🔴 مجموعه مباحث #مکارم_اخلاق / جلسه ۵۶
✅ در توضیح این فقره از دعای #مکارم_الاخلاق امام زینالعابدین (ع) بودیم که از خداوند درخواست میکنند: «وَ اسْتَفْرِغْ أَيَّامِي فِيمَا خَلَقْتَنِي لَهُ»
🔸 گفته شد، اهدافی که برای #آفرینش انسان بیان کردهاند به دو دسته تقسیم میشود: مقدماتی و نهایی.
👈 باید این اهداف مقدماتی را محقق ساخت و در آنها توقف نکرد. بلکه زمینهای برای اهداف نهایی شود.
📌 اهداف مقدماتی سه مورد بودند: #آزمون و #بلا، #معرفت و #شناخت، #عبادت و #عبودیت.
👈 عرض شد که مسئله آزمون و ابتلا برای همه موجودات بوده است.
✳️ چرا خداوند #امتحان میگیرد؟
🔸 امتحان برای این است که بر خود شخص اتمام #حجت شود و نیز برای برطرف شدن #جهل #انسان است.
💠 در سوره تغابن آیه ۱۵ میفرماید: دارایی و فرزندانتان، وسیلهای برای آزمون شما هستند.
💠 حضرت امیر (ع) تفسیر آیه را اینطور بیان فرمودهاند: «معنای آزمون بودنِ دارایی و فرزند این است که خداوند بندگانش را با اولاد و مالشان امتحان میکند تا برای شخص معلوم شود که راضی به قسمت الهی هست یا بر آن خشمگین است. خداوند این فرصت را میدهد تا تو رفتاری را از خودت ظاهر کنی که اگر راضی بودی مستحق #بهشت میشوی و اگر ناراضی بودی مستحق #جهنم شوی.»
👈 خداوند بستری را مهیا کرده تا ما خودمان را نشان بدهیم.
🔆 یکی از دلائلی که برای #غیبت امام زمان (ع) بیان شده همین مسئله امتحان و ابتلا است یعنی غیبت حضرت ولی عصر (ع) وسیلهای برای آزمون بندگان خداست که مدعی #ولایت معصومین هستند، چون هیچ ادعایی را بدون دلیل نمیپذیرند.
💠 امام صادق (ع) در روایتی درباره آزمون بودن امام زمان (ع) میفرمایند: «بسیاری از منادیان ولایت از #دین خارج میشوند و طوق #اسلام را از گردنشان باز میکنند، آن طوقی که خداوند در سوره مبارکه اسراء آیه ۱۳ به آن اشاره کرده است: (و ما طائر هر انسانی را به گردنش وصل کردیم.) مراد از طائر، #ولایت است.»
👈 #دینداری، سخت است. فقط #نماز خواندن نیست. #دین_داری این نیست که صاد و ضاد را درست بگوییم، اینکه گام اول است. در نماز #حضور_قلب داریم؟
⭕️ بزرگترین مسئلهای است که در #جامعه متدینین، مفقود است و از آن #غفلت کردهاند، بحث #تربیت است. جامعه ما تربیت ندارد. همه ما باید تغییر کنیم و در مسیر درست باشیم. هنوز دیر نشده است، یک روز هم که به دین #عمل کنیم خداوند ارحم الراحمین، بقیه را درست میکند. میگوید تو دو رکعت نماز برای من بخوان تا من همه نمازهایت را قبول کنم.
🔆 واقعاً ما عرضه نداریم که یک کار برای خدا انجام بدهیم؟
___________________
حجةالاسلام و المسلمین #علوی_تهرانی
جلسه هفتگی صبحهای جمعه | جلسه ۵۶
حسینیه آیت الله علوی تهرانی
@Fares_ir
🔴 مجموعه مباحث #مهدویت / جلسه ۴۴
✅ مسئله دوم از مباحث عمومی غیبت، محل زندگی امام زمان است.
🔹 امام زمان (ع) در دوره اول زندگیشان یعنی از سال ۲۵۵ تا ۲۶۰ قمری در سامراء بودند. عموم روایات این مطلب را تأیید میکنند.
🔹 دوره دوم از سال ۲۶۰ هجری پس از شهادت امام عسکری (ع) شروع میشود و تا سال ۳۲٩ قمری به مدت ۶۹ سال ادامه دارد.
🔸 روایاتی که به محل زندگی امام در این دوره میپردازد، دو دسته است. دسته اول هیچ جایی را نام نمیبرد. دسته دوم، مکانی را برای زندگی امام در دوره #غیبت_صغری مشخص میکند.
👈 به استناد این دسته از روایات، ایشان در دوره غیبت صغری به مدینه رفت و آمد دارند ولی عموماً در عراق بودهاند. مشخص نیست در کدام منطقه از عراق بودهاند. چون #نواب_اربعه در عراق هستند. بنابراین باید نتیجه بگیریم که محل زندگی امام در عراق است.
🔹 دوره سوم، دوره #غیبت_کبری است. چند مکان را برای زندگی امام (ع) در این دوره ذکر کردهاند:
👈 نخستین مکانی که نام بردهاند، شهر مدینه است.
👈 دومین مکان، کوهی است به نام ذیطُوی که در یک فرسخی مکه است. یعنی در محدوده حرم قرار داد.
👈 سومین منطقهای که نام میبرند، رَضْوی است. رضوی، نام کوهی در بیرون مدینه است. در دعای ندبه به ذیطوی و رضوی اشاره شده است.
👈 چهارمین دیدگاه این است که به دلیل اینکه امام زمان (ع) دائماً در حال نقل مکان هستند، جای ثابتی ندارند و میتوانند هر جایی از این کره خاکی باشند.
👈 پنجمین مکانی را که برای سکونت امام (ع) در دوره غیبت کبری ذکر میکنند، #جزیره_خضراء است.
⭕️ بحث جزیره خضراء، #عقیده ما نیست. حتی عقیده علامه مجلسی هم نیست. بلکه فقط یک نقل قول است. جزیره خضراء، منطقهای است در جنوب اسپانیا نزدیک تنگۀ جبل الطارق. در کتابهای تاریخی که درباره منطقه آندلس و مغرب نوشته شده، از جزیرة الخضراء به عنوان باب الآندلس نام برده شده است و اینکه جزیره خضراء محل سکونت امام عصر (ع) است.
📎 این نقل از دوره #صفویه مطرح شد و به ادبیات #شیعه راه پیدا کرد.
📚 این داستان را محدث نوری در کتاب جنةالمأوی و مرحوم علامه مجلسی در بحارالأنوار در جلد ۱۳ باب نوادر ذکر میکند.
🔆 شیوه علامه مجلسی در کتاب بحارالأنوار این است که مطلب را فقط نقل کرده و اظهار نظر نمیکند. ایشان هر آنچه را که هست، نوشتهاند. ایشان با دربار ارتباط داشت و این ارتباطات، موجب باز شدن راه علامه به کتابخانههای مختلف میشد. ایشان این فرصت طلایی را مغتنم شمرده و هر چه را در کتابها بوده، نوشته است. داعیهای هم ندارد که بگوید آنها صحیح است یا غلط.
📍شیوه ایشان در بحارالانوار صرفاً نقل است. بنابراین اگر ما در مورد جزیره خضراء بحثی را از علامه مجلسی میآوریم، به این معنا نیست که ایشان میگوید درست است، بلکه ایشان در صدد نقل است.
👌توان علمی ایشان را باید در کتاب مرآةالعقول دید که ۲۶ جلد در شرح #اصول_کافی است.
🔹 مقطع چهارم زندگی امام که إنشاءالله خداوند به همه ما توفیق درک آن را بدهد، مقطع #ظهور است. محل زندگی حضرت در دوره ظهور #مسجد_سهله (در شهر کوفه) است.
💠 حضرت صادق (ع) میفرمایند: مسجد سهله محل زندگی صاحب ماست وقتی با اهلش #قیام کند.
_______________
حجةالاسلام و المسلمین #علوی_تهرانی
گزیده جلسه ۴۴، #مهدویت
@Fares_ir
4_5859735817370470447.mp3
31.22M
📚 #مکارم_اخلاق | جلسه ۵۷
🗓 جلسه هفتگی صبحهای جمعه
📌 حسینیه آیتالله علوی تهرانی
@Fares_ir
🔴 مجموعه مباحث #مکارم_اخلاق / جلسه ۵۷
✅ در اهداف مقدماتی آفرینش امتحان و #ابتلاء و #آزمون است که علما یکی از دلایل #غیبت امام زمان (ع) را امتحان میدانند. گفتیم که #دینداری در #آخر_الزمان، کار بسیار سختی است.
⭕️ #دین_داری در آخرالزمان، جنبه فردی پیدا میکند. یعنی ممکن است شخصی، اهل و عیال داشته باشد و خودش #ایمان داشته باشد و بقیه نداشته باشند. روزی هم که ازدواج کرده، همسرش #مؤمن بوده ولی عوض شده است.
💠 امام صادق (ع) در حدیثی میفرمایند: صاحب این امرِ #ولایت و #امامت، غیبتی دارد. کسی که در این زمان، #دین خودش را حفظ کند مثل این است که با دستش بخواهد خارهای درخت قتاد را قطع کند. کدام یک از شما میتواند با دستش این خارها را بتراشد؟ تقوای الهی پیشه کنید و به دین خودتان باقی بمانید.
👈 درخت قتاد، خارهای درشتی دارد.
📌 یکی از ویژگیهای آخرالزمان، بیدین شدنِ ناخودآگاه است. ناخودآگاه به این معنا که به آن توجه ندارید. چون تغییرات، تدریجی است. تغییرات بیدینی هم در کشور ما تدریجی است. تدریجی که باشد افراد متوجه نمیشوند ولی تغییر کردهاند. به همین دلیل است که میگویند وقتی امام زمان(ع) میآیند #مردم تصور میکنند که امام دین جدیدی را آورده است.
💠 امام باقر (ع) فرمودند: ای #پیروان آل رسول، قطعاً برای پاک شدن مورد امتحان قرار میگیرید، نظیر پاک شدن سورمه در چشم. کسانی که سورمه میکشند میفهمند چه زمانی سورمه را کشیدهاند؛ ولی پاک شدن سورمه از چشم را نمیفهمند. همینطور شخص بر حکمی از دستورهای ما صبح میکند و همان روز را به شب میرساند در حالی که همان حکم را #عمل نمیکند و در یک مقطع زمانی روز را به شب میرساند در حالی که طرفدار حکم ما هست ولی وقتی به صبح میرسد از آن حکم خارج شده است.
💠 وقتی حضرت ختمیمرتبت (ص) از امام زمان (ع) یاد میکنند، اینطور میفرمایند: خوشا به حال کسانی که در دوره #غیبت، صبرکننده هستند. خوشا به حال کسانی که #محبت #اهل_بیت در دلشان ریشه کرده. اینها همان کسانی هستند که خداوند در #قرآن آنها را توصیف کرده و فرموده: اینها کسانی هستند که به #غیب ایمان دارند.
💠 امام کاظم (ع) فرمودهاند: زمانی که پنجمین فرزند از نسل هفتمین امام غایب شد، خدا را در دینداریتان لحاظ کنید. از خدا بخواهید دینتان را حفظ کند. نشود که مردم شما را از دین برگردانند. پسرم، برای امام دوازدهم غیبتی وجود دارد که حتمی است. این غیبت آن قدر طولانی میشود که کسانی که قائل به امامت او بودند از امامت او بر میگردند؛ چون این غیبت، یک امتحان است. یک ابتلا است از سوی خداوند که با این موضوع، آفریدهها را امتحان میکند.
___________________
حجةالاسلام و المسلمین #علوی_تهرانی
جلسه هفتگی صبحهای جمعه | جلسه ۵۷
حسینیه آیت الله علوی تهرانی
@Fares_ir
4_5866391973002218769.mp3
27.07M
📚 #مکارم_اخلاق | جلسه ۵۸
🗓 جلسه هفتگی صبحهای جمعه
📌 حسینیه آیتالله علوی تهرانی
@Fares_ir
🔴 مجموعه مباحث #مکارم_اخلاق / جلسه ۵۸
✅ #امتحان یکی از اهداف مقدماتی #آفرینش است. ما را #خلق کردهاند تا امتحان کنند.
📌 گفتیم که #غیبت حضرت مهدی (عج) امتحان است و درباره غیبت، سه دسته روایت وجود دارد. دسته اول، روایاتی است که میگویند #دینداری در #آخر_الزمان سخت است. دسته دوم به این نکته اشاره دارد که غیبت، امتحان است.
🔸 دسته سوم روایات میگوید نتیجه این امتحان چیست و چرا امتحان را میگیرند.
💠 حمیری نقل میکند که حضرت صادق (ع) فرمودند: به خدا آن چیزی که شما منتظرش هستید ایجاد نمیشود مگر اینکه از هم جدا شوید و مورد #آزمون قرار بگیرید که از هم جدا شوید. خوبها یک طرف باشند و بدها در طرف دیگر. از هر ده نفر، هفت نفر خارج میشوند و سه نفر میمانند.
سپس حضرت آیه ۱۴۲ سوره آلعمران را تلاوت نمودند که میفرماید: #فکر کردید وارد #بهشت میشوید؟ تا خدا آزمون نکند و نتیجه حاصل نشود که کدامیک از شما اهل #مجاهدت و #صبر هستید وارد بهشت نمیشوید.
🔆 به دو دلیل #شیعه را این همه امتحان میکنند:
💠 امام صادق (ع) فرمودند: خداوند دوست دارد شیعه را امتحان کند.
👈 قانون الهی تغییر و تبدیل ندارد. خدا اینطور خواسته است. گر تو نمیپسندی تغییر ده قضا را.
🔸غیر شیعه قبل از اینکه به غیبت امام زمان (ع) برسند، مردود شدهاند، چه #اهل_سنت و چه از ادیان دیگر. کسی که مردود شده را دوباره امتحان نمیکنند.
💠 سوره عنکبوت آیه ۲ میفرماید: آیا مردم تصور کردند که گفتند #ایمان آوردیم و ما رهایشان میکنیم و آزمایششان نمیکنیم؟
⭕️ امتحان امت آخرالزمان به امیرالمؤمنین (ع) بوده است.
💠 حضرت امیر (ع) از پیامبر (ص) پرسیدند: آزمایشی که در آیه مطرح شده، چیست؟ حضرت فرمودند: علی جان، تو امتحان میشوی و مردم با تو امتحان میشوند. تو مورد خصومت و دشمنی قرار میگیری. آماده دشمنی مردم با خودت باش.
👈 پس دیگران امتحان #ولایت داشتند. ولایت را نپذیرفتند و مردود شدند. امتحان غیبت ندارند. این فضائل را سنیها هم گفتهاند. ما باید از آنها یک پله بالاتر باشیم.
📚 نسائی در خصائص میگوید: پیامبر فرمود: من شما را به #محبت برادر و پسرعمویم علی ابن ابی طالب توصیه میکنم؛ چراکه علی را دوست ندارد مگر انسان #مؤمن و او را #دشمن نمیدارد مگر انسان #منافق.
💢 ولایت و #اطاعت و محبت علی امتحان است. غالب #مردم در محبت برنده هستند ولی در اطاعت، برنده نیستند.
👈 باید سطح خود را بالا ببریم. اگر #انسان کسی را دوست داشته باشد خود را شبیه او میکند.
💠 حضرت امیر (ع) فرمودند: امت پیامبر (ص) به ۷۳ فرقه تقسیم میشود. ۷۲ فرقه به #جهنم میرود و یک فرقه به بهشت. ۱۳ فرقه از آن ۷۲ فرقه، محب من هستند.
🔆 تا از #صراط عبور نکنیم نمیدانیم نمره ما چند است.
___________________
حجةالاسلام و المسلمین #علوی_تهرانی
جلسه هفتگی صبحهای جمعه | جلسه ۵۸
حسینیه آیت الله علوی تهرانی
@Fares_ir
🔴 مجموعه مباحث #مهدویت / جلسه ۴۵
✅ دومین مسئله از دوره #غیبت_کبری، محل سکونت حضرت بود که بعضی از روایات مدینه و ذیطوی و رَضْوی را به عنوان محل سکونت ایشان معرفی نمودند و در برخی روایات هم مکانی را معلوم نکردهاند.
👈 در اینجا بحث #جزیره_خضراء مطرح شده است و آن را به عنوان مکانی برای سکونت امام عصر (ع) در دوره غیبت کبری مطرح میکنند.
📌 جزیره خضراء در منابع تاریخی آندلس، با عنوان باب الآندلس مطرح است و در تنگه جبل الطارق قرار دارد. دو واقعه تاریخی در مورد آن وجود دارد که علامه مجلسی در کتاب بحارالأنوار و محدث نوری در جنةالمأوی نقل میکنند.
🔆 این جزیره کجاست؟ آیا بر #مثلث_برمودا انطباق پیدا میکند؟ آیا واقعیت دارد؟
‼️ ما اصراری نداریم که بخواهیم در این موارد اظهار نظر کنیم. #وظیفه ما این است که #منتظر حضرت باشیم و از ایشان پیروی کنیم. جواب این سؤالها دردی را دوا نمیکند. ولی چون مطرح شده است، دو کتاب را معرفی میکنیم که بدانید به تمام این سؤالات جواب داده شده است.
📚 کتاب «جزیره خضراء افسانه یا واقعیت» ترجمه و تحقیق جناب آقای ابوالفضل طریقهدار.
در این کتاب نظر بزرگانی مثل علامه مجلسی و حضرات آیات شیخ محمدتقی شوشتری، حسن زاده آملی، ابراهیم امینی و علامه بزرگوار جناب سیدجعفر مرتضی را بیان میکند.
📚 کتاب «جزیره خضراء در ترازوی نقد» تألیف مورخ شریف و ارزنده علامه سید جعفر مرتضی با ترجمه جناب آقای محمد سپهری.
✅ مسئله سومی که در دوران غیبت کبری مطرح میشود این است که آیا ما میتوانیم در این دوران به صورت اختیاری و دائمی خدمت امام برسیم؟
🔸 ملاقات با حضرت مهدی (عج) در دوره اول زندگی ایشان به صلاحدید امام عسکری (ع) برای عدهای اتفاق افتاده است.
🔸 در دوره #غیبت_صغری نواب اربعه قطعاً و یقیناً ایشان را ملاقات کردهاند.
🔸 دوره دوره #ظهور نیز همگان امام را خواهند دید و تردیدی در آن نیست.
👈 تنها بخشی که مورد سؤال است، دوره #غیبت کبری است. قبل از اینکه به این مسئله پاسخ بدهیم، باید نکاتی را بگوییم:
🔹 وظیفه ما در دوره غیبت کبری چیست؟ آیا واقعاً باید دستور العملها و ریاضتهایی را پشت سر بگذاریم تا بتوانیم به ساحت مقدس امام عصر (عج) #تشرف پیدا کنیم یا وظیفه ما #تشبه است؟
📎 بر اساس قرآن ما سه وظیفه نسبت به #اهل_بیت (ع) داریم:
📍#مودت به ذوات مقدسه معصومین بر اساس آیه ۲۳ سوره شورا.
📍#اطاعت از آنها بر اساس آیه ۵٩ سوره نساء.
📍#شباهت به آنها بر اساس آیه ۲۱ سوره احزاب.
👈 این سه مورد بر ما #واجب بوده و وظیفه ماست. باید آنها را اسوه و #الگو قرار بدهیم. باید خودمان را شبیه الگو کنیم.
⭕️ ما دنبال #شفاعت و #عنایت آنها هستیم و میخواهیم حاجات ما را بدهند. ولی من کمتر شنیدهام که کسی بگوید من میخواهم شبیه پیامبر شوم.
⭕️ ما هیچ شباهتی نداریم ولی دنبال جریانات دیگری چون چلّهنشینی و دستور العمل هستیم. آیا به ما دستور دادهاند که دنبال شرفیابی باشیم؟ اگر ما مطابق قاعده زندگی کنیم، اهل بیت (ع) به ما سر میزنند.
💠 پیامبر (ص) شبیهترین فرد به خودشان را معرفی کرده و میفرمایند: «شبیهترین شما به من کسی است که خوشاخلاقتر باشد»
🔹 ما دنبال پاسخ به این هستیم که آیا ارتباط با امام زمان (ع) از سمت ما امکانپذیر هست یا خیر؟ نه اینکه آیا امام با کسی ارتباط برقرار میکنند یا نه؟
_______
حجةالاسلام و المسلمین #علوی_تهرانی
گزیده جلسه ۴۵، #مهدویت
@Fares_ir
4_5879829783210101512.mp3
25.7M
📚 #مکارم_اخلاق | جلسه ۵٩
🗓 جلسه هفتگی صبحهای جمعه
📌 حسینیه آیتالله علوی تهرانی
@Fares_ir
🔴 مجموعه مباحث #مکارم_اخلاق / جلسه ۵٩
✅ گفتیم یکی از حکمتهای #غیبت، #آزمون و #امتحان و ابتلاست. هیچکس خبر ندارد امتحان ما چه زمانی پایان میپذیرد.
👈 سؤالی که در اینجا مطرح میشود این است که چرا #شیعه را امتحان میکنند و بقیه را امتحان نمیکنند؟ این سؤال دو جواب دارد:
🔆 بقیه در سایر امتحانهایشان مردود شدهاند. کسی که اهل جماعت یعنی طرفدار #سقیفه است در امتحانش مردود شده است. امتحان او #تعهد به #غدیر بود که مردود شد. حتی کسانی که طرفدار ادیان دیگر هستند هم مردود شدهاند.
📍در سوره مبارکه آل عمران آیه ۶۱ که معروف به #آیه_مباهله است به همین اشاره دارد. وقتی برای #مباهله زمان تعیین شد، مسیحیان نجران خودشان میدانستند که #باطل هستند و از ترس #عذاب نیامدند. اگر آنها باطل نبودند، پیامبر (ص) با آنان مباهله نمیکرد بلکه تاییدشان هم میکرد.
🔆 از امام صادق (ع) روایت است که فرمودند: غیبت قائم ما طول میکشد تا حق محض آشکار شود. ناخالصی از #ایمان خالص با بازگشتن هر کسی از #شیعیان که ذاتش خراب است جدا شود.
📍 حضرت از #نفاق صحبت میکنند. در دوره غیبت امام زمان (ع) کسانی که ذاتشان خراب است، ذاتشان را نشان میدهند.
🔸 مهمترین بحث قرآن کریم در دوره #غیبت_کبری، بحث نفاق است. ما باید بدانیم #منافق چند خصوصیت دارد. باید #سبک_زندگی منافقان را بشناسیم. منظور از منافق، مسعود رجوی نیست چون او قاتل است. نفاق یعنی #انسان آن چیزی که در #قلب هست را عیان نمیکند.
✅ در قرآن ۲۲ بیماری برای قلب ذکر شده که به آنها اشاره میکنیم تا زمانی که امام زمان (ع) تشریف بیاورند، هیچیک از ما این بیماریها را نداشته باشد. اگر این بیماریها وجود داشته باشد در مقابل ایشان میایستیم.
🔸#غفلت
⭕️ غفلت، بیماری قلب است. باعث نفاق است. یکی از عوامل از بین بردن غفلت، ورود به مسجد است. ما از مسجد خوشمان نمیآید. میگویند #نماز را زود بخوان که برویم.
___________________
حجةالاسلام و المسلمین #علوی_تهرانی
جلسه هفتگی صبحهای جمعه | جلسه ۵٩
حسینیه آیت الله علوی تهرانی
@Fares_ir
4_5886567349946944455.mp3
29.25M
📚 #مکارم_اخلاق | جلسه ۶۰
🗓 جلسه هفتگی صبحهای جمعه
📌 حسینیه آیتالله علوی تهرانی
@Fares_ir