📌اگر وحدت نداشته باشیم اسلام سیلی میخورد
امام خمینی:
مردم باید پشتیبان ملت و پشتیبان دولت باشند، پشتیبان مجلس باشند، پشتیبان قوّه قضایی باشند و همه به هم خدمت کنند. همه حسن نیت داشته باشند برای خدمت کردن به هم؛ و بدانند این خدمت عبادتی است که کمتر عبادت به این بزرگی هست. امروز برای حفظ اسلام باید ما از همه چیزهایی که در ذهنهایمان هست و کدورتهایی که فرض کنید یک وقتی داریم، دست برداریم، برای خدا با هم باشیم. اگر اینطور شد شما حفظ خواهید شد و اسلام را خواهید صادر کرد به همه دنیا. و من به شما عرض کنم که اگر خدای نخواسته، خدای نخواسته اسلام در ایران #سیلی بخورد، بدانید که در همه دنیا #سیلی خواهد خورد؛ و بدانید که به این زودی دیگر نمیتواند سرش را بلند کند.
این الآن یک #تکلیف بسیار بزرگی است که از همه تکالیف بالاتر است، حفظ اسلام در ایران. و حفظ اسلام در ایران به وحدت شماهاست، وحدت روحانی و مردم، مردم و روحانی، ارتشی و ژاندارمری و قوای مسلح با دولت، همه اینها با هم، همه وقتی دست به هم دادیم و همه شدیم یَدٌ واحِدَةٌ علی مَنْ سِواه همان طوری که فرمودند که اینها دست واحد هستند بر سوایشان، اگر دست واحد شدیم برای «مَنْ سِواه» هیچ کس نمیتواند به ما ضرری بزند. آن روز به ما ضرر میخورد که خلل در وحدت ما پیدا بشود.
❇️صحیفه امام خمینی، جلد 17، صفحه 383
•┈┈••✾••┈┈•
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/2189
📌 نشانهای از انحطاط فرهنگ و عقلانیت
غلبه دوگانهی «تقدیس» و «تخریب» در مناسبات انسانی و تعاملات اجتماعی و به رسمیت نشناختن «نقد» و عدم التزام به لوازم آن، نشانهای از انحطاط فکری و فرهنگی است که وحدت و همبستگی اجتماعی را نابود میکند، نفاق، دورویی، ظاهرسازی و تحریف اندیشهها افزایش مییابد و تضاد و ستیز به بهانههای مختلف فکری، سیاسی، مذهبی، قومیتی گسترده میشود.
#تقدیس
#تخریب
#نقد
#فلسفه_نقد
•┈┈••✾••┈┈•
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/2190
📌 چگونگی امکان جمع میان نقد و وحدت
🔹بعد از نگارش یادداشت کوتاه «نشانهای از انحطاط فرهنگ و عقلانیت» یکی مخاطبین عزیز، پرسشی را مطرح کردند که اصل پرسش و پاسخ آن تقدیم حضور میشود:
🛑 پرسش:
حضرت آقا بر وحدت و عدم تفرقه در میان گروهها و جریانهای انقلاب تاکید دارند و این با ضرورت اهمیت نقد و انتقاد چگونه قابل جمع است؟ آیا برای تحقق وحدت جبههای میان انقلابیون نباید سکوت کرد و در برابر اصلاحطلبان و منتقدان از اختلافات فکری و نظری خودمان حرف نزنیم؟
❇️ پاسخ:
از مسلمات مکتب فکری انقلاب اسلامی، وحدت جامع و همهجانبه برای حفظ اسلام، نظام و ایران اسلامی و تقویت مسلمانان جهان است.
در نظام فکری امام خمینی (رضوان الله تعالی علیه) و آیتالله العظمی خامنهای(دامت برکاته)، وحدت یک راهبرد (استراتژی) اصلی و اصل محوری در #عقلانیت_انقلاب_اسلامی است نه یک تاکتیک و قراداد اجتماعی خُرد و قبیلهگرایانه برای حفظ منافع حزبی و گروهی. اندیشهی وحدت گزینشی نیست.
وحدت در همهی سطوح کلان و خرد آن مقصود است و باید به همه سطوح آن توجه داشت و به همه لوازم آن پایبند بود:
✔️میان همه آحاد ملت،
✔️میان اقوام و مذاهب،
✔️میان همهی احزاب و گروههای سیاسی درون نظام با گرایشهای متنوع،
✔️میان ملت و دولت،
✔️میان دولت و مجلس و قوه قضائیه،
✔️میان حوزه و دانشگاه،
✔️میان پیشرفت و عدالت،
✔️میان علم اسلامی و پیشرفت های بشری،
✔️میان امت اسلامی در راستای گسترش جبهه مقاومت بینالمللی.
و هرکس در هر لباس و جایگاهی که در میان همهی آحاد ملت، میان دولت و مجلس، میان حوزه و دانشگاه، میان پیشرفت و عدالت، میان علم اسلامی و تجربههای علمی بشری و میان امت اسلامی به هر بهانه سیاسی، مذهبی و ... #دوقطبی سازی و #اختلاف افکنی کند و تضاد و ستیز را در جامعه نهادینه کند و به هر جریان، جناح و گروه اجتماعی ، فرهنگی ، سیاسی همسو و یا غیر همسو، هرگونه توهین کند و تهمت بزند و به بهانههای واهی آنها را خارج از اصل انقلاب واسلام و نظام تفسیر کند قطعا #خائن است و وحدت و همبستگی اجتماعی رااز بین برده است و باید نزد همگان شناخته شوند ودر مقابل جریان اصیل انقلاب و مکتب وحدت بخش اسلام به درستی تبیین ومعرفی شود.
🔸نتیجه:
۱. وحدت همه آحاد جامعه وهمهی امت اسلامی مهم واساس است ونه فقط یک گروه خاص و هم حزبیها و هم گروههای خودمان؛
۲. تفرقه واختلافافکنی غلط است که محصول دوگانههای #تقدیس و #تخریب، #نفاق و #سکوت، #تکفیر و #تفسیق، #منفعتجویی و #جاهطلبی است و نه اصل متعالی و مترقی #نقد منصفانه و #انتقاد علمی وبررسی #منطقی و #تربیتی وبیان صریح و شفاف بدون نفاق که یک ضرورت مهم و اساسی برای رشد وبلوغ اجتماعی وشناخت جریانها و گروهها است تا هر کس سر جای خود قرار گیرد تا حق و عدالت تحقق یابد والا موجب هرج ومرج علمی، نفاق، دورویی، انحراف و التقاط میشود البته در لباس اسلام و انقلاب و ...؛
۳. لذا جریانها و اندیشههای غلطی که موجب اختلاف افکنی، دوقطبیهای کاذب در جامعه و میان امت اسلامی میشوند و به تحریف و تفسیر غلط مکتب اصیل انقلاب اسلامی مشغولند را -از هر طیف و گروهی که باشند- حتما باید نقد صریح و بررسی دقیق و برخورد منطقی و #تربیتی کرد تا بتوان ازوحدت وهمبستگی همه آحاد جامعه وپیوستگی ملت ودولت دفاع کرد.
۴. در برابر تفسیرهای غلط از مکتب فکری انقلاب اسلامی و تحریف اندیشههای امام ورهبری باید مجاهدان ایستاد وحقیقت متعالی آن مکتب را با مستندات دقیق وروش عالمانه ومجتهدانه برای آحاد جامعه شرح و تفسیر کرد. (جهاد تبیین).
۵. همه شواهد و قرائن در مکتب فکری انقلاب اسلامی و متفکران معاصر ما بر این نکته دلالت دارد که بزرگترین آفت و آسیب یک جامعه دینی، آفت درونی و عنصر #تحریف و غفلت از مبانی فکری و اصول بنیادین اسلام و انقلاب است و همه عوامل دیگر زمانی موثرند که جامعه از این جهت دچار مشکل و بحران شده باشد. به همین دلیل، حضرت آقا در عموم دیدارهای خود با جوانان، طلاب و دانشجویان بر ضرورت و اهمیت تعمیق بنیادهای فکری و تقویت نظام فکری و اعتقادی تاکید فراوان دارند و همه آنها را به مطالعه آثار استاد شهید آیت الله مطهری و برخی از حکیمان انقلاب توصیه میکنند و بارها فرموده اند که عامل انحراف و ریزش بسیاری از انقلابیون در سالهای قبل و بعد پیروزی انقلاب اسلامی، ضعف در بنیانهای اعتقادی و اعتماد به تفسیرهای غلط چپ و راست از اسلام بوده است.
۶. بر همین اساس، حضرت آقا، جهاد تبیین را یک ضرورت برای ادامه نظام اسلامی میدانند وطلاب وروحانیت را مسئول حفاظت از بنیانهای عقیدتی جامعه برهمان مبنای مکتب فکری امام، آثار علامه طباطبایی و شهید مطهری و شهید بهشتی معرفی میکنند وهرگونه تغییر آن مکتب فکری و فلسفی و فقاهتی را #کار_خطرناک و #تحول_غلط میخوانند وهمگان را از آن پرهیز میدهند.
https://eitaa.com/hekmat121/2191
هدایت شده از عقلانیت انقلاب اسلامی
📌تبیین نظریه مقاومت؛ وظیفه امروز روحانیت
حجت الاسلام دکتر سید مهدی موسوی استاد حوزه و دانشگاه گفت: روحانیت و طلاب وظیفه دارند نظریه مقاومت را براساس اندیشههای امام راحل و مقام معظم رهبری بهگونهای تبیین کنند که هر انسان آزادهای، هر انسان دردمند و دغدغهمندی با آن همراهی و یاری کند. این صرفاً اختصاص به شیعه ندارد، صرفاً اختصاص به مسلمین ندارد. بلکه نظریه مقاومت یک نظریه فطری و عقلانی و ریشهدار در حقوق بینالملل است.
متن کامل در:
https://rahamedia.net/?p=6461
❇️ #عقلانیت_انقلاب_اسلامی
https://eitaa.com/usul121/1711
📌جهاد تبیین و ضرورت تعمیق بنیانهای فکری
خروج از چپ و راست؛ افراط و تفریط
🎙آیت الله العظمی خامنه ای:
وظیفهی تبیین، امروز بر دوش همه است؛ از جمله بر دوش شما. اینکه بنده روی تبیین اینهمه تکیه میکنم، برای خاطر این است که امروز این جهاد کبیر به میزان زیادی متوقّف به تبیین است؛ تبیین، بیان کردن، روشنگری؛ امروز روشنگری لازم است. سعی کنید ذهنها را با عمقیابی، به اعماق حقایق و مسائل برسانید. این دانشگاه شما میتواند کارهای بزرگی را در این زمینه انجام بدهد و میتواند تبیین را یکی از برنامههای اساسی خودش قرار بدهد؛ هم در بین مجموعهی خودی، هم در قلمروِ وسیعتری، تا آنجایی که امکاناتش اجازه بدهد.
شعارهای انقلاب را باید حفظ کرد؛ این یکی از هدفها است. یکی از کارهای بزرگ و [یکی] از بخشهای بزرگ این جهاد عظیم -جهاد بزرگ- عبارت است از حفظ شعارهای انقلاب. شعارها هدفها را نشان میدهند، شعارها راه را به ما نشان میدهند، شعارها مثل علامتهایی هستند که در راه میگذارند برای اینکه انسان راه را اشتباه نکند؛ اَلیَمینُ وَ الیَسارُ مَضَلَّةٌ و الطَّریقُ الوُسطی هِیَ الجادَّة؛ به چپ و راست نغلتند، راه مستقیم و صراط مستقیم را بروند؛ هنر این شعارها این است، نقشش این است. در مورد این #شعارها و #حقایق هم فقط به #احساسات اکتفا نشود. من البتّه برای احساسات نقش زیادی قائلم، برای عواطف نقش زیادی قائلم، امّا کافی نیست؛ لازم است امّا کافی نیست. #عمق، #تعمّق و #ژرفنگری در همهی این شعارها باید وجود داشته باشد.
سعی کنید در مسائل #تعمّق کنید؛ وقتی #عمقیابی کردید، این #ایمانِ مستقر با هیچ نیرویی از شما جدا نخواهد شد.
مشکل اینهایی که میبینید یک روز #تندتر از همهی تندهایند و یک روز ۱۸۰ درجه به اینطرف میغلتند، #عمق نداشتن آن ایمان است.
داشتیم ما؛ اوایل انقلاب بعضیها بودند که آنچنان #تند و #آتشی بودند که انقلابیهای اصلی و قدیمی و سابقهدار را هم قبول نداشتند و به آنها هم ایراد میگرفتند امّا #سطحی بودند؛ این سطحیبودن بلای جانشان شد، از اینطرف ۱۸۰ درجه غلتیدند؛ مَمشایشان عوض شد. عمق و ژرفا [داشته باشید]؛ بروید در اعماق فکر و اندیشه و از راهنمایی استادهای صالح در این راه استفاده کنید.
✍بیانات در دانشگاه افسرى و تربیت پاسداری امام حسین علیهالسلام ، 3 / 3 /1395.
#چپ
#تندروی
#افراط
#عقلانیت_انقلاب_اسلامی
https://eitaa.com/hekmat121/2193
📌 الهیات متعالی انقلاب اسلامی
(مطهری همیشه زنده است و مطهریها ادامه دار هستند)
🔹در یکی از کانالها با استناد به کتابی از حمید دباشی (مدیر مطالعات کارشناسی ارشد در انستیتو ادبیات تطبیقی و جامعه در دانشگاه کلمبیا در شهر نیویورک) «الهیات نارضایتی» را «بنیاد ایدئولوژیک انقلاب اسلامی ایران» دانسته و استاد شهید مطهری را به ایدئولوژیپرداز نارضایتی تفسیر کرده است. در نهایت هم از نبود شهید مطهری در جامعه اسلامی برای گستراندن نارضایتی، تأسف خورده است و به نقد ائمه جمعه و جماعت پرداخته است.
🔸در پاسخ به این تفسیر چپگونه و ناصواب از انقلاب اسلامی چند مطلب به ذهن میرسد که عرض میشود:
۱. در تعریف یک پدیده باید اولا به فصل اخیر و عنصر اصلی اشاره کرد نه به برخی ویژگیهای میانی و مشترک با سایر جریانها و ثانیا باید از خود پدیده انتزاع شود و نه از ذهن مفسر.
انقلاب اسلامی خود دارای فلسفه و حکمت است و به تعریف دقیق خود پرداخته است و ذات خود را نمایان ساخته است. لذا باید به همه آثار امام و آقا و شهید مطهری مراجعه کرد و انقلاب را تعریف کرد.
با مطالعهی مفصل این آثار و بر بنیان تصریحات مکرر متفکران انقلاب اسلامی، ذات انقلاب اسلامی #کمالخواهی_فطری و #تحول_باطنی مردم و #قیام_برای_خدا بود که البته نارضایتی از نواقص و محدودیتهای اجتماعی را هم در درون خود داشت. اما صرف نارضایتی علت انقلابها نبوده و نخواهد بود. بلکه ذات و اساس یک انقلاب را باید در وجه ایجابی و در طرح آن از کمال و آرمان انسانی و الگوی زندگی، اجتماع و حکومت فهم کرد.
لذا فصل و عنصر تمایز دهنده انقلاب اسلامی از سایر انقلابها و تحولات اجتماعی را باید در وجه ایجابی، الهی، آرمانی و کمالخواهی آن جستجو کرد نه در عنصر مشترک و میانی آن که نارضایتی است.
از نارضایتی و اعتراض، نهایتا شورش و کودتا به وجود میآید نه انقلاب. بلکه انقلابها، محصول طرح ایجابی، افقگشایی، آرمانطلبی، کمالگرایی و تحولخواهی است. لذا الهیات انقلاب اسلامی نمیتوانست الهیات نارضایتی باشد بلکه یک الهیات متعالیِ آرمان بخش، تحولگرایانه، سازنده و امیدبخش نسبت به زندگی و آینده بود.
تقلیل انقلاب اسلامی و آثار حکیمان و فقیهان انقلاب به نارضایتی و جنبه سلبی یک ظلم بزرگ و احتمالا با مقاصد ناصواب همراه است که حتما باید به نقد آن پرداخت و جامعیت انقلاب و اندیشه ایجابی آن را تبیین کرد و جنبههای سلبی آن را ذیل کمال و آرمان متعالی و سازندهی آن فهم کرد.
شهید مطهری در کتاب «نگاهی به نهضتهای اسلامی در صد سال اخیر» به نحو عالی این مطلب را تبیین کرده است.
۲. بنابراین الهیات انقلاب اسلامی، الهیات رهایی بخشی و الهیات افق گشایی و الهیات کمال خواهی فطری بود نه نارضایتی. الهیات حکمت و فقاهت بود که جامعه را رشد داد و مسیرهای جدید را به روی انسان گشود و نوعی خاص از #تحول_باطنی را در انسان ایرانی به وجود آورد و او را الهی و آسمانی کند و برای دستیابی به کمال و تعالی وارد میدان انقلاب کند.
۳. استاد شهید آیت الله مطهری یکی از #فیلسوفان بزرگ در نهضت بزرگ الهی و اسلامی ملت ایران بود نه صرفا یک ایدئولوژیپرداز و ناراضی و مخالف وضع وجود. استاد شهید با آثار فلسفی و فقهی خود توانست ابعاد متعالی اسلام را استنباط و به پرسشهای بشر معاصر پاسخ عقلی و فلسفی دهد و افقهای متعالی زندگی و اجتماع را معرفی کند.
۳. اگر استاد شهید مطهری امروز بود حتما توسط برخی از افراد مدعی انقلابیگری و سیاست، به نئولیبرالیسم متهم میشد و مشکل او را اعتقادی میدانستند و او را خارج از دایره انقلاب تعریف میکنند و نقدهای او به جریانهای مذهبی و انقلابی را بر نمیتافتند و او را حذف میکردند. همچنان که جریان #چپ_اسلامی در چهرههای مختلف خود در زمان حیات استاد با ایشان بدرفتاری کردند و تلاش داشتند وی را از محوریت فکری انقلاب اسلامی حذف کنند و نهایتا ایشان را به شهادت رساندند. امروز هم برخی از مدعیان انقلابیگری و عدالت خواهی میکوشند تا آثار شهید مطهری را کنار بگذارند و اندیشههای دیگر را جایگزین کنند.
۴. اما بحمدلله، الان هم هستند کسانی که در امتداد راه و فکر استاد شهید مطهری، نورافکنی میکنند، ابعاد متعالی و اجتماعی اسلام را تبیین میکنند، مشکلات جامعه را میشناسند و جریانهای سیاسی و اجتماعی را به چالش میکشند و افقهای جدید را به روی نظام و ملت میگشایند، اما #مردهپرستی برخی اجازه دیدن و دیدهشدن آنها را نمیدهد. حکیمان متأله و عالمان پارسایی همچون استاد حمید پارسانیا، استاد سید یدالله یزدانپناه، استاد محمدرضا عابدینی و ... از این جمله هستند.
#تحول_باطنی
#عقلانیت_انقلاب_اسلامی
#شهید_مطهری
#نقد
•┈┈••✾••┈┈•
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/2194
هدایت شده از امتداد حکمت قرآنی و فلسفه الهی
⭕ کار خطرناک دفتر فرهنگستان
آیت الله العظمی امام خامنه ای
❇️ بیانات بسیار مهم و تذکرات جدی حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای به حجتالاسلام میرباقری و اعضای دفتر #فرهنگستان قم در ۱۳۸۹/۴/۱۴ :
❗️در آموزشهای بنیانی با طلبه ها سر و کار دارد، دست زدن به پایه های اساسی #کار_خطرناک است، #توجه میکنید؟
❗️چه در زمینهی منطق، چه در زمینهی اصول، چه حتی گاهی در زمینهی نحو و ادبیات.
❗️یک وقت آدم میبیند که به یک پایهای دست میزنند و یک چیزی کنارش درست می کند این پایهها طاقت نمی آورد و سقف میآید پایین. یعنی خیلی باید به این #توجه داشت.
❗️چون پایهها هم در طول سالهای متمادی و با تراکم اذهان بسیار برجسته و پیچیده و والا به وجود آمده.
🔆یعنی واقعاً "#شیخانصاری" را هیچ نمی شود دست کم گرفت،
🔆یا فرض کنید "#صاحب_جواهر" را
🔆یا مثلاً فرض کنید در زمینه مسائل عقلی منطق "#خواجهنصیر" را
🔆یا "#علامهحلی" را
🔆یا "#ملاصدرا" را.
🔆اینها #خیلی_مغزهای_برجسته_و_بزرگی بودند
🔆آنی هم که الان دست ماست این محصول و این کار متراکم و در هم تنیده مجموعهی این هاست.
❗️اگر چنانچه بنا کنیم این پایه ها را #دستکاری کردند یک وقتی میبینیم که نتوانستیم آن پایهی مناسب محکم را کنارش درست کنیم آن وقت سقف میآید پایین؛ یعنی به این باید #توجه بشود!
❗️دو سه سال قبل از این، بعضی از این نوشته ها را (که نمی دانم مربوط به منطق بود یا چی بود) آوردند پیش من، به نظرم این معنا آمد و منتظر بودم یک وقتی با جنابعالی ملاقات بشود و این را عرض بکنم. خیلی خوب، حالا غرض همین؛ مهم است؛ این #خیلی_نکته_مهم_است که این را #توجه بکنید.
منشور حوزه و روحانیت ج۵ ص۶ و۷.
#دفتر_فرهنگستان
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/1505
هدایت شده از امتداد حکمت قرآنی و فلسفه الهی
📌تحلیل انتقادی دفاعیهها و واکنشهای مکرر آقای پیروزمند نسبت به تذکرات جدی رهبر معظم انقلاب به جریان دفتر فرهنگستان قم
⏹متن بیانات رهبر معظم انقلاب
«کار خطرناک دفتر فرهنگستان»
https://eitaa.com/hekmat121/1505
❇️بخش اول:
https://eitaa.com/hekmat121/2094
❇️بخش دوم:
https://eitaa.com/hekmat121/2095
❇️بخش سوم:
https://eitaa.com/hekmat121/2096
📌 هویت جهانی مقاومت در عقلانیت انقلاب اسلامی
ضرورت بازخوانی دوباره نامه مهم حضرت آیتالله خامنهای به دانشجویان حامی مردم فلسطین در دانشگاههای ایالات متحده آمریکا:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
این نامه را به جوانانی مینویسم که #وجدان_بیدارشان آنها را به #دفاع از کودکان و زنان #مظلوم غزّه برانگیخته است.
جوانان عزیز دانشجو در ایالات متّحدهی آمریکا! این، پیام همدلی و همبستگی ما با شما است. شما اکنون در طرف درست تاریخ ــ که در حال ورق خوردن است ــ ایستادهاید.
شما اکنون بخشی از جبههی مقاومت را تشکیل دادهاید، و در زیر فشارِ بیرحمانهی دولتتان ــ که آشکارا از رژیم غاصب و بیرحم صهیونیست دفاع میکند ــ #مبارزهای_شرافتمندانه را آغاز کردهاید.
جبههی بزرگ مقاومت در نقطهای دور، با همین ادراک و احساسات امروز شما، سالها است مبارزه میکند. هدف این مبارزه، #توقّفِ_ظلمِ آشکاری است که یک شبکهی تروریست و بیرحم به نام «صهیونیستها»، از سالها پیش بر ملّت فلسطین وارد ساخته و پس از تصرّف کشورشان، آنها را زیر سختترین فشارها و شکنجهها گذاشته است. نسلکشیِ امروز رژیم آپارتاید صهیونیست، ادامهی رفتار بشدّت #ظالمانه در دهها سال گذشته است.
فلسطین یک سرزمین مستقل است با ملّتی متشکّل از مسلمان و مسیحی و یهودی، و با سابقهی تاریخی طولانی. سرمایهداران شبکهی صهیونیستی پس از جنگ جهانی، با کمک دولت انگلیس، چند هزار تروریست را بتدریج وارد این سرزمین کردند؛ به شهرها و روستاهای آن هجوم بردند؛ دهها هزار نفر را کشتند یا به کشورهای همسایه راندند؛ خانهها و بازارها و مزرعهها را از دست آنان بیرون کشیدند، و در سرزمین #غصبشدهی فلسطین، دولتی به نام اسرائیل تشکیل دادند.
بزرگترین حامی این رژیم غاصب، پس از نخستین کمکهای انگلیسی، دولت ایالات متّحدهی آمریکا است که پشتیبانیهای سیاسی و اقتصادی و تسلیحاتی از آن رژیم را یکسره ادامه داده و حتّی با بیاحتیاطی غیر قابل بخشش، راه برای تولید سلاح هستهای را به روی او گشوده و به او در این راه کمک کرده است.
رژیم صهیونیست از روز اوّل، سیاست «مشت آهنین» را در برابر مردم بیدفاع فلسطین به کار گرفت و بیاعتنا به همهی #ارزشهای_وجدانی_و_انسانی_و_دینی، روزبهروز بر #بیرحمی و #ترور و #سرکوبگری افزود.
دولت آمریکا و شرکایش، حتّی از یک اخم در برابر این #تروریسم_دولتی و #ظلم_مستمر، دریغ کردند. امروز هم برخی اظهارات دولت ایالات متّحده در قبال #جنایت هولناک غزّه بیش از آنچه واقعی باشد، #ریاکارانه است.
«جبههی مقاومت» از دل این فضای تاریک و یأسآلود سر برآورد و تشکیل دولت «جمهوری اسلامی» در ایران، آن را گسترش و توانایی داد.
سردمداران صهیونیسم بینالمللی که بیشترین بنگاههای رسانهای در آمریکا و اروپا متعلّق به آنها یا زیر نفوذ پول و رشوهی آنها است، این #مقاومتِ_انسانی و #شجاعانه را تروریسم معرّفی کردند! آیا ملّتی که در سرزمین متعلّق به خود در برابر جنایتهای اشغالگران صهیونیست از خود دفاع میکند، تروریست است؟ و آیا کمک انسانی به این ملّت و تقویت بازوان او کمک به تروریسم به شمار میرود؟
سردمداران سلطهی قهرآمیز جهانی، حتّی به مفاهیم بشری هم رحم نمیکنند. رژیم تروریست و بیرحم اسرائیل را دفاعکننده از خود وانمود میکنند، و مقاومت فلسطین را که از #آزادی و #امنیّت و #حقّ_تعیین_سرنوشت خود #دفاع میکند، «تروریست» مینامند!
من میخواهم به شما اطمینان دهم که امروز وضعیّت در حال تغییر است. سرنوشت دیگری در انتظار منطقهی حسّاس غرب آسیا است. بسیاری از #وجدانها در مقیاس جهانی بیدار شده و حقیقت در حال آشکار شدن است. جبههی مقاومت هم نیرومند شده و نیرومندتر خواهد شد. #تاریخ هم در حال ورق خوردن است.
بجز شما دانشجویانِ دهها دانشگاه در ایالات متّحده، در کشورهای دیگر هم دانشگاهها و مردم به پا خاستهاند. همراهی و پشتیبانی استادان دانشگاه از شما دانشجویان حادثهی مهم و اثرگذاری است. این میتواند در قبال شدّت عمل پلیسیِ دولت و فشارهایی که بر شما وارد میکنند، تا اندازهای آرامشبخش باشد. من نیز با شما جوانان #احساس_همدردی میکنم و ایستادگی شما را ارج مینهم.
درس قرآن به ما مسلمانان و به همهی مردم جهان، #ایستادگی_در_راه_حق است: فَاستَقِم کَما اُمِرت؛
و درس قرآن دربارهی #ارتباطات_بشری این است: نه ستم کنید و نه زیر بار ستم بروید: لا تَظلِمونَ وَ لا تُظلَمون.
جبههی مقاومت با فراگیری و عمل به این دستورها و صدها نظائر آن به پیش میرود و به پیروزی خواهد رسید؛ باذن الله.
توصیه میکنم با قرآن آشنا شوید.
سیّدعلی خامنهای
۱۴۰۳/۳/۵
#مقاومت
#اخلاق
#وجدان
#قوانین_بینالمللی
•┈┈••✾••┈┈•
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/2198
📌 هویت جهانی مقاومت در عقلانیت انقلاب اسلامی
🎙 حجةالاسلام سید مهدی موسوی
هویت جهانی مقاومت در عقلانیت انقلاب اسلامی _01.mp3
11.66M
📌 هویت جهانی مقاومت در عقلانیت انقلاب اسلامی
🎙حجةالاسلام دکتر سید مهدی موسوی
همایش روایان مقاومت
تهران: مدرسه آیت الله مجتهدی
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳
مباحث:
۱. مقاومت به مثابه نظریه اجتماعی
۲. مقاومت به مثابه راهبرد کلان
۳. هویت جهانی مقاومت
۴. ابعاد جهانی نظریه مقاومت
۵. اثبات جهانی بودن مقاومت از طریق «منطقی بودن» و «عقلانی بودن» مقاومت
۶. اثبات جهانی بودن مقاومت از طریق «وجدان انسانی» و «ارزش اخلاقی» مقاومت
۷. مهارتها و راهبردهای روایت جهانی مقاومت
#مقاومت
#منطق
#عقل
#اخلاق
#وجدان
#قوانین_بینالمللی
•┈┈••✾••┈┈•
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/2205
📌 استکبار فردی
امام خمینی:
امروز روزى است كه خداى تبارك و تعالى به ما آزادى و استقلال مرحمت فرموده است، و ما را با اين آزادى و استقلال امتحان مىكند. ما را آزادى مرحمت فرموده است كه ببيند در اين آزادى ما چه مىكنيم.
ما مستقل شديم و خداوند به ما اين مرحمت را فرمود تا ما چه بكنيم: آيا ما هم از مستكبرين باشيم يا از مستضعفين؟
هر فرد، مىشود كه مستكبر باشد و مىشود مستضعف باشد. اگر من به زير دستهاى خودم، و لو چهار نفر باشد، تعدى و تجاوز كردم و آنها را كوچك شمردم، بنده خدا را كوچك شمردم، من مستكبرم و او مستضعف؛ و مشمول همان معنايى است كه مستكبرين و مستضعفين هستند.
اگر شما كسانى كه زير دستتان هست ضعيف شمرديد و به آنها خداى نخواسته تعدى كرديد، تجاوز كرديد، شما هم مستكبر مىشويد. و آن زيردستها مستضعف. ببينيم ما از اين امتحان، از اين بوته امتحان چطور بيرون مىآييم. آيا سرفراز بيرون مىآييم يا گردن كج و شكسته؟
آيا ما با بندگان خدا به طورى كه خداى تبارك و تعالى امر فرموده است رفتار مىكنيم؟ حالا كه آزاد شديم، آزادى را وسيله براى خدمت به خلق و خدمت به خالق قرار مىدهيم. يا آزادى را براى مخالفت با خدا و استكبار بر مردم؟
صحيفه امام، جلد: ۷ صفحه: ۴۸۹
#استکبار
#عقلانیت_انقلاب_اسلامی
•┈┈••✾••┈┈•
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/2206
📌 بیماری استکبار
امام خمینی (رضوان الله تعالی علیه):
«مستكبرين، جهان را از آن ديد خاص استكبارى خود و آن #بيمارى_روحى كه در آنها هست نگاه مىكنند. و اين #بيمارى موجب اين شده است كه تودههاى بزرگ ملتها را اينها از جهان حساب نمىكنند.»
صحيفه امام ج۱۱ ص ۸۸
#استکبار
#عقلانیت_انقلاب_اسلامی
•┈┈••✾••┈┈•
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/2207
📌 گستره استکبار
امام خمینی (رضوان الله تعالی علیه):
«مستكبرين» منحصر نيستند به سلاطين، منحصر نيستند به رؤساى جمهور، منحصر نيستند به دولتهاى ستمگر. مستكبرين يك معناى اعمى دارد؛ يك مصداقش همان اجانب هستند كه تمام ملتها را ضعيف مىشمرند و مورد تجاوز و تعدى قرار مىدهند؛ يك مورد هم همين دولتهاى جائر، سلاطين ستمگر كه ملتهاى خودشان را ضعيف مىشمرند و به آنها تعدى مىكنند، دست تعدى به ملتها دراز مىكنند.
صحيفه امام، جلد: ۷ صفحه: ۴۸۸
#استکبار
#عقلانیت_انقلاب_اسلامی
•┈┈••✾••┈┈•
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/2208
📌 اجمالی در باب دکتر علی شریعتی
❇️ پرسش:
سلام علیکم
ببخشید می شود مختصری درباره دکتر شریعتی بفرمایید ؟!
❇️ پاسخ:
سلام علیکم
مرحوم دکتر شریعتی جوان دغدغهمند، خوشفکر، پرکار، پرمطالعه و در مسیر شدن بود.
دغدغههای اجتماعی و روشنفکری و انقلابی داشت و بدین جهت به نقد جامعهشناختی جامعه ایرانی و فرهنگ اسلامی پرداخت تا از این طریق بتواند در فرایند انقلاب ملت ایران مؤثر باشد. اما چون اسلام شناس نبود و فلسفه، کلام، فقه و اصول بلد نبود و از برخی متفکران غربی و فرانسوی همچون سارتر، ماسنیون و گورویچ متاثر بود اشتباهات فراوان علمی و عملی داشت. اما او یکی از پایهگذاران جامعهشناسی انتقادی و جریان چپ اسلامی در ایران و حتی جهان اسلام بود.
متاسفانه حب شدید جمعی از جوانان موجب #تقدیس او شد و بغض شدید برخی از سنتیها موجب #تخریب و تکفیر او شد. این رویه موجب افراط و تفریط و دو دستگی در میان نیروهای انقلابی شد که به اعتراض امام خمینی (رضوان الله تعالی علیه) انجامید و حضرت امام سعی کردند تا جامعه را به مسیر صحیح انقلابیگری مبتنی بر حکمت و فقاهت اسلامی دعوت کنند.
متفکران انقلاب اسلامی همچون شهید مطهری، شهید بهشتی، شهید باهنر، شهید مفتح، آقای هاشمی و حضرت آقا با وی ارتباط داشتند و در جلسات گفتگوی مشترک با وی شرکت داشتند. به تبیین اندیشههای اسلامی پرداختند و در عین حال به نحو عاقلانه به #نقد عالمانه وی روی آوردند و اشتباهات علمی او را آشکار میکردند.
این متفکران توانستند با عقلانیت صحیح انقلابی به شیوههای مختلف، مسیر صحیح انقلابیگری و اعتراض اجتماعی را به جامعه معرفی کنند و به ترویج و تفسیر مکتب متعالی امام خمینی (رضوان الله تعالی علیه) بپردازند.
#شریعتی
#چپ_اسلامی
#عقلانیت_انقلاب_اسلامی
•┈┈••✾••┈┈•
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/2209
📌 موافقت معنایی
(زبان شناسی و نشانه شناسی روایت)
✍حجةالاسلام دکتر علیرضا قائمینیا
در این کتاب، برخی از اصول که با استفاده از زبانشناسی جدید در فهم و معناشناسی آیات و احادیث اسلامی به دست آمده است عبارتند از:
۱- نگاه شبکهای به آیات و روایات؛
۲- تبیین چگونگی موافقت معناشناختی روایات با قرآن؛
۳- توجه به مفهومسازیهای روایات بر اساس قواعد و اصول معناشناسی؛
۴- ارتباطسنجی مفهومسازی روایات با مفهومسازیهای آیات و …
❇️ نکته:
توفیقی است که در ایام مشغول مطالعه و تحقیق در این کتاب و کتابهای دیگری با موضوع زبانشناسی هستم که امیدوارم در آیندهای نهچندان دور، با جمعی از طلاب و دانشجویان آن را مباحثه کنم.
امروز ما بیش از هر چیزی به سه مقوله #علمشناسی، #زبانشناسی و #روششناسی نیاز داریم تا بتوانیم در مسیر #تولید_علوم_انسانی_اسلامی به درستی حرکت کنیم. انشاءالله
#علمشناسی
#زبانشناسی
#روششناسی
•┈┈••✾••┈┈•
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/2210
📌 سه نیاز طلاب دغدغهمند علمی در گام دوم انقلاب اسلامی
۱. از میان محورهای مهم بیان شده در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، بخش تولید علم مهمترین عنصر اصلی در مسیر جامعهپردازی و تمدنسازی است.
۲. این مهم بر عهده حوزویان و دانشگاهیان دلسوز و دغدغهمندی است که دل در گرو اعتلای ایران اسلامی و پیشرفت همهجانبه ملت ایران دارند.
۳. تولید علم مانند هر پدیدهی اجتماعی دیگری متوقف بر پیشنیازها و شرایط ماتقدم است تا امکان آن را فراهم کند.
۴. با توجه به تحولات گسترده در حوزه علم و فناوری در جهان جدید، سه پیشنیاز اصلی در مسیر تولید علم عبارتند از:
الف: علم شناسی
امروزه بحثهای فراوانی درباب فلسفه و ماهیت علم، اعتبار و قوام علم، روش علم، انواع علوم و طبقهبندی علوم در رشتههای مختلفی همچون فلسفه علم، جامعه شناسی معرفت، جامعهشناسی علم، اخلاق شناسی علم، روانشناسی ادراک و علم و ... مطرح شده است که اطلاع از آنها بر بصیرت عالمان و رهروان علم میافزاید.
ب: زبان شناسی
زبان مهمترین ابزار انتقال پیام و صورتبندی معرفت بشری است که همواره مورد توجه عالمان و متفکران بوده است اما در قرن بیستم تحولات گستردهای در حوزه فلسفه زبان، زبانشناسی و معناشناسی رقم خورده است و ابعاد بسیار دقیقی از این حقیقت چند لایهی انسانی و اجتماعی کشف شده است که میتواند افقهای معنایی فراوانی را به روی عالمان و اندیشه ورزان بگشاید و شیوههای جدید پژوهش را پیشنهاد دهد.
ج: روش شناسی
ثمر عمده مباحث علم شناسی و زبان شناسی در حوزه روش آشکار میشود تا بتوان به حقیقت راه پیدا کرد و از مهملگویی و هرج و مرج علمی خلاصی یافت. قوام و اعتبار معرفت علمی به روشی است که موجبات ساخت یک رشته دانشی را فراهم میکند. لذا بدون اطلاع از انواع روشهای تحقیق و پژوهش و به کارگیری دقیق مهارتها و فنون آن، نمیتوان مدعی معرفت علمی و معتبر بود. از اینرو، اطلاع از انواع روشها و انتخاب یکی از آنها در انجام مطالعات علمی و پژوهشی از لوازم غیر قابل انکاری تولید علم در گام دوم انقلاب اسلامی است.
۵. متاسفانه در نظام آموزشی و مطالعات بسیاری از ما حوزویان، کمتر به این سه پیشنیاز ضروری توجه میشود و بیشتر براساس یک سلسله ارتکازات اولیه و برخی از نکات مشهور قدیمی، به شناخت شخصیتها، اندیشهها و نظریهها پرداخته میشود که نتیجه طبیعی آن کلیگویی، تقدیس یا تخریب، افتادن در دام مغالطه انگیزه و انگیخته، مغالطه جز به کل (تعمیم ناروا) و عدم ورود به نقد علمی افکار و اندیشهها است.
۶. هر چند در نظام آموزشی و پژوهشی، به این عناصر ارزشی داده نمیشود و اهتمامی وجود ندارد، اگر هم واحد درسی و یا تمرین پژوهشی هم مصوب میشود عموما تزئینی و سفارشی و بیفایده است اما طلاب و دانشجویان دغدغهمند و دلسوز، خود باید تلاش کنند و با درخواست از استادان مطلع و همچنین مطالعه و پژوهش در اینگونه از مباحث، این نقیصهی فوقالعاده نگران کننده را جبران کنند و با تحولات گسترده در حوزه #علمشناسی، #زبانشناسی و #روش_شناسی آشنا شوند و اتخاذ موضع کنند.
✍ سید مهدی موسوی
۴ آذر ۱۴۰۳
#علمشناسی
#زبانشناسی
#روششناسی
#گام_دوم
#تولید_علم
•┈┈••✾••┈┈•
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/2211
📌 اندیشه مقاومت و عشق به هستی
اندیشه مقاومت، صرفا تفکری اعتراضی و سلبی نیست و برآمده از عشق به مرگ و نیستی نیست، بلکه اندیشهای ایجابی برای زندگی عزتمندانه و شرافتمندانه است که برآمده از فطرت عشق به هستی و کمال مطلق است که در سرشت انسان نهادینه شده است.
در اندیشه مقاومت، بودن و ماندن بسیار مهم است چرا که در هستی، نیستی و فنا راه ندارد؛ مهم چگونه بودن و چگونه ماندن است. در اندیشه مقاومت، چگونه بودن و ماندن به نحوهی اتصال به خداوند متعال وابسته است. انسان اگر خود را در مسیری قرار دهد که خداوند متعال طلب کرده است، بودن شرافتمندانه و ماندن عزتمندانهای را در پی خواهد داشت که لحظه به لحظه در حال تحول معنوی، تکامل وجودی و صیرورت اشتدادی است و لحظهای نیستی و توقف، جمود و تحجر، ارتجاع و عقبگرد در آن راه ندارد.
در هستی، لذت نیست، ابتهاج است، حتی در غم و غصه، بلا و مصیبت. آنانکه که هستی محدود را انتخاب کردهاند به دنبال لذت، شادمانی، تفریح و سرگرمی (لهو و لعب) هستند، اما انسان بار یافته به هستی انسانی، به دنبال ابتهاج است. در ابتهاج، درک و معرفت، سرور و سعادت نهفته است و هرچه ادراک اَتمّ و خیریت مدرک اَشدّ باشد، عشق شدیدتر و متعالی تر است و ادراک تام نمیشود مگر با وصول تام و این لذت تامّ و ابتهاج تامّ است.
جهاد و شهادت، انتخاب این نحوه از بودن و ماندن است. «جهاد» جاودانه شدن است و «شهادت» حیات یافتن است.
شهید نماد و نمونهی عالی مفهوم عشق در فرهنگ دینی و ضامن تداوم زندگی و پویایی هستی انسانی است. در فرهنگ اسلامی، خون شهید میجوشد و درخت هستی انسانی و ایمان باطنی و شجره طیبهی الهی را آبیاری میکند. از اینرو، حیات هستی انسانی به خون شهید وابسته است.
رقص و جولان بر سر میدان کنند
رقص اندر خون خود مردان کنند
چون رهند از دست خود دستی زنند
چون جهند از نقص خود رقصی کنند
و در شرح این اشعار، شهید شاهد حاج قاسم سلیمانی گفت: «این حالت خیلی حالت زیبایی است. قطرهای که به دریا متصل می شود، دیگر قطره نیست؛ دیگر دریاست.»
عطار نیشابوری نیز چه زیبا این حالت را شرح میدهد:
عزم آن دارم که امشب نیم مست
پای کوبان کوزهٔ دردی به دست
سر به بازار قلندر برنهم
پس به یک ساعت ببازم هرچه هست
تا کی از تزویر باشم رهنمای؟
تا کی از پندار باشم خودپرست؟
پردهٔ پندار میباید درید
توبهٔ تزویر میباید شکست
وقت آن آمد که دستی برزنم
چند خواهم بودن آخر پایبست
ساقیا درده شرابی دلگشای
هین که دل برخاست غم بر سر نشست
تو مگردان دور تا ما مَردوار
دور گردون زیر پای آریم پست
مشتری را خرقه از بر برکشیم
زهره را تا حشر گردانیم مست
همچو عطار از جهت بیرون شویم
بی جهت در رقص آییم از الست
#مقاومت
#جهاد
#شهادت
#هستی
•┈┈••✾••┈┈•
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/2212
📌 ضرورت تولید فیلم و کتاب درباره حاکمان و وزیران فرهیخته
یکی از نقیصههای صنعت سینما و آثار هنری در جمهوری اسلامی ایران این است که همواره چهرهای کاملا منفی از حاکمان و وزیران گذشته ایران و اسلام به تصویر کشیده شده است که نوعی حس #حاکمستیزی و #ساختارستیزی را در اذهان به وجود آورده است.
نمیدانم چه قصدی پشت این سیاهنمایی مطلق از کل تاریخ حکومت و سیاست ایران و اسلام وجود دارد و تقریبا درباره هیچ رجل سیاسی کاری انجام نشد مگر آنکه در متن آن اثر، ساختار و نظام حکومتی به طور کلی فاسد نشان داده نشده باشد و آن فرد فرهیخته فقط یک استثنا جلوه داده شد.
درحالی که در طول تاریخ ایران و اسلام، حاکمان و وزیران فرهیختهای داریم که در نقش مهمی در تمدن و فرهنگ ایران و اسلام داشتهاند. مثل برخی از رجال دولت آل بویه، دولت حمدانیان تا صفویه. و شخصیتهای همچون ابن عمید، صاحب بن عباد، سیف الدوله، نظام الملک طوسی، نصیرالدین طوسی، شیخ بهایی و ... .
همچنین زنان سیاستمدار فرهیختهای همچون سیده خاتون، ترکان خاتون، جانبیگم خاتون وجود داشته است که نقش تعیین کنندهای در سیاست و حکومت داشتهاند.
لذا لازم است چهرهی علمی و فرهنگی آنها و تأثیر آنها در حکمرانی فرهنگی و تمدنی ایران و اسلام در قالبهای مختلف هنری و رسانهای بخصوص داستان و فیلم به تصویر کشیده شود تا تصویر زیبایی از تمدن اسلامی و ایرانی در ذهنها شکل بگیرد و در عین حال الگوهای سیاست ورزی و مدیریت دولتی معرفی شود. طبیعتا در تربیت سیاسی نسل جوان هم مؤثر خواهد بود.
•┈┈••✾••┈┈•
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/2213
📌 ضرورت جریان شناسی انتقادی برای کنشگران انقلابی در پرتو قرآن و روایات
⏹ بخش اول
❇️ آیه قرآن
فَبَشِّرْ عِبَادِ ، الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُولَٰئِكَ الَّذِينَ هَدَاهُمُ اللَّهُ وَأُولَٰئِكَ هُمْ أُولُو الْأَلْبَابِ (الزمر ۱۷ -۱۸)
ﭘﺲ ﺑﻪ ﺑﻨﺪﮔﺎﻧﻢ بشارت بده، ﺁﻧﺎﻥ ﻛﻪ ﺳﺨﻦ ﺭﺍ ﻣﻰ ﺷﻨﻮﻧﺪ ﻭ ﺍﺯ ﺑﻬﺘﺮﻳﻨﺶ ﭘﻴﺮﻭﻱ ﻣﻰ ﻛﻨﻨﺪ ، ﺍﻳﻨﺎﻧﻨﺪ ﻛﺴﺎﻧﻲ ﻛﻪ ﺧﺪﺍ ﻫﺪﺍﻳﺘﺸﺎﻥ ﻛﺮﺩﻩ ، ﻭ ﺍﻳﻨﺎﻥ ﻫﻤﺎﻥ ﺧﺮﺩﻣﻨﺪﺍﻧﻨﺪ.
❇️روایات
الإمام علي (ع):
🔸فَالنَّاظِرُ بِالْقَلْبِ الْعَامِلُ بِالْبَصَرِ يَكُونُ مُبْتَدَأُ عَمَلِهِ أَنْ يَعْلَمَ أَعَمَلُهُ عَلَيْهِ أَمْ لَهُ؟ فَإِنْ كَانَ لَهُ مَضَى فِيهِ وَ إِنْ كَانَ عَلَيْهِ وَقَفَ عَنْهُ.؛ فَإِنَّ الْعَامِلَ بِغَيْرِ عِلْمٍ كَالسَّائِرِ عَلَى غَيْرِ طَرِيقٍ، فَلَا يَزِيدُهُ بُعْدُهُ عَنِ الطَّرِيقِ الْوَاضِحِ إِلَّا بُعْداً مِنْ حَاجَتِهِ، وَ الْعَامِلُ بِالْعِلْمِ كَالسَّائِرِ عَلَى الطَّرِيقِ الْوَاضِحِ؛ فَلْيَنْظُرْ نَاظِرٌ أَ سَائِرٌ هُوَ أَمْ رَاجِعٌ. (نهج البلاغه، ۱۵۴)
خردمندى كه به ديده دل مى نگرد و از روى بصيرت كار مى كند، در آغاز، بايد بداند كه آنچه مىكند به زيان اوست يا به سود او. اگر به سود او بود، همچنانش پى گيرد و اگر به زيان او بود از انجام، آن بازايستد. زيرا هر كس بدون علم دست به عملى زند، چونان كسى است كه بيرون از راه گام مى زند، كه هر چه پيشتر رود بيشتر از مقصود دور گردد. كسى كه بر مقتضاى علم عمل مىكند، همانند كسى است كه در راهى روشن و آشكار راه مىسپرد. پس بر بيننده است كه بنگرد كه آيا پيش مىرود يا بازپس مىگردد.
🔹قَدْ فُتِحَ بَابُ الْحَرْبِ بَيْنَكُمْ وَ بَيْنَ أَهْلِ الْقِبْلَةِ وَ لَا يَحْمِلُ هَذَا الْعَلَمَ إِلَّا أَهْلُ الْبَصَرِ وَ الصَّبْرِ وَ الْعِلْمِ بِمَوَاضِعِ الْحَقِّ فَامْضُوا لِمَا تُؤْمَرُونَ بِهِ وَ قِفُوا عِنْدَ مَا تُنْهَوْنَ عَنْهُ وَ لَا تَعْجَلُوا فِي أَمْرٍ حَتَّى تَتَبَيَّنُوا فَإِنَّ لَنَا مَعَ كُلِّ أَمْرٍ تُنْكِرُونَهُ غِيَراً .(نهجالبلاغه خ۱۷۳)
بين شما و اهل قبله باب جنگ گشوده شده، و اين پرچم را به دوش نمىكشد مگر آن كه اهل بصيرت و استقامت و داناى به موارد حق باشد. پس آنچه را به آن مأمور مىشويد انجام دهيد، و از آنچه نهى مىگرديد باز ايستيد، و در كارى تا دقيقا بررسى نكنيد شتاب نورزيد، زيرا آنچه را شما (از روى جهل) منكر آن هستيد ما را قدرت تغيير آن هست.
🔸 مَنِ اِسْتَقْبَلَ وُجُوهَ اَلْآرَاءِ عَرَفَ مَوَاقِعَ اَلْخَطَإِ وَ مَنْ تَوَرَّطَ فِي اَلْأُمُورِ غَيْرَ نَاظِرٍ فِي اَلْعَوَاقِبِ فَقَدْ تَعَرَّضَ لِمُفْظِعَاتِ اَلنَّوَائِبِ وَ اَلتَّدْبِيرُ قَبْلَ اَلْعَمَلِ يُؤْمِنُكَ مِنَ اَلنَّدَمِ وَ اَلْعَاقِلُ مَنْ وَعَظَهُ اَلتَّجَارِبُ وَ فِي اَلتَّجَارِبِ عِلْمٌ مُسْتَأْنَفٌ وَ فِي تَقَلُّبِ اَلْأَحْوَالِ عِلْمُ جَوَاهِرِ اَلرِّجَالِ.
[نهج البلاغة : الحكمة 173]
هر كس آراى گوناگون را ببيند، جايگاههاى خطا (نادرست انديشى) را باز میشناسد. و هر كه در كارى عجولانه داخل شود بدون اينكه به عواقب كارها نظر افكند به سختى حوادث دچار گردد. تدبير قبل از عمل تو را از پشيمانى ايمن مىگرداند.و عاقل كسى است كه تجربهها او را اندرز دهد،و دانش برتر در تجربهها است.و در دگرگونى وقايع گوهر مردان شناخته مىشود.
🔹مَن جهلَ وُجوهَ الآراءِ أعيتهُ الحيلُ [غرر الحكم: 7865]
هر كه آراى گوناگون را نداند با حیلهها کور مىشود.
🔸اَلا وَ اِنَّ اللَّبيبَ مَنِ اسْتَقْبَلَ وُجوهَ الاْراءِ بِفِكْرٍ صائِبٍ وَ نَظَرٍ فِى الْعَواقِبِ؛ [غرر الحكم، ح2778.]
بدانيد عاقل، كسى است كه با فكر درست، به استقبال نظرات گوناگون برود و در عواقب امور بنگرد.
🔹الإمامُ الحسينُ عليه السلام:
مِنْ دَلاَئِلِ عَلَمَاتِ اَلْقَبُولِ اَلْجُلُوسُ إِلَی أَهْلِ اَلْعُقُولِ وَ مِنْ عَلاَماتِ أَسْبَابِ اَلْجَهْلَمَتِ. أَهْلِ اَلْکُفْرِ وَ مِنْ دَلاَئِلِ اَلْعالِمِ اِنْتِقادُهُ لِحَدِیثِهِ وَ عِلْمُهُ بِحَقَائِقِ فُنُونِ النَّظَر[تحف العقول : 248.]
از نشانههای دلیل مقبولیّت و نیکنامی، همنشینی با خردمندان است و از نشانههای اسباب نادانی، کشمکش با غیر اهل فکر است و از نشانههاى عالم اين است كه گفتار خود را نقّادى كند و به حقايق فنونِ نظر و انديشه، دانا باشد.
🔸قَالَ الإمامُ جَعْفَر بن محمد الصَّادق (عليه السَّلام):
«الْعَامِلُ عَلَى غَيْرِ بَصِيرَةٍ كَالسَّائِرِ عَلَى غَيْرِ الطَّرِيقِ لَا تَزِيدُهُ سُرْعَةُ السَّيْرِ إِلَّا بُعْدا»
عمل كننده بى بصيرت ، مانند رونده به بيراهه است و شتابش در رفتن ، جز بر دورى او از مقصد نيفزايد.
🛑 ادامه دارد ...
#جریان_شناسی
#روش_شناسی
#نقد
#بصیرت
#جهاد_تبیین
•┈┈••✾••┈┈•
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/2214