#یادداشت
💢ضرورت بازخوانی متون اصلی علم منطق
📝سجاد انتظار
✳ دوستانی که از گذشته مطالب منطقی کانال را رصد می کنند تا کنون به این نکته پی برده اند که استاد فرحانی وضعیت #علم_منطق معاصر را پر ابهام برآورد می کنند. این ابهام که بر علم منطق حاکم شده است ناشی از به هم خوردن مرزهای علوم مختلف عقلی است که چاره اصلی آن التزام به ضابط دقیق #تمایز_علوم است اما چه می توان گفت در حالی که وقتی سخن از موضوع علم و عرض ذاتی به میان می آید داد و فغان عده ای از معاصرین به آسمان می رود! درآمیختگی عجیب مسائل متفرقه با مسائل علم منطق حقیقتی تلخ است که عجز و لابه توان رفع آن را ندارد اما بگذاریم و بگذریم.
❎ ابهامی که از آن سخن می گوییم در هم آمیختن مسائل مختلف اصولی، فلسفی، معرفت شناختی، روان شناختی و ... با مسائل علم منطق است که موجب شده است هم در مفردات تصوری این علم، هم در مسائل تصدیقی آن، هم در نظم حاکم بر مباحث، هم در گزینش سلیقه ای از عبارات قدما و در نهایت در کیفیت کاربرد قوانین این علم تاثیر مخرب داشته باشد. همه این شواهد را می توان در اصلی ترین کتاب منطقی گنجانده شده در سیر آموزشی حوزه یعنی کتاب المنطق و حواشی معاصرین بر آن مشاهده کرد؛ مصنف جلیل القدر این کتاب یک شخصیت اصولی است تا منطقی و همین بعد در قلم ایشان کاملا مشهود است.
✳ بیان نمونه های عینی موارد ادعایی فرصت دیگری می طلبد؛ ما در این نوشتار به دنبال ارائه راه حلی برای رفع این معضل هستیم که به نوعی معرفی اجمالی محتوای یکی از جلسات تدریس برهان شفا است. به نظر می رسد که در دوره کنونی، یکی از بهترین راه حل ها برای درک مذاق قدماء در علم منطق-فارغ از پذیرش یا عدم پذیرش سخنان آنان- مراجعه به متون اصلی این علم است که در راس آن ها متن وزین شفاء قرار دارد. در این جا به طور نمونه بخشی از این متن را که توسط استاد تدریس شده است مرور می کنیم تا روشن شود که چگونه برخی از ابهام هایی که ما با آن ها مواجهیم یکی پس از دیگری حل می شوند:
✅ یکم: از جمله اصطلاحاتی که در علم منطق وجود دارد اصطلاح «یقین» است که به دو معنای معنای یقین بمعنی الاعم و یقین بمعنی الاخص تفسیر شده است. همین تفسیر دوگانه منشا اختلافاتی است از جمله این که آیا جهل مرکب مشمول تعریف علم یا یقین قرار می گیرد یا خیر؟! حقیقت مساله آن است که یقین بمعنی الاعم از مصادیق دخل و تصرفات اصولیون در علم منطق است که هیچ ضابطه ای بر آن حاکم نیست و در صورت پذیرش آن باید مسائل لایقف دیگری نظیر قطع قطاع و... را نیز وارد علم منطق کرد. از نگاه منطقیین کلمه #یقین منحصر در یک معنا است که همان معنای اخص است. یقین به معنای اعتقاد جزمی به ثبوت الف بر ب و استحاله رفع الف از ب است و به این ترتیب یقین از دو رکن تشکیل می شود. بوعلی در عبارات خود از اطلاق کلمه یقین بر اعتقادی که رکن دوم آن حاصل نشده است پرهیز می کند و عبارات علامه طباطبایی نیز دقیقا مطابق بر همین رویکرد است.
✅ دوم: یکی از موارد تشتت عجیب عبارات معاصرین، مربوط به شروط مقدمات برهان است که شروط متکثر و متعددی را بدون این که ضابط اصلی و مناط حقیقی این شروط مشخص شود لیست می کنند. این تشتت در عبارات بوعلی وجود ندارد. ایشان پس از تحکیم جایگاه یقین در منطق و به خصوص در صناعت برهان، به صورت ریاضی و متسلسل، شرایط مقدمات برهان را استنتاج می کنند.
یکی از ثمرات این نظم، روشن شدن مفاهیم تصوری قضایای #موجهات و انواع جهات قضیه و ارتباط آن ها با مواد قضایا است. استاد در ضمن این بحث به بررسی این سوال مهم تصوری می پردازند که با وجود اینکه مواد قضایا و به تعبیر دیگر، واقعیت خارجی نسب قضایا منحصر در سه حالت است اما جهات ذهنی تا بالاتر از چهل مورد نیز افزایش پیدا می کنند؟! آیا انطباق ذهن بر خارج در این جهات در نظر گرفته شده است یا خیر؟!
✅ سوم: امروزه نگاهی افراطی یا به تعبیر دیگر تفریطی به علم منطق وجود دارد؛ در این نگاه علم منطق ناکارآمد است و توان عصمت بخشی به فراگیران خود را ندارد؛ زیرا بسیاری از کسانی که علم منطق را یاد می گیرند در تفکرات خود دچار اشتباهات بسیاری می شوند. این نگاه تفریطی در حقیقت از یک نگاه افراطی به علم منطق نشات میگیرد؛ این نگاه افراطی منطق را پدیده ای ماشینی و مکانیکی در نظر می گیرد که باید به صورت خودکار وظیفه خودش را انجام دهد.
نگاه فوق با زاویه دید قدما کاملا متقابل است. این نکته در عبارت مربوط به تعریف برهان از جانب ارسطو، توسط بوعلی سینا لحاظ شده است. بوعلی سینا تاکید دارد که وصف یقینی که در تعریف آمده است وصف مقدمات برهان است در حالی که برخی از بزرگان معاصرین این قید را لغو می دانند زیرا یقینی بودن نتیجه، یقینی بودن مقدمات را دربر دارد اما این اعتقاد نیز ناشی از فاصله گرفتن از شم منطقی قدمایی است. توضیح استاد در این رابطه علاوه بر اینکه دلیل اصرار بوعلی بر تعلق وصف یقین به مقدمات را روشن می کند، نوع نگاه قدما به کاربرد علم منطق را نیز شرح می دهد و #آلی بودن و لازم المراعات بودن منطق را در متن قواعد خود منطق نشان می دهد.
✅ چهارم: بازگشت انواع طرق استدلالی در مباحث حجت منطق امری مسلم برآورد می شود اما کیفیت توضیح آن از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا ابهام تصوری در بازگشت مواردی چون #استقراء و تمثیل به قیاس برهانی باعث شده است که برخی از بزرگان معاصرین به طور کلی استقراء و مباحث پیرامون آن را انکار کنند. از یک سو کتاب الموجز استقراء تام را مفید نتیجه جدید و کلی نمی داند و از سوی دیگر برخی که درگیر مسائل معرفت شناختی هستند یقینی بودن مواد تجربی و قیاس برآمده از آن را انکار می کنند.
♻ هدف اساسی ما از طرح نوشتار فوق این است که نشان بدهیم آن چه که امروز به عنوان علم منطق یاد می گیریم فارغ از صحت سنجی آن، با آن چه که قدما و در راس آن ها بوعلی سینا(رحمه الله علیه) در نظر داشته اند تفاوت ها و فاصله های جدی دارد. شاید تاکید استاد مطهری (رحمه الله علیه) برا اینکه حکما بعد از بوعلی نتوانسته اند به دقت های سخنان ایشان توجه کنند و راه های دیگری را طی کرده اند موید همین نکته باشد.
♨♨صوت این جلسه از برهان شفا را از لینک زیر دریافت کنید👇👇
🔊https://eitaa.com/majazi_almorsalaat/457
@almorsalaat
33.33M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 #ببینید: سلسله جلسات #خلافت_جمعی_انسان
👈قسمت هفتم
🔰استاد علی فرحانی
🔹این جلسات به مناسبت عید غدیر، توسط ستاد مردمی غدیر تهیه شده است.
#پای_درس_استاد #استاد_علی_فرحانی
#اهل_بیت #عید_غدیر
@almorsalaat
هدایت شده از افق مبین||سید محمد هاشمی
☀️ به مناسبت سالگرد ارتحال عارف بی بدیل عصر ما، حضرت علامه آیت الله میرزا علی آقای قاضی طباطبایی (ششم ربیع الاول ۱۳۶۵ هجری)
🔶 دو سال است عطر نزده ام
🖊 خاطره ای از علامه طباطبایی به نقل از مرحوم علامه طهرانی:
🔰 بارى، استاد ما نسبت به استاد خود مرحوم #قاضى علاقه و #شيفتگى فراوانى داشت، و حقّاً در مقابل او خود را كوچك میديد؛ و در چهره مرحوم قاضى يك دنيا عظمت و ابَّهت و اسرار و توحيد و ملكات و مقامات مىیجست.
🔺 من يك روز به ايشان عطر تعارف كردم، ايشان عطر را بدست گرفته، و تأمّلى كردند و گفتند: دو سال است كه استاد ما مرحوم قاضى رحلت كرده اند؛ و من تا بحال عطر نزده ام.
🔺 و تا همين زمان اخير نيز هر وقت بنده به ايشان عطرى داده ام؛ دَرِ آنرا میبستند و در جيبشان میگذاردند. و من نديدم كه ايشان استعمال عطر كنند، با اينكه از زمان رحلت استادشان سى و شش سال است كه میگذرد.
📕سید محمد حسین حسینی طهرانی، مهر تابان ص 24
🌹 حمدی نثار هر سه بزرگوار ...
@ofoqemobin
💢 گذرگاه خاص الخاص فقهی و حِکمی
🔰رهبر معظم انقلاب 91.04.26
💠 ما در بین سلسلهی علمی فقهی و حِکمی خودمان در حوزههای علمیه یک گذرگاه و جریان خاصالخاص داریم که میتواند برای همه الگو باشد، هم برای علما الگو باشد هم برای آحاد مردم و هم برای جوانها؛
💠 اینها کسانی هستند که به پایبندی به ظواهر اکتفاء نکردند، در طریق معرفت و طریق سلوک و طریق #توحید تلاش کردند مجاهدت کردند کار کردند، و به مقامات عالیه رسیدند. و مهم این است که این حرکت عظیم سلوکی و ریاضتی را نه با طرق مندرآوردی و تخیّلی بلکه صرفاً از طریق شرع مقدّس آن هم با خبرویت بالا، به دست آوردند.
💠 مجموعهی این بزرگواران که از مرحوم حاج سید علی شوشتری شروع میشود، همهشان مجتهدین طراز اول بودند. شاگرد برجستهی ایشان، مرحوم آخوند ملا حسینقلی همدانی است که از لحاظ عرفانی و معنوی و سلوکی حقیقتاً در عرش است، یعنی عظمت مقام مرحوم آخوند ملا حسینقلی همدانی قابل توصیف نیست؛ شاگردان ایشان مثل مرحوم حاج سید احمد کربلائی، مرحوم حاج شیخ محمد بهاری و افرادی از این قبیل، اینها همه افرادی بودند که از لحاظ فقهی در رتبهی بالا بودند؛ مرحوم آقای #قاضی هم شاگرد اینها است.
💠 این یک گذرگاه فوقالعادهای است؛ گذرگاه خاصالخاص است.
#کلام_ولی #اخلاق_و_عرفان #قله_های_تهذیب
#سلسلهی_شاگردان_آخوند_ملاحسینقلی
@almorsalaat
💢 عرفان واقعی اینهاست.
🔰رهبر معظم انقلاب 91.11.23
🔅ما نباید عرفان را به معنای الفاظ و تعبیرات و فرمولهای ذهنی مثل بقیهی علوم ببینیم. عرفان، همان مرحوم قاضی است؛ مرحوم ملا حسینقلی همدانی است؛ مرحوم سید احمد کربلائی است؛ عرفان واقعی اینهاست. مرحوم آقای طباطبائی خودش فیلسوف بود، اهل فلسفه بود، بلاشک در عرفان هم وارد بود؛ منتها آنچه که در عرفان از ایشان معهود است، عرفان عملی است؛ یعنی سلوک، دستور، تربیت شاگرد؛ شاگرد به معنای سالک. عرفان نظری باید به سلوک بینجامد.
#کلام_ولی #اخلاق_و_عرفان
#قله_های_تهذیب
#سلسلهی_شاگردان_آخوند_ملاحسینقلی
@almorsalaat
#معرفی_کتاب
📚 آیت الحق
🔰شرح احوالات آیت الله قاضی
🍀تجلیل از مرحوم آقای حاج میرزا علی آقای قاضی، انشاءالله یکی از کارهای بسیار مفید و کار بزرگی است. مرحوم آقای قاضی یکی از #حسنات دهر است؛ یعنی واقعاً شخصیت برجستهی علمی و عملی مرحوم آقای قاضی، حالا اگر نگوییم بینظیر، حقّاً در بین بزرگان #کمنظیر است.
🍀بالاخره خیلی مهم است که شخصیتهای اینجوری احیاء بشوند، شناخته بشوند، معرفی بشوند؛ منتها در معرفی اینها از آدمهای خبره استفاده کنید؛ یعنی کسانی بیایند دربارهی اینها حرف بزنند که بتوانند مقامات اینها را - لااقل در لفظ، در زبان - برای ماها بیان کنند که ما یک استفادهای ببریم، بهرهای ببریم؛ والّا صِرف [بیان] مقامات علمی و فقهی - که در حد اعلی اینها داشتند - کافی نیست برای معرفی امثال شخصیتی مثل مرحوم آقای حاج میرزا علی آقای قاضی.
🍀خب، ایشان از لحاظ معانی سلوک و عرفان و مانند اینها هم از افرادی است که حداقل این است که بگوییم کمنظیر [است]، یعنی واقعاً شخصیت ایشان برجسته است.
🔰رهبر معظم انقلاب 91.4.26
#کلام_ولی #اخلاق_و_عرفان
@almorsalaat
#مهدویت
✅باید خودمان را برای ملاقات حضرت مهدی (عج) مهیا کنیم.
🔰امام خمینی (ره)
🔺و ما بايد توجه كنيم كه خودمان را مهيا كنيم از براى آمدن آن حضرت. من نمى توانم اسم رهبر روى ايشان بگذارم؛ بزرگتر از اين است. نمى توانم بگويم كه شخص اول است؛ براى اينكه دومى در كار نيست. ايشان را نمى توانيم ما با هيچ تعبيرى تعبير كنيم الّا همين كه مهدى موعود است. آنى است كه خدا ذخيره كرده است براى بشر.
🔺و ما بايد خودمان را مهيا كنيم از براى اينكه اگر چنانچه موفق شديم ان شاء اللَّه به زيارت ايشان، طورى باشد كه روسفيد باشيم پيش ايشان. تمام دستگاههايى كه الآن به كار گرفته شده اند در كشور ما- و اميدوارم كه در ساير كشورها هم توسعه پيدا بكند- بايد توجه به اين معنا داشته باشند كه خودشان را مهيا كنند براى ملاقات حضرت مهدى- سلام اللَّه عليه.
📚صحيفه امام، ج12، ص: 483
#اهل_بیت #مهدویت
#در_مدرسه_امام_خمینی
@almorsalaat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #ببینید: سلسله جلسات #خلافت_جمعی_انسان
👈قسمت هشتم
🔰استاد علی فرحانی
🔹این جلسات به مناسبت عید غدیر، توسط ستاد مردمی غدیر تهیه شده است.
#پای_درس_استاد #استاد_علی_فرحانی
#اهل_بیت #عید_غدیر
@almorsalaat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔵 دومین جشنواره دین و فضای مجازی با موضوع «زندگی مؤمنانه در فضای مجازی»
✅سیزده محور پیشنهادی
✅بدون محدودیت ارسال
💰جوایز جشنواره:
نفراول :5میلیون تومان
نفردوم :3 میلیون تومان
نفر سوم :2 میلیون تومان
نفر چهارم تا دهم:1 میلیون تومان
📆مهلت ارسال آثار تا:
15 آبان ماه۹۹
📌ارسال آثار ازطریق:
https://b2n.ir/547287
جهت کسب اطلاعات بیشتر:
🌐 @oisc_rooydad
📞09187070530
#موشن_گرافیک
#جشنواره
دفتر مطالعات اسلامی و ارتباطات حوزوی
@oisc_majazi
هدایت شده از طلبه خارجی
⬆️ کمک کردن به هم دیگر در طی درجات علمی - یک سنت بسیار زیبا در حوزه ⬆️
👳🏽♂ یکی از سنت های رایج در حوزه که بنده خیلی از آن خوشم آمد، کمک کردن هم دیگر در طی درجات علمی است. این که مثلا یک طلبه می خواهد با یک استاد، کتابی بخواند... از آن طرف طلبه ای دوست دارد برای تثبیت مطالبی که خوانده، آن کتاب را تدریس کند! این دو طلبه هم دیگر را پیدا می کنند و یک مباحثه ای راه می اندازند! هر دو هم به رشد مقصور خود می رسند.
💁🏼♂ بحث پول که اصلا مطرح نیست. آنچه مهم است، تعالی انسان است. بالا بردن سطح آگاهی خود و دیگران... و خیلی باید ارزش این را دانست که چنین پدیده ای کمتر در دنیای امروز پیدا می شود!
📝 روزی در حرم حضرت معصومه سلام الله علیها نشسته بودم و تکلیف ادبیات انجام می دادم. یک آقایی مرا دید و به سمت من آمد. سلام علیک کرد و گفت چه می خوانی؟ گفتم ادبیات. گفت می خواهی همینطوری بخوانی رد شوی یا می خواهی بفهمی؟! گفتم دوست دارم بفهمم. نشست کنارم و گفت: من استاد ادبیات عرب در مدرسه فیضیه هستم. گوشیش را در آورد و صوت های جلسات خود را بهم نشان داد (تا ادعاش برام اثبات شود!). بعد یک بحثی با هم کردیم و نکات بسیار ارزشمندی بهم گفت که واقعا کمکم کرد. گفت فردا هم همینجا باش و من میام پیشت! سه تا جلسه همین طوری گذشت! شماره هم دیگر را گرفتیم و باز هم اخیرا به من پیام داد که اگر در ادبیات عرب کمک خواستید من در خدمتم! بنده خیلی تعجب کردم و از ایشان پرسیدم: استاد، شما چرا می خواهی بهم کمک کنی؟! گفت می خواهم صدقه علمم را بدهم!!
❗️این در حالی بود که ایشان اصلا مرا نمی شناخت! یک طلبه ای را دید که مشغول مطالعه بود و برای رضایت خدا به سراغش آمد! به همین راحتی... این خلوص کجای دنیا پیا می شود؟!!
🤝 و اینجاست که بنده به یک نکته بسیار ارزشمندی رسیدم... این که برای تعالی خود، باید به دیگران نیز کمک کرد. چطور؟ بهترین راه تثبیت مطالبی که خوانده اید، تدریس آن مطالب است! تدریس یعنی کمک به یک انسان دیگری که هم مسیر شماست! و اینجا هر دو طرف احساس می کنند که دیگری دارد به رشد او کمک می کند و هیچ گونه منت گذاری وجود ندارد... چقدر زیباست! مگر #رفاقت واقعی غیر از این است؟!
🙏🏼 خدا را شاکرم که بنده حقیر را کنار انسان هایی قرار داده که هدفشان را رسیدن به کمالات انسانی - از جمله علم و آگاهی - قرار داده و به رزق و برق دنیا پشت کرده اند.
❌ البته عرض بنده این نیست که هرکه ادعای طلبه بودن را کرد حتما دارای فضائل اخلاقی و علمی است. ولی بیشتر طلابی که بنده توفیق آشنایی باهاشان داشتم را اهل اخلاص و عمل یافته ام. وفقنا الله جمیعا.
#حوزه
#طلبه
@talabekhariji
هدایت شده از افق مبین||سید محمد هاشمی
🔆 رسانه #المرسلات الگوی تمام عیار حوزه عصر انقلاب اسلامی
⭕️ کسی که طبقات مختلف طلاب حوزه های علمیه خصوصا در قم در ارتباط باشد به راحتی می تواند دریابد که استعدادهای بسیار ارزشمندی هر ساله وارد این پایگاه علمی مقدس می شوند، همچنان که می تواند به سادگی دید که چگونه بسیاری از این استعدادها پس از مدتی دچار سرگشتگی و تحیر می شوند و نسبت خود را با دغدغه های اصیلی که با آن وارد حوزه شده اند از دست می دهند. گروه های زیادی تلاش می کنند این معضل را حل کنند و راه حل موثری برای این معضل ارائه دهند.
⭕️ به نظر حقیر و پس از تتبع نه چندان کوتاهی که داشته ام کانال «المرسلات» که عمده کار خود را به صورت مجازی و با تمرکز بر اندیشه های استاد بزرگوارمان حاج آقای فرحانی صورت می دهد نمونه بسیار موفقی برای برون رفت از چالشی است که به آن اشاره شد.
⭕️ این رسانه در حدود سه سال پیش و توسط یکی از شاگردان بسیار فاضل استاد، حجت الاسلام ابراهیمی تاسیس شد و تا امروز به کار خود به خوبی ادامه داده و بنده هم توفیق دارم بخش کوچکی از این کار ارزشمند باشم.
در ادامه ضمن دعوت تمامی طلاب خصوصا طلاب جوان تر به همراهی با این رسانه، بخشی از مزایایی که درباره «المرسلات» به ذهنم می رسد را عرض می کنم:
🔺 این کانال جزو معدود رسانه هایی است که به صورت تخصصی بر اندیشه های رهبران انقلاب اسلامی آن هم در وجوه حوزوی و اندیشه ای آن کار می کند و این تلاش را به صورتی قابل عرضه را برای عموم طلاب و دانشجویان ارائه می نماید. کسی که در دوره ای چند ماهه با «#المرسلات» همراه باشد به عمق اندیشه های معنوی و علمی مرحوم امام خمینی و راز تاکید رهبر انقلاب بر اندیشه ایشان پی می برد. این مساله غیر از تلاش های ارزشمندی است که برخی گروه ها بر سخنرانی های امام در صحیفه انجام می دهند. بلکه در اینجا خمینیِ کشف الاسرار، خمینیِ مصباح الهدایه، خمینیِ کتاب البیع و خمینیِ صحیفه در یک امتدد فهم می شوند.
🔺 همین اتفاق برای اندیشه های علامه طباطبایی و شاگرد شهیدش، استاد مطهری نیز رقم می خورد. با همراهی با این رسانه می توان طیف وسیعی از اندیشه های انسان ساز و تمدن ساز علامه طباطبایی را به سهولت و به تدریج دریافت و با آثار شهید مطهری آن هم با تمرکز بر وجوه فلسفی و اجتهادی اندیشه ایشان آشنا شد و برای کار محتوایی عمیق بر آثار این دو بزرگوار نیز سیر علمی دریافت کرد.
🔺 جهت دیگری که به اتقان، در این رسانه مورد تاکید است و برای طلاب نیز درس بزرگی به شمار می آید تبیین وحدت رویه چهار اندیشمندی است که از ایشان نام برده شد. این تبیین هم به صورت علمی و بر اساس آثار و هم بر اساس بیانات رهبر انقلاب صورت می گیرد و الگوی بسیار روشن و امیدوار کننده ای پیش چشم طلاب قرار می دهد.
🔺 جهت ارزشمند دیگر در کانال المرسلات، راهبری علمی برای طلاب از ابتدای ورود به حوزه تا رسیدن به درس خارج و حتی تا پایان مسیرِ خارج است. با توجه به تلاش های جناب استاد فرحانی در 18 سال گذشته دوره کاملی از اصلی ترین کتب درسی حوزه با افق رسیدن به اندیشه های امام خمینی و انقلاب اسلامی ولی بدون عدول از محتوای اصیل و سنتی تدریس شده است که بدون اغراق می توان گفت در پایانِ کارِ علمی عمیق با این جلسات، طلبه به مرزهای صاحب نظر شدن در علوم حوزوی با قوت و با سرعت نزدیک می شود.
🔺 شاید این رسانه از معدود نقاطی باشد که شما بدون اتصال رسمی به یک مدرسه یا مجموعه خاص به صورت مستمر می توانید از جمعی از فضلای حوزوی، در مورد مسیر تحصیل، تردیدها و امیدها، مشکلات راه، سیر و ترتب علوم و ... مشاوره دریافت کنید. این فضا نیز به توصیه استاد بزرگوار در باب لزوم تلاش برای کمک به تمام طلاب برای نزدیک تر شدن به اندیشه های امام خمینی و رهبر انقلاب به وجود آمده است و روزانه ده ها و شاید صدها سوال در آن به پاسخ خود می رسد که به نظر من با توجه به عده و زمان بسیار محدود کار واقعا بزرگی است.
🔺 وجه ارزشمند دیگر «المرسلات» تبیین علمی گسترده اندیشه انقلابی رهبر انقلاب در توضیح معیت سیر معنوی و سیر انقلاب اسلامی است. این ایده را تمام کسانی که از سالها پیش در درس ها در محضر استاد فرحانی بوده اند به کرات شنیده اند. بخش زیادی از جلسات درسی ایشان به بیانات رهبر انقلاب در این باب و توضیح آن اختصاص داده شده است. این تبیین چالش بزرگ فردیت و اجتماعیت را بالمره برای طلبه منحل می کند و او را حقیقتا در خدمت انقلاب اسلامی قرار می دهد. نکته مهم این است حتی در این مطلب نشان داده می شود که سلسله ارزشمند معنوی نجف نیز بر همین مسلک سیر می کرده اند و انقلاب امام خمینی (ره) نیز بر همین پایه قرار گرفته است.
🔅 ان شاء الله همه طلاب بزرگوار بتوانند از این منبع استفاده کنند و این مسیر و مثل آن را برای نیرومندتر شدن اندیشه های اسلامی به کار بندند.
🖊 سید محمد هاشمی
@ofoqemobin
المرسلات
🔆 رسانه #المرسلات الگوی تمام عیار حوزه عصر انقلاب اسلامی ⭕️ کسی که طبقات مختلف طلاب حوزه های علمیه
این یادداشت را برادر ارجمند استاد هاشمی در مورد محتوای کانال المرسلات نگاشته اند و در کانال خود منتشر کرده اند.
مطالعه آن برای آشنایی با محتوا و سیر کانال مفید است انشاءلله.
محسن ابراهیمی
@almorsalaat
159.5K
#مشاورۀ_مجازی
🔉🔉#بشنوید
🌀 #مخاطب: سلام استاد جان. در مورد مسالۀ زیر، لطفا بنده را راهنمایی فرمایید🙏
♻️ درمورد علم بالذات و علم به علم بالذات، علامۀ طباطبایی درصدد دفاع و توجیح کلام محقق طوسی برآمده و اشکال ملاصدرا به ایشان را وارد ندانسته و می فرمایند نظر محقق طوسی، همان نظر ملاصدرا است:👇
🔅عبارت ملاصدار: «أَقول هذا الجواب #غیر_حاسم لمادة الشبهة فالأولی أَن یقال: علمنا بذاتنا نفس وجود ذاتنا و علمنا بعلمنا بذاتنا لیس هو بعینه وجود ذاتنا بل صورة ذهنیة زائدة علینا لیست هی بعینها هویتنا الشخصیة و لها هویة ذهنیة أخری»
🔅عبارت تعلقیۀ علامه: «الظاهر أن مراد المحقق الطوسی بکون علمنا بذاتنا هو ذاتنا بالذات ای بالوجود الشخصی لکونه علما حضوریا و بکونه غیر ذاتنا بنوع من الاعتبار، اعتبار مفهوم العلم بذاتنا. فیکون وجود العلم بالذات عین وجود الذات و #مفهوم_العلم_بالذات غیر وجود الذات ، فیختلف العلم بالذات و العلم بالعلم بالذات؛ #فیعود_الی ما استحسنه المصنف رحمه الله من الجواب».
🔹اما آیت الله جوادی دفاع علامه را نپذیرفته و می فرماید: «جواب صدرا حد وسطش «صورت ذهنی» است و با جواب محقق طوسی که حد وسطش «مفهوم علم» است فرق دارد؛ لذا بیان علامه در توجیه خوب است ولی در مطابق دانستن بیان آندو مناسب نیست» رحیق ج۱۷،ص:۱۵۹
♨️ #پاسخ صوتی #استاد_فرحانی درمورد سوال ایشان را بشنوید.
#مشاورۀ_تحصیلی #پای_درس_استاد #واحد_مشاوران_المرسلات
🌐@almorsalaat
علامه طباطبائی - بالاترین نصیحت اسلام.mp3
2.24M
📌بالاترین نصیحت اسلام این است که خدا را فراموش نکنید.
🔰علامه طباطبایی
🔅پند و اندرزی که برای بنده و جنابعالی و همه دوستان ما لازم است و هیچ مسامحه ای در آن نباید کرد، این است که "خدا را نباید فراموش کرد" و برای همه لازم است که این حقیقت را انجام بدهند و همیشه مدنظرشان باشد. در خواب، در بیداری، در همه حال و در هر حالی که فرض بشود، این معنا در نظرشان باشد که "خدا را نباید فراموش کرد" و اسلام هم بالاتر از این نصیحت ندارد.
#اخلاق_و_عرفان #مراقبه #در_محضر_علامه
@almorsalaat
المرسلات
📌بالاترین نصیحت اسلام این است که خدا را فراموش نکنید. 🔰علامه طباطبایی 🔅پند و اندرزی که برای بنده و
این ملاکی را که علامه در این #چندثانیه بیان می کنند در عین اینکه در ظاهر ساده است و به نظر می رسد مسئله واضحی است، اما تمام #ملاک و #روش سلوکی و عرفانی ایشان همین #مراقبه و #ذکر خداست. به عبارتی میتوان گفت ایشان تمام آثار خود از جمله #المیزان را برای تبیین این مسئله نوشته اند.
محسن ابراهیمی
@almorsalaat
♨️ ویژگی های اهل دنیا
🌐قال یا احمد! ابغض الدنیا و اهلها ....
📚سرالاسراء ج3
#اخلاق_و_عرفان #روایت
@almorsalaat
takhsis-dar-omoore-etebari+khetabate-ghanooni.mp3
2.42M
🌐آیا تخصیص در امور اعتباری امکان دارد؟
📌به همراه چند نکته در مورد خطابات قانونی
🔰استاد آیت الله فرحانی
💠استاد در این صوت در تبیین دیدگاه امام در پاسخ به محقق اصفهانی بیان می دارند که حضرت امام قائل است که تخصیص در امور اعتباری اشکال ندارد و در #عام_قانونی این مسئله ممکن است. "و بعبارة اخرى: إنّ الحكم العامّ القانوني متعلّق بالعقود العرفيّة، و كانت الإرادة الجديّة مخالفة للاستعماليّة، كما في سائر التخصيصات، لكنّ إخراج العقود باعتبار عدم اعتبار النقل فيها شرعاً، فالاستثناء تخصيص حكمي بلحاظ محيط العرف، و تخصّص بلحاظ محيط الشرع و اعتباره. (کتاب البیع، ج۱ص۲۰۵)"
🔸استاد به مناسبت این بحث نکات مهمی در مورد #خطابات_قانونی و فرق آن با #عام_قانونی و #خطابات_وحیانی بیان میکنند.
#اصول #درس_خارج #آیت_الله_فرحانی
@almorsalaat
♨️من اگر خارم و گر گل چمنآرايى هست
🔰علامه طباطبایی
♦️هر كسى حسب حال خود در زندگىاش خوشى و تلخى و زشت و زيباهايى ديده و خاطرههايى دارد. من نيز به نوبه خود و خاصه از اين نظر كه بيشتر دوره زندگانى خود را با يتيمى يا غربت يا مفارقت دوستان يا انقطاع وسايل و تهيدستى و گرفتارىهاى ديگر گذرانيدهام، در مسير زندگى با فراز و نشيبهاى گوناگون رو به رو شده، در محيطهاى رنگارنگ قرار گرفتهام. ولى پيوسته حس مىكردم كه دست ناپيدايى مرا از هر پرتگاه خطرناك نجات مىدهد و جاذبه مرموزى از ميان هزارها مانع بيرون كشيده، به سوى مقصد هدايت مىكند.
من اگر خارم و گر گل چمنآرايى هست
كه از آن دست كه مىپروردم مىرويم
📚زندگینامه خودنوشت علامه
#در_محضر_علامه #زندگینامه
@almorsalaat
♨️بساط معاشرت غيراهل علم را به كلى برچيدم. در خورد و خواب و لوازم ديگر زندگى به حداقل ضرورى قناعت نموده، باقى را به مطالعه مىپرداختم.
🔰علامه طباطبایی
▫️در اوايل تحصيل كه به صرف و نحو اشتغال داشتم، علاقه زيادى به ادامه تحصيل نداشتم و از اين روى هر چه مىخواندم نمىفهميدم و چهار سال را به همين نحو گذرانيدم.
▫️پس از آن، يكباره عنايت خدايى دامنگيرم شده، عوضم كرد. و در خود يك نوع شيفتگى و بىتابى نسبت به تحصيل كمال حس نمودم. به طورى كه از همان روز تا پايان ايام تحصيل كه تقريباً هفده سال طول كشيد، هرگز از تعليم و تفكر، احساس خستگى و دلسردى نكردم و زشت و زيباى جهان را فراموش نموده و تلخ و شيرين حوادث را برابر مىپنداشتم.
▫️بساط معاشرت غيراهل علم را به كلى برچيدم. در خورد و خواب و لوازم ديگر زندگى به حداقل ضرورى قناعت نموده، باقى را به مطالعه مىپرداختم. بسيار مىشد (و به ويژه در بهار و تابستان) كه شب را تا طلوع آفتاب با مطالعه مىگذرانيدم
▫️و هميشه درس فردا را شب پيش مطالعه مىكردم و اگر اشكالى پيش مىآمد با هر خودكشى بود حل مىنمودم و وقتى به درس حضور مىيافتم از آنچه استاد مىگفت قبلًا روشن بودم و هرگز اشكال و اشتباه درس پيش استاد نبردم.
📚زندگینامه خودنوشت علامه
#در_محضر_علامه #زندگینامه
@almorsalaat
چیستی «عقلاء».mp3
5.64M
🔊#اصول_فقه
📌چیستی عقلاء و جعل عقلائی
✅استاد علی فرحانی
🔹استاد در این صوت با اشاره به مساله وضع تعینی و اشکال برخی مبنی بر وضع نبودن آن؛ به مقایسه حدوسط این اشکال با مساله #اعطاء_حجیت از جانب عقلا و #حسن_و_قبح می پردازند.
🔹استاد در نهایت نتیجه می گیرند که باید #چیستی_عقلاء تحقیق شده و دقیقا معلوم شود که مراد از عقلاء چیست.
♨️ در این صوت نکات کاربردی و جالبی مطرح میشود حتما دنبال کنید.
#اصول_فقه #عقلاء #وضع #جعل #پای_درس_استاد
@maarejj
@almorsalaat
#مشاورۀ_مجازی
💢 کیفیت فراگیری علم اصول بر اساس خط سیر منظّم و هوشمند
🔰مشاور: محمدمهدی مقدسی
🆔:@m_mahdi1384
♻️ پست حاضر مشاورۀ یکی از طلاب پایۀ پنجم است با مشاور محترم کانال جناب حجت الإِسلام محمدمهدی مقدسی درمورد کیفیت تحصیل روشمند علم اصول
🌀 #مخاطب: جسارتا حقیر #پایه_پنجم هستم و بسیار دغدغۀ تحصیل روشمند اصول فقاهت بر پایه بنیان های نظری #امامین_انقلاب را دارم. الحمدلله حضرت #استاد_فرحانی و والد شریف شون در جهت احیای روش فقاهت بر مبنای نظرات امام راحل «ره» پیشتاز هستند.
🔹 حقیر علاقمندم سیر درسی علم اصول رو از آغاز مبتنی بر #آموزش_پژوهش_محور -که حقا در بیانات استاد جاری و ساری هست- دنبال کنم. در این مسیر به راهبری حضرتعالی نیازمندم.
🔹 آیا بنده از اصوات الموجز استاد شروع کنم؟ چگونه روشی رو به عهده بگیرم تا بتونم انتظارات بایسته نسبت به کتاب الموجز در سیر کتب تحصیلی اصول فقه برای ورود به خارج را اکتساب کنم؟
🔶 #مشاور: سلام علیکم. در بسیاری موارد کسانی که یک علم را تدریس می کنند یا روش یادگیری آن را بیان می کنند، چون احاطه کامل به آن علم ندارند راهنمایی های آنها #نمی_تواند_راه_گشا_باشد.
👌 مهمترین ویژگی استاد فرحانی این است که ایشان تسلّط و احاطۀ کامل به علوم حوزوی دارند؛ لذا در تدریس هایشان به گونه ای عمل می کنند که تمام مسیر رشد علمی طلبه را در نظر می گیرند.
📚 ایشان در #سیر_تدریسی علم اصول شان از همان ابتدا که کتاب الموجز تدریس کرده اند، خط سیر رشد علمی طلبه را مد نظر قرار داده و با توجه به آن خط سیر مفاهیم اصولی به صورت معیّن -را بدون کم گویی و اضافه گویی- با شاگردان القا می کردند.
🔻 بنابراین اگر کسی #سیر_اصولی ایشان را دنبال کند و کتاب الموجز و اصول فقه را با صوت های ایشان بخواند حجم قابل توجّهی از مطالب نظام مند و دقیق اصولی و منطقی را به دست می آورد.
🔸 ایشان در این دو کتاب مطالب را به گونه ای بیان می کنند که خود به خود طلبه در راستای نظریات حضرت امام «ره» -که حقاً و انصافاً نظرات دقیق و کاملی است- قرار می گیرد.
🔸 پس از این دو کتاب اگر کتاب مناهج را با استاد کار کنید، یک دور اصول کامل و راقی (بدون قیل و قال ها) را یاد می گیرید. و نه تنها با اصول امام آشنا می شوید بلکه به واسطه روش تدریس ارزشمند استاد، معیاری به دست می آورید که بعد از خواندن مناهج بقیه آراء و نظرات را با مطالعه شخصی می فهمید و می توانید نسبت به آنها قضاوت و جمع بندی داشته باشید.
♨️ #روش_کار این است که ابتدا صوت جلسات را #دقیق و #کامل گوش دهید؛ سپس آدرس ها و مراجعاتی که استاد در درس می فرمایند را مراجعه کنید. پس از مطالعه و اگر امکانش بود مباحثه، با بیان و قلم خودتان #تقریری از درس بنویسید. در نوشتن تقریر سعی کنید #سیر_منطقی بحث رعایت شود.
📌سوالاتتان را از مشاورین المرسلات بپرسید👇
🆔 eitaa.com/almorsalaat/248
#مشاورۀ_تحصیلی #طلبۀ_موفّق #سیر_علم_اصول #واحد_مشاوران_المرسلات
🌐@almorsalaat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #ببینید: سلسله جلسات #خلافت_جمعی_انسان
👈قسمت نهم
🔰استاد علی فرحانی
🔹این جلسات به مناسبت عید غدیر، توسط ستاد مردمی غدیر تهیه شده است.
#پای_درس_استاد #استاد_علی_فرحانی
#اهل_بیت #عید_غدیر
@almorsalaat