#انس_با_نهج_البلاغه
📖 غررااحکم؛ ۷۷۷۱
در باب قناعت
۞ مَن قَنِعَ لم يَغتَمَّ
۞ كسی كه قانع باشد، اندوهگین نشود.
#قناعت
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ کارمند شما چه رنگی است؟
#مدیریت_منابع_انسانی
#پایگاه_جامع_مدیریار
#کارکنان
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ کارمند شما چه رنگی است؟ #مدیریت_منابع_انسانی #پایگاه_جامع_مدیریار #کارکنان www.modiryar.com @
✍ کارمند شما چه رنگی است؟
🔺#محمود_نوری_شمس_آباد
🔻منبع: #ماهنامه_تدبیر، شماره ۲۰۷
✅ میتوان هم ردیف با #خصوصیات_اخلاقی، هر فرد را مجموعهای از رنگ یا رنگهای گوناگون با تعابیر و تفاسیر مختلف دانست که برگرفته از روحیات درونی شخص است. از آنجا که شناخت هر فرد برای مجموعهای که با وی همکاری میکند از اهمیت بالایی برخوردار است (تناسب شغل با شاغل) و نیز از آنجا که رنگها ارتباط بسیار نزدیکی با شخصیت انسانها دارند و شناخت آن در شیوه صحیح برقراری ارتباط بسیار مهم است.
🔴 به اختصار برخی از رنگها و خصوصیات افراد ذکر می گردد:
▪️قرمز:
دارای تفکر مثبت، دارای روحیه رهبری، خودپسند و مغرور، با قدرت و انرژی سخن میگویند، پیشرو، ریسک پذیر، به هدف فکر میکنند، خلاق، منعطف، اثربخشی.
▪️آبی:
مهربان و صمیمی، مطیع، با ادب و آرام، حساس، دارای توانایی کنترل هیجان و احساسات، ریسک پذیری کم، دارای نظم و ترتیب معین، اهمیت قائل شدن برای درست انجام دادن کارها.
▪️کِرِم:
اهل رقابت و ورزش، از شکست خوردن بیزار، بشاش و سرزنده، قابل اعتماد
▪️آبی سیر مایل به سبز:
با دقت فکر میکنند، به ندرت اشتباههای کورکورانه از آنها سر میزند، توانایی برقراری ارتباط خوبی را دارند
▪️خاکستری:
فعال، احساسات خود را پنهان نمیکنند، محافظه کار، خود را هم شآن بزرگسالان میبینند
▪️سبز:
منعطف، دارای پشتکار بالا، متکی به نفس
▪️طلایی:
خوب و بد را بخوبی از هم تشخیص میدهند، شاداب و سرزنده
▪️صورتی:
بدنبال انجام کارها به بهترین شکل هستند، کمک به دیگران، افکار منفی دارند
▪️زرد:
پاک و دوست داشتنی، قدرت زیاد در رهبری اجتماعی، قابل اعتماد، تصمیمات خوبی میگیرند، بلند پرواز، اهل تحقیق و پژوهش
▪️آلبالویی:
با هوش، دوست دارند همه چیز مطابق میلشان پیش رود
▪️بنفش:
خودخواه نیستند، اما گاهی احمقانه رفتار میکنند و فراموش کار میشوند
▪️لیموئی:
ذاتاً آرام، خیلی زود عصبی میشوند، حسادت میورزند، همیشه از مشکلات کوچک و بی ارزش شکایت میکنند، فردی قابل اعتماد
▪️نقرهای:
خلاق، ریسک پذیر، هوش بالا
▪️سیاه:
مبارزه طلب، دلیر و با جرات، بیزار از تغییر، پرهیز از فعالیت جمعی
▪️زیتونی:
خونگرم و حساس، سازگار، مهربان و سرزنده
▪️قهوهای:
پرجنب و جوش، قابل اعتماد، روی آنان میتوان حساب کرد، با ثبات، حافظ اسرار
▪️سورمهای:
جذاب، کینهای
▪️سفید:
خیال پردازند، انسان فوق العاده
▪️لاجوردی:
متغیر، راستگو
▪️نارنجی:
اهل مسابقه، سلطه طلبند، سرشار از آرزوهای دور و درازند
▪️ارغوانی:
ظریف بین هستند، مغرور، اجتماعی
✅ سازمانها هنگام جذب کارمند و یا هنگام مصاحبه میتوانند سئوالی را به نوع رنگ یا رنگهای مورد علاقه فرد متقاضی اختصاص دهند تا با توسل به آن تا حدودی قدرت پیش بینی سازمان از روحیات و شخصیت فرد مورد نظر افزایش یابد و در نتیجه انتخاب درست تری را در جهت افزایش کارآیی و بهره وری سازمان داشته باشند.
✅ پس از پی بردن به رابطه مستقیم بین شخصیت و رنگ و با توسل به شناخت مفاهیمی که رنگها برای انسان دارند میتوان در طراحیها و رنگ آمیزی محیط کار نیز دقت بیشتری کرد تا علاوه بر ایجاد محیط جذاب و دلپذیر (هم برای کارکنان و هم برای مشتریان) در صدد افزایش و کاهش تأثرات مثبت و منفی کارکنان در محیط کاری نیز باشند ( ایجاد شادابی، جلوگیری از خستگی، کمک به جریان بهتر فکر، آرامش دهنده و …).
🔴 براساس نظر برخی از روانشناسان همچون دکتر #ماکس_لوشر ۳ نکته را باید همواره در نظر داشت:
1⃣ یک رنگ به تنهائی بیانگر #شخصیت نیست بلکه در انتخاب گروهها و زوجهای رنگ است که شخصیت افراد تحت آزمایش کاملا نشان داده میشود.
2⃣ شرایط روحی و جسمی #کارکنان را قبل از آزمایش رنگ نیز باید به حساب آورد زیرا امکان دارد که افراد در شرایط متفاوت انتخابهای مختلف داشته باشند.
3⃣ جنبه نسبی بودن نتایج آزمایش را باید همواره به خاطر سپرد زیرا #انسان موجودی با ابعاد ناشناخته است.
#مدیریت_منابع_انسانی
#پایگاه_جامع_مدیریار
#کارکنان
www.modiryar.com
@modiryar
✍ تفکر استراتژیک به عنوان فرایندی خلاقانه و واگرا
✅ #تفکر_استراتژیک، فرایندی خلاقانه و واگرا است و با چشم انداز و دورنمای طراحی راهبران سازمان مرتبط است. این امر مستلزم فراتر رفتن اندیشه مدیران از عملیات روزمره، باهدف تمرکز بر قصد استراتژیک بلندمدت کسب و کار است. تفکر استراتژیک، فعالیت هایی چون گردآوری اطلاعات، تحلیل، بحث و تبادل نظر در خصوص شرایط حاکم بر سازمان با فعالیتهای متنوع و پاسخگویی به سؤال های اساسی در مورد سبد دارایی های سازمان را شامل میشود. تفکر استراتژیک در تعریفی دیگر، شناسایی استراتژی های قابل اطمینان مدل های کسب و کاری می داند که به خلق ارزش برای #مشتری منجر شود. یکی از مفاهیم مهم مدیریت، در سال های اخیر، هوشمندی استراتژیک است که با شرکت های بزرگ عجین شده است.
✅ افزایش #هوش_رقابتی موجب می شود سازمان ها اطلاعات محیط اطراف خود را سریع تر و با دقت بیشتری تجزیه و تحلیل کنند و نتایج حاصل را ذخیره کنند و در مواقع مقتضی در دسترس تصمیم گیرندگان قرار دهند این امر جریان تبادل داده ها، اطلاعات و دانش را در سازمان تسریع می کند و اثربخشی تفکر و تصمیم گیری استراتژیک را بهبود می بخشد. هوشمندی رقابتی به مثابه راداری است که با کشف فرصت های جدید و هشدار تهدیدها، شرکت را قادر می کند محیط خود را سریع تر و دقیق تر شناسایی کند. #سازمان_هوشمند، استراتژی رقبا را بهتر و سریع تر درک می کند و از شکست و موفقیت آنها می آموزد و این امکان را برای مدیران سازمان به وجود می آورد با نظارت نظام مند و با آگاهی بیشتری تصمیم های استراتژیک اخذ کنند.
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ مدل تفکر استراتژیک در سطح سازمان
✅ مدلی که تفکر استراتژیک را در سطح سازمان بررسی نموده مدل سازمانی تفکر استراتژیک است.
🔴 مدل عوامل تفکر استراتژیک را در دو دسته زیر در نظر می گیرد:
1⃣ عوامل محتوایی
2⃣ عوامل فرآیندی
🔴 عوامل محتوایی این مدل عبارت اند از:
▪️خلاقیت،
▪️چشم انداز،
▪️تفکر سیستمی؛
🔴 عوامل فرایندی نیز عبارت اند از:
▪️ارتباطات استراتژیک،
▪️تجزیه و تحلیل استراتژیک.
🔴 فعالان حوزه کسب و کار نیز، پنج عنصر را برای تفکر استراتژیک بیان نموده که عبارت اند از:
1⃣ تمرکز بر هدف،
2⃣ چشم انداز سیستمی،
3⃣ فرصت طلبی هوشمندانه،
4⃣ فرضیه محور بودن،
5⃣ تفکر در طول زمان.
🔴 در پژوهش دیگر پنج مرحله بهبود تفکر استراتژیک معرفی شده است که عبارتند از:
1⃣ تعریف معیار،
2⃣ حفظ تمرکز،
3⃣ بکار گیری منابع چندگانه برای بینش و تحلیل،
4⃣ ایجاد تعادل میان رویکردهای تحلیلی و شهود و
5⃣ آزمودن تحلیل.
در شکل عناصر تفکر استراتژیک از دید پژوهشگران مختلف آورده شده است.
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ ابعاد تفکر طراحی
▪️تعلق
▪️تعامل
▪️همدلی
▪️مخاطب
▪️همکاری
▪️انسان مدار
▪️راه حل مدار
▪️تفکر خلاقانه
▪️اعتماد به نفس
▪️آزمایش راه حل ها
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#ابعاد_تفکر_طراحی
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ ابعاد تفکر طراحی ▪️تعلق ▪️تعامل ▪️همدلی ▪️مخاطب ▪️همکاری ▪️انسان مدار ▪️راه حل مدار ▪️تفکر خلاقا
تفکر طراحی برای معلم
✍ #دکتر_نیدا_عبداللهی
🔴 تفکر طراحی
✅ #تفکر_طراحی، فرایندی کاربردی است و هر فردی در هر زمینهای باید طرز تفکر طراحی داشته باشد تا بتواند بهترین مسیر رشد، توسعه و تحقق اهداف را تجربه کند. با توجه به ماهیت فرایند یاددهی ـ یادگیری، تفکر طراحی اهمیت بسزایی دارد. حدود دو دهه است که تفکر طراحی در عرصه آموزش ظهور یافته است. این تفکر مهارتهایی نظیر همدلی، تفکر خلاقانه، همکاری تولیدمدارانه، آزمایش راهحلها و برقراری ارتباط بین ایدهها را شامل میشود که همه میتوانند آن را یاد بگیرند و تجربه کنند. در واقع تفکر طراحی راهی برای یادگیری مهارتهای خلاقیت و تفکر انتقادی است. در این صورت، نگرش و نگاه فرد دچار تغییر میشود و نگاهی کاملاً متفاوت و عمیق به مسائل پیدا میکند که در مهارتها و فعالیتهای او تبلور مییابد.
✅ کسی که تفکر طراحی دارد، با اعتمادبهنفس به دنبال کشف ایدههای خلاقانه برای حل مشکلات با روشهای جدید است و فرصتی مییابد تا نیازهای موجود را بهتر درک کند. رویکرد تفکر طراحی رویکردی مسئلهمدار است که چالشها و مسائل را شناسایی و با بررسی اطلاعات و روندهای موجود به حل مسئله میپردازد. در این نوع تفکر، آزمایش و خطا فرصتی برای یادگیری بهتر است و «شکست» جزئی از این فرایند و یک تجربه ارزشمند محسوب میشود که مسیر دستیابی به هدف را هموار میکنـد. در این تفکر، طراح ابتدا به همدردی با مخاطبان خـود میپردازد. سپس مشکـل آنهـا را تعـریـف مـیکنـد و نیـازهـا را مشخص میسازد. همچنین با به چالش کشیدن امور، میکوشد راهحلهای نوآورانهای ارائه دهد و پس از تهیـه طـرح و راهحل اولیه، آن را میآزماید.
🔴 اهمیت و کارایی تفکر طراحی
با توجه به نظام تعلیموتربیت کنونی، رشد دانش و علوم گوناگون، و مسائل و چالشهای فراروی فرایند یاددهی-یادگیری، تفکر طراحی بسیار مهم است. به نیازهای مخاطب توجه ویژه دارد و مخاطبمحور است. «همدلی» هسته اصلی تفکر طراحی است. این طرز تفکر به تعامل با یادگیرندگان بسیار اهمیت میدهد که همین تعلق و ارتباط بر یادگیری آنها اثر مثبت میگذارد. همکاری و ارائه بازخورد منطقی و برانگیزاننده هم بسیار مؤثر است.
✅ تفکر طراحی، فرایند «نوآوری» مستمر است که موجب رشد خودباوری، استقامت و انعطافپذیری، و ایجاد رفتار کارآفرینانه و جامعهمدار میشود. به علاوه، مشکلات را شناسایی و به فرصتهای عملی تبدیل میکند، روحیه راهحلمحوری به وجود میآورد، و شکست را از جمله عوامل ارزشمند یادگیری تلقی میکند. بهطور کلی، تفکر طراحی رویکردی برای یادگیری، همکاری و حل مسئله است و نگاهی انسانی و خلاقانه، همراه با همکاری، همدلی، ارتباط و تعلق، و اعتمادبهنفس در آن حاکم است. از آنجا که نگاه حاکم در تفکر طراحی از ملزومات تعلیموتربیت امروز است، این نوع تفکر از اهمیت بسزایی برخوردار است.
✅ امروزه عوامل آموزشی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، تربیتی و ... بیش از پیش بر فرایند یاددهی - یادگیری تأثیر میگذارند. این امر معلمان و دانشآموزان را با مسائل، چالشها و فرصتهایی روبهرو کرده است که باید مدیریت شوند. از آنجا که مدیر و مشاور این فرایند معلم است، باید مهارت حل مسئله، تلطیف چالشها و بهرهگیری از فرصتها را دارا باشد. این مهم منوط به بینش، تفکر، ایدهپردازی، ایجاد راهحلهای نو، تعامل و حل مسئله است. تفکر طراحی با توجه به ماهیتش، معلم را به تفکر و عمل منطقیتری در جهت حل مسائل آموزشی مجهز میکند تا بتواند بیش از پیش پاسخگوی نیازها و یادگیری واقعی دانش آموزان باشد.
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#ابعاد_تفکر_طراحی
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ دغدغه های کارمندی
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #هفته_نامه_نخست،
🔻پنجشنبه ۶ بهمن ۱۴۰۱، شماره ۹۵۲
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ دغدغه های کارمندی
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ تحقق بسیاری از وعده های دولت منوط به ایجاد زیرساخت ها و رعایت پیش نیازهای اساسی در نظام اداری کشور است. یکی از این پیش نیازها تیم اجرایی دولت یعنی کارمندان هستند. باید نظام اداری به گونه ای بازسازی شود که بازوان اجرایی دولت بیشترین میزان رضایت را داشته و به مشکلات قابل حلشان توجه گردد. مهترین مشکلات و دغدغه های کارمندی عبارتند از؛
1⃣ افزایش تورم و کاهش قدرت خرید:
#مشکلات_اقتصادی و افزایش هزینه های عادی زندگی عرصه را بر حقوق بگیران تنگ نموده و این امر برنحوه خدمت رسانی تاثیر منفی گذاشته است. کارمندان و برخی دیگر از اقشار مثل کارگران حقوق و مزایای ثابتی دریافت می کنند. لذا زمانی که درصدی اندک به حقوقشان افزوده می شود تاثیر چندانی روی قدرت خرید آنها نمی گذارد.
2⃣ عدم توانایی در پس انداز:
شاید یکی از مهم ترین دغدغه های #کارمندان حقوق بگیر حساب وکتاب ماهانه و تنظیم دخل و خرج باشد. در برخی موارد با وجود افزایش قیمت ها و عدم تناسب آن با حقوق چیزی به نام پس انداز کردن برای کارمندان خنده دار جلوه می کند!
3⃣ عدم عدالت مالیاتی:
انتظار #نظام_اداری و اقتصادی کشور این است که در توزیع بار توسعه و تحمل تنگناهای اقتصادی کشور عدالت لحاظ شود؛ این گونه نباشد که قبل از همه کارمندان باشند که مالیات بپردازند و اقشار دیگر زحمات کمتری را متحمل شوند و خیلی از مرفهین با شیوه های خاص از پرداخت مالیات فرار کنند.
4⃣ پایین بودن فرصت خلاقیت و پیشرفت:
یک کاسب برای #پیشرفت و افزایش مشتریان می تواند دکوراسیون مغازه و یا قیمت اجناس خود را تغییر دهد تا با جلب رضایت مشتری بتواند سود بیشتری به جیب بزند اما یک کارمند حتی در تغییر دکوراسیون اتاقش با محدودیت مواجه می شود. قدرت ابتکار و خلاقیت در مورد یک کارمند اندک و جای پیشرفت وی نیز محدود است.
5⃣ عدم استقلال کاری:
کارمندها #استقلال_کاری پایینی دارند و نمی توانند ساعت های کاری را برای خودشان مشخص کنند و اگر یک روز بیمار شوند نمی توانند کار را رها و اندکی استراحت کنند. ساعت های کاری کارمندان مشخص است و نمی توانند برای بودن در کنار خانواده از آن عدول کنند. لذا پیش بینی مسائل رفاهی با اقتضای شرایط کارمندان به صورت عادلانه و با حداقل هزینه ضروری است.
6⃣ فقدان سیستم های ارزیابی دقیق:
در بسیاری از سازمان ها #سیستم_ارزیابی مناسب و یا شاخصی برای سنجش شایستگی ها وجود ندارد. علی رغم تلاش های بسیاری که در عرصه مدیریت کشور صورت گرفته است اما هنوز غاطبه ی کارمندان از شیوه سنجش دقیق عملکرد و به تبع آن عدم شایسته سالاری گلایه مندند.
7⃣ حساسیت و فشار کاری بالا:
#کارمندان چون همواره باید به مقامات مافوق پاسخگو باشند و بر این اساس مورد مواخذه قرار می گیرند فشار کاری بیشتری را تحمل می کنند. ضمن اینکه نگرانی درباره تضییع حقوق بیت المال حساسیت کار آن ها را نیز افزایش می دهد.
8⃣ عدم ثبات و امنیت شغلی:
چون بیشتر سازمان ها جذب رسمی و قراردادهای استخدامی محکمی ندارند کارمندان از نظر ثبات و #امنیت_شغلی همواره با مشکل مواجه اند چرا که تضمینی وجود ندارد که سازمان قرارداد سال بعدشان را تمدید کند. این در حالی است که امنیت شغلی در صدر خواسته های کارمندان از دولت قرار دارد.
✅ کارمندان عموماً انسان های شریفی هستند که با وجود بسیاری از مشکلات اقتصادی و اداری کماکان با عزت نفس جریان زندگی را مدیریت می نمایند. هدف از طرح مشکلات کارمندان توجه به این نکته است که اگر به مطالبات و نیازهای صنفی و منزلتی آنها توجه شود به همان نسب بهره وری #نظام_اداری کشور افزایش می یابد. دولت باید به گونه ای عمل کند که؛
▪️اولاً؛ #کارمندان احساس احترام و توجه نمایند و
▪️ثانیاً؛ برای نیل به حداکثر بهره وری #نیروی_انسانی در سازمان ها مشکلات آن ها رسیدگی و حتی المقدور مرتفع گردد.
🔺منبع: #هفته_نامه_نخست،
🔻پنجشنبه ۶ بهمن ۱۴۰۱، شماره ۹۵۲
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
تبیین مفهوم رهبری تحول دیجیتال
#دکتر_مژگان_نوری
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#تحول_دیجیتال
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
مدل هرم دانش #حسین_خنیفر #مدل_مفهومی #مدل_مدیریت #ابعاد_تفکر_طراحی #پایگاه_جامع_مدیریار www.mod
مدل هرم دانش
#حسین_خنیفر
🔴 پیش از تحلیل این بحث، بهتر است که ماهیت مدل را از در اندیشه دو فیلسوف متاخر (پوپر و بودون) بررسی کنیم.
✅ بیشتر فیلسوفان #کارل_پوپر را برجسته ترین نماینده فکری خردگرایی انتقادی می دانند. او معتقد است: مدل متشکل است از عناصر معینی که یک رابطه نوعی نسبت به یکدیگر قرار گرفته اند. بودون مدل را چنین تعریف کرده است: مدل روشی کنترلی است که امکان شرح و تاویل در مورد روابط بین دو متغیر را فراهم می سازد. مدل قصد اثبات روابط واقعی بین دو متغیر را دارد و روابط واقعی چیزی است که به طور تجربی و با آزمایش، بدلی بودن آن ثابت نمی شود.
✅ در واقع، هدف اساسی #مدل_ها بیشتر کردن فهم ما از عوامل و روندهای پیچیده دنیای واقعی است و از طریق آن ها می توان جهان را به اندازه و وضع دلخواه در آورد. در ساختن مدل سعی بر آن است که مهم ترین اجزای یک پدیده را تحت شرایط دلخواه بازسازی کنیم، اگر چه نمی توان آن ها را بهترین وسیله برای به آزمایش گذاردن نظریه ها و پیش فرض های علمی به شمار آورد.
✅ منظور ما از مدل سیستم واقعی، نمایشی است از یک گروه اشیاء و یا ایده ها به شکلی غیر از آنچه خود سیستم داراست. در حقیقت #مدل، ابزاری است است برای تحلیل واقعیت ها و ساده کردن پیچیدگی های موجود در جهان واقعی.
✅ #مدل_هرم_دانش که مدلی از جهان دانش است و برخی حقایق در خصوص سلسله مراتب دانش را به کمک شکل ها، حروف و نشانه ها روشن می سازد. نظریه پردازان مدیریت دانش، معمولا بحث از درباره دانش را با هرم دانش آغاز می کنند و جهان دانش را به صورت هرمی، شامل داده های خام در سطح پایین تا فرزانگی در رأس آن، به تصویر می کشند. این مدل سلسله مراتب دانش را به ما نشان می دهد.
✅ در مدل سلسله مراتبی ابتدا داده های ضمنی قرار دارد که کاملا مشروح و ذره ای هستند و بعد از آن، عملیاتی قرار دارند که با عنوان فراداده شناخته می شوند. در سطح بعدی، اطلاعات مدیریت، که تلخیص و انباشته شده و هوش فرااطلاعات را ایجاد می کنند، در سطوح بالاتر #دانش_سازمانی را به همراه فرزانگی قرار دارد. به این سطح فرادانش گویند.
✍ منبع: درآمدی بر مدل سازی در علوم رفتاری، حسین خنیفر، ص ۳۱
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#ابعاد_تفکر_طراحی
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ چهار بعد مدیریت بیرکینشاو
#Julian_Birkinshaw
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ چهار بعد مدیریت بیرکینشاو #Julian_Birkinshaw #مدل_مفهومی #مدل_مدیریت #پایگاه_جامع_مدیریار www
✍ چهار بعد مدیریت بیرکینشاو
✅ #جولیان_بیرکینشاو استاد مدیریت بینالمللی و راهبردی دانشگاه کسبوکار لندن، چهار بعد مدیریت را در کتاب خود با عنوان «بازآفرینی مدیریت» مطرح کرد. این چارچوب چهار بعد مربوط به شیوهها و فرایندهای کلیدی مدیریت را نشان میدهند.هر بعد دو اصل مخالف هم دارد.
✅ این اصول «مفروضات یا عقایدی درباره روشهای فعلی یا ایدهآل است». این اصول اساس اقدامات روزمره #مدیران سازمان تان هستند. اصول سمت راست هر بعد #اصول_سنتی هستند: این رویکردهای مدیریتی ده ها سال قدمت دارند. اصول سمت چپ اصول جایگزین هستند: اینها دیدگاههای جدید مدیریت هستند.
✅ میتوانید با این چارچوب، روش فعلی مدیریتتان را بررسی کنید و ببینید که آیا میتوانید #مدل_مدیریت اثربخش تری را طراحی کنید یا خیر (مدلی که متناسب با راهکار و شیوه کسبوکارتان باشد).
🔴 ابعاد و اصول مربوطه:
⭕️ مدل کسب و کار
1⃣ مدیریت در طول: فعالیتها
این بعد نشان میدهد که مدیران چگونه فعالیت هایشان را با کسانی #هماهنگ میکنند که مستقیماً زیردستشان نیستند. اصول مخالف عبارتاند از:
▪️#دیوان_سالاری
با رویکرد دیوانسالارانه، سازمانها از قوانین رسمی، نقشها و روشهای کاری و راهنمای رسمی برای انجام کارها استفاده میکنند. نتایج قابل پیش بینی هستند. #دیوان_سالاری تا حدی در بیشتر سازمانها لازم است؛ و در سازمانهایی بسیار مهم است که با خطرات بزرگی (از جمله ایمنی یا سلامت) سروکار دارند.
▪️#خلاقیت_مداری
خلاقیت مداری اتفاق خودجوش است و بر پایه استقلال و خودکفایی است (اگر میخواهید افرادتان به خودشان انگیزه دهند، خیلی مهم است). افراد خودشان را سازماندهی میکنند، مستقل کار میکنند و سریع اقدامات مربوطه را انجام میدهند. خلاقیت مداری منجر به نوآوری و خلاقیت و همچنین تقویت روحیه و #مشارکت بهتر میشود.
⭕️ سیستم سازی کسب و کار
2⃣ مدیریت رو به پایین: تصمیمات
این بعد مربوط به نحوه تصمیمگیری افراد در سازمان است. این اصول عبارتاند از:
▪️#سلسله_مراتب
سلسلهمراتب بر اساس اقتدار و قدرت است. مدیران ارشد #تصمیم_گیرنده هستند، چون در مقایسه با زیردستان، تخصص بیشتر و دیدگاه بهتری به کل مسئله دارند. فرض سلسلهمراتب این است که «رئیس آگاهتر است»، حتی وقتیکه درست نباشد. میتواند مانع ارتباط با ردههای بالای سازمان شود و میتواند منجر به تصمیمگیری ضعیف افراد قدرتمند شود.
▪️#خرد_جمعی
خردجمعی وقتی است که افرادی از تمام ردههای تیم و سازمان در #تصمیم_گیری سهیم هستند و با کمک هم، برای حل مسائل تلاش میکنند. این کار روحیه و مشارکت را بالا میبرد و وقتی افراد بادانش (مانند کارکنانی که با مشتریان ارتباط دارند) در فرایند تصمیمگیری دخیل هستند، تصمیمات را بهتر میکند. عیب استفاده از خرد جمعی این است که اگر تعداد افراد دخیل در فرایند خیلی زیاد باشد، تصمیمگیری خیلی طول میکشد. اگر لازم باشد که بهموقع تصمیم بگیرید، این مشکل جدی است.
⭕️ استراتژی کسب و کار
3⃣ مدیریت اهداف
این بعد مربوط به نحوه تعیین و تلاش برای #اهداف_سازمان است. اصول عبارتاند از:
▪️#هم_ترازی
با همترازی، همه در جهت هدف مشترک سازمان تلاش میکنند. با این اصل، #مدیران به سادگی میتوانند اعضای تیمشان را در یک جهت مدیریت کنند و اگر راهکار سازمان نیازمند اقدامات بسزا و هماهنگ باشد، این نکته خیلی مهم است. یکی از مشکلات همترازی این است که مدیران ذاتاً از شاخصهای کلیدی عملکرد برای سنجش پیشرفت استفاده میکنند.
▪️#انحراف
با «انحراف»، افراد بصورت غیرمستقیم برای اهداف و مقاصد #تلاش میکنند. مثلاً بجای تعیین هدفی مانند «افزایش ۱۵ درصدی فروش»، سازمان ممکن است اهدافی را تعیین کند که کیفیت برخورد کارکنان با مشتریان جدید یا دیدگاه آنها را به رضایت کارمندان نشان میدهد. یکی از پیامدهای بلندمدت این افزایش فروش می باشد. (یعنی هدف کلی سازمان).
⭕️ رهبری کسب و کار
4⃣ مدیریت انگیزه فردی
این بعد مربوط به میزان #انگیزه_افراد در سازمان است. اصول عبارتاند از:
▪️#بیرونی
#انگیزه_بیرونی به معنی رویکردهای انگیزشی بیرونی مانند افزایش دستمزد، ترفیع یا تحسین است که بیرونی است. عوامل منفی مثل فشار و تهدید هم میتوانند جزئی از انگیزه بیرونی باشند.
▪️#درونی
#انگیزه_درونی مربوط به پاداش انجام درست کار یا فعالیت است. عوامل انگیزشی درونی معمولاً خیلی لذتبخش هستند. بیشتر فعالیتهای تفریحی و سرگرمی بر اساس انگیزه درونی هستند.
#Julian_Birkinshaw
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ مدل کوه یخ منابع انسانی
#موفقیت مثل یک کوه یخ است که مردم قسمت پنهانش را نمی بینند! ولی افراد موفق با آن دست و پنجه نرم کرده اند. این مسئله مهم در مدیریت منایع انسانی باید بعنوان یک اصل شاخص در نظر گرفته شود.
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#پایگاه_جامع_مدیریار
#مدیریت_منابع_انسانی
www.modiryar.com
@modiryar
✍ تقوای جمعی
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ مفهوم شناسی تقوا
تقوا براي روح مانند خانه است براي زندگي و مانند جامه است براي تن. در قرآن از تقوا به جامه تعبير شده است: «و لباس التقوي ذلك خير» يعني #تقوا به عنوان جامۀ روح برای شما بهتر است. تقوا لازمه زندگي هر فردي است كه مي خواهد انسان باشد و تحت فرمان عقل زندگي كند و از اصول معيني پيروي كند. بر اين اساس تقوا يعني اين كه انسان خود را از آنچه از نظر دين و اصول خطا و گناه و پليدي و زشتي شناخته شده حفظ كند و مرتكب آنها نشود. در برخی متون از تقوا با تعابیر «پروا کردن» و«ملاحظه کردن» یاد می شود. یعنی ملاحظه ی خدا را بکنید، پروا داشته باشید از خدای متعال که همواره کردار و گفتار شما را نظارت می کند.
✅ تقوای جمعی
در اسلام جمع گرايي و برگزاري اجتماعات اهميت زيادي دارد. حکایت همان جمله معروفه ي «يدالله مع يد الجماعة»؛ براي همين ثواب برگزاري نماز به صورت جماعت غير قابل شمارش است. همان طور كه اسلام به تشكيل اجتماعات اهميت زيادي داده است براي برقراري و تداوم نظام هاي اجتماعي نيز قواعد و قوانين متعددي وضع نموده كه رعايت آن ضامن بقاي #سلامت_جمعي و گروهي است. افراد زيادي وجود هستند كه در قالب رفتار فردي موجه و قابل قبول هستند ولي متأسفانه در قالب انحرافات گروه ها در مسير يك جريان قرار گرفته و منحرف مي شوند. نمونه بارز آن در ورزشگاه هاي كشور قابل مشاهده است. بسياري از جواناني كه در قالب گروه هاي هوادار يك تيم ورزشي هستند به شخصه انسان هاي منظم و با ادبي هستند ولي در قالب گروه اجتماعي و در مسير هيجانات يك مسابقه ي ورزشي از خود بي خود گشته و در يك حركت عجيب فحاشي يا بي نظمي مي كنند و يا به اماكن ورزشي آسيب وارد مي نمايند. اين خود مثال ساده اي است كه به ساير گروه هاي اجتماعي نيز قابل تعميم است.
✅ مصادیق تقوای جمعی
گروه چيزي فراتر از اجتماع افراد است بر همين اساس براي مصون ماندن از آسيب هاي گروه ها يا اجتماعات با مفهوم «تقواي جمعي» مواجه مي شويم كه مقوله اي فراتر از اجتماع افراد متقي است. رهبر انقلاب در این رابطه خطاب به مسئولان توصیه می کند؛ « من و شما که مسئولیم -همهی ما- به رعایت تقوا بیش از دیگران نیاز داریم... مجموعه ها و جمع ها و جریان ها، علاوه بر تقوای فردی اعضای خود، باید در نگاه کلان از تقوای جمعی نیز برخوردار باشند چرا که در غیر این صورت، افراد متقی حاضر در این جریان ها نیز، به علت خطای عمومی جمع، به انحراف و خطا می افتند.» تقواي جمعي مصاديق عملي دارد. اگرجريانات و گروه ها در نظام #ارتباطات_اجتماعي خود، جذب حداكثري و دفع حداقلي، اثبات خود به جاي نفي ديگران، روحيه جمع گرايي، داشتن نظام سيستمي وكل نگر، در نظر گرفتن منافع ملي، تحمل نظرات مخالفين، احترام به قانون و حقوق ديگران و ... را رعايت نمايند تقواي الهي در قالب نظام هاي اجتماعي متجلي مي گردد.
✅ منشور اخلاقی نظام اجتماعی
امروزه نظام اجتماعي به گونه اي است كه آدمي براي رفع بسياري از نيازهاي خود به صورت فردي توانايي كافي ندارد. از اين رو گروه ها، سازمان ها، تشكل ها، حزب ها و سازمان هاي متعددي تشكيل گرديده است. حال اگر در ارتباطات اجتماعي افراد عضو گروه هاي مختلف، براي تحقق منافع گروه خود منافع ديگران را نفي كنند با عنايت به قابليت هم افزايي گروهي اتفاقات نابهنجاري در اجتماع مي افتد كه به مراتب بدتر از عدم رعايت #تقوای_فردي است. به وسيله تقواي جمعي گروه هاي اجتماعي همواره خود را در چارچوب يك منشور اخلاقي كه برگرفته از اخلاق، شرع و انسانیت است دانسته و همواره رفتار خود را با آن تطبيق و تنظيم مي نمايند.
✅ صلاح و فلاح جمعی
یکی از مواردی که صلاح و فلاح جمعی را تقویت می کند وفاداری به واجب موکد دینی به نام «امر به معروف و نهی از منکر» است که رهبر معظم انقلاب از آهن به عنوان «واجب فراموش شده» تعبیر می کنند. گاهی عده ای ناآگاهانه و شاید هم مغرضانه این واجب موکد را به عنوان دخالت در اموردیگران توصیه می نمایند در صورتی که کاملاً با روح آن منافات دارد. این مهم به معنای مسئولیت پذیری اجتماعی و حفظ حساسیت عمومی نسبت به رعایت اصول اخلاق و حدود قوانین اجتماعی است. شاید بسیاری از انحرافاتی که امروز در سطح جامعه و در رفتارهای ناصواب عمومی قابل مشاهده است حاصل عدم توجه به این واجب دینی است. خود را در محضر خدا دانستن، احترام به مردم و حقوق دیگران، در نظر گرفتن مصالح و منافع عمومی به جای تمایلات فردی، رعایت مبانی و آداب اخلاقی از مهم ترین پیش نیازهای تحقق #تقوای_جمعی است.
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻دوشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۱، شماره ۳۸۷۱
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ مدل شایستگی منابع انسانی
🔴 Society Human Resource Management
#مدیریت_منابع_انسانی
#پایگاه_جامع_مدیریار
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#کارکنان
www.modiryar.com
@modiryar
انقلاب اسلامی و ضرورت تازه گردانی
✍ #دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
بهمن ماه فرصت مناسبی برای بازنگری و تازه گردانی در رویکردها و عملکردهاست. اکنون که سال ها از پیروزی انقلاب اسلامی می گذرد، عده ای به غلط می پندارند در مرور زمان برای همگامی با تغییرات فناورانه و محیطی باید برخی از ارزش ها را نادیده گرفت. ولی ارزش های انقلاب که بر اساس مبانی نظری اسلام شکل گرفته و مبتنی بر آموزه های وحیانی است، در مرور زمان اصالتشان را از دست نمی دهند. بنابراین ضرورت دارد که برای حفظ انقلاب اسلامی، این ارزش ها متناوب و مستمر در رفتار و ذهن مردم و مسئولان و متولیان امور تازه گردانی شود تا فراموش نکنند که انقلاب اسلامی با چه هزینه ای ایجاد شده است و همواره خود را درباره محافظت از منافع و مصالح آحاد جامعه مسئول بدانند. برخی از موارد مهمی که باید در دایره ارزش های انقلاب اسلامی همواره به آن ها توجه شود، عبارت اند از:
✅ #سبک_زندگی
انقلاب اسلامی در پی تمایل مردم به اصلاح سبک زندگی به وجود آمد. بر این اساس اکنون نیز سبک زندگی ما به بازنگری و تغییرات جدی نیاز دارد تا با مبانی اخلاقی نزدیکی بیشتری یابد. در نظام اسلامی اختلاس های چندمیلیاردی، فساد و تبعیض، ژن های خوب، رانت خواری، تجمل گرایی و اشرافی گرایی جایگاهی ندارد. مردم و مسئولان باید در راستای حفظ حقوق متقابل یکدیگر و رعایت اخلاقیات در روابط اجتماعی تلاش کنند.
✅ #ارتباطات_اجتماعی
در زمان انقلاب ارتباطات اجتماعی مردم صمیمانه تر بود. گذشت، فداکاری و وحدت بیشتر به چشم می آمد؛ مردمی که جانشان را بر کف گرفتند و بدون هیچ چشمداشتی در کنار هم برای رسیدن به هدفشان جنگیدند و هرکدام از آن ها برای نجات دیگری جانش را فدا می کرد، اما به نظر می رسد امروز با گذشت چهار دهه از انقلاب اسلامی در مناسبات اجتماعی بسیار تغییر کرده ایم! و نیازمند بازیابی آن رفتار هستیم.
✅ #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر
انقلاب اسلامی که الهام گرفته از قیام حسینی است، به این مقوله نیز به عنوان یکی از ارزش های اصیل خود می نگرد. امربه معروف از آن نظر اهمیت زیادی دارد که یکی از ابزارهای قدرتمند فرهنگی برای حیات سالم جامعه است، اما متأسفانه در جامعه کنونی مردم تحمل شنیدن امربه معروف و نهی ازمنکر را کمتر دارند، از کنار یکدیگر می گذرند، اشتباهات هم را می بینند، اما کسی جرئت نمی کند به دیگری تذکر دهد. زیرا از یک طرف نمی داند با چه رفتاری روبه رو می شود و از طرف دیگر ترجیح می دهد کاری به کار دیگران نداشته باشد.
✅ #استقلال_فرهنگی
استقلال فرهنگی به عنوان یکی از ارزش های مهم انقلاب اسلامی باید احیا شود؛ به ویژه در عصر ارتباطات که ابزارهای گوناگونی برای جنگ فرهنگی وجود دارد. متأسفانه هم اکنون زندگی بسیاری از ما تحت تأثیر فرهنگ بیگانه است؛ از نحوه پوشش و ظاهرمان تا طرز تفکراتمان!
✅ #مسئولان_نظام_اسلامی
اگر نگاهی کوتاه به زندگی دولتمردان آن زمان مانند شهیدان رجایی، باهنر و بهشتی بیندازیم، متوجه سادگی زندگی آنان و در عین حال توجه زیادشان به خدمت رسانی به مردم می شویم. آن ها درحقیقت نماد واقعی شیفتگان خدمت و بهترین الگو برای مسئولان کنونی جامعه به شمار می روند. آنچه امروز اهمیت دارد و هدف انقلاب مردم نیز بود، آسایش در زندگی مردم و دریافت خدمات مناسب است.
✅ #خودکفایی و استقلال اقتصادی و سیاسی
در دوره پهلوی با روند توسعه واردات و مصرف گرایی جرقه های بیکارشدن تولیدگران داخلی زده شد. گسترش تولید ملی و محرومیت زدایی گسترده ازجمله آرمان های انقلاب اسلامی بود. در وضعیت کنونی هم با تحریم ها و کارشکنی های موجود، لازم است مسئولان با برنامه ریزی صحیح و جذب نخبگان زمینه حمایت از کارآفرینان، صنعتگران و تولیدکنندگان را در کشور فراهم کنند تا از این طریق علاوه بر کاهش فقر و بیکاری، بتوانیم استقلال اقتصادی و سیاسی خود را به دست آوریم.
اکنون که بیش از چهار دهه از پیروزی انقلاب اسلامی می گذرد، ضرورت دارد ضمن وفاداری به مبانی اخلاقی بر مبنای آموزه های اسلامی، به تازه گردانی آنچه به خاطرش مردم مجاهدت کردند، شهید دادند و جان و مالشان را قربانی کردند، اقدام کنیم. اتفاقات زیادی در جامعه رخ می دهد که با توصیه های امام راحل و رهبر معظم انقلاب اسلامی، روح انقلاب و الزامات رفتاری حاصل از آن منافات دارد. باید ابتدا آگاهانه و بی طرفانه کاستی ها را شناسایی کنیم، نقاط ضعف را بپذیریم، زبان مردم را بدانیم و استعدادها و خواسته های نسل جدید را به عنوان فرصتی مناسب برای تازه گردانی و پیشرفت کشور قلمداد کنیم و همه برای تعالی «نام جاوید وطن» صالح و هم گرا باشیم.
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻چهارشنبه ۱۲ بهمن ۱۴۰۱، شماره ۳۸۷۳
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ سلیقه جایگزین برنامه
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #هفته_نامه_نخست،
🔻پنجشنبه ۱۳ بهمن ۱۴۰۱، شماره ۹۵۳
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ سلیقه جایگزین برنامه #دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی 🔺منبع: #هفته_نامه_نخست، 🔻پنجشنبه ۱۳ بهمن ۱۴۰۱، ش
✍ سلیقه جایگزین برنامه
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ سازمان ها و نهادهای دولتی، خصوصی و عمومی باید بر مدار سیستم و سامانه های کارا، هوشمند و به روز مدیریتی حرکت کنند نه این که قائم به مقامات، افراد و اشخاص باشند و یا بر اساس جریان های سیاسی و حزبی و ورود و خروج مدیران جدید دستخوش تغییرات گسترده گردند. این امر خصوصاً در #بخش_دولتی که ثبات مدیریتی پایین است و در ساده ترین حالت با برگزاری انتخابات جدید جایگاه ها بین افراد دست به دست می شود اهمیت بیشتری دارد. سال های سال است کشور ما به دلیل نگاه سلیقه ای (و حزبی) در عرصه مدیریت آسیب های زیادی را متحمل شده و هزینه های فراوانی بر مردم و کشور وارد گردیده است. برنامه ریزی و سیاستگذاری بسیار مهم است بر همین اساس با وجود تلاش های گسترده ای که برای بهبود و توسعه سازمانی در کشور صورت می گیرد کماکان در این زمینه دچار کاستی های جدی هستیم.
✅ نشان به آن نشان که کمتر برنامه های بلند مدت و یا اسناد #چشم_انداز و راهبردی دوره عمر خود را به صورت کامل سپری می نمایند یا به آن چه در بیانیه رسالت آن ها آمده است نائل می گردند. روی دیگر این مسأله هم سلیقه گرایی در سازمان ها و در معرض مخاطره قرار گرفتن شفافیت و سلامت اداری است. اگر فعالیت ها و فرآیندهای سازمانی در کانال سیستم های کارا، به روز و هوشمند جاری و ساری گردند دیگر مجالی برای شخصی گرایی و نگاه های سطحی و سلیقه ای باقی نخواهد ماند. بدین ترتیب در پایان هر دوره مدیریتی اطلاعات به صورت رسمی و در بستر تعریف شده به مدیران جدید منتقل می گردد و سایر ارکان و عناصر به صورت نهادی به انجام تکالیف و وظایف خود خواهند پرداخت و مجموعه سازمان دچار کمترین چالش، هزینه و بحران خواهد شد.
✅ امروزه بسیاری از مسائل و مشکلات جوامع بشری و سیستم های اقتصادی و اجتماعی ناشی از جزنگری، سلیقه گرایی، فردگرایی و عدم جامع نگری است. اداره سازمان ها با #مدل_ذهنی سیستمی یا بر مدار سیستم های هوشمند، کارا و به روز بر این اصل و اساس بنا گردیده است که در ژرفای همه مسائل، یک سری اصل، قاعده و ضابطه وجود دارد که به صورت افقی تمام نظام های علمی و مدیریتی را تحت تأثیر قرار می دهد و رفتار عمومی سیستم ها را کنترل می نماید. یعنی می توان به مجموعه ای از اصل، قاعده و ضابطه اولیه دست یافت که تعریف کننده رفتار عمومی سیستم ها صرف نظر از نوع آن هاست. این بدان معنا نیست که یک تئوری عمومی بتواند جایگزین تئوری های خاص نظام های علمی و مدیریتی مختلف گردد، بلکه فقط سعی دارد بصورت یک چارچوب، جهت دهنده و هدایت کننده عمل نماید.
✅ تلاش در جهت کل گرایی و جامع نگری، زیربنای ادعایی است که شیوه اداره سازمان بر مدار سیستم در مواجهه با مسائل و چالش ها را برای خود قائل است. زمانی که سازمان بر مبنای افراد اداره می شوند فرایندهای هوشمندسازی و توسعه نهادی بر مبنای فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز با کندی بیشتری صورت می پذیرد و این امر سبب می گردد هزینه ها افزایش یافته، فساد اداری گسترش یابد و #سیستم در مرور زمان با توجه به تغییرات محیطی دچار رکود یا عدم کارایی گردد. وقتی سازمان بر مدار سیستم اداره نشود آرام آرام سلیقه جای برنامه را می گیرد و دیگر عقل سلیم و حکیم سازمان را اداره نمی کند بلکه افراد با قابلیت های متفاوت و رویکردهای بعضاً متناقض همه کاره می شوند.
🔺منبع: #هفته_نامه_نخست،
🔻پنجشنبه ۱۳ بهمن ۱۴۰۱، شماره ۹۵۳
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
آنچه انقلاب اسلامی را تهدید می کند
✍ #دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
اکنون بعد از سپری شدن چهار دهه از پیروزی انقلاب اسلامی کشور با وجود تمامی محدودیت ها و کار شکنی ها به موفقیت های فراوانی در عرصه های مختلف علمی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و ... نائل گردیده است. بهای سنگینی که ملت شریف ایران برای پیروزی انقلاب اسلامی با ایثار خون هزاران #شهید پرداخت کرده اند کافی است تا اهمیت و تکلیف حفظ انقلاب اسلامی و دستاوردهای ارزشمند مادی و معنوی آن بسیار مهم تر و سنگین تر از به ثمر نشاندن آن باشد. بی شک در یوم الحساب افرادی که احیاناً در مناصب کلیدی نظام اسلامی قرار داشته و در این زمینه با برخی رفتارها و تصمیمات خود نسبت به این امر مهم اهتمام لازم نورزیده اند سخت پشیمان و گرفتار خواهند شد. اکنون بعد از چهار دهه از عمر انقلاب اسلامی علاوه بر تهدیدات خارجی که از سوی دشمنان علیه این نهضت مردمی وجود دارد برخی مخاطرات داخلی مسیر تعالی انقلاب اسلامی را با چالش هایی مواجه می سازد. که برخی از مهمترین آن ها عبارتند از:
✅ فساد مالی:
سخن از #فساد_مالی بعنوان یکی از مخاطرات اساسی انقلاب بیان واقعیت تلخ این روزهای کشور است. سخت است انقلابی که به تعبیر بنیانگذار آن متعلق به محرومان و مستضعفان است امروز بخواهد توسط عده ای گرفتار آلودگی مالی شود. فساد مالی در کشور یعنی توسعه حرام خواري امری که بر عقايد، اخلاق واعمال آدمي تأثيري بسيار زيانبار دارد و راه سعادت و خير را بر او مي بندد و چنان او را سرگرم دنيا مي كند كه حتي حاضر نمي شود به سخنان حق كه از سوي بهترين افراد ايراد مي گردد، گوش فرا دهد. همچنان که امروز توصیه های رهبر انقلاب در ارتباط با مبارزه با مفاسد اقتصادی آن طور که شایسته است مورد توجه عده ای قرار نمی گیرد.
✅ خوی کاخ نشینی:
در صحیفه امام یکی از مخاطراتی که به صورت اساسی در ارتباط با انقلاب اسلامی مطرح می شود خوی #کاخ_نشینی است آن گونه که می فرماید: «آن روزی که {مسئولان} خوی کاخ نشینی پیدا کنند، و از این خوی ارزنده کوخ نشینی بیرون بروند، آن روز است که ما برای این کشور باید فاتحه بخوانیم»
✅ فقر و فساد و تبعیض:
فقر، فساد و تبعیض پاشنه آشیل هر دولت و حکومتی است. فقر، ایمان را به مخاطره می اندازد و خو کردن به فساد و تبعیض زمینه ریشه کن شدن هر اجتماعی خواهد بود. لذا مرفهین بی درد، متحجرين و مقدس نمايان بي هنر، رانت خواران و زیاده خواهان بعنوان مهمترین عوامل فقر و فساد و تبعیض و ضایع کنندگان عدالت اجتماعی از مهمترین #مخاطرات_انقلاب می باشند.
✅ فقدان بصیرت:
#بصيرت در حوزه سياسي در دو مقام معرفتي و رفتار سياسي قابل طرح است؛ در معرفتي به اين مفهوم است که معيارها را بشناسيم و درهنگام امتزاج جبهه حق و باطل متحير نمانيم. و بصيرت سياسي در مقام رفتاري، التزام عملي به اصول و پرهيز از لغزش و انحراف است. بنا به تعبیر رهبر انقلاب عنصر بصیرت (بیداری) در کنار عنصر صبر (پایداری) به عنوان رمز پیروزی انقلاب اسلامی و ضامن حراست از آن در برابر هجمه های سخت و نرم دشمنان علی الخصوص در دوران فتنه های اجتماعی تلقی می گردد که فقدان یکی از این دو می تواند موجب سقوط جامعه و تحمیل خسارات فراوان گردد.
✅ نفوذ:
#نفوذ دشمن یکی از مخاطرات اساسی انقلاب است که رهبر انقلاب بارها بر روی آن تأکید کردند و به همگان هشداری نهیبگونه دادند. دشمن به اميد واهي پايان يافتن انقلاب، در فکر نفوذ بخصوص نفوذ سياسي فرهنگي است که شناخت توطئه هاي دشمن، تقويت و استحکام روحيه انقلابي و حرکت مستمر به سمت تحقق آرمانها اين هدف را ناکام خواهد گذاشت.
✅ استحاله فرهنگی و تزلزل فکری:
#انقلاب_اسلامی_ایران نهضت بزرگ مردمی است که بیش از هر چیز دیگر ماهیت فرهنگی و معنوی دارد. فرهنگ به هوایی که تنفس می کنیم تشبیه شده است که چه بخواهیم و چه نخواهیم ناچار به تنفس آن هستیم. لذا اگر این هوا تمیز باشد آثار مثبت و اگر کثیف باشد آثار منفی برای انسان به همراه دارد. امروز یکی از مهمترین مخاطرات انقلاب اسلامی مقوله استحاله فرهنگی و ایجاد تزلزل فکری خصوصاً در نسل جوان می باشد. استحاله فرهنگی و تزلزل فکری سبک زندگی را تغییر می دهد، منجر به ایجاد تساهل و تسامح در دین می گردد، مسائل اجتماعی مهم از قبیل؛ نظام خانواده، صله رحم، وحدت ملی، قناعت و ساده زیستی و... را بی ارزش می نمایاند که مجموعه این اتفاقات رنگ باختن آرمان های اصیل انقلاب اسلامی خواهد بود.
اگر دولت و ملت خود را در محضر خدا ببینند و با اخلاص و وحدت ضمن دفاع از حق و ارزش های انسانی در سراسر جهان در برابر زورگویان و متجاوزان بایستند #جمهوری_اسلامی و مردمان شریف ایران طلایه دار عزت، آزادی، آزادگی و اخلاق در سراسر جهان خواهند بود.
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻سه شنبه ۱۸ بهمن ۱۴۰۱، شماره ۹۵۴
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar