اندیشکده پیک شفا
✍آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی( ۱ ) 🔹رعایت این نکات ساده در زمان سلامتی میتواند باعث پ
✍آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی ( ۲ )
4⃣قانون چهارم: نوع غذاهای مصرفی و غذا بر حسب مزاجهای مختلف
در طبّ سنّتی ایرانی، غذاها را بر اساس فاکتورهای مختلفی تقسیم بندی میکنند. یکی از این تقسیم بندیها، تقسیم بر اساس عملکرد آنها در بدن است.
←هر چیز خوردنی که وارد بدن میشود و وارد فعل و انفعال با بدن میشود، یا شبیه بدن میشود و جایگزین بافت و مواد از دست رفته از بدن میگردد که به آن غذای مطلق میگویند.
←یا اصلاً قابلیت غذائیت برای بدن ندارد و بدن را تحت تأثیر خود قرار میدهد و کیفیّتش را تغییر میدهد؛ مثلاً بدن را گرمتر یا سردتر از حدّ معمول خودش میکند که دوای مطلق نام دارد، مثل زنجبیل و کافور و سیاهدانه و ...
←بعضی موارد نیز هستند که هم حالت غذایی و هم حالت دوایی دارند. حال اگر غذائیت غالب باشد، غذای دوایی نام میگیرند؛ مثل کاهو، اسفناج، عدس، نخود، لوبیا و ... و اگر دوائیت غالب باشد، دوای غذایی نام میگیرند، مانند سیر، پیاز، تره، نعناع و ...
←این قانون میگوید فردی که سالم است و سوءمزاجی ندارد، نباید بطور روزمره به غیر از غذاهای مطلق، غذایی دریافت کند. چرا که در درازمدت باعث بروز سوءمزاج (خارج شدن از حالت اعتدال مزاج و سلامتی) خواهد شد. بهترین غذاهای مطلق شامل نان گندم خوب پخته شده، گوشتهای معتدل مثل گوسفند و بز ، شیرینیهای ملایم و طبیعی، میوههایی مثل انجیر و انگور است. اکثر غذاهای مطلق، طبع معتدلی دارند و برای کسانی که سالم هستند و مزاجشان خیلی از اعتدال دور نیست، مناسب است. امّا کسانی که مزاجشان از اعتدال فاصله دارد و با خوردن غذاهای گرم یا سرد اذیّت میشوند، باید غذاهای ضد مزاج خودشان را دریافت کنند. یعنی از غذاهای دوایی و در مرحله بعد دواهای غذایی استفاده کنند. درصورت وجود بیماری، باید زیر نظر متخصّص، از دواهای مطلق استفاده کرد.
←درواقع در مصرف گروه شیر و لبنیات، میوهها و سبزیها باید به مزاج و سوءمزاجها توجّه کرد. مثلاً اگر کسی دارای غلبه سردی است و با خوردن ماست، ترشیها، کاهو، خیار و گوجه دچار سستی بدن، آبریزش دهان، پرخوابی و کندی ذهن میگردد؛ اوّلاً باید میزان مصرف این مواد را کاهش دهد (نه این که کلاً حذف کند) و ثانیاً مُصلحات مناسب آنها را به کار ببرد، مثلاً ماست را با اندکی نعناع یا پونه یا زنیان میل کند و ثالثاً در هر گروه غذایی غذاهای مناسب طبع خودش را انتخاب کند، برای نمونه به جای کاهو و خیار و گوجه، از هویج رنده شده و کرفس استفاده کند. در فردی نیز که دارای غلبه گرمی است و با خوردن ادویه زیاد (که معمولاً طبع گرمی دارند، مانند دارچین، فلفل، زنجبیل و ....) و شیرینیجات و غذاهای پرچرب، دچار خارش بدن، خشکی دهان، تشنگی زیاد و .... میشود؛ توجّه به نکته گفته شده و انتخاب غذاهای مناسب در هر گروه غذایی ضروری است.
🔖تبصره: استفاده از دواهای مطلق (که هیچ خاصیت غذارسانی برای بدن ندارند، مثل زعفران، دارچین، زردچوبه، فلفل و ....) در غذاها به میزان کم مانعی ندارد و منظور از آن، خوش طعم کردن غذاها (برای میل بیشتر طبیعت و هضم درست غذا) و رفع سردی و بیمزگی غذاهاست. در طبّ سنّتی گفته میشود اگر غذا بو و طعم خوب نداشته باشد، طبیعت بدن رغبتی برای هضم و جذب آن نخواهد داشت! برای این مورد حجم بسیار کمی از این ادویه در غذا استفاده میشود و البته نباید آستانه چشایی را به حجم زیاد این موارد عادت داد. (یعنی عادت کردن به مصرف غذاهای خیلی شور یا تند عوارضی به همراه دارد.)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
1⃣ ارکان ✍در اصطلاح حکیمان، رکن یا عنصر عبارت است از جسم بسیطی که بهغیراز خود تجزیه نمیشود و تشکی
2⃣مبحث امزجه، بخش ۱
#مزاج_شناسی
✍مزاج در لغت به معنی در هم آمیختن است و در طب سنتی ایران به کیفیتی یکسان و جدید که درنتیجۀ ترکیب و امتزاج ارکان 4 گانه با یکدیگر به وجود میآید، گفته میشود.
←در دیدگاه طب سنتی هر جسم، ترکیبی از هر چهار رکن تشکیلشده است و اختلاف مقدار این عناصر مزاج آنها را با یکدیگر متفاوت میکند. بر این اساس در جهان و در ازای موجودات، بینهایت مزاج وجود دارد، چراکه نسبت آمیختن عناصر چهارگانه باهم متفاوت است.
❇️مزاجها بهطورکلی به دو دسته مفرد و مرکب تقسیم میشود که هرکدام ۴ قسم دارند:
🔸الف) مفرد: گرم – سرد – خشک – مرطوب
🔹ب) مرکب: گرم و خشک – گرم و مرطوب – سرد و مرطوب – سرد و خشک
←در میان انسانها نیز، باوجود طبقهبندیهای کلی در مزاجهای اصلی (مزاج ذاتی/جبلی/مادرزادی/مولودی) و اکتسابی افراد (مزاج اکتسابی یا عارضی)، در حقیقت هر مزاج دارای طیف گستردهای است؛ تا جایی که میتوان گفت که هیچ دو شخصی دارای مزاج یکسان نیستند و بنابراین درمان یک بیماری در دو فرد، نمیتواند کاملاً یکسان باشد. این مزاجها ممکن است از کنش عاملهای خارجی، داخلی و روانی مثل فصل، سن، جنسیت، مکان زندگی، اعراض نفسانی (حالات روحی و روانی)، شغل، تغذیه، تربیت و…، تحت تأثیر قرارگرفته و دگرگون شوند.
❇️بنابراین، برای درک بهتر، مزاج هر شخص را میتوان به گونۀ زیر فرض و تقسیم کرد:
←50 درصد مزاج ذاتی و 50 درصد مزاج اکتسابی (1 به 1)
←75 درصد مزاج ذاتی و 25 درصد مزاج اکتسابی (2 به 1)
←25 درصد مزاج ذاتی 75 درصد مزاج اکتسابی (1 به 2)
❇️از نگاه حکما تنوع ۹گانۀ مزاجها در افراد تندرست و طبیعی متناظر با تفاوت در عملکردهای افراد در زندگی روزمرهشان است؛ این مزاجها عبارتاند از:
❶⇦گرم
❷⇦سرد
❸⇦خشک
❹⇦تر
❺⇦معتدل
❻⇦گرم و خشک
❼⇦گرم و تر
❽⇦سرد و تر
❾⇦سرد و خشک
👈البته بهاشتباه، در جامعۀ امروز معادلهای ذیل برای این مزاجهای ۹ گانه به کار میرود که در طب سنتی اصیل ایرانی جایگاهی ندارد (این اصطلاحات مربوط به اخلاط چهار گانه هستند و نه مزاجها):
❌صفراوی
❌بلغمی
❌سوداوی
❌دموی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
📜 #نسخه_حکیم
✍ #تقویت_حافظه
✳️ نکاتی جهت تقویت حافظه در همه افراد
🔹۱. هر روز همراه با صبحانه به میزان یک قاشق چایخوری #سیاهدانه با #عسل بخورید.
🔸۲. هر روز صبح ناشتا #مویز(کشمش سیاه) بدونه هسته که تعداد آن در روایات اهل بیت(ع) 21 عدد ذکر شده، میل کنید.
🔹۳. بجای #شامپوهای_شیمیایی از ترکیب #سدر، #مورد، #روغن_زیتون، #کتیرا و مقداری #سرکه خانگی و زرده #تخم_مرغ برای شستشوی سر استفاده کنید.
🔸۴. #بخور و #انفیه: یک شب درمیان قبل از خواب به مدت 10 الی 15 دقیقه بخور بدهید و انفیه استفاده نمایید تا #عطسه کنید، پس از تمیز کردن بینی(استنشاق)،در هر سوراخ بینی یک قطره #روغن_بنفشه بچکانند.
🔹۵. دستورات #تغذیه و آداب #غذاخوردن و #آب خوردن را رعایت کنند. آب زیاد حافظه را ضعیف می کند و از #پرخوری پرهیز نمایند.
🔸۶. به فرمایش پیامبر(ص) #کدو عقل و حافظه را زیاد می کند.
🔹۷. مصرف #کندر مفید است.
🔸۸. قرائت #قرآن با معنای آن هر در یک ساعت معین و خواندن #نماز در اول وقت از دیگر راه کارهای تقویت حافظه است.
🔹۹. #زالو درمانی کنید. پیش افراد مجرب پشت گوش خود زالو بیاندازید. همچنین #حجامت عام و حجامت سر را در نظر داشته باشید.
🔸۱۰. خوردن و دودکردن #اسپند.
🔹۱۱. مالیدن #روغن_سیاهدانه به ملاج سر.
🔸۱۲. نوشیدن شربت #عسل(عسل+آب+آبلیموی تازه).
🔹۱۳. #خواب_قیلوله(قبل از ظهر) کوتاه.
🔸۱۴. #بیداری سحر.
🔹۱۵. از مولدّات فراموشی و ضعف حافظه دوری کنید: خواندن الواح قبرها، مصرف زیاد #پنیر(پنیر با #گردو میل شود)، #اضطراب و دلشوره، نیم خورده و فضله موش، میان دو زن راه رفتن،فراوان #گشنیز خوردن، بی خوابی و پرخوابی، حرص، #عصبانیتهای مکرر، استفاده از ظروف #آلومینیومی، استفاده تکراری از برخی غذاهای #سرخ_کردنی و غذاهای سازنده #خون غلیظ از جمله #دل و #قلوه و #جگر سیاه و مصرف هر روز #برنج بدون سبوس، همینطور #نان بدون سبوس برخی از مولدّات فراموشی است.
⭕️نکته : مزاج #گناه سرد است و خود یکی از عوامل #سردی_مغز و کاهش حافظه است. همانطور که در قرآن اشاره شده شیطان عامل فراموشکاریست. هرچه در عمل و فکر از شیطان دورتر باشیم خداوند قوه تفکر و مغز را به لطف خود قوی تر می نماید. نکته جالب اینکه اگر در سیره علمای واقعی دین که اهل رعایت #تقوا بودهاند دقت کنیم هیچ کدام دچار #آلزایمر و #فراموشی نمیشدند و حتی در کهولت سن به جزئیات احکام دین مسلط بودند که این نشان دهنده این است که هر چه بیشتر اهل تقوا باشیم، خداوند توان استفاده از قابلیتهای ظاهری و باطنی وجودمان را بیشتر برای ما مهیا میکند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
✍آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی ( ۲ ) 4⃣قانون چهارم: نوع غذاهای مصرفی و غذا بر حسب مزاج
✍آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی ( ۳ )
5⃣قانون پنجم: مقدار غذا برحسب عادت و قوّت
←مقدار غذا باید به اندازه ای باشد که بعد از غذا این علائم بروز نکند: کشیدگی دنده ها، احساس سنگینی و نفخ، آروغ ترش، تنگی نفس، سنگینی سر و خواب آلودگی.
←البته میزان دریافت غذا در هرکس متفاوت است. افرادی که قوّت هاضمه قویتری دارند، قادر هستند حجم بیشتری از غذا را در یک وعده دریافت کنند و برعکس افرادی که هاضمه ضعیفتری دارند، باید حجم غذا را کاهش دهند و بر تعداد وعدهها بیافزایند.
←همچنین اگر کسی عادت داشته که حجم زیادی غذا بخورد و به یکباره حجم آن را کم کند یا اگر عادت به مصرف غذای کم داشته و به یکباره مقدار آن را زیاد کند، دچار عوارضی خواهد شد. تغییر عادت باید در درازمدّت صورت گیرد.
6⃣قانون ششم: سکون بعد از غذا
←بعد از خوردن غذا لازم است که بدن در حالت آرامش قرار بگیرد تا هضم به درستی صورت بگیرد. بدترین چیز برای هضم غذا، حرکتهای شدید است؛ یعنی ورزش بعد از غذا مناسب نیست. امّا حرکتهای خفیف که باعث انحدار (پایین رفتن) غذا و قرار گرفتن آن در قعر (تَه) معده میشوند، کمک به هضم بهتر غذا میکنند. به همین منظور توصیه شده است که بعد از غذا چند قدم راه رفته شود [«سِر بعدَ العَشاء ولو بِقَدَمَینِ» یعنی بعد از غذای شب راه برو هرچند دوقدم!] و سپس چند دقیقه به پهلوی راست و بعد مدت طولانیتری به پهلوی چپ دراز کشیده شود. موقع برخاستن نیز از پهلوی راست بلند شوید.
همچنین اعراض نفسانی شدید مثل غم و شادی فراوان باعث تشویش در هضم میگردد. امّا حرکت قبل از غذا به دفع فضولات بدن و افزایش حرارت غریزی برای هضم و جذب بهتر غذا کمک میکند.
7⃣قانون هفتم: مراعات عادت و لذّت در امر تغذیه
←به تعبیر حکمای طبّ سنّتی، عادت حکم طبیعت ثانویه را دارد و توجّه به آن در هر امری لازم و ضروری است. در بحث تغذیه نیز اگر فردی به غذایی عادت دارد و با میل و رغبت فراوان آن را میخورد، طبیعت بدنش آن را بهتر هضم و جذب میکند. و اگر به اکراه و اجبار غذایی به کسی داده شود، طبیعت (قوّه مدبّره و هوشمند کنترل کننده اعمال بدن که موکّل نفس ناطقه است) آن را قبول نمیکند.
←البته دو نکته در اینجا هست: یکی این که فرد عادت به مصرف غذاهای بد داشته باشد که طبق این قاعده فکر میکند تکرار همین روش خوب است! که در اینجا باید به مرور عادتش را تغییر دهد.
←دوم این که معمولاً اکثر افراد در مقابل غذای لذیذ و خوشمزه، کنترل شهوت خود را از دست میدهند و پرخوری میکنند که خود باعث بروز عوارضی میگردد. درمجموع اگر دو غذا موجود بودند که هر دو کیفیت خوبی داشتند، بهتر است غذایی که فرد از آن لذّت بیشتری میبرد، بخورد؛ به شرط افراط نکردن در مصرف!
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
2⃣مبحث امزجه، بخش ۱ #مزاج_شناسی ✍مزاج در لغت به معنی در هم آمیختن است و در طب سنتی ایران به کیفیتی
▫️مبحث امزجه، بخش ۲
#مزاج_شناسی
✍کلمه مزاج برای همه ایرانیان نام کاملا آشنایی است. افرادی را که زود #عصبانی می شوند آتشین مزاج می خوانند، افراد دیر جوش و کم حرف و غیر فعال را #سرد_مزاج می نامند. حقیقتا معنی مزاج چیست؟چگونه می توانیم مزاج خود را یا به تعبیری درست تر #طبیعت_بدن خود را بشناسیم؟ اختلاف طبایع افراد همیشه مورد کنجکاوی و سوال بوده است.
🔹در یک روز پائیزی به مردمی که بیرون از منازل خود و به جهت رفتن به محل کار در حرکتند دقت کنید تعدادی با پالتو و شال و کلاه، تعدادی با یک ژاکت معمولی و تعدادی فقط با یک پیراهن بیرون آمده اند، این ها چه تفاوتی باهم دارند؟ تعدادی خیلی زود #چاق می شوند و عده ای با وجود خوردن مقدار قابل توجهی غذا، همچنان اندام مناسبی دارند، تعدادی #خواب سبک دارند و ساعات خوابشان کم است،تعدادی خواب سنگین و طولانی دارند، بعضی ها خیلی تند و تیز هستند، بلند و سریع تکلم می کنند در حالی که تعدادی نیز خیلی آرام و منقطع حرف می زنند، برخی افراد با خوردن یک خیار دل درد می گیرند و به قول معروف سردیشان می شود در حالی که بعضی ها با خوردن نیم کیلو خیار هیچ واکنشی ندارند. تمام آزمایشات بالینی این افراد نیز سالم است و از لحاظ بررسی #خون و بافت های بدن و اعضاء و تمام موارد آزمایشگاهی همه طبیعی هستند پس اختلاف این افراد در کجاست؟
ادامه دارد . . .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
▫️مبحث امزجه، بخش ۲ #مزاج_شناسی ✍کلمه مزاج برای همه ایرانیان نام کاملا آشنایی است. افرادی را که زود
▫️مبحث امزجه، بخش ۳
#مزاج_شناسی
✍ اهميّت #شناخت_مزاج
قبل از مبحث شناخت مزاجها بهتر است با اهمیت این موضوع آشنا شویم. شناخت طبایع چه اهمیتی برای ما و چه نقشی در #سلامتی ما دارد؟
🔹حفظ تعادل بدن از نظر مزاجس يعنی حفظ سلامتی و هرگاه به هر دليلی بدن از اين حالت #تعادل خارج شود، #گرمی، #سردی، #خشکی يا #رطوبت در آن افزايش پيدا کرده و موجب بروز #بيماری مي شود. همچنين نوع #تعذيه، #پوشاک، #خواب و #بيداری، حالت های #عصبی، #روانی و... ارتباط مستقيمی با حالات طبيعی يا مزاجی هر فرد دارد. بنابراين برای داشتن #زندگی_سالم و موفق، همه ی ما نيازمند شناخت مزاج يا طبيعت خود هستيم.
🔸برای اين که يک فرد #تغذيه ی مناسبی داشته باشد حتماً بايد از نوع مزاج خود، محيط جغرافيايی که در آن زندگی می کند و #طبيعت مواد غذايی از نظر سردی، گرمی، رطوبت و خشکی آشنايی داشته باشد؛ در غير اين صورت اگر از بهترين و گران ترين مواد غذايی هم استفاده کند، برای او مفيد نخواهد بود.
🔹در بعضی مزاج ها، خوردن يک غذاي نامناسب می تواند مشکلات بسياری را ايجاد کند. برای مثال برخی افراد حتی با خوردن يک #خرما بدن شان #جوش مي زند. حتي ممکن است غذای ناسازگار با مزاج فرد، موجب تغيير در #خواب، حالات عصبی، #فراموشی، مشکل در #هضم_غذا و دفع آن، ناراحتی های #پوستی و... در او شود. پس برای جلوگيری از بروز چنين مشکلاتی بايد مزاج خود را شناخته و غذايی مناسب با مزاج تان ميل کنيد.
اگر مادر طبع فرزندش را بشناسد، می تواند غذاهايی متناسب با طبع #نوزاد شيرخوارش بخورد تا نوزاد دچار #دل_درد و ... نشود.
🔸اهميّت شناخت #طبع ها به اندازه ای است که والدين می توانند مشکلات احتمالي فرزندشان را با توجه به آن، #درمان کنند. برای نمونه #پرخاشگری، عصبی بودن و بی حوصلگی کودک به علت افزايش گرما و خشکی در بدن او و #تنبل يا #ترسو بودن کودک به علت افزايش سردی و خشکی در بدن او می باشد که با حفظ تعادل طبع، می توانيد به رفع اين مشکلات کمک نماييد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
▫️مبحث امزجه، بخش ۳ #مزاج_شناسی ✍ اهميّت #شناخت_مزاج قبل از مبحث شناخت مزاجها بهتر است با اهمیت ا
▫️مبحث امزجه، بخش ۴
✍ مزاج چیست؟
▪️قبل از شناختن #مزاج یا طبع لازم است تا مطابی را بدانیم. طبیعت انسان ها با هم تفاوت دارد، اگر بخواهیم #سبک_زندگی سالم و روش دستیابی به سلامت واقعی را تجربه نمائیم، باید به جسم و روان آدمی ازدیدگاه طب #اسلامی و #سنتی یا طب مزاجی نظر کنیم.
▪️قبل از آنکه به تعریف مزاج بپردازیم لازم است که با چند اصطلاح در طب سنتی آشنا شویم.
از دیدگاه طب سنتی عوامل تشکیل دهنده جهان خلقت و بدن انسان و غیر انسان، چهار عنصر اصلی به شرح ذیل می باشند، که به آنها «ارکان» گفته می شود.
الف) #آتش که گرم و خشک است. ب) #هوا که گرم و تر است. ج) #آب که سرد و تر است. د) #خاک که سرد و خشک است.
▪️اگر بدن آدمی را دقیقا مورد بررسی قرار دهیم، می بینیم که از اندام های متعددی تشکیل شده و هر اندامی از #سلول های خاصی ساخته شده است. هماهنگی اندام ها نیز باعث #سلامتی و حیات و ادامه ی آن می گردد.
در بدن هر فرد چهار نوع #خلط یا مایع وجود دارد که آنها را اصطلاحا"اخلاط اربعه" می نامند. #اخلاط_اربعه عبارت اند از: #صفرا، #خون، #بلغم و #سودا.
▪️در حالت طبیعی، اخلاط اربعه در بدن هر شخص سالمی باید به حالت تعادل باشد تا ادامه ی زندگی و حیات او مقدور باشد. تعادل اخلاط اربعه را مزاج یا همان طبع می نامیم.
در واقع حالتي که از تأثير چيزي در محيط اطراف در انسان به وجود مي آيد مانند تأثير #سرماي کولر يا #گرماي بخاري که موجب #سردي يا #گرمي در انسان مي شود را مزاج مي نامند. حفظ #تعادل بدن از نظر مزاجي يعني حفظ #سلامتي و هرگاه به هر دليلي بدن از اين حالت تعادل خارج شود، گرمي، سردي، خشکي يا رطوبت در آن افزايش پيدا کرده و موجب بروز #بيماري مي شود.
▪️با مطالعه اخلاط اربعه به طور جداگانه، وظیفه ی هر یک مشخص خواهد شد. هر نوع مواد غذایی یک اثر خاصی بر روی اخلاط اربعه می گذارد. و آن را به حالت تعادل یا عدم تعادل در خواهد آورد. به عنوان مثال، استفاده از مواد غذایی #چرب و #شیرین به طور مداوم، #صفرا را افزایش می دهد، همچنان که #پرخوری و عدم رعایت اعتدال در مصرف مواد غذایی موجب غلبه ی #خون می شود. استفاده از #ترشی جات #سرکه و #لبنیات به مقدار زیاد موجب طغیان و ازدیاد #بلغم ، و خوردن غذاهای #نمک دار و مانده ونیز خوردن #بادمجان به مقدار زیاد و یا #گوشت حیوانات سبب ازدیاد #سودا می گردد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
✍آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی ( ۳ ) 5⃣قانون پنجم: مقدار غذا برحسب عادت و قوّت ←مقدار
✍آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی ( ۴ )
8⃣قانون هشتم: عدم مداومت بر یک نوع غذا و رعایت تنوّع غذایی در زمان صحّت
←مصرف بیش از حد هرکدام از غذاها باعث بروز عوارضی میگردد؛ مثلاً دریافت زیاد غذاهای شور باعث خشکی بدن و مشکلات چشمی میگردد، زیاد خوردن غذاهای ترش موجب پیری زودرس و کمخونی میشود، مصرف زیاد شیرینیها باعث انسداد کبدی (مثل کبد چرب) و رخوت و سستی معده میشود.
←از گروههای مختلف غذایی و نیز در خود گروه های غذایی از غذاهای مختلف باید استفاده شود تا همه مواد مغذی بدن تأمین گردد. البته نه در یک وعده! بلکه هرچه غذای موجود در هر وعده ساده تر باشد، هضم آن بهتر صورت میگیرد؛ ولی در وعده های مختلف باید تنوّع غذایی رعایت گردد. برای نمونه برخی خوراکیها هستند که یک مدّت محدودی در سال هستند و بعد از آن فصلشان میگذرد و بهتر است در همان موقع دریافت شوند. [وجود خوراکیهای مختلف در چهار فصل سال دلیل خوبی برای مصرف آنها در غیر فصل خودشان نیست و این کار باعث بروز عوارضی است؛ مخصوصاً که برای تهیه آنها از مواد شیمیایی زیادی استفاده میشود. مثل خیار درختی تولیدشده در زمستان که پر از سموم و مواد شیمیایی است!]
9⃣قانون نهم: پرهیز نکردن در افراد سالم
←در زمان بیماری در اکثریت موارد باید دریافت غذا را کاهش داد. امّا افرادی که سالم هستند، نباید بیش از حد پرهیز کنند و از خوردن اجتناب کنند تا قوای بدنشان تحلیل نرود. البته افرادی که نفسشان غالب بر بدن است و توجّه زیادی به آن ندارد که میتوانند با غذای بسیار کمی، زندگی کنند، خارج از بحث میباشند.
🔟قانون دهم: پرهیز از پرخوری
←ازطرفی هم دریافت زیاد غذا و عادت به این امر، انسان را از صفای دل و روحانیّت خارج کرده و به سمت بهیمیّت میبرد. در روایت هست که خدا از هیچ چیز به اندازه شکم پر بدش نمیآید! در طبّ سنّتی ایرانی گفته میشود بدترین چیز برای بدن این است که هنوز غذای قبلی هضم نشده است، غذای جدید وارد معده گردد. تکرار عادت بد پرخوری میتواند منجر به اختلالات شدید کبدی شود که امروزه دامنگیر بسیاری از افراد جامعه ماست! این کار باعث فساد غذا در معده و ضعیف شدن حرارت غریزی میگردد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
▫️مبحث امزجه، بخش ۴ ✍ مزاج چیست؟ ▪️قبل از شناختن #مزاج یا طبع لازم است تا مطابی را بدانیم. طبیعت ان
مبحث امزجه، بخش ۵
#مزاج_شناسی
✍ همه چیز در اطرافمان مزاج یا طبع دارد
🔻این نکته قابل توجه است که همه چیز در این عالم هستی دارای مزاج است. #حیوانات، #گیاهان، #فصول، #سنین و #اعضاء_بدن که به ترتیب به آنها اشاره ای می کنیم.
1⃣حیوانات: هر موجود بسته به نوع فعالیت و خلقتش دارای مزاج خاص خود است. مثلاً گرگ مزاج #گرم وخشک دارد و عنصر #آتش در آن برتری دارد، شیر که حیوان شجاع و درنده ای است از #خون غالب آفریده شده است و مزاج #دَمَوی دارد، اگر چنین نباشد که اصلا شیر نیست و نمی تواند تمام خصوصیات یک شیر را داشته باشد، مورچه از جنس #سوداست، زنبور از جنس #صفراست، الاغ از جنس #بلغم است و... .
2⃣گیاهان: در گیاهان وجود عناصر چهارگانه ارکان را، با خوردن یا لمس آنها به وضوح می بینیم.
🍃گیاهانی که خوردن و حتی لمس آنها موجب گرمی و تشنگی فوری شده ویا حتی با تکرار در آنها در بدن ایجاد #خارش و #سوزش می شود را گرم وخشک می گوئیم. گیاهانی که خوردن آنها موجب ایجاد گرمی می شود را گیاهان گرم و تر می گوئیم.(سیر، پیاز، فلفل، نعنا، زیره، زیتون، زنجبیل، دارچین و... )
🍂گیاهانی که موجب رفع #حرارت، بدن شده و رفع #تشنگی می کند، #سرد و تر می نامیم.(کاهو، بنفشه، بیدمشک، خرفه و...) گیاهانی که از گرمی بدن می کاهد اما تشنگی را برطرف نمی کند و با تکرار آنها در بدن ایجاد #خشکی و #لاغری می شود، سرد و خشک می گوئیم ( گشنیز، سنجد و...)
🔻همین جا یک نکته مهم لازم است ذکر شود:
در مجموع عناصر گرم وخشک را صفرازا ، گرم و تر را مُولِد #خون و همچنین عناصر سرد وخشک را سودا زا و سرد وتر را بلغم زا نامگذاری کرده اند.
3⃣فصول :
①⇦بهار: مزاج گرم وتر دارد.
②⇦پاییز: مزاج سرد وخشک دارد.
③⇦تابستان: مزاج گرم و خشک دارد.
④⇦زمستان: مزاج سرد و تر دارد.
4⃣ساعات شبانه روز :
❶⇦ صبح: مزاج گرم وتر دارد
❷⇦ ظهر: گرم وخشک دارد
❸⇦ عصر: سرد وخشک دارد
❹⇦ شب: سرد وتر دارد
5⃣ اسنان (سن ها): انسان در سنین مختلف مزاجهای مختلفی دارد:
الف: مرحله #رشد ونمو (از تولد تا 30 سالگی) دارای مزاج گرم وتر است .
ب: مرحله #جوانی(30 تا 40 سالگی) مزاج گرم وخشک
ج: مرحله #میانسالی یا #کهولت (40 سالگی تا 60 سالگی) مزاج سرد و خشک
د: مرحله #پیری (بعد از 60 سالگی) مزاج سرد و تر
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
✍آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی ( ۴ ) 8⃣قانون هشتم: عدم مداومت بر یک نوع غذا و رعایت تنو
✍آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی ( ۵ )
✴️۱۱←قانون یازدهم: رعایت ترتیب در غذاها
یک نوع دیگر تقسیم بندی غذاها در طبّ سنّتی ایرانی، تقسیم آنها به غذاهای لطیف و کثیف است. غذاهای لطیف اجزای ازهم فاصله دارتری دارند و به راحتی هضم میشوند و زودتر هم در بدن تحلیل میروند. امّا غذاهای غلیظ بافت متراکمتری دارند و همینطور بافت سفت و محکمی در بدن تولید میکنند و دیرتر تحلیل میروند. کسانی که بیشتر کارهای فکری دارند و فعالیت بدنی کمتری دارند، باید بیشتر غذاهای لطیف مصرف کنند و اگر غذاهای غلیظ دریافت کنند، دچار سوءهاضمه و مشکلات دیگر میگردند. ولی ورزشکاران و افراد دارای فعالیت بدنی زیاد مانند کارگران باید غذاهای غلیظ بیشتری دریافت کنند تا دچار ضعف جسمانی نشوند. یک نکته دیگر هم این است که هرچه حرارت معده بالاتر بوده و قوّه هاضمه قویتر باشد، غذاهای غلیظ را راحتتر هضم میکند.
←اگر همزمان خواستید دو نوع غذای غلیظ و لطیف را مصرف کنید، بهتر است اوّل غذای لطیف مصرف شود تا به زودی هضم گردد و از معده عبور کند و سپس غذای غلیظ مصرف شود. درغیر این صورت، غذای لطیف روی غذای غلیظ مانده و فساد میپذیرد. برای نمونه، میوهها یا سالاد کاهو قبل از غذا مصرف شود و سپس غذای اصلی.
🔹مثالهایی از غذاهای لطیف: کاهو، سیب، انار، نان گندم، نان جو، ماهی، سوپ ساده سبزیجات، آش برنج، عسل و .....
🔹مثالهایی از غذاهای غلیظ: رشته و غذاهایی که با رشته درست میشوند مثل آش رشته، ماکارانی، لازانیا، تهدیگ، غذاهای شیرین و چرب مثل حلوا، سس مایونز، سیب زمینی و تخم مرغ آبپز و سالاد الویه، گوشت گاو و گوشتهای فریزری، غذاهای سرخکرده مثل کتلت و کوکو و ...
✴️۱۲←قانون دوازدهم: رعایت ناسازگاریهای غذایی
در طبّ سنّتی ایرانی بعضی غذاها با هم ناسازگارند؛ یعنی نباید همزمان مصرف شوند. دلایل این ناسازگاریها مختلف است و بعضی از آنها امروزه هم شناخته شده است. اگر کسی یک بار اینها را با هم مصرف کرد و عارضه ای برایش پیش نیامد، نباید تصوّر کند که هیچ مشکلی ندارد و درصورت تکرار این عادت، باید منتظر بروز عوارض جبران ناپذیری باشد. برای نمونه مصرف همزمان گوشتها بویژه گوشت طیور با لبنیات (مثل ماست) به شدّت نهی شده است و تکرار این عادت غذایی موجب بروز بیماریهای پوستی مثل ویتیلیگو (برص) و دردهای مفاصل میشود.
❌برخی از موارد ناسازگار با هم:
لبنیات با ترشیها، لبنیات با میوه ها مثل شیرموز، نوشیدن آب و مایعات بعد از میوه ها، ماهی با تخم مرغ
👈باز تکرار میشود که مصرف غذای جدید قبل از این که غذای قبلی کاملاً هضم شود، به شدّت برای بدن مضر بوده و باعث بروز بیماریهای مختلف میگردد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش ۵ #مزاج_شناسی ✍ همه چیز در اطرافمان مزاج یا طبع دارد 🔻این نکته قابل توجه است که ه
مبحث امزجه، بخش ۶
#مزاج_شناسی
✍ انواع مزاج یا طبع
🔵 مزاج چون از ترکیب #ارکان با یکدیگر پدید می آید لذا بسته به میزان ترکیب هر رکن(آب، آتش، خاک، هوا) مزاج متفاوتی حاصل می گردد ولی اگر بخواهیم مزاجها را دسته بندی نماییم چون تعداد چهار رکن در هم ترکیب می شوند، مزاجهای اصلی را می توان در نه طبقه به شرح ذیل دسته بندی کرد
🔸۱- در تعدادی رکن #آتش بیشتر ازسایر ارکان است این افراد مزاج #گرم و #خشک دارند آن ها را #صفراوی می گویند.
🔹٢- در تعدادی رکن #هوا بیشتر از سایر ارکان است این افراد مزاج گرم و #تر دارند آن ها را #دموی می گویند.
🔸۳- در تعدادی رکن #آب بیشتر است این افراد مزاج #سرد و تر دارند، لذا آن ها را #بلغمی می گویند.
🔹۴- در تعدادی رکن #خاک بیشتر است این افراد مزاج سرد و خشک دارند که آن ها را #سوداوی می گویند.
🔸۵- در تعدادی نیز این ارکان نسبتاً در حالت #تعادل هستند این افراد مزاج #معتدل دارند.
🔹۶- در تعدادی ارکان آتش و هوا بیشتر از سایر ارکان هستند این افراد مزاج گرم دارند و از لحاظ تری و خشکی معتدل هستند.
🔸٧- در تعدادی ارکان هوا و آب بیشتر از سایر ارکان هستند این افراد مزاج تر دارند و از لحاظ گرمی و سردی معتدل هستند.
🔹٨- در تعدادی ارکان آب و خاک بیشتر است این افراد مزاج سرد دارند و از لحاظ تری و خشکی معتدل هستند.
🔸٩- در تعدادی ارکان خاک و آتش بیشتر است این افراد مزاج خشک دارند و از لحاظ گرمی و سردی معتدل هستند.
🔰بنابراین هر فرد از بدو تولدش دارای #حرارت و #رطوبت غریزی می باشد که به آن #مزاج_اصلی می گویند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش ۶ #مزاج_شناسی ✍ انواع مزاج یا طبع 🔵 مزاج چون از ترکیب #ارکان با یکدیگر پدید می
مبحث امزجه، بخش ۷
#مزاج_شناسی
✍ تعریف خلط یا مایع موجود در بدن
←یکی دیگر از اصطلاحاتی که در این مبحث نیاز است با آن آشنا شویم #خلط یا همان #مایع موجود در بدن می باشد.
←هر #غذایی که می خوریم هنگامی که وارد بدن ما می شود در #معده هضم آن آغاز می گردد، به #کبد می رود در کبد چهار خلط یا چهار نوع مایع تولید می شود. در واقع زمانی که غذا در بدن شروع به هضم شدن می کند، با شيره ی #گوارشی موجود در کبد مخلوط شده و به مواد مفيد در بدن تبديل مي شود. اين مواد چهار خلط اصلی موجود در بدن يعنی #صفرا، #سودا، #بلغم و #دم را به وجود می آورد. که خصوصیات آن ها به قرار ذیل است :
❶⇦ خلط دم که دارای #مزاج_گرم و تر است.
❷⇦خلط صفرا که دارای #مزاج_گرم و خشک است.
❸⇦خلط بلغم که دارای #مزاج_سرد و تر است.
❹⇦خلط سودا که دارای #مزاج_سرد و خشک است.
←اگر چه همه این #اخلاط در #خون موجودند اما خدا برای صفرا و سودا جایگاه ذخیره در نظر گرفته است.
🔻 #طحال: جایگاه ذخیره سوداست
🔻 #کیسه_صفرا : جایگاه ذخیره صفراست
که در آن جمع باشند و درصورت نیاز به اندازه لازم در بدن انتشار یابند.
🔹اما "دم" و "بلغم" در #عروق_خونی و #لنفاوی و... در حال گردش اند.
🔸وجود هر چهار خلط در بدن انسان ضروریست اما در حد خاص و معین. کمبود و یا فزونی هر یک از آنها در بدن باعث تغيير شکل در ساختمان بدن، تفاوت در #صورت، #زيبايی، #چاقی يا #لاغری ، رنگ #پوست ، شکل و رنگ #موها و پنهانی يا آشکاری رگ ها در بدن می شود و نيز توانايی ها و رفتارهای متفاوتی را در انسان به وجود می آورد. به همين دليل است که هر فردی ، دارای #اندامی خاص با اشکال گوناگون و تمايلات #غذايی ، #اخلاق، #رفتار و علاقه مندی متفاوت است.
🔰 لازم است بدانیم کم یا زیاد شدن هر کدام از این اخلاط در بدن و خروج آنها از حالت طبیعی موجب #سوء_مزاج و #بیماری می گردد که در این حالت برای رفع مشکل باید تدابیر مربوطه رعایت و درمان صورت پذیرد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
✍آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی ( ۵ ) ✴️۱۱←قانون یازدهم: رعایت ترتیب در غذاها یک نوع دی
✍ آداب تغذیه بر اساس مبانی طبّ سنّتی ایرانی ( ۶ )
✴️ ۱۳←قانون سیزدهم: رعایت حال معده
←بعضی افراد هستند که حجم معده شان کم بوده و توانایی دریافت غذای زیاد در یک وعده را ندارند. بنابراین باید حجم غذای هر وعده را کاهش داده و بر تعداد وعده ها بیافزایند. از طرفی برخی افراد میباشند که حرارت معده شان بالاست و غذاهای لطیف در معده آنها میسوزد. این افراد باید غذاهای غلیظ بیشتری مصرف کنند.
←افرادی که معده سستی دارند و غذا در آن نمیماند تا هضم کامل بیابد و سریع عبور میکند؛ باید قبل از غذا مقداری قابضات (مثل رب به یا سیب یا انار) میل کنند.
←آنهایی که بعد از غذا قی میکنند یا حالت تهوّع میگیرند و یا دچار سردرد و سرگیجه میشوند؛ باید بعد از غذا از قابضات استفاده کنند تا دهانه معده به خوبی بسته شده و از تصاعد بخارات معده به سمت مغز پیشگیری شود.
←کسانی هم که معده ضعیفی دارند و هر غذایی بخورند، بلافاصله دچار نفخ و سنگینی و احساس پری معده میشوند، باید بعد از غذا مقداری از شربتهای مقوّی معده بنوشند؛ مثلاً مقداری شربت جالینوس (یا سکنجبین سفرجلی) که از عصاره میوه به، زنجبیل، عسل و سرکه درست شده است.
←نکته دیگر این است که بعد از ورزش یا اعراض نفسانی شدید مثل خشم و غضب، از مصرف غذاهایی که سریعاً در معده فساد میپذیرند (مانند شیر، خربزه، هندوانه، خیار، گوجه و .... ) باید اجتناب کرد. همچنین در مواردی مثل آلرژیهای فصلی، مصرف این غذاها باعث تشدید عوارض بیماری میگردد.
✴️ ۱۴←قانون چهاردهم: ظروف پخت و مصرف غذا
←بهترین ظرف برای پخت و پز، ظرفی است که وارد واکنش شیمیایی با غذا نشود. بنابر این شیشه و پیرکس از همه بهتر است. بعد از آن ظروف استیل است که هیچ چیز داخل غذا آزاد نمیکند. 👈( چون امروزه بخاطر ارزانتر بودن سرب، از آن برای سفید کردن ظروف مسی به جای قلع استفاده میشود، لذا خیلی به ظروف مسی هم توصیه نمی کنیم. اما اگر خواستید از ظروف مسی استفاده کنید، باید حتماً قلع اندود شده باشد و نیز از پختن غذاهای خیلی آبکی و غذاهای ترش در آن اجتناب شود.) ظروف تفلون مخصوصاً اگر خورده شده باشد، سرطانزا هستند و ظروف آلومینیوم هم باعث ایجاد کمخونی و آلزایمر میشوند.
←برای صرف غذا هم ظروف شیشه ای، چینی و ملامین (اگر خورده نشده باشد) مناسب است. در ظروف یکبار مصرف نباید مایعات داغ ریخته شود. ریختن غذاهای داغ در ظروف پلاستیکی باعث آزادسازی مونومرها و سرطانزایی میگردد.
🔹با مطالعه این قوانین احتمالاً متوجّه شده اید که بسیاری از عادات غذایی ما نادرست میباشد. پس به یکباره از رعایت آنها صرف نظر نکنید و تا جایی که امکان دارد، به مرور عادات اشتباه را تغییر دهید.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش ۷ #مزاج_شناسی ✍ تعریف خلط یا مایع موجود در بدن ←یکی دیگر از اصطلاحاتی که در این
مبحث امزجه، بخش ۸
#مزاج_شناسی
✍ انواع طبع(مزاج) و اعلایم آنها
✴️ به طور کلی چهار نوع #طبع #گرم، #خشک، #سرد و #مرطوب وجود دارد.
←افراد #صفراوی مزاج، دارای طبع گرم و خشک هستند
←افراد #سوداوی مزاج، دارای طبع سرد و خشک هستند
←افراد #بلغمی مزاج، دارای طبع سرد و مرطوب هستند
←افراد #دَمَوی مزاج، دارای طبع گرم و مرطوب می باشند.
🔘نکته ی قابل توجه اين است که اگر در بدن فردی، ميزان هر کدام از #اخلاط چهارگانه در حال تعادل باشد، او دارای طبع معتدل است. ولی اگر به علل مختلف مانند #تغذيه ی نامناسب، #روحيات اخلاقی نامناسب و ... دو يا سه خلط در خونش بالا رفته و با يکديگر مخلوط شود، به طوری که از خصوصيات هر کدام از اخلاط چهارگانه در وجودش پيدا شده و باعث تغيير رفتار يا تغيير مزاج ظاهری او شود می گوييم فرد، دارای طبع مختلط است.
🔘علت اين که گاهی اوقات فرد در يک روز، رفتارهای متفاوتی از خود(از تمام اخلاط) نشان می دهد نيز ممکن است همين امر باشد؛ مثلاً فردی که طبع اصلی اش سودا است در اثر اختلاط طبعش با صفرا پرخاشگر، منفی نگر و کم حوصله تر می شود.
▪️نکته : بدترين نوع طبع مختلط از نظر #جسمانی، اختلاط دو طبع اکتسابی صفرا و بلغم است و از نظر #روانی، اختلاط دو طبع اکتسابی صفرا و سوداست و به اين ترتيب دارنده ی طبع مختلط صفرا و بلغم تعادل وضعیت جسمی و فیزیکی ندارد و دارنده طبع مختلط صفرا و سودا تعادل روحی و روانی ندارد. (گرچه ممکن است دارنده طبع مختلط صفرا و سودا نیز از نظر جسمی درگیر مشکلاتی باشد، اما منظور این است که بیشترین فشار به روح و روان وی وارد میشود)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
💊آنتی بیوتیک ها مخرب ترین ارمغان طب غربی
✍می توان به جرأت گفت: #سرماخوردگی های دائم و آبریزشهای فصلی، #حساسیتها، انواع #عفونتها، #آسم کودکان، #لوزه سوم، #یرقانهای ویروسی و غیر ویروسی، #کم_خونی، ضعف عضلانی، بداخلاقی و بطور کلی مستعد نمودن #مزاج طفل به دریافت بیماریها یا به عبارتی ضعف نیروی دفاعی و #سیستم_ایمنی بدن، از ره آوردهای طب شیمیایی محسوب می گردد.
💊تحمیل #مزاج_خشک غیر طبیعی، ناشی از مصرف #داروهای_شیمیایی و غلبه خشکی در اندام های درونی و بیرونی است.
🔻مزاج خشک غیرطبیعی چه کارها که با بدن کودکان ما نمی کند.
🔻بیشترین میزان ابتلا به #صرع و بسیاری از عقب ماندگیهای ذهنی در جامعه، ناشی از مصرف #آنتی_بیوتیکها و غلبه مزاج خشک ناشی از داروهای شیمیایی است.
🔻 #آنتی_بیوتیکها تعادل مزاجی را به نفع خشکی بر جای جای اندامها تغییر می دهند، لذا اختلالات انسدادی در کل بدن افزایش یافته و مسیرها و آوندهای مربوط به خون و مواد میان بافتی و بخارات بدن و ارواح و جریانات الکتریکی را کند نموده یا سَد میکند که بستر بیماری ها را موجب می شود.
✅آنچه نوزادان و فرزندان ما را به سوی بهبودی، نشاط و بالندگی میبرد تکیه بر علوم پایه طب سنتی و تنظیم رفتارهای بهداشتی و درمانی همه فرزندان کشورمان می باشد.
✍استاد حکیم #سیدمحمد_موسوی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش ۸ #مزاج_شناسی ✍ انواع طبع(مزاج) و اعلایم آنها ✴️ به طور کلی چهار نوع #طبع #گرم، #
مبحث امزجه، بخش۹
#مزاج_شناسی
✍ راه هاي تشخيص طبع (الف)
🔸براي #تشخيص_طبع، ابتدا بايد #سرد_مزاجي را از #گرم_مزاجي جدا کنيد. براي اين کار، بايد ببينيد که در بيشتر حالات، لباس زياد مي پوشيد يا نه، خصوصاً در #زمستان، زيرا کساني که #طبع_سرد دارند، تحمل #سرما را ندارند و کساني که #طبع_گرم دارند تحمل #گرما را ندارند.
🔹پس نتيجه مي گيريم که #سرد_مزاج، کسي است که در همه ي #فصول و يا فقط در فصول سرد، طبع سردي دارد و برعکس #گرم_مزاج کسي است که در همه ي فصول طبع گرمي دارد و در بيشتر اوقات سال لباس زيادي نمي پوشد.
🔸در بين سرد مزاجان، #بلغمي مزاج ها در هر چهار فصل سال احساس سرما مي کنند ولي #سوداوي مزاج ها، تنها در فصول #زمستان و #پاييز احساس سردي مي کنند و در ساير فصول، اين گونه نيستند.
🔹در بين گرم مزاجان، #صفراوي مزاج ها در هر چهار فصل سال #حرارت بدن شان بالاست و هميشه از #گرما شاکي هستند اما #دموي مزاج ها، فقط در فصول #بهار و #تابستان از گرما شاکي هستند و در بقيه ي فصول خيلي احساس بدي ندارند.
▪️پس نتيجه مي گيريم که:
۱←صفراوي ها در تمام سال، خصوصاً در تابستان #حرارت بدن شان بالاست، آن قدر که در هيچ فصلي نياز به پوشاندن بدن خود با لباس گرم ندارند.
۲←دموي ها فقط در بهار و تابستان حرارت بدن شان بالاست ولي در پاييز و زمستان به لباس گرم احتياج پيدا مي کنند.
۳←بلغمي ها در تمام سال، خصوصاً در زمستان نياز شديد به پوشيدن لباس گرم دارند.
۴←سوداوي مزاج ها، هم مثل دموي ها فقط در فصول سرد سال ( پاييز و زمستان ) به لباس گرم احتياج دارند و در ساير فصول برخلاف بلغمي ها، خيلي احساس سرما نمي کنند.
🔸افراد ديگري هم هستند که اگر چه داراي يکي از شرايط گفته شده در بالا مي باشند ولي قسمتي از بدن شان (مثل نوک انگشتان دست شان ) هميشه سرد و يا هميشه گرم است ( مثل کف پاها ) که ممکن است اين امر موجب اشتباه در تشخيص طبع آن ها شود. امّا بايد بگوييم که علايم برخي از #بيماري ها اين است که قسمتي از بدن را سرد يا گرم مي کنند؛ مثلاً يکي از علايم #کم_خوني اين است که باعث سردي نوک انگشتان #دست و #پاها مي شود و برعکس #يائسگي، باعث #گرگرفتگي #سر و #صورت و #چربي_خون، موجب داغي کف پاها مي شود. همچنين ممکن است #سينوزيت باعث احساس #سردي شديد در #پيشانی و #ورم_معده باعث احساس سردي زياد در وسط قفسه ي #سينه گردد. بنابراين لازم است که شما اين گونه موارد استثنايي را بشناسيد. مثلاً ممکن است که شما در همه جاي بدن و در همه فصول سال احساس سردي کنيد ولي کف پاهايتان اکثراً داغ باشد، اين بدان معناست که شما بلغمي مزاج هستيد ولي در عين حال #چربي_خون تان هم بالاست.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
✍کاربرد مزاج شناسی
#انتخاب_عطر
🌹 با استشمام هر عطری در بدن انسان حالتی پدید می آید که موجب بروز گرمی و سردی، انرژی، بیحسی و بیحالی، آرامش، رخوت و سستی، فراموشی و یا تیزهوشی میگردد.
🌷عطرها نیز غذای مغز محسوب میشوند و ما باید بر اساس قواعدی از آن عطرها بهره بگیریم. اگر از این قواعد استفاده نکنیم عطرها نیز میتوانند برای ما عوارضی پدید بیاورند. مثلا یک فرد گرم مزاج با استشمام بوی عطر گرم، دچار سردرد میشود، ولی همین بوی گرم موجب آرامش فرد سرد مزاج می گردد. بر عکس این حالت وقتی فرد سرد مزاج بوی ترشی و یا هر بوی سرد دیگری استشمام کند، موجب ایجاد سردرد و سستی مغز و بیحوصلگی وی میگردد. از اینرو لازم است مزاج عطرها را بدانیم.
🌸عطر گل محمدی ، گل مریم، گل یاس و عطر تیروز عطرهای گرم و لطیف هستند. عطرهایی مانند بوی مشک خیلی گرم است.
🍷و سرکه، آبلیمو، ترشیها، بوی اسیدی و بوی تعفن از بوهای سرد هستند. بوی مواد شیمیایی مانند تینر، وایتکس، بنزین، نفت، استریل کننده ها اثرات سردی برای مغز دارند و بوهای سرد تعریف میشوند و استمرار استشمام آن بوها موجب اختلال اعصاب و حتی فراموشی میشود.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
🚿حمام کردن:
#حمام کردن باعث باز شدن منافذ #پوست و تعریق می شود. درحالت پری و خالی بودن #معده نباید به حمام رفت و ضرر خالی بودن، بیشتر از پر بودن آن است. در حمام نباید چیزی خورد، در حمام ایستاده نمانید و به صورت نشسته دوش بگیرید.
⭕ ناشتا #حمام رفتن سبب خشکی مزاج زیاد می شود و تن را #لاغر و ناتوان میکند.
⭕ حمام رفتن با شکم تازه سیر شده موجب فربه(چاق) شدن بدن میشود، زیرا مواد غذایی به سطح تن روی می آورد، لیکن ممکن است در اندامهایی مانند #کبد و #معده راه بندان هایی رخ دهد چراکه غذاهای ناپخته بر اثر هوای حمام به سوی این اندامها روی می آورند.
▫️زمان مناسب حمام :
قبل از گرسنگی و بعد از اولین هضم بهترین زمان حمام است، در این حالت تن فربهی(چاقی) را به اعتدال می یابد.
✍جذب رطوبت بوسیله حمام:
❶⇦ پس از حمام خصوصاً در فصول خشک مثل #پاییز بدن را #روغن مالی کنید تا مانع خروج #رطوبت از منافذ پوست به بیرون گردد.
❷⇦ در حمام زیاد نمانید
❸⇦ در حمام بخار زیاد ایجاد کنید
❹⇦ پس از حمام استراحت کنید و زیاد حرکت نکنید و از رطوبت بخش ها مانند شیر بخورید.
❺⇦ پس از حمام عطرهای سرد به خود بزنید
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش۹ #مزاج_شناسی ✍ راه هاي تشخيص طبع (الف) 🔸براي #تشخيص_طبع، ابتدا بايد #سرد_مزاجي را
مبحث امزجه، بخش ۱۰
#مزاج_شناسی
✍ راه های تشخیص طبع (ب)
▫️يکی ديگر از راه های تشخيص طبع، اين است که افراد سردمزاج نمی توانند دوش آب سرد بگيرند ولی افراد گرم مزاج خصوصاً صفراوی مزاج ها اين توانايی را دارند. همچنين افراد گرم مزاج به راحتی نمي توانند عسل آويشن ميل کنند چون آويشن، گياهی گرم است و موجب گرمي بيشتر در عسل مي شود و اگر چنانچه بخواهند عسل را با آب بنوشند بايستی آن را با آبليمو و يا سرکه ی بيشتری مخلوط کنند يا به همراه غذاهای سرد ميل نمايند.
▪️ممکن است خانمی دارای مزاج گرم و مرطوب باشد ولي بعد از بارداری #جنين دختر و #زايمان به روش #سزارين، دچار غلبه ی مزاج سرد شود. اين شخص از ويژگی های قبل از بارداری خود می تواند، به مزاج خود پی ببرد و از تغييراتی که در او ايجاد شده، نوع خلطی که بر او غلبه کرده است را پيدا کند و بر اساس نوع مزاج جديد، کارهاي لازم را برای رسيدن به مزاج اصلی اش انجام دهد.
▫️البته بايد به اين نکته اشاره نمود که مزاج فرزند يک زوج که هر دو طبع گرم دارند، حتماً گرم خواهد بود و تنها در صورتی مزاج فرزند آن ها سرد خواهد شد که مادر در دوران بارداری به شدت تحت تأثير عوامل سرد مثل قرار گرفتن مداوم در مقابل سرمای کولر، #حمام رفتن زياد و... باشد يا خوراکی های سرد بخورد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
مبحث امزجه، بخش ۱۱
#مزاج_شناسی
✍ تشخيص طبع با توجه به سن
▫️عمر انسان چهار مرحله دارد و هر مرحله به علت تغييرات مختلفي که به همراه دارد، داراي مزاج هاي مختلفي است. مثلاً از لحظه ي تولد تا سي سالگي طبع دم و صفرا، در سن جواني يعني از 30 تا 40 سالگي #طبع_صفرا، در #ميانسالي يعني از 40 تا 60 سالگي #طبع_سودا و در پيري يعني بعد از 60 سالگي #طبع_بلغم در فرد غلبه دارد.
▪️نکات مهم :
❶⇦هر وقت مزاج اصلي انسان تمايل بيشتري به خشکي داشته باشد او در طول عمر خود به #جوانان شباهت بيشتري دارد.
❷⇦هر وقت مزاج اصلي انسان تمايل بيشتري به سردي و رطوبت داشته باشد شخص در #طول_عمر خود از نظر ويژگي هاي ظاهري و رفتاري، به افراد پير شباهت بيشتري دارد.
❸⇦هر وقت انسان به سني برسد که مزاج او در آن مرحله مانند مزاج اصلي اش باشد دچار بدحالي و بيماري مي شود؛ زيرا دو مزاج از يک نوع در بدن او افزايش پيدا کرده است. براي مثال شخصي که مزاج اصلي اش گرم و خشک است وقتي به سن جواني برسد دچار بيماري مي شود زيرا طبع گرم و خشک در بدن او افزايش پيدا کرده است؛ به همين دليل بدن اين فرد از حالت تعادل فاصله مي گيرد و اين حالت تا زماني که شخص مرحله ي جواني را پشت سر بگذارد، ادامه دارد. اما برعکس اگر شخصي مزاج اصلي اش سرد و مرطوب باشد، در مرحله ي جواني به حالت #سلامتي و #شادابي مي رسد زيرا در جواني گرمي و خشکي در بدن افزايش پيدا مي کند و باعث تعادل سردي و رطوبت در بدن اين فرد مي شود.
▫️نکته: امروزه محدوده ي سني غلبه ي اخلاط تغيير کرده است. براي دم از جنيني تا 17 سالگي، براي صفرا از 17 تا 35 سالگي، براي سودا از 35 تا 51 سالگي و براي بلغم از 51 سالگي به بالا مي باشد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش ۱۱ #مزاج_شناسی ✍ تشخيص طبع با توجه به سن ▫️عمر انسان چهار مرحله دارد و هر مرحله ب
مبحث امزجه، بخش۱۲
#مزاج_شناسی
✍ تشخيص طبع با توجه به #خواب و #بيداري
🔹اعتدال در خواب و بيداري نشانه ي #اعتدال_مزاج خصوصاً اعتدال در #مغز است. مزاج #سرد و #مرطوب باعث #پرخوابي مي شود، به همين علت افراد #بلغمي و #دموي، به خواب بيشتري نياز دارند، #خشکي و #گرمي موجب بيداري ( کم خوابي ) مي شود، به همين دليل افراد #صفراوي و #سوداوي در خوابيدن مشکل دارند و معمولاً خواب شان سبک است.
🔸خواب از بيرون بدن را سرد و از درون بدن را گرم مي کند. اگر خواب در روز کوتاه باشد، درون را مرطوب و اگر طولاني باشد درون را خشک مي کند.
🔹 #کودکان معمولاً بيشتر مي خوابند زيرا رطوبت بيشتري دارند و به تدريج و با افزايش سن که رطوبت مزاجي آنها کاهش پيدا مي کند خوابشان نيز کمتر مي شود.
🔸خواب طولاني در بدن شخص صفراوي به علت ايجاد سردي و رطوبت به کاهش حرارت بدن آنها کمک مي کند و برعکس شخص بلغمي با خواب طولاني دچار افزايش #خلط بلغم مي شود.
🔹بيداري ضد خواب است يعني ظاهر بدن را گرم و از درون بدن را خسته و سرد مي کند و هر چه کار سنگين تر بوده و مدت زمان بيداري بيشتر باشد اين حالت افزايش پيدا مي کند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش۱۲ #مزاج_شناسی ✍ تشخيص طبع با توجه به #خواب و #بيداري 🔹اعتدال در خواب و بيداري نشا
مبحث امزجه، بخش۱۳
#مزاج_شناسی
✍ تشخيص طبع با توجه به #دفع بدن
◽️وضعيت دفع بدن از جمله عرق، مدفوع و ادرار و بررسي رنگ و شکل آن ها، يکي ديگر از راه هايي است که به تعيين نوع مزاج و طبع کمک مي کند. براي اين منظور لازم است تا هنگام دفع فضولات بدن خود، به شکل، رنگ و بوي آن ها توجه کنيد.
←اگر رنگ مدفوع يا ادرار تيره تر از حد، معمول باشد اين امر نشان دهنده ي غلبه ي صفرا در بدن و گرمي مزاج است.
←بي رنگ بودن يا کم رنگ بودن مدفوع و ادرار، نشانه ي سردی مزاج است.
←اگر عرق انسان با بوي شديد و تندي همراه باشد، اين امر نشانه ي گرمي مزاج و غلبه ي صفرا بر بدن است.
←اگر عرق انسان زردي بر لباس باقي نگذارد و کم بو باشد نشانه ي سردي مزاج است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش۱۳ #مزاج_شناسی ✍ تشخيص طبع با توجه به #دفع بدن ◽️وضعيت دفع بدن از جمله عرق، مدفوع
مبحث امزجه، بخش ۱۴
#مزاج_شناسی
✍ تشخيص طبع با توجه به رنگ #پوست
◽️رنگ پوست بدن علامت خوبي براي تشخيص مزاج است به اين صورت که:
←سفيدي و روشن بودن رنگ پوست، نشان دهنده ي رطوبت يا مزاج بلغمي است.
←رنگ سرخ، نشانه ي حرارت و رطوبت در بدن و مزاج دموي است.
←زرد مايل به قرمز ( زرد آفتابي )، نشان دهنده ي بالا بودن گرمي در بدن و مزاج صفراوي است.
←رنگ تيره و کبود، نشان دهنده ي بالا بودن خشکي در بدن و مزاج سوداوي است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش ۱۴ #مزاج_شناسی ✍ تشخيص طبع با توجه به رنگ #پوست ◽️رنگ پوست بدن علامت خوبي براي تش
مبحث امزجه، بخش ۱۵
#مزاج_شناسی
✍ آيا مزاج قابل تغيير است؟
←هر فردي داراي دو گونه #طبع اصلي و اکتسابي است. طبع اصلي هر فرد، طبع مادرزادي اوست که از پدر و مادرش به ارث مي برد. همچنين ممکن است طبع اصلی فرد با گذشت زمان، به علت #تغذيه ي نادرست، شرايط آب و هوايي و شيوه ي زندگي نادرست، تغيير کند و طبع جديدي در او به وجود آيد که به آن، طبع اکتسابي مي گويند.
←ناگفته نماند که در ميان موجودات زنده، #مزاج انسان به ميزان زيادي تغيير مي کند، ولي #طبيعت يا مزاج #حيوانات و #گياهان هيچ وقت به طور کامل تغيير نمي کند بلکه با توجه به شرايط آب و هوايي ميزان #گرمي، #سردي، #خشکي و #رطوبت آن ها کمي تغيير مي کند. به عنوان مثال طبيعت #سير گرم است، در هر منطقه ي جغرافيايي که کشت شود، فقط با توجه به شرايط آب و هوايي، ميزان گرمي آن کمی تغییر میکند و هيچ وقت طبيعت آن سرد نمي شود.
←البته مي توان مزاج تغيير يافته ي فرد را دوباره با اصلاح مزاج، به مزاج مادرزادي برگرداند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa
اندیشکده پیک شفا
مبحث امزجه، بخش ۱۵ #مزاج_شناسی ✍ آيا مزاج قابل تغيير است؟ ←هر فردي داراي دو گونه #طبع اصلي و اکتس
مبحث امزجه، بخش ۱۶
#مزاج_شناسی
✍ راه هاي جلوگيري از تغيير مزاج یا طبع
←کارهايي که مي توانيم انجام دهيم تا طبع مان زياد تغيير نکند عبارتند از: پرهيز از پرخوري، پرهيز از خوردن غذاهاي نامناسب(دارای مواد نگهدارنده) و ناسازگار با طبع خود، پرهيز از سرما و گرماي زياد، مهاجرت به نقاطي که داراي آب و هواي متناسب با طبعمان است، انجام حجامت، استفاده ي مداوم از خوراکي هاي متعادل، ورزش مداوم ، خواب درست و کافی و...
__________________________________
✍ افزايش اخلاط در بدن
←گاهي اوقات، شخص دچار افزايش خلط ( يا اخلاط ) يا طبعي خاص از چند ثانيه تا چندين ماه و سال و گاهي حتي تا آخر عمر مي شود، مثل پيدايش ناگهاني خلط صفرا در جريان سنين بلوغ که باعث افزايش رشد قد در فرد مي شود و يا پيدايش ناگهاني خلط صفرا درهنگام #يائسگی در زنان که باعث گر گرفتگی، افزايش فشار و چربی خون در آنها می شود.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢اندیشکده پیک شفـا
@peyke_shefaa