M-A-yoosof 310.mp3
3.95M
🔈برنامه 310، آیه 100 ـ 101
🌺چکیده این برنامه:
🔹نزغ در اصل لغت، «تحریک حیوان به سوی هدف» است. شیطان هم وقتی انسان را به #گناه میاندازد، صرفاً «#وسوسه و #تحریک» میکند، نه اجبار. گاهی هم به معنای «ایجاد فساد و دشمنی» میآید.
🔹یوسف اولاً نگفت که برادران بدی کردند؛ بلکه آن را به #شیطان نسبت داد. ثانیاً نگفت که شیطان شما برادران را گمراه کرد؛ بلکه گفت شیطان بین شما و من، #فساد و #دشمنی ایجاد کرد.
🔹حالا که یوسف این گونه #بزرگوارانه با #خطای_برادران برخورد کرد، پس باید #امیدوار باشیم که خداوند نیز با بندگان خطاکارش چنین کند.
#سوره_یوسف
🔸https://t.me/maede_aasmani
🔸https://eitaa.com/maede_asmani
M-A-yoosof 311.mp3
4.57M
🔈برنامه 311، آیه 100 ـ 101
🌺چکیده این برنامه:
🔹برخی گفتهاند که #یوسف آنچنان که بایسته بود، #پدر_و_مادرش را احترام نکرد. از این رو، نور #نبوت از او خارج گشت و از نسلش کسی پیامبر نشد. این گفته با مقام #عصمت و #مخلَص بودنِ یوسف منافات دارد. قرآن کریم تصریح میکند که یوسف از #مخلَصین بود و یکی از ویژگیهای مخلصین، این است که #شیطان نمیتواند ایشان را #اغوا کند.
🔹یوسف سه وصف برای خداوند به کار برده است: #علم و #حکمت و #لطیف بودن. حکمت کارِ #محکم و #متقن انجام دادن است. لطیف یعنی کسی که #ظریف کار میکند. برای انجام یک کار هم باید محکمکاری کرد و هم ظریفکاری. از سوی دیگر، تا علم نباشد، این دو مقدور نیست؛ یعنی کار حکیمانه و لطیفانه، متوقف بر علم است.
🔹در ابتدای حکایت، یوسف وقتی خوابش را نقل کرد، یعقوب فرمود: «پروردگارت #علیم و #حکیم است». اینجا در پایان حکایت، خود یوسف میفرماید که خداوند علیم و حکیم است. گویی اعتراف میکند که من درستیِ سخن قدیمِ پدر را عیناً دریافتم و تجربه کردم.
#سوره_یوسف
🔸https://t.me/maede_aasmani
🔸https://eitaa.com/maede_asmani
M-A-yoosof 312.mp3
3.76M
🔈برنامه 312، آیه 100 ـ 101
🌺چکیده این برنامه:
🔹#اولیای_الهی در هر موقعیتی از زندگی، بلافاصله متوجه #خدا میشوند. اینجا نیز یوسف خطاب به خداوند چند #نعمت او را برشمرد. یکی از این نعمتها #تعبیر_خواب بود که اگر چه به ظاهر نعمت کوچکی است؛ اما اثر بزرگی داشت و یوسف با همین تعبیر خواب، کشور #مصر را از آسیبهای #قحطی نجات داد.
🔹نیز چنین #مناجات کرد که خدایا تو «#ولی» من هستی هم در دنیا و هم در آخرت. «ولی» همه شؤون مولّیعلیه را بر عهده دارد و این گونه نیست که در یک کاری و در یک شأنی صرفاً کمک کند. اساساً مولّیعلیه #قدرت و ارادهای جز قدرت و #اراده ولی ندارد.
🔹یوسف به خداوند میگوید حالا که تو ولی من هستی، پس من را در حال #تسلیم از این دنیا ببر و به #خوبان و نیکان ملحق کن.
#سوره_یوسف
🔸https://t.me/maede_aasmani
🔸https://eitaa.com/maede_asmani
M-A-yoosof 313.mp3
4.18M
🔈برنامه 313، آیه 100 ـ 101
🌺چکیده این برنامه:
🔹«توفّنی مسلما» معنایش این نیست که اصل #مرگ را بخواهد؛ بلکه میگوید مرگ مرا در حال #تسلیم قرار ده، همان گونه که #ابراهیم و #یعقوب نیز به فرزندانشان #وصیت کردند که تنها در حال تسلیم از دنیا بروند.
🔹«#صالح» به کسی میگویند که همیشه کار خوب میکند، نه کسی که گاهی کار خوب میکند.
🔹پرسش: مقصود از «صالحین» چه کسانی است که یوسف میخواهد از ایشان باشد؟
پاسخ: «صالح» مراتبی دارد که بالاترین آنها، برای #چهارده_معصوم بزرگوار است. این مقام چنان والا است که خداوند وعده میدهد در آخرت است که ابراهیم خلیل از صالحان خواهد بود.
🔹پرسش: این درخواست یوسف به #دنیا مربوط میشود یا #آخرت؟
پاسخ: میتواند هر دو را در بر بگیرد، به این صورت که اگر مقصود دنیا باشد، یعنی مرا در زمرهی مراتب بالای صالحان قرار ده و اگر مقصود آخرت باشد، یعنی مرا در زمرهی چهارده معصوم قرار ده.
#سوره_یوسف
🔸https://t.me/maede_aasmani
🔸https://eitaa.com/maede_asmani
M-A-yoosof 314.mp3
4.2M
🔈برنامه 314، آیه 100 ـ 101
🌺چکیده این برنامه:
🔹پرسش: #اولیای_خدا از همه #رذائل_اخلاقی مبرّا هستند، از جمله #خودبینی و #کبر. حال چگونه گاهی اولیای خدا از خودشان تعریف میکنند؟
پاسخ: ایشان گاهی با #مردم سخن میگویند و گاهی با #خدا. وقتی با مردم سخن میگویند، باید خودشان را #معرفی کنند تا مردم ایشان را بشناسند و به دیگران مراجعه نکنند و گمراه نشوند. اما وقتی با خدا سخن میگویند، خود را #فانی و #فقیر محض میبینند؛ یعنی هیچ ندارند و همه چیزشان مال خدا است. مثلاً امیر المؤمنین علیه السلام به مردم میفرمود: «من به #راههای_آسمان داناتر از #راههای_زمین هستم» تا مردم به او رجوع کنند و پرسشهاشان را از وی بپرسند. اما وقتی با خدا #مناجات میکرد، میفرمود: «ارحم من رأس ماله الرجاء» یعنی من علی هیچ ندارم، جز #امید به تو.
#سوره_یوسف
🔸https://t.me/maede_aasmani
🔸https://eitaa.com/maede_asmani
M-A-yoosof 315.mp3
4.07M
🔈برنامه 315، آیه 100 ـ 101
🌺چکیده این برنامه:
🔹مثال دیگری برای آنچه در برنامه گذشته ذکر شد، #خطابهی_امام_سجاد علیه السلام در شام است. ایشان در برابر مردمی که گمان میکردند حق با #یزید است، سخنان شجاعانهای بر زبان راندند که با چنین عباراتی آغاز میشد: «من فرزند #مکه و #منایم. من فرزند #زمزم و #صفایم ... من فرزند بهترین مردمانم ... من فرزند بهترین زنانم و ...» اما ایشان در دعای چهل و هفتم #صحیفه (مناجات با خدا در روز #عرفه) میفرمایند: «من کمترینِ کمترانم؛ خوارترین خوارترانم؛ مانند ذرهای یا حتی کمتر از آنم».
🔹این تفاوت تعبیر از آن رو است که در آن خطابه باید خودشان را معرفی میکردند تا مردم بدانند یزید چه جنایتی کرده و چه کسانی را کشته و اسیر نموده است! اما در آن مناجات، حضرت برای خودش هیچ ملکی قائل نیست و همه چیزش را #مال_خدا میبیند.
#سوره_یوسف
🔸https://t.me/maede_aasmani
🔸https://eitaa.com/maede_asmani
M-A-yoosof 316.mp3
4.03M
🔈برنامه 316، آیه 100 ـ 101
🌺چکیده این برنامه:
🔹#هجرت از محلهای بیتمدن و بیفرهنگ (البدو) به محلهای باتمدّن و با فرهنگ (مثل کشور #مصر آن روز) لازم و ضروری است. البته این به معنای مهاجرت از جاهای کوچک به جاهای بزرگ نیست؛ چون این گونه نیست که هر جا #امکانات و وسعت مادی بیشتر بود، #تمدن و #فرهنگ هم بیشتر باشد.
🔹یکی از ملاکهای با فرهنگ بودنِ جایی، زندگی #اولیای_الهی در آنجا است. در سوره یس آیه 13، حکایت یک «قریه؛ #آبادی» بیان میشود. اما وقتی سخن از زندگی برخی از اولیای الهی در آن به میان میآید، قرآن به آنجا «مدینه؛ #شهر» (یس/20) میگوید، نه «قریه؛ آبادی».
🔹تعبیر «بکم» اشاره میکند که خود «جمع» بودن یک #نعمت است.
🔹#طواغیت ـ به عکس اولیای الهی ـ همه چیزشان را از خودشان میدانند. #فرعون گفت: «أ لیس لی ملک مصر؛ آیا حکومت مصر مال من نیست؟» در حالی که #یوسف فرمود: «ربّ قد آتیتنی من الملک و علمتنی من تأویل الأحادیث؛ پروردگارا! تو به من این مُلک را بخشیدی و علم #تعبیر_خواب دادی».
#سوره_یوسف
🔸https://t.me/maede_aasmani
🔸https://eitaa.com/maede_asmani
M-A-yoosof 317.mp3
3.98M
🔈برنامه 317، آیه 100 ـ 101
🌺چکیده این برنامه:
🔹یکی از #آداب_دعا، این است که ابتدا #نعمتهای_خدا را برشماریم و سپس خواستهمان را بگوییم. از این رو، بسیاری از #دعاهای_مأثور با #حمد و ستایش خداوند شروع میشوند.
🔹#آموزش و #تعلیم، ذاتا کار خدا است. در قرآن کریم آمده که خداوند به حضرت #آدم همه اسما را یاد داد و به #داود علم #زرهبافی را و به #سلیمان سخن پرندگان را و به یوسف #تعبیر_خواب را و به #پیامبر_اسلام چیزهایی را یاد داد که بدون #عنایت_الهی نمیتوانست فرا بگیرد.
🔹#انبیا هم اهل تعلیم بودند؛ اما این تعلیم از خداوند نشأت میگیرد؛ یعنی اگر خدا انبیا را تعلیم نمیکرد، نمیتوانستند دیگران را تعلیم کنند. غیر انبیا نیز همین طور؛ اگر تعلیم کنند، عنایت خداوند است.
#سوره_یوسف
🔸https://t.me/maede_aasmani
🔸https://eitaa.com/maede_asmani
M-A-yoosof 318.mp3
2.84M
🔈برنامه 318، آیه 100 ـ 101
🌺چکیده این برنامه:
🔹#آیات_پایانی_سوره_انعام، به این اشاره میکند که همه عبادات و حتی #زندگی و #مرگ باید برای خدا باشد. «إنّ صلاتی و نسکی ...» این که #عبادات برای خدا باشد، چندان سخت نیست؛ اما این که مرگ و زندگی نیز دست خدا باشد، سخت است. هنر #مردان_خدا این است که مرگ و زندگیشان دست خدا است، مانند حضرت #یوسف که همیشه به یاد خدا بود؛ چه در #زندان و چه در #اوج_قدرت.
🔹مقصود از اسلام در عبارت «توفّنی مسلما» #تسلیم شدن در برابر #اراده_پروردگار است.
🔹همه #انبیا در یک سطح و مرتبه نیستند و برخی درجات بالاتری دارند؛ «تلک الرسل فضّلنا بعضهم علی بعض».
#سوره_یوسف
🔸https://t.me/maede_aasmani
🔸https://eitaa.com/maede_asmani
M-A-yoosof 319.mp3
4.14M
🔈برنامه 319، آیه 100 ـ 101
🌺چکیده این برنامه:
🔹با توجه به داستان حضرت یوسف، یک #رهبر_الهی باید چنین ویژگیهایی داشته باشد:
👈#اخلاص
👈#توجه_کامل_به_خدا در تلخیها و شادیها
👈رها کردن هر خط انحرافی «إنّی ترکتُ ملّة قوم لا یؤمنون بالله»
👈ادامه #راه_درست گذشتگان «و اتّبعت ملّة آبائی إبراهیم و إسحاق و یعقوب»
👈#صبر و تحمل در برابر حوادث سخت
👈#تقوا و پاکدامنی
👈#علم بسیار «إنّی حفیظ علیم»
👈#بیان زیبا و فصیح «فلمّا کلّمه قال إنّک الیوم لدینا مکین أمین»
👈#مدارا کردن با #مخالفان_فکری «یا صاحبی السجن أ أرباب متفرّقون خیر أم الله الواحد القهار»
#سوره_یوسف
🔸https://t.me/maede_aasmani
🔸https://eitaa.com/maede_asmani
M-A-yoosof 320.mp3
4.07M
🔈برنامه 320، آیه 100 ـ 101
🌺چکیده این برنامه:
🔹ادامه ویژگیهای یک #رهبر_الهی:
👈حرص نسبت به #هدایت دیگران «یا صاحبی السجن أ أرباب متفرقون خیر أم الله»؛
👈قدرت #طراحی و #برنامهریزی «جعل السقایة فی رحل أخیه» یا «فذروه فی سنبله»؛
👈#تواضع و #فروتنی «رفع أبویه علی العرش»؛
👈#عفو و اغماض «لا تثریب علیکم الیوم»؛
👈#فتوت و #جوانمردی «نزغ الشیطان بینی و بین إخوتی» (به روی خویش نیاورد که برادران بدی کردند)؛
👈#امانتداری «إنّی حفیظ علیم»؛
👈#مهماننوازی «أنا خیر المنزلین».
🔹در برخی از کتب معتبر آمده که حضرت یعقوب وقتی بر یوسف وارد شدند، 130 سالشان بود و 17 سال نیز پس از آن زندگی کردند. یا در #شام دفن شدهاند یا #بیت_المقدس.
🔹حضرت یوسف 110 سال زندگی کرد. بعد از وفاتش، اختلاف افتاد و هر کسی میخواست او را در محلهی خودش دفن کند. بالاخره پیکر او را درون تابوت در #رود_نیل دفن کردند تا آب متبرک به بدن او، از همه محلهها بگذرد و بهره ببرند.
#سوره_یوسف
🔸https://t.me/maede_aasmani
🔸https://eitaa.com/maede_asmani
M-A-yoosof 321.mp3
3.67M
🔈برنامه 321، آیه 100 ـ 101
🌺چکیده این برنامه:
🔹یکی از مصادیق #شکر، یادکردن از کسانی است که در ارتقای #فرهنگ_دینی ما نقش داشتند، از جمله #شاعران و از جمله #حافظ. پایان بخش برنامههای مربوط به حکایت حضرت یوسف را گزیدهای از این شعر مشهور حافظ قرار میدهیم:
👈یوسف گم گشته باز آید به کنعان غم مخور/ کلبه احزان شود روزی گلستان غم مخور
👈ای دل غمدیده، حالَت بِه شود، دل بَد مکن/ وین سرِ شوریده باز آید به سامان غم مخور
👈دور گردون گر دو روزی بر مراد ما نرفت/ دائما یکسان نباشد حال دوران غم مخور
👈ای دل اَر سیل فنا بنیاد هستی بر کَنَد/ گر تو را نوح است کشتیبان، ز طوفان غم مخور
👈حافظا در کُنج فقر و خلوت شبهای تار/ تا بوَد وِردَت دعا و درس قرآن غم مخور
#سوره_یوسف
🔸https://t.me/maede_aasmani
🔸https://eitaa.com/maede_asmani
ذلِكَ مِنْ أَنْباءِ الْغَيْبِ نُوحيهِ إِلَيْكَ وَ ما كُنْتَ لَدَيْهِمْ إِذْ أَجْمَعُوا أَمْرَهُمْ وَ هُمْ يَمْكُرُونَ (102) وَ ما أَكْثَرُ النَّاسِ وَ لَوْ حَرَصْتَ بِمُؤْمِنينَ (103)