف ولایت فقیه یا نقدی به ولایت فقیه داشته باشد. چون بسیاری از فقها مبناء ولایت فقیه را قبول ندارد. وانگهی ما در باب نقد ولیفقیه، هم از حقوق مردم است. امیرالمؤمنین در اصول کافی بابی و در نهجالبلاغه در چند جا روایت داریم که یكی از حقوق مردم نصیحت ائمه مسلمین و یكی از وظایف جامعه میداند كه اگر انتقادی نسبت به حاكم مسلمین دارد و اختلافنظری دارد بیان کند، این کار را هم آشکار و پنهانی انجام دهد. در زمان امیرالمؤمنین، كسانی در حكومت او حاضر بودند كه با ایشان مخالف بودند، رسما میآمدند و در مسجد، اعتراض و نقد خود را مطرح میكردند و كسانی كه میخواستند در مقابل این افراد بایستند امام علیه السلام میگفتند بگذارید که سخنش را بگوید. حتی در خطبهای امام علی از مردم میخواهد که مردم سخنان خودشان را بگویند و بدون تصنع و مجامله هم بگویند و در جائی می فرمایند تا زمانی که مخالفان دست به اسلحه نبردند حرفهایشان را بزنند و نقد كنند. من حتی حقوق بیتالمالشان را قطع نمیكنم.
🔻 ثالثاً آن روایتی را هم كه در ابتدای مصاحبه آن آقا به استناد آن نقل كرده و گفتم در بحث بدعت است؛ باهتوهم به معنای بهتان زدن نیست، به معنای مبهوت كردن است. یعنی چنان سخن بگوئید و استدلال کنید که دیگر پاسخ نداشته باشند. چنانکه ابراهیم در داستان گفتگوی خود با نمرود از این کلمه در استدلال خود استفاده کرد.
🔸در معنای این روایت از سوی فقهای معاصر و افراد زیادی بحث و بررسی شده و این حدیث را موشكافی كرده¬اند و گفته¬اند كه معنای این روایت را کسانی به اشتباه گرفتهاند كه به اهل بدعت تهمت بزنید. گفتند باهتوهم مانند آن آیهای است که در سوره بقره: آیه 258: فَبُهِتَ الَّذِی كَفَرَاست، یعنی آنچنان استدلال، دلیل و منطقی بیاورید كه آنها مبهوت و ساکت شوند.
🔻رابعا: برفرض كه كسی بگوید این حدیث مربوط به اهل بدعت است و به معنای بهتان زدن است، و به جز آنكه به بحث ولایت فقیه و نقد حكومت و حاكم کاری ندارد، اگر این مسأله به این معنا باشد باز مشکل آن ناسازگاری با قرآن است. قرآن كریم به صراحت درباره حتی غیرمسلمانها میگوید: «وَلَا تَسُبُّوا الَّذِینَ یدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ فَیسُبُّوا اللَّهَ عَدْوًا بِغَیرِ عِلْمٍ» یعنی آنهایی كه غیر خدا را میپرستند شما دشنامشان ندهید. در نهجالبلاغه، امیرالمؤمنین وقتی دید لشگریان خود، معاویه را دشنام میدادند فرمود: «اِنّی اَکرَهُ لَکُم اَن تَکونوا سَبّابین» من خوشم نمیآید؛ شما هركاری که او انجام داده است را نقد کنید اما دشنام ندهید. وقتی دشنام دادن حرام باشد، تهمت زدن که مشتمل بر دشنام است نیز حرام است. همچنین تهمت زدن با هیچ اخلاق عقلی و دینی سازگار نیست. این¬كه كسی بخواهد اهل بدعت را، نه كسی كه حكومت را نقد میكند، بخواهد به جای اینكه نقد كند به او دروغ و تهمت بزند. چون دروغ و بهتان حرام و قبیح است. برخلاف سیره اهل بیت علیهم السلام است.
ادامه👇
🌐 پیوند به متن کامل گفتگو در سایت مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم
@majmaqomh
⚡️جامعه پیامبرپسند مبتنی بر آزادی، عقلانیت و عدالت است🔻
✍#استاد_محمدتقی_فاضل_میبدی
🔰اگر در جامعهای، عقلها خفته باشد، در آن جامعه رحمت و هدایت وجود ندارد. به همین دلیل روایتی از پیامبر(ص) داریم که میفرمایند: «بنیاد دین، عقل است». یعنی اگر بشر عقل خودش را به کار نگیرد، دین هم به کار او نمیآید، به همین دلیل تعقلورزیدن، تدبر ورزیدن و تفکر ورزیدن از سفارشهای موکد قرآن و از تعالیم پیامبر(ص) است.
🔹 اگر در جامعهای عقل سرکوب، استبداد فکری حاکم شود، انسانها از جهت خردورزی و اظهار عقیده و بیان آزاد نباشند، قطعاً چنین جامعهای جامعه پیامبرپسند نیست. متقابلاً اگر در جامعهای داوری با عقل باشد، «رَحْمَةً لِلْعَالَمِينَ» بودن نصیب آن جامعه میشود. ولی اگر در جامعه داوری با زور و ترس همراه باشد، آن جامعه جامعه پیامبرپسند نیست. در جامعهای عقلانی و اخلاقی، عدالت اجتماعی پیاده میشود.
🔹 متأسفانه اکنون میبینیم برخی در تلویزیون سخنانی درباره اسلام و دین میگویند که جز خرافات چیز دیگری نیست. اگر خرافات را در جامعه و رسانه مطرح کنیم و به پیامبر(ص) نسبتهای ناروا بدهیم، قطعاً چنین کاری باعث گریز نسل جوان از دین میشود که متأسفانه امروز چنین اتفاقی افتاده است.
🔹 من نمیدانم چرا برخی بزرگان در قبال برخی از بدعتها ساکت هستند؟ در واقع چرا کسانی که فحشا را فقط بیحجابی، به ورزشگاه رفتن و دوچرخهسواری بانوان میدانند، چرا نسبت به دیگر بدعتها در جامعه ساکت میشوند؟ آن هم بدعتهایی که باعث میشود آبروی اسلام از بین برود.
🔹در جامعهای که به تعبیر قرآن در آن «قول زور» یعنی سخنان بیجا گفته شود و «وَأَكْلِهِمُ السُّحْتَ»، یعنی اموال بیجا خورده شود، رانتخواری و سوءاستفاده مالی وجود داشته باشد، آن جامعه پیامبرپسند نیست.
🔹ناامنی فقط به این معنا نیست که داعش وارد کشور شود، این یک مصداق ناامنی است، ولی اگر کسی در اظهار فکر و عقیده خود بترسد و یا اگر کسی نگران آینده خودش باشد، این نگرانیها در روح و روان مردم، نوعی ناامنی ایجاد میکند.
🔹به نظر من یکی از دلایل افزایش تعداد آمار مبتلایان به سرطان در جامعه، به این دلیل است که روح مردم، روح شاد و فرحناکی نیست. اگر روح مردم شاد و فرحناک نباشد، سیستم ایمنی بدن ضعیف میشود، وقتی ایمنی بدن هم کم شود، بدن مستعد هر نوع ویروس و آسیب خواهد شد.
🔹نمیشود به مردم بگوییم نماز بخوانید، ولی نسبت به آسایش و رفاه آنها بیتوجه باشیم، یا بگوییم جامعه حجاب داشته باشد، ولی رزق آنها آنطور که باید و شاید فراهم نباشد، طوری نیست؛ نه این طور حرف زدن درست نیست و مردم چنین چیزی را نمیپسندند. اگر معیشت و امنیت جامعه در معرض آسیب قرار گرفت، نباید از آن جامعه انتظار ایمان داشت، بلکه به تعبیر قرآن در آن جامعه کفر ایجاد میشود.
🔹امروز باید ببینیم جای کدام یک از پیامهای پیامبر(ص) در جامعه خالی است. یعنی باید ببینیم آیا «لیقوم الناس بالقسط» مورد نظر خدا و پیامبر که همه مردم باید عادلانه در جامعه زندگی کنند، در جامعه امروز برقرار است یا نه؟ آیا «يَأْتِيهَا رِزْقُهَا رَغَدًا مِنْ كُلِّ مَكَانٍ»، یعنی رزق مردم در همه جا فراهم باشد، است؟ آیا «كَانَتْ آمِنَةً مُطْمَئِنَّةً» یعنی اطمینان نسبت به یکدیگر و آینده وجود دارد؟ اگر همه اینها باشد، یعنی ما پیرو پیامبر(ص) هستیم و پیام پیامبر(ص) زنده است، اما اگر اینها نباشد، ما غفلت کردهایم.
🔹امروز در کشورهای اسلامی، فقط اسم پیامبر(ص) آن هم موقع گفتن اذان وجود دارد، اما رسم پیامبر(ص) در جامعه امروز برقرار نیست. امروز در جوامع اسلامی همه بهدنبال جنگ قدرت و یا مسابقه تسلیحاتی هستند.
🔹وجود اسلحه در کشورهای اسلامی هیچ افتخار نیست، بلکه وجود رحمت، عدالت، اعتماد، امنیت و معیشت باعث افتخار است. یعنی اگر در کشورهای اسلامی هزاران انبار سلاح و موشک باشد، ولی بین مردم آن کشورها، امنیت و معیشت وجود نداشته نباشد، به درد نمیخورد و ارزشی ندارد. پیامبر اسلام(ص) با اسلحه، پیام خود را پیاده نکرد، بلکه پیام خود را با اخلاق، سعه صدر، گشادگی روح، لطافت در بیان، نرمی در سخن در مکه پیاده و دلها را به خود نزدیک کردند. امروز در کشورهای اسلام هم حاکمان و هم عالمان آن کشورها از پیام و تعالیم پیامبر(ص) فاصله گرفتهاند.
🔹اگر جامعه اسلامی بخواهد به پیام پیامبر(ص) نزدیک شود، باید از جوامع اسلامی جهلزدایی شود، یعنی مردم آگاهی پیدا کرده و تعقل بورزند. امروز اگر در کشورهای اسلامی عامه مردم در آسایش، امنیت، رفاه و عدالت باشد، مهم و باعث افتخار است، در واقع مهم این است که زیربنای جوامع اسلامی یعنی عقل، عدالت و اخلاق محکم و استوار باشد.
@majmaqomh