⚡️انتقادها به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (قدس سره)
✏️ عبدالله مجیدی
🔹در سال اخیر بهویژه در ماههای اخیر، انتقادهای پرشماری علیه رویکرد مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی وارد شده است. اغلب این انتقادها از طرف خبرگزاری رسا و برخی از پایگاههای خبری از جمله «صدای حوزه» بود. این نقدها را بهطورکلی در چند محور میتوان دستهبندی کرد.
گرایش سیاسی سایت جماران:
🔹دراینباره اغلب منتقدان به موضعگیریها و اخبار این سایت انتقاد کرده و آن را خلاف آرمانهای امام خمینی دانستهاند و بر این باورند که این سایت درباره موضوعات مرتبط با امام خمینی بهصورت گزینشی و جناحی برخورد میکند؛ برای مثال پایگاه خبری صدای حوزه در یادداشتی با عنوان «فراموشی رسم امام از سوی دلواپسان اسم امام» سایت جماران را متهم کرد که فقط از اسم و رسم امام بهره میبرد.
🔹خبرگزاری رسا در یادداشتی با عنوان «پشت پرده نفوذ» در نشریهای که برای اساتید حوزه ارسال میشود نوشت:
«رسانههای مؤسسه دفتر تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) که به اسم مبارک امام و برای حفظ دستاوردهای آن بزرگوار تشکیل یافتهاند، هدف خود را پاسداری از حریم اندیشههای بنیانگذار انقلاب اسلامی اعلام کردهاند، اما در سالهای اخیر این تشکیلات به پایگاهی برای خبرپراکنی علیه نهادهای انقلابی و رپرتاژ آگهی برای اشخاص مطرود نظام گشته است.»
تحریف امام:
🔹یکی از پربسامدترین انتقادات، این است که منتقدان مؤسسه بر این باورند که این مؤسسه آگاهانه یا ناآگاهانه، شخصیت و اندیشه حضرت امام را تحریف میکند؛ ازاینرو خبرگزاری رسا سلسلهمطالبی را با عنوان تحریف بنیانگذار در سایت خود منتشر کرده است که در هر یک از آنها به عملکرد مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام انتقاد کرده است.
🔹بیشتر این نقدها درباره نزدیکی این مؤسسه به جریانهای غربگرا و لیبرال، سکوت مؤسسه در قبال برخی مواضع علیه امام، برخی مطالب منتشر شده در هفتهنامه حریم امام و مطالب سایت جماران است؛ برای مثال سایت رسا با انتشار یادداشتی عملکرد مؤسسه نشر آثار امام را «تحریف مدرن» نامید که «یکی از شگردهای قدیمی غربزدگان و لیبرالیستهای وطنی است؛ آنان چون نمیتوانند مردم و نسل جوان را از امام و انقلاب جدا کنند، در تدارک طراحیهای پیچیده برای تحریف و وارونهنمایی حقائق برمیآیند!»
ادامه دارد...
مشاهده متن کامل یادداشت:
http://m-ph.ir/moasese-tanzim-va-nashr-asare-emam-khomeini/
آدرس کانال در ایتا و تلگرام:
@piramoonhawzah
⚡️انتقادها به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (قدس سره)
✏️ عبدالله مجیدی
مواضع مرتبطان با مؤسسه:
🔹بخشی دیگر از انتقادها متوجه اشخاصی است که با مؤسسه ارتباط کاری یا علمی دارند و درباره مسائل سیاسی روز، شخصیتهای سیاسی یا درباره حضرت امام مطالبی را منتشر کردهاند و با سکوت مؤسسه نشر و آثار امام در عرصه عمومی مواجه شده است. برای مثال خبرگزاری رسا یادداشتی با عنوان «عقدهگشایی عضو تحریریه نشریه حریم امام علیه شورای نگهبان»، از تولیت حرم و مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خواست درباره نویسنده مطلب، اقدامی شایسته اتخاذ کنند و تذکرات لازم را به وی بدهند.
🔹علاوه بر این برخی بر این باورند که مؤسسه پاتوقی برای جریان سیاسی اصلاحات شده است؛ برای مثال سردبیر سایت و نشریه تحلیلی خط امام معتقد است: «این مؤسسه از بُعد مدیریتی بهصورت فرقهای و حزبی اداره میشود و کسانی در آنجا مشغول به کار هستند، اهداف و متد یک باند خاص سیاسی را دنبال میکنند.»
مجله حریم امام:
🔹بخش دیگری از انتقادها به مجله حریم امام وارد است که منتقدان به انحرافات فکری و سیاسی این مجله از گفتمان حضرت امام و خط انقلاب دارند. دراینباره نیز انتقادات فراوانی درباره تحریف امام یا سوگیریهای جناحی و سیاسی به این نشریه وارد میکنند که در بستر هفتهنامه حریم امام رخ میدهد. برخی بر این باورند که «نشریه حریم امام به اسم امام اما در خدمت سیاستهای جناحی!» است.
🔹دراینباره نیز به فراخور موضوعات گوناگونی که در هفتهنامه حریم منتشر شده است، خبرگزاری رسا واکنش نشان داده و انتقادهای تندی را علیه آن منتشر کرده است.
با توجه به حجم انتقادات، ادبیات و همچنین هدفگیری منتقدان به نظر میرسد، هدف منتقدان مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام، تغییر رویه اساسی در این مؤسسه یا تغییرات مدیریتی کلان در آن باشد.
🔹چنانکه از ارجاعات مقاله حاضر برمیآید، پرچمدار انتقادات به مؤسسه، خبرگزاری رسا است. بررسی مطالب این خبرگزاری بهویژه در سال جاری نشان میدهد که تقریباً هر هفته، مطلبی در نقد مؤسسه منتشر کرده است. یکی از اقدامات این خبرگزاری، مصاحبه با اساتید حوزوی در نقد عملکرد مؤسسه تنظیم و نشر است که نموداری از موضعگیریهای برخی اساتید حوزوی علیه مؤسسه منتشر کرد.
مشاهده متن کامل یادداشت:
http://m-ph.ir/moasese-tanzim-va-nashr-asare-emam-khomeini/
آدرس کانال در ایتا و تلگرام:
@piramoonhawzah
◼حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی رحلت عالم ربانی آیةالله آقای حاج سید محمدعلی علویگرگانی را تسلیت گفتند.
متن پیام رهبر انقلاب به این شرح است:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
رحلت عالم ربّانی آیةالله آقای حاج سید محمدعلی علویگرگانی رضواناللهعلیه را به حوزهی علمیهی قم و به همهی شاگردان و ارادتمندان و مقلدان ایشان بخصوص به مردم مؤمن گلستان که ارادت ویژه به این بزرگوار و والد محترمشان مرحوم آیةالله آقای حاج سیدسجاد علوی داشتند، و بالأخص به خاندان گرامی و فرزندان مکرّمشان تسلیت عرض میکنم.
این مرجع معظم در قضایای گوناگون انقلاب و مسائل کشور همواره وفادارانه در کنار مردم و پشتیبان نظام مقدس بودند و خدمات ارزشمندی کردهاند که موجب فیض و رحمت الهی است انشاءالله. از خداوند متعال علو درجات ایشان را مسألت میکنم و امیدوارم با اجداد طاهرینشان محشور گردند.
سیّدعلی خامنهای
۲۴ اسفند ۱۴۰۰
آدرس کانال در ایتا و تلگرام:
@piramoonhawzah
⚡️پاسخ مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)
✏️ عبدالله مجیدی
🔹مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام، در شماره ۴۵۰ هفتهنامه حریم امام در پی پاسخ به انتقادها برآمد. این شماره که با تیتر «صدای رسای حوزه» منتشر شد و کنایهای به پایگاه خبری صدای حوزه و خبرگزاری رسا بود، دربردارنده مصاحبههایی با آیتالله محفوظی، آیتالله موحدی کرمانی، آیتالله علیدوست، آیتالله سید محمد غروی، حجتالاسلام سید محمود دعایی و حجتالاسلام سید حسین موسوی بود.
🔹این مصاحبهها بیشتر بر پایه تقبیح تخریب و توهین، جایگاه امام خمینی، شخصیت حجتالاسلام سید حسن خمینی و دفاع از مؤسسه بود. همچنین یادداشت سردبیر این شماره از حریم امام، از آیتالله اعرافی و آیتالله بوشهری خواسته بود که با تخریبها و توهینها علیه مؤسسه تنظیم و نشر، و شخص حجتالاسلام سید حسن خمینی برخورد کنند و به آنها تذکر دهند.
🔹در بخش دیگر این شماره، آیتالله ملکوتی، مطلب منتشر شده از خود را در خبرگزاری رسا تکذیب کرده و گفته بود که در آن مصاحبه «راجع به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام نه چیزی از من پرسیده شد و نه چنین چیزی گفتهام.»
در پایان این پرونده مجله نیز، مصاحبهای با حجتالاسلام علی کمساری، رئیس مؤسسه منتشر شده بود که وی با گلایه از تخریبها علیه مؤسسه، گزارشی از عملکرد آن داده و اعلام کرده بود که «در دفاع از امام و میراث امام انقلابی عمل میکنیم.»
🔹از طرف دیگر مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی با رد اتهامات منتقدان درباره نگاه گزینشی و جناحی به حضرت امام و سوءاستفاده از ایشان، تصریح کردهاند که منشورات و آثاری که تاکنون منتشر کردهاند، خود ردی بر این اتهامات است؛ برای مثال کتاب جدید آیتالله ریشهری با عنوان «روشنبینی امام خمینی(ره) در نامه ۱۳۶۸/۰۱/۰۶» که کاملاً در نقد عملکرد آیتالله منتظری است، نشان از آن دارد که جریان آیتالله منتظری نفوذی در این مؤسسه ندارند.
مشاهده متن کامل یادداشت:
http://m-ph.ir/moasese-tanzim-va-nashr-asare-emam-khomeini/
آدرس کانال در ایتا و تلگرام:
@piramoonhawzah
⚡️ملاحظات و پیشنهادها
✏️ عبدالله مجیدی
🔹با مرور چالش رخداده میان مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام و منتقدانش، برخی نکات را میتوان یادآور شد:
۱. همه سوار بر کشتی انقلابیم
🔹روشن است که منتقدان مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) با هدف پاسداری از آرمانهای امام و انقلاب پا به عرصه نقد گذاشتهاند؛ چنانکه رئیس خبرگزاری رسا گفته است:
«نقدهای جریان انقلابی حوزوی به مسئولان مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام(ره) از باب نُصح و شفقت است. مطالبه اصلی از این مؤسسه و اقمار آن این است که نسبت به تعمیق و تبلیغ اصول اندیشه امام فعالتر بوده، در ابراز دوری نسبت به جریان غیرانقلابی و افراد زاویهدار با نظام اسلامی دارای کنش صریح باشند.»
🔹از طرف دیگر مؤسسه نشر آثار امام نیز از مراکزی است که در بیش از سه دهه از فعالیت خود آثار ارزشمندی درباره حضرت امام منتشر کرده است و اگر عملکرد این مؤسسه در تعارض با اصول انقلاب بود، قطعاً در مدت ۳۳ سال از فعالیت آن جلوگیری میشد. این مؤسسه بنابه مأموریت اصلی خود، پاسدار اندیشههای بنیانگذار انقلاب اسلامی است. ناگفته پیدا است که این بهمعنای بسته شدن باب نقد و بری بودن این مؤسسه از خطا نیست.
۲. آب در آسیاب دشمن
🔹در شرایط فعلی که شکاف میان دوستداران اصل نظام و انقلاب اصلیترین هدف دشمنان است، همگرایی میان همه نیروهای انقلاب و نگاه فراگیر داشتن به گفتمان انقلاب ضروری است. روشن است که در این صورت اختلاف نظرات، سلایق سیاسی و خردهحسابهای جناحی نباید بهانه واگرایی میان جریانهایی باشد که هر دو سوی آنها معتقد به شعار اصلی انقلاب اسلامی یعنی «جمهوری اسلامی» هستند و در اصل ولایتفقیه متفقالقولاند.
۳. زنده کردن سنت گفتگو
🔹بسیاری از اختلافنظرها، بدون جنجال رسانهای و پیامدهای اجتماعی و سیاسی آن با نشستهای صمیمانه و مباحثات طلبگی قابلحل هستند. اگر دو طرف چالش واقعاً در پی اصلاح امور هستند، بهجای به دست گرفتن قلمهای تیزشده، نقدها و پاسخهای هم را بشنوند، بهیقین بخش عمدهای از اختلافات برطرف خواهد شد. روشن است که در فضای رسانهای و بهرهگیری از ابزار و امکانات رسانهای، آنچه ذبح میشود، چیزی جز حق و حقیقت نیست و دستآخر، دو طرف ماجرا بازنده خواهند بود.
۴. هنر تعامل
🔹اگر قرار بر آن باشد که نیروهایی که همه داعیهدار انقلاب و امام هستند و اشتراکات آنها بیش از افتراقاتشان است، به بهانههای سیاسی و با این توجیه که موضوعات اختلافی، مهم و اثرگذارند یا کجرویها غیرقابل اغماض است، توان تعامل با هم را نداشته باشند، چگونه میتوان ادعای طرفی را که در پی تعامل سازنده با جهان است و طرف دیگر مدعی جذب حداکثری، باور کرد؟ در این صورت تکلیف تعامل با نخبگان یا عموم مردم که در برخی اصول اساسی در تعارض با گفتمان انقلاب هستند روشن میشود.
۵. رفتار فراجناحی در گفتار و عمل
🔹اگر مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام، ارتباط با برخی گروههای سیاسی خاص را مطابق با منش حضرت امام در تعامل با همه گروهها میداند و ازاینرو لازم میدانند که رویکرد فراجناحی داشته باشند، این رویکرد باید در تعامل و بهرهگیری و ارتباط با همه گروههای فکری و سیاسی باشد، نه اینکه فقط با برخی گروهها ارتباط گرفت و با گروههای فکری و سیاسی مقابل ارتباطی و تعاملی نباشد. فراجناحی بودن باید نمود بیرونی نیز بیابد و هم در عرصه عمومی و هم در عرصه نخبگانی، نباید با ذکر نام مؤسسه، جناح یا سلیقه خاصی به ذهن متبادر شود. این فراجناحی بودن باید در مصاحبهها، مقالات، دیدارها، اخبار و تولیدات پژوهشی بهصورت روشن نمودار شود.
مشاهده متن کامل یادداشت:
http://m-ph.ir/moasese-tanzim-va-nashr-asare-emam-khomeini/
آدرس کانال در ایتا و تلگرام:
@piramoonhawzah
🛎 شماره جدید نشریه «پیرامون» منتشر شد
🔹 چند سالیست ردیف بودجه حوزه علمیه در دسترس عموم قرار گرفته و حوزه را در اتاقی شیشهای قرار داده؛ #پیرامون در این شماره پرونده «بودجه دولتی حوزه علمیه» را در ضمن سه یادداشت تفصیلی از سه زاویه مهم بررسی کرده است.
🔹کلیدواژه #جهاد_تبیین در کلمات مقام معظم رهبری، دومین کلانموضوع این شماره از #پیرامون را شکل داده و ضمن سه مصاحبه از صاحبنظران حوزوی، تلاش شده نگاه به این مسئله و رابطه حوزه علمیه با آن تشریح شود.
🔹 وفات شیخ الفقها و #مرجع_بصیر آیت الله العظمی صافی گلپایگانی همچنین رخدادهایی همچون: لگد شدن عمامه روحانی آمر به معرف، حضور زنان در ورزشگاه، اظهارنظر در خصوص ملاک حلالزادگی در جشنواره فجر 1400، موضوع #متاورس از جمله موضوعاتیست که در بخشهای دیگر مجله مورد توجه بوده است.
🔹 اندیشه مرحوم #دکتر_فیرحی و #دکتر_طباطبایی، همچنین برخی مواضع چالشبرانگیز ائمه محترم جمعه نیز در بخش «جریانشناسی» مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.
📎 مصاحبه با اساتید محترم:
- حجت الاسلام و المسلمین دکتر حبیبالله بابایی
- حجت الاسلام و المسلمین سعید صلح میرزایی
- دکتر مجید مرادی
🖋 همراه با یادداشتهای از:
- دکتر علی اکبر عبدالاحدی مقدم
- دکتر علی اکبر هاشمی کروئی
- اصغر حیدری
- دکتر احمد اولیایی
- عبدالمجید رستگاری
- سعید سلمانی
- حسن اجرایی
- و ...
🆔 @piramoonhawzah
حوزه علمیه و حضور زنان در ورزشگاه
🔺 بازتاب نظر برخی از #علما و #بزرگان_حوزه، این نهاد دینی را به عنوان مخالف اصلی حضور زنان در ورزشگاه معرفی کرده است.
🔻گشودن گِره چالش #حضور_زنان_در_ورزشگاهها و مسابقات ورزشی از چه طریق ممکن است؟
☑️ یادداشت #علی_اکبر_عبدالاحدی_مقدم را در #پیرامون بخوانید ◀️ https://m-ph.ir/hozor-zanan-dar-varzeshgah/
🆔 @piramoonhawzah
📌 حوزه علمیه و حضور زنان در ورزشگاه
#گزیده_یادداشت
🔹 چالش #حضور_زنان_در_ورزشگاهها و مسابقات ورزشی از مسائلیست که در سالهای اخیر از جنبههای مختلف ذهن جامعه ایرانی را درگیر کرده است. حضوری که در سالهای پس از انقلاب تا بهمن 1400 ممنوع بود و بعد از آن و با حضور حداقلی زنان، موضعگیری حوزه و حوزویان در نوع خود جالب توجه میباشد. حضوری که عموما واکنشهای منفی را از سوی #علما و #حوزویان درپی داشته است.
🔹 فدراسیون جهانی فوتبال #فیفا نیز به فوتبال ایران هشدار داده که عدم اجرای تعهدات گریبانگیر فوتبال ایران شده و احتمال آن میرود همان بلایی که سر تیمهای #استقلال و #پرسپولیس آمد، بر سر فوتبال ملی ایران هم خواهد آید. این موضوع مطمئناً اثرات منفی اجتماعی عمیقی در جامعه، خصوصاً در بین نوجوانان و جوانان خواهد گذاشت.
🔺 برخی از دلایل #مخالفان حضور زنان در ورزشگاه:
- مخالفت با حکم اولی؛ (پوشش مردان ورزشکار و حرمت نگاه کردن زنان به بدن مردان در این وضعیت)
- در مواردی، پوشش ورزشکاران مخالف عرف متشرعه است
- و ...
🔻 برخی دلایل #موافقان حضور زنان در ورزشگاه:
- تمام #حقوق_انسانی، اجتماعی و رفاه اجتماعی زن با مرد مشترک است
- پوشش مردان ورزشکار در بسیاری از موارد خلاف عرف متشرعه و عفت عمومی نیست
- امکان اختلاط زنان و مردان در بازار و مکانهای دیگر نیز وجود دارد، بنابراین باید حضور زنان در همه اماکن عمومی حرام باشد
- و ...
🔹 با توجه به دلایل موجود، در خصوص حکم به حرمت حضور زنان در ورزشگاهها تردیدهایی وجود دارد؛ افزون بر این، ممنوعیت حضور بانوان سبب شده تا #هزینه_های_سنگین فرهنگی، سیاسی و اجتماعی بر کشور تحمیل شود و عدم پاسخگویی در این زمینه، حضور بانوان در ورزشگاهها را به معضلی اجتماعی تبدیل کرده است.
🔹 باید به این نکته نیز توجه کرد که بر اساس #نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (#ایسپا) در سال ۱۳۹۶، ۶۱ درصد مردم موافق ورود بانوان به ورزشگاهها هستند و عدم پاسخگویی به این مطالبه مردم، سرمایه اجتماعی نظام را در معرض تهدید قرار داده است.
🔸#راهکارهایی جهت مدیریت این مسئله
اولین گام، توجیه علما و مراجع درباره این مسئله است که باید مراحل ذیل در نظر گرفته شود:
- ادله لزوم حضور زنان در ورزشگاهها بر اساس ضرورتی که برای #نظام_جمهوری_اسلامی به وجود آمده است تدوین شده و به سمع و نظر آقایان مراجع و علما برسد.
- این ادله توسط افراد موجهی که از نظر علمی و اجتماعی در مرتبه قابل قبولی قرار دارند، به مراجع انتقال داده شود تا همراهی آنها را جلب کنند.
- و...
🔸برای کاستن از حساسیت موضوع و همراه کردن #مراجع راهکارهای زیر پیشنهاد میشود:
- اجازه رسمی، کنترل شده و تدریجی برای حضور زنان در ورزشهای کمبازتاب و چهبسا در شهرهای کوچک داده شود و بهتدریج به عرصه ورزشهای پرطرفدار مثل #فوتبال سرایت داده شود.
- ایجاد #جایگاه_ویژه حضور بانوان در ورزشگاهها با راهها و اماکن جداگانه و دارای مصونیت بهگونهای که اقدامی از سوی عناصر ناهنجار برای وهن زنان صورت نگیرد ... یعنی با ایجاد جایگاههای خاص بالاتر و جداگانه در ورزشگاهها، حضور زنان را در این اماکن عملی ساخت.
- و ...
✔️ متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید:
https://m-ph.ir/hozor-zanan-dar-varzeshgah/
🖋 به قلم دکتر #علی_اکبر_عبدالاحدی_مقدم / دانش آموخته حوزه علمیه قم و دکتری فلسفه دین
🆔 @piramoonhawzah
امر به معروف و نهی از منکر حوزویان و واکنشهای مردمی
🔺 برخی برخوردهای تند با #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر توسط طلاب را چگونه باید تحلیل کرد؟
🔻مهمترین معیار در پذیرفتنی بودن یا نبودن امر و نهی از سوی #توده_مردم چیست؟
☑️ یادداشت دکتر #سید_علی_اکبر_هاشمی_کروئی را در پیرامون بخوانید ◀️http://m-ph.ir/amr-be-marof-howzavian-vakonesh-mardom/
🆔 @piramoonhawzah
📌 امر به معروف و نهی از منکر حوزویان و واکنشهای مردمی
#گزیده_یادداشت
🔹 مدتیست کلیپهایی در فضای مجازی پخش میشود که در آن افرادی در برابر #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر یک روحانی یا طلبه برخوردی بسیار تند از خود نشان میدهند؛ علت چیست؟!
1️⃣ دوران #مدرن با اقتضائات و لوازمی که دارد و ناگزیر همه جوامع را کموبیش در بر گرفته؛ آیا امر و نهی افرادی در کوچه و خیابان که اغلب یکدیگر را نمیشناسند، مورد پذیرش و اقبال قرار میگیرد؟! به نظر میرسد اصل #مسئولیت_اجتماعی و تذکر به دیگران در این عصر همانند گذشته امری پذیرفتهشده باشد.
اما مهمترین معیار در پذیرفتنی بودن یا نبودن امر و نهی از سوی توده مردم، «#فرهنگی بودن» است. اغلب آن چیزی که در فرهنگ عامه مردم نفوذ و رواج زیادی داشته باشد و تخطی از آن را شایسته خود و دیگران نمیدانند و در نتیجه آن را هنجاری میدانند راحع به آن تذکر میدهند و تذکر میپذیرند.
2️⃣ اساساً پذیرش امر و نهی برای انسانها خوشایند نیست و لازم است آمر و ناهی تلاش کند کارش را بهگونهای انجام دهد که احتمال پذیرش آن بیشتر باشد؛ #امام_خمینی معتقد است در باب امر به معروف و نهى از منكر، يكى از امور مهم، #رفق نمودن و #مدارا كردن است.
3️⃣ در جامعه ما اغلب بر چه بخشهایی از دین تأکید میشود که آمران و ناهیان روحانی و طلبه تذکر آن را به دیگران بر خود لازم میدانند؟! در تفکر دینی حاکم بر برخی از #روحانیان و #طلاب، معیار اصلی دین و دینداری مقدار التزام به #واجبات_فقهی است. چنین تفکری از معارف و نیز التزام عملی به اخلاق عبور میکند و فقه و احکام فقهی را بر صدر مینشاند.
4️⃣ اغلب افراد با آمران و ناهیان بیشتر مشکل دارند تا چیزهایی که به آن امر (مأموربهها) و یا از آنها نهی (منهیعنهها) میشوند. برخی آمران و ناهیان جامعه ما (از جمله و بهویژه برخی از روحانیان و طلاب) #فساد، #تبعیض، #رانت و #ظلم_های_حکومتی را رها کردهاند. این نگاه توده مردم است به روحانیت که در سالهای اخیر تشدید نیز شده است.
افزون بر این، مردم عموماً روحانیان و طلاب را از جهت شخصی و خانوادگی نیز اغلب از خود بهتر و موفقتر نمیبینند تا امر و نهی آنها در وجودشان کارگر افتد.
🔸نتیجه و پیشنهادها
▫️ قدر متیقن از آیه ۱۰۴ سوره آلعمران این است که گروهی مشخص باید در اجتماع بهطور رسمی به این کار بپردازند. بر این اساس تمامی کسانی که شایستگی این کار را ندارند، باید سکوت در پیش گیرند و کسانی مشخص برای این کار در نظر گرفته شوند!
▫️روحانیان و طلاب باید به #اصلاح_فردی، #خانوادگی، #اجتماعی و #سیاسی خود، صنف خود و حکومت بپردازند و امر و نهی را از خود و حاکمیت آغاز کنند.
🔸چند راهبرد کوتاهمدت و دستیافتنیتر:
۱. رعایت رفق و مدارا.
۲. توجه به زمینههای فرهنگی هر شهر و منطقه و شناخت دقیق و درست آن.
۳. رعایت الأهم فالأهم در تذکر.
۵. اهل عمل بودن آمران و ناهیان.
6. و ...
✔️ متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید:
http://m-ph.ir/amr-be-marof-howzavian-vakonesh-mardom/
🖋 به قلم دکتر #سید_علی_اکبر_هاشمی_کروئی / دانشآموخته حوزه علمیه قم و دکتری فلسفه اسلامی
🆔 @piramoonhawzah
حاشیهای بر #جشنواره_فجر ۱۴۰۰
🔺 حقیقت صحبتهای جنجالی خانم نویسنده در جشنواره فجر چه بود و چه مواضعی در قبال آن گرفته شد؟
🔻 چرا موضعگیری #روحانیت در قبال موضوعات اینچنینی واکنشهای متفاوتی درپی دارد؟
🔸 راهکارهای #تعامل هرچه بهتر حوزه با #سینما و جشنواره فجر چیست؟
☑️ یادداشت #اصغر_حیدری را در پیرامون بخوانید◀️ http://m-ph.ir/hasheyeh-jashnvare-fajr/
🆔 @piramoonhawzah
📌 حاشیهای بر جشنواره فجر ۱۴۰۰
#گزیده_یادداشت
🔹 اظهارنظر خانم «نوشین معراجی» نویسنده فیلم #نمور، در #جشنواره_فیلم_فجر سال 1400، موجب برانگیخته شدن احساسات و هیجانات جامعه #روحانیت گردید. معراجی در پاسخ به سوال مجری گفته بود: «به نظر من ... وقتی دو نفر همدیگر را دوست دارند، عشقی که بینشان وجود داشته، آنقدر حرمت دارد که حتی بدون صیغه، بچهای که از آن دو متولد میشود، #حلال_زاده باشد.»
🔹با بررسی کامل مصاحبه خانم نویسنده و مجموع سخنان مطرح شده در جلسه، برداشت متفاوتی از آنچه در اذهان عموم است متبادر میشود اما متأسفانه رویکردهای غیرواقعی در برخورد با این موضوع، با دعوای #دو_قطبی همراه شده و فضای غالب رسانه را به خود اختصاص داد که مانع تحقق #نقد_سازنده این جشنواره شد و حتی انتشار فیلم عذرخواهی خانم معراجی، مانع از موضعگیریها نشد و وی برای بار دوم #عذرخواهی کرد.
🔹 در این دوره از جشنواره تلاشهایی صورت گرفت تا مدیران جدید #وزارت_فرهنگ_و_ارشاد_اسلامی در برگزاری این رویدادْ ناموفق نشان داده شوند. شبیه این اظهارات در سالهای قبل هم در حواشی جشنواره دیده میشد، اما برخوردی چنین تند و جدی را شاهد نبودیم. بر خلاف هیاهوهای ایجاد شده، جشنواره امسال یکی از جشنوارههای خوب این چند سال محسوب میشود.
🔻 سخنان استاد #مسعود_عالی، پربازدیدترین واکنش سلبی به این اظهارات بود. ایشان در بخشی از سخنرانی خود گفت: "جا داشت مسئولان ارشاد به دهان شخصی که بحث #ازدواج_سفید را مطرح کرده است میزدند."
کاش عزیزان و بزرگان حوزه، درباره فضای کلی حاکم بر فیلمها در سالهای گذشته هم تا همین اندازه #غیرت و #تعصب به خرج میدادند و روند به نسبت مناسبتر امسال را تشویق میکردند.
🔻 در مقابل، واکنشهای ایجابی حوزویان نیز درخور توجه بود. #رئیس_جمهوری گفت: در حاشیه جشنواره سینمایی فجر، اظهارنظر غلطی انجام شد که با وجود #عذرخواهی مکرر گوینده آن، وزارت ارشاد نیز آن سخنان را رد و محکوم کرد. خطای آشکار فردی نباید به جامعه هنری تعمیم داده شود. #علی_شاملو اظهار کرد: در جشنواره امسال فیلمهای بسیار ارزشی در صدر فیلمها قرار گرفتند ... حال سؤال این است که دیدن منکرها بدون در نظر گرفتن معروفها، نگاه گزینشی به وقایع محسوب نمیشود؟ #حامد_کاشانی نیز گفت: گاهی از کنار هزاران مشکل بزرگ دینی و اجتماعی بهسادگی عبور میکنیم، و درباره یکی از آنها واکنش یکپارچه داریم. #مدیریت_ذهن و واکنش ما دست چه کسانی است؟
🔸 راهکارهای بلندمدت
- نقد منصفانه بدون هیاهوی رسانهای بههمراه دلسوزی و روشنگری
- برگزاری گفتگوهایی بلندمدت بین جامعه حوزوی و شخصیتهای هنری جهت ارائه گفتمان و رسیدن به نقاط مشترک
🔸 راهکارهای کوتاهمدت
- بهرهگیری از متخصصان هنری در #اکران_فیلم_ها و #نقد_فیلم_نامه ها با استفاده کارگروهی از متخصصان در حوزه
- با دعوت از کارگردانها و فیلمنامهنویسها
- اکران فیلمهای سینمایی در حوزههای علمیه با حضور کارگردانان و فیلمنامهنویسان در جمع حوزویان
- و ...
🔹 بهصورت کلی، غفلت #حوزه_علمیه از ظرفیت عظیم رسانه و بهصورت خاص سینما، قابلقبول نیست و آنچه موضوعیت دارد نه نقدهای بیرون و غایبانه، بلکه نقد و بررسیهای مستقیم درباره این آثار هنری است. در همین راستا میتوان به راهکارهای زیر اشاره کرد:
- حضور تعدادی از متخصصان هنری از طرف حوزه در #جشنواره_فجر
- تأسیس #مجلات_تخصصی_نقد_فیلم در حوزه
- تقویت رشتههایی نظیر #فقه_هنر در دورههای تخصصی حوزه علمیه
☑️ تعامل حوزه با جشنواره فجر بهصورت خاص و جامعه هنری بهصورت عام، در گرو بهکارگیری راهکارهایی است که برخی از آنها در #متن_کامل این یادداشت آمده است:
1️⃣ اولویت یافتن #گفتمان_سازی، بهجای #واکنش_های_تند و احساسی
2️⃣ استفاده از نقد متخصصان در حوزه هنر، بهجای #هیاهوی_رسانهای
3️⃣ #اکران_فیلم در حوزه با حضور کارگردانان و تهیهکنندهها
و ...
✔️ متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید:
http://m-ph.ir/hasheyeh-jashnvare-fajr/
🖋 به قلم #اصغر_حیدری، دانش آموخته حوزه علمیه قم
🆔 @piramoonhawzah
بررسی ورود فقها در #موضوع_شناسی با نظر به #متاورس
🔺 در #بحث_فقهی متاورس چه مسائلی باید تبیین شود؟
🔻 علت برخی رویکردهای #حوزه_های_علمیه در قبال موضوعات جدید چیست که موجی از #جریان_های_منفی را بهسوی خود روانه میکند؟!
🔸 اهمیت چالش #موضوع_شناسی و پیشنهاد تأسیس #موسسه_تشخیص_موضوع را در یادداشت #عبد_المجید_رستگاری بخوانید ◀️ http://m-ph.ir/voroud-foghaha-be-metaverse/
🆔 @piramoonhawzah
📌 بررسی ورود فقها در موضوعشناسی با نظر به متاورس
#گزیده_یادداشت
🔹 #متاورس در طول سالها شکل گرفته و همانند کلیدواژههای اینترنت و شبکههای مجازی جایگاهی در زندگی مردم پیدا خواهد کرد، اما #حوزه_های_علمیه در قبال موضوعهای جدید رویکردهایی را اتخاذ میکند که موجی از #جریان_های_منفی را بهسوی خود روانه میکند؟!
🔹 متاورس در واقع پیوندی بین زندگی انسانها با #واقعیت_مجازی و #نسل_بعدی_اینترنت است و بهنوعی یک اَبَرواقعیت مجازی که همه کاربران آن قادر خواهند بود از سرتاسر دنیا بدان متصل شوند.
🔺 تجربه نشان داده است رویکرد #جامعه_حوزوی در برخورد با #موضوعات_جدید در مرحله اول #انکار است، در مرحله دوم وارد #امتناع از قبول میشود، و در مرحله سوم وارد #همکاری میشود!
🔻از آنجا که متاورس و پدیدههای مانند آن #چند_بعدی هستند، #فقه باید همه ابعاد را در نظر بگیرد و درباره آن نظر بدهد.
به چند مسئله در متاورس باید پرداخته شود:
#حریم_خصوصی
#مالکیت_و_سلطه
🔹 ما نگاه منفی به متاورس یا هر #تکنولوژی_فناورانه نداریم، منتها فقه ما تا #احساس_خطر نکند، کنش فقهی از خود بروز نخواهد داد. در این خصوص آیتالله #اراکی گفته است: «حکم مسئله عدم جواز است، چون شَیءْ با لا شَیءْ و مال با لا مال مبادله نمیشود. #آمریکا همیشه با چنین شیوههای ناعادلانه #اقتصاد خود را بالا میبرد و سر مملکتها کلاه میگذارد.»
🔸 آیا وظیفه فقیه فقط ارائه #حکم_کلی و معلق بر اساس #شناخت_اجمالی موضوع است، بدون دخالت در امر موضوعشناسی، و یا وظیفه فقیه همچنین شناخت دقیق موضوع است؟
🔸 اگر فقیه شناختی از مسئله موردنظر نداشته باشد، به هیچ عنوان نمیتواند فروع را به اصول برگرداند. از سویی دیگر دادههای اطلاعاتی ما درباره متاورس هنوز کامل نشده است و تسریع در حکم کردن درباره این مسئله میتواند منجر به از دست دادن هر چه بیشتر #پایگاه_مردمی روحانیت در نزد اقشار مختلف مردم شود.
🔹#مخالفان ورود فقها به مسئله #موضوع_شناسی
- آیتالله #احمدی_شاهرودی ورود مجتهدان به موضوعات را درست نپنداشته و فرمودهاند: «احتیاجی به ورود در موضوعشناسی نیست.»
- آیتاللهالعظمی #وحید_بهبهانی میفرماید: «لیس معرفة الموضوع شأن المجتهد و الفقیه فکیف یسأل عن المعصوم.»
🔹#موافقان ورود به #موضوع_شناسی
- #سید_مرتضی در مبحث «تذکیه جنین»، موضوع جنین کامل را تشریح میکند، و علامه حلی در کتاب مختلف الشیعه پیرامون «تعیین خونهای سهگانه بانوان» سخن گفته است.
- #شیخ_انصاری میفرماید: «ثم إنّ الظاهر من الروايات المتقدمة نفوذ حكم الفقيه في جميع خصوصيات الأحكام الشرعية و في موضوعاتها الخاصة.»
- از فقهای معاصر، #امام_خمینی (ره ) در #تحریر_الوسیله به تبیین ماهیت «سفته» پرداختهاند.
🔸 کار #فقیه_حاکم اجرای اسلام است نه بیان حکم؛
با توجه به دامنه ورود فقه به #جامعه، اگر قائل به این باشیم که فقیه وظیفهای جز #ابلاغ_حکم ندارد و بر اساس موضوعات ارائهشده از کارشناسان نظریه خود را مطرح میکند، موضوعشناسی از دامنه #اجتهاد خارج میشود.
اما اگر قائل به این هستیم که دامنه فقه گستردهتر از ارائه حکم است، در این صورت فقیه باید در #موضوعات_مهم ورود کند تا اسلام را در متن جامعه پیاده کند.
🔻 #آثار_منفی عدم ورود به مسئله #موضوع_شناسی
فقیه برای اینکه بتواند بهصورت #قضیه_حقیقیه حکم داشته باشد و روی «اگر»ها بحث را بیان کند، نیاز دارد بهصورت تخصصی، خودش #موضوع را بشناسد و صرف اینکه یک #متخصص_موضوع را بیان کند کافی نیست؛ چرا که بسیار اتفاق میافتد که متخصص همه جوانب بحث را باز نمیکند.
🔻استفاده از #متخصصان_امین_و_متقی نیز مشکلی را حل نخواهد کرد، زیرا آن متخصص امین و متقی مباحث فقهی را کار نکرده تا بداند چه موضوعاتی از نگاه فقه اهمیت دارد که به آنها اشاره کند.
✅ در چنین مواردی، مؤسسهای بهنام #موضوع_شناسی میتواند خدمات خوبی به فقها ارائه دهد و آنها را در تشخیص موضوع کمک کند، لکن باید مراقبت شود تا از #افراط در عرصه موضوعشناسی در امان بمانند.
✅ تقسیم موضوع به مسائل پیچیده و بسیط
در زمان حاضر حوزه دچار #تزاحم است که یا باید #مقلدان را سردرگم رها کند و امور را به خودشان واگذار کند، یا باید فقه را به به #شاخه_های_تخصصی تقسیم کند و هر بخش از طلاب در شاخهای خاص #مجتهد شوند و با توجه به موضوعات پیچیده و مشکلات، راهبری را به عهده بگیرند و در موضوعات پیش پا افتاده، امور را به عرف واگذارند...
✔️ متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید:
http://m-ph.ir/voroud-foghaha-be-metaverse/
🖋 به قلم #عبد_المجید_رستگاری، دانش آموخته حوزه علمیه قم
🆔 @piramoonhawzah
فقدان #فقیه_بصیر
🔺 نگاهی گذرا به ابعاد شخصیتی آیتاللهالعظمی #صافی_گلپایگانی
🔻 نسبت آیت اللهالعظمی صافی گلپایگانی با #مردم، #حوزه_های_علمیه و #نظام چه بود؟
🔸برجستهترین ویژگیهای شیخالفقها را در یادداشت #سعید_سلمانی بخوانید ◀️ https://m-ph.ir/feghdan-fagheih-basir-safi-golpayegani//
🆔 @piramoonhawzah
📌فقدان فقیه بصیر
نگاهی گذرا به ابعاد شخصیتی آیتاللهالعظمی صافی گلپایگانی
#گزیده_یادداشت
🔹 شامگاه ۱۲ بهمن ۱۴۰۰ آیتاللهالعظمی شیخ لطفالله #صافی_گلپایگانی از مراجع تقلید قم دار فانی را وداع گفت و #حوزه_علمیه_قم #شیخ_الفقهای خود را از دست داد.
🔹 ویژگیهای آیتاللهالعظمی صافی از او شخصیت جامعی به وجود آورده بود که باعث جذب همه اقشار با سلایق مختلف میگردید. #رهبر_انقلاب در پیامی بهمناسبت درگذشت این شخصیت حوزوی، از ایشان با عنوان «#فقیه_بصیر» یاد کرده و او را مورد اعتماد مراجع بزرگی همچون آیتاللهالعظمی #بروجردی، آیتاللهالعظمی #گلپایگانی و حضرت #امام_خمینی دانستند.
🔸 توصیف آیتاللهالعظمی صافی بهعنوان یک مرجع «بصیر» نشان میدهد ایشان از نگاه مقام رهبری، یکی از مصادیق بصیرت بوده و شاخصی برای حوزههای علمیه هستند تا نمایانگر یک شخصیت حوزوی تراز و عالم برجسته حوزه علمیه باشند.
▫️ آیتاللهالعظمی صافی و #مردم
آیتاللهالعظمی صافی گلپایگانی علیرغم کهولت سن هیچگاه ارتباط مستقیم خود با #مردم را قطع ننمودند. ارتباط با جوانان نهتنها در قالب دیدار، بلکه با نگارش نامه و پاسخ به دغدغههای فکری و معرفتی آنان همراه بود.
#حل_مشکلات_مردم توصیه همواره مرجع راحل به مسئولان بوده است.
▫️ آیتاللهالعظمی صافی و #حوزه_های_علمیه
آیتاللهالعظمی صافی تأکید فراوان بر میراث گذشتگان و بهرهبرداری از گنجینه باارزش روایات #اهل_بیت(علیهم السلام) داشتند. مشی علمی ایشان در مخالفت با علومی نظیر #فلسفه_و_عرفان بر کسی پوشیده نیست، اما این مسئله باعث نشد که ایشان در مسائل علمی و عملی جانب اخلاق را رعایت نکنند.
▫️آیتاللهالعظمی صافی و #جمهوری_اسلامی
آیتاللهالعظمی صافی از جمله حوزویانی است که در ابتدای انقلاب اسلامی علاوه بر حضور در #مجلس_خبرگان با فرمان امام خمینی بهعنوان یکی از اعضای #شورای_نگهبان منصوب شدند. ایشان از سال ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۷ بهعنوان دبیر شورای نگهبان فعالیت داشتند. پس از آن به قم بازگشتند و مسیر علمی خود را ادامه دادند تا پس از رحلت آیتاللهالعظمی گلپایگانی به مقام #مرجعیت رسیدند.
نکته مهم در زندگی ایشان ارائه دادن الگوی مناسب در زمینه #تعامل_مراجع_تقلید_شیعه با #حکومت است. آیتاللهالعظمی صافی نه رویکرد تقابل با جمهوری اسلامی داشت، به صورتی که از هر گونه ارتباط با مسئولان حکومتی خودداری کند، و نه رویکرد توجیه که از بیان اشکالات، دغدغهها، انتقادات و مشکلات اقتصادی-معیشتی مردم خودداری نماید.
▫️ آیتاللهالعظمی صافی و #جهان_اسلام
از جمله دغدغههای مرجع فقید، پیگیری #حقوق_مسلمانان در کشورهای اسلامی و غیراسلامی بوده است. در هر جا که حقوق مسلمانان محترم شمرده میشد، یا فعالیت ارزندهای صورت میگرفت با ارسال پیام از این دست اقدامات #قدردانی میکردند و از سوی دیگر، ایشان از جمله افرادی بودند که درباره نگرانی از #وضعیت_مسلمانان و خطرات احتمالی همواره پیشگام بودهاند.
▫️ آیتاللهالعظمی صافی و #ترویج_اندیشه_مهدویت
از جمله خصوصیتهای آیتاللهالعظمی صافی گلپایگانی، حساسیت و توجه ویژه به مسئله مهدویت است. ایشان بخش قابلتوجهی از #تألیفات خود را به مسئله مهدویت اختصاص دادهاند. معروفترین اثر علمی ایشان، کتاب «منتخب الأثر فی الامام الثانی عشر» است.
🔸 سزاوار است مسئولان حوزه در جهت شناساندن این #فقیه_بصیر سعی بلیغ و جهد وافر از خود نشان دهند تا حوزه علمیه درصدد جبران خلل فقدان شخصیت آیتاللهالعظمی صافی برآید...
✔️ متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید:
https://m-ph.ir/feghdan-fagheih-basir-safi-golpayegani/
🖋 به قلم #سعید_سلمانی، دانش آموخته حوزه علمیه قم
🆔 @piramoonhawzah
مروری بر اندیشههای سیاسی فیرحی و طباطبایی
🔺 تفاوت دیدگاه حجت الاسلام و المسلمین داود #فیرحی و دکتر #سید_جواد_طباطبایی چه بود؟
🔻 #فقه_سیاسی در برابر ایده #ایرانشهری چه میگوید و ما باید کفه کدام را سنگینتر کنیم؟!
🔸 یادداشت تحلیلی #حسن_اجرایی را در پیرامون بخوانید ◀️https://m-ph.ir/morori-bar-andishehaye-siyasi-feirahi-tabatabai/
🆔 @piramoonhawzah
📌 مروری بر اندیشههای سیاسی فیرحی و طباطبایی
#گزیده_یادداشت
🔺 در اولین سالگرد درگذشت داود #فیرحی، سلسله یادداشتهایی از #سید_جواد_طباطبایی در کانال تلگرامی وی انتشار یافت که در تداوم لحن تند و عتابآلود طباطبایی، حاوی انتقادها و اتهامزنیهایی به فیرحی بود.
🔻پیش از آن نیز کتابی با عنوان «#سکولاریسم_پنهان» از سوی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی در نقد اندیشههای حجتالاسلام والمسلمین داود فیرحی انتشار یافته بود.
🔹 #مواجهه_انتقادی، تند و گاه عاری از اخلاق حرفهای با اندیشه داود فیرحی، از دو سوی ناهمگون -که یکی او را نماد عبور از فقه و نیل به #سکولاریسم تلقی میکند و دیگری بهدلیل برافراشتن پرچم فقه سیاسی در برابر #فلسفه_سیاسی به نقد وی مینشیند- بهانهای است برای بررسی سیر تطور تضاد اندیشهورزی میان این دو اندیشمند.
▫️ دکتر سید جواد طباطبایی از چهرههای مشهور اندیشه سیاسی در ایران معاصر است که با نظریه «ایرانشهری» شناخته میشود و در سال ۱۳۷۳ بیآنکه به استخدام رسمی #دانشگاه_تهران درآید، وادار به ترک همکاری شد. طباطبایی در همین سال کتاب مهم و اثرگذار خود، «زوال اندیشه سیاسی در ایران» را به دست چاپ سپرد.
- وی تاریخ ایران را در دو دوره «قدیم» و «جدید» مطالعه میکند و ...
طباطبایی ایده محوری فلسفه سیاسی خود را از دوره باستان تاریخ ایران وام میگیرد و آن را «اندیشه #ایرانشهری» میخواند و بر آن است که این مفهوم حاوی سه اصل بنیادین است: ۱. پادشاه مقتدر، غیرمطلقه و دادگر، ۲. خردورزی، و ۳. فره ایزدی (مشروعیت الهی)
▫️ حجتالاسلام والمسلمین داود فیرحی استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران بود که در سال ۱۳۹۹ پس از دوره کوتاه ابتلا به بیماری #کرونا درگذشت.
- اصلیترین دغدغه حجتالاسلام والمسلمین فیرحی، نزدیک ساختن دین و زندگی با بهرهگیری از #فقه_سیاسی بود؛ چرا که بهباور وی، از میان دانشهای دینی، فلسفه سیاسی عملاً جایگاه خود را از دست داده و تنها دانش فقه است که میتواند متکفل نظم و حفظ #نظم_عمومی زندگی باشد و راهبری جامعه را به عهده گیرد.
🔹 حجتالاسلام والمسلمین فیرحی بر خلاف رویکرد فلسفی طباطبایی، با اتخاذ موضعی #عملگرایانه و غیرفلسفی، و با پذیرفتن آنکه فلسفه سیاسی جایگاهی در دانشهای امروز مسلمانان ندارد، دغدغههای اصلاحی مورد نظر خود در #شیوه_حکومتداری را نه با اتکا به اندیشه فلسفی و فلسفه سیاسی، بلکه با استفاده از فقه سیاسی دنبال مینمود.
🔹 وجه اصلی #درگیری_معرفتی و تفاوت دکتر طباطبایی و حجتالاسلام والمسلمین فیرحی آن است که یکی پروژه فکری خود را در اتصال #امر_دینی به #امر_مدرن پیگیری میکند و دیگری بهدنبال ایجاد پیوند میان امر باستانی و امر مدرن، و از سوی دیگر تحدید امر دینی است.
🔺 مجادله نابرابر میان حجتالاسلام والمسلمین داود فیرحی و دکتر سید جواد طباطبایی، گرچه ممکن است در نگاه اول به سود کسانی باشد که فیرحی و رویکرد وی را در راستای سکولاریسم و بر خلاف چشماندازهای #نظریه_ولایت_مطلقه فقیه تلقی میکنند، اما با دیدی وسیعتر و دوراندیشانهتر باید دریافت که فیرحی همچنان فقه را واجد توانایی #اداره_جامعه میپنداشت و اعراض از آن را نادرست میشمرد.
☑️ انتشار آثاری مانند «سکولاریسم پنهان» از سوی مراکز حوزوی، نشانگر وجود دغدغههای جدی در باب جلوگیری از گسترش سکولاریسم در حوزههای علمیه و ساختار اداره کشور است، اما میتواند در بلندمدت به عاملی در تشدید سکولاریسم تبدیل شود؛ چرا که مواجهههای اینچنینی بهتدریج فضای علمی را با تنش و عدم اطمینان همراه میسازد و بهتدریج مانع از تولید علم شده و فقه سیاسی را با چالش مواجه میسازد.
☑️ حجتالاسلام والمسلمین داود فیرحی از نگاه دکتر سید جواد طباطبایی، نماد وارد ساختن فقه به عرصه #حکومت_داری است و وجه اصلی مخالفت طباطبایی با فیرحی را میتوان همین امر دانست. با چنین نگاهی لازم است نهادها و مؤسسات حوزوی به تبیین تلاشها و رویکردهای حجتالاسلام والمسلمین داود فیرحی پرداخته و بهعنوان پژوهشگری پرکار، در معرفی آثار و اندیشههای وی بکوشند و کفه #فقه_سیاسی را در برابر اندیشههای رقیب و از جمله ایده ایرانشهری سنگینتر سازند.
✔️ متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید: https://m-ph.ir/morori-bar-andishehaye-siyasi-feirahi-tabatabai/
🖋 به قلم #حسن_اجرایی، دانشآموخته حوزه علمیه قم و کارشناس ارشد فلسفه دین
🆔 @piramoonhawzah
مروری بر مواضع و سخنان چالشبرانگیز #خطیبان_جمعه
🔺 #مواضع_چالش_برانگیز ائمه جمعه حول چه محورهایی است؟
🔻چگونه میتوان از #هزینه_سازی_های_بی_مورد برخی خطیبان جمعه برای #نظام جلوگیری کرد؟
🔸 یادداشت #مهدی_پایدار را در پیرامون بخوانید ◀️https://m-ph.ir/morori-bar-sokhanane-khatibane-jomeh/
🆔 @piramoonhawzah
📌 مروری بر مواضع و سخنان چالشبرانگیز خطیبان جمعه
#گزیده_یادداشت
🔸 خلاف آنچه شهرت یافته، #نماز_جمعه را باید آیینی عبادی-مردمی دانست و عبادی-سیاسی خواندن آن، تمام وجوهی را که شرعاً و عرفا از آن مورد انتظار است پوشش نمیدهد.
🔸 امامجمعه باید از ویژگیها و تواناییهایی خاص و فراتر از سخنرانان مذهبی معمولی برخوردار باشد و محتوای خطبههایش متفاوت از محتوای منبرهای معمولی باشد.
🔹 امامان جمعه ما چه میگویند؟
میتوان مجموع سخنان ائمه جمعه را به سه دسته کلی تقسیم کرد:
1️⃣ سخنان دینی محض، مانند سفارش به #تقوای_الهی، بیان برخی #معارف_دینی و احیاناً #احکام_شرعی
2️⃣ تطبیق برخی دیدگاههایِ دینیِ انضمامی بر بعضی مصادیق #فرهنگی، #اجتماعی، #سیاسی، #اقتصادی و مانند اینها
3️⃣ بیان نکتهها و دیدگاههایی در باب فرهنگ، جامعه، مردم، اقتصاد، سیاست، برخی اشخاص و مانند آنها
🔹 در این مجال به سخنان درست و قابلدفاع آنان که حجمی چند برابرِ سخنان #چالش_برانگیز دارند نمیپردازیم اما سخنان چالشی برخی ائمه محترم جمعه را مورد بررسی قرار میدهیم.
🔺 به نظر میرسد در بیان مسائل دینی و در تطبیق آنها بر #مصادیق، نگاهی #فقهی و #قشری بر اندیشۀ دینی رایج حاکم شده است. این در حالی است که معارف دین از سه بخش #عقاید، #اخلاق و #فقه تشکیل شده و فقه، بیرونیترین لایه دین بوده و در مقایسه با دو لایه پیشین از اهمیت کمتری برخوردار است... آنچه اغلب مشاهده میشود، سنگینی بیشتر کفه فقه در موضعگیریهاست.
🔻 همچنین #ساده_سازی_ناهنجاری_ها باعث #نگاه_سطحی به مسائل و معضلات اجتماعی میگردد که در برخی موضعگیریها مشهود است.
🔻 سخن گفتن در باب بسیاری از مسائل جامعه، آگاهی کارشناسانه و تخصصی میطلبد. خطیبان جمعه در مواردی در باب اوضاع اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و... جامعه اظهارنظرهایی میکنند که نسبت به اوضاع واقعی #کف_جامعه غیرواقعی هستند و آشکارا خلاف چیزی است که مردم مشاهده میکنند و علاوه برآن، دربردارنده راهحلی کلی، مبهم و غیرکارشناسانه و #ناکارآمد برای حل معضل است.
☑️ چند #پیشنهاد
▫️ عملاً حوزه و بزرگان آن نقشی در برگزیدن خطیبان جمعه و نظارت بر آنها ندارند؛ لازم است تفاهمنامهای در خصوص تأیید ائمه جمعه یا پیشنهاد آن توسط حوزه، بین شورای سیاستگذاری نماز جمعه و حوزه علیمه تنظیم و قرارداد شود.
▫️ امامان جمعه مکلف شوند که یا در حوزههای تخصصی ورود نکنند و یا با #مطالعه و نیز #مشورت با کارشناسان در این حوزهها اظهارنظر نمایند.
▫️مسیری برای طرح #شکایت_های_مردمی و رسانهای از ائمه جمعه در محدوده مسئولیتهایی که بر عهده دارند و سخنانی که بر زبان میآورند در نظر گرفته شود.
▫️ یک #تیم_رسانه_ای قوی برای بازنشر سخنان درست مردمی، انتقادی و #عدالت_خواهانه امامان جمعه در #فضای_مجازی تشکیل شود.
✔️ متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید: https://m-ph.ir/morori-bar-sokhanane-khatibane-jomeh/
🖋 به قلم #مهدی_پایدار، دانشآموخته حوزه علمیه قم
🆔 @piramoonhawzah
#بودجه_دولتی_حوزه؛ آمار و ارقام
🔺 آیا همانگونه که در برخی #رسانه_ها عنوان میشود، سهم #حوزه_های_علمیه در بودجه بسیار است؟!
🔻#بودجه_فرهنگی ایران در مقایسه با دیگر کشورها در چه وضعیتی قرار دارد؟
🔸 گزارش تحلیلی #حسین_قاسمی_فرد را در پیرامون بخوانید ◀️https://m-ph.ir/bodje-dolate-howzah-amar-argham//
🆔 @piramoonhawzah
📌 بودجه دولتی حوزه؛ آمار و ارقام
🔹 اظهارنظرهای پراکنده و گستردهای درباره مقدار #بودجه_نهادهای_فرهنگی، بهویژه نهادهای دینی وجود دارد و عدهای این مسئله را مقدمهای برای بیان موضوع #کارآمدی و یا #ناکارآمدی نهادهای فرهنگی-دینی از جمله حوزههای علمیه قرار میدهند.
🔹در این یادداشت برآنیم آمار دقیق بودجه نهادهای فرهنگی و مقایسه آن با سایر بخشها، مقایسه سهم نهادهای حوزوی با سایر بخشها، و مقایسه #بودجه_حوزه_علمیه_قم با دانشگاههای مطرح کشور بپردازیم تا تصور دقیقتری از بودجهای که به حوزه تخصیص مییابد شکل گیرد.
🔸از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۹۹ بودجه یا اعتبارات فرهنگی از روندی روبه#رشد برخوردار بوده اما نسبت بودجه فرهنگی از سطحی مشخص فراتر نرفته و همواره میان ۱ تا ۴ درصد در نوسان بوده، بهگونهای که کمترین آن ۱.۲۶ درصد در سال ۱۳۶۰ و بیشترین آن ۳.۶ درصد در سال ۱۳۹۱ بوده است.
🔸 در سال ۱۴۰۱ بودجه نهادهای فرهنگی تنها به ۹ دستگاه بهعنوان دستگاههای اصلی متولی فرهنگ کشور پرداخت میگردد. در واقع بهنوعی #نهادهای_فرهنگی در دریافت بودجه در ۹ نهاد فرهنگی ادغام شدهاند.
🔹 سه وزارتخانه #فرهنگ_و_ارشاد_اسلامی، #میراث_فرهنگی، #صنایع_دستی_و_گردشگری و #وزارت_ورزش_و_جوانان، همچنین #سازمان_صدا_و_سیما، #سازمان_تبلیغات_اسلامی، #شورای_عالی_انقلاب_فرهنگی، #شورای_عالی_حوزههای_علمیه، #شورای_برنامهریزی_مدیریت_حوزههای_علمیه_خراسان و #شورای_سیاستگذاری_حوزههای_علمیه_خواهران نیز بهعنوان دستگاههای اصلی شناسایی شدند.
🔸مقایسه بودجه فرهنگی #ایران با سایر کشورها
آمارها نشان میدهد رقم بودجه فرهنگی کشور در سال ۲۰۱۹ با لحاظ شاخص برابری #قدرت_خرید، ایران در مقایسه با #ژاپن، #کره_جنوبی، #ترکیه، #آلمان، #امریکا، #چین، #روسیه و #رژیم_صهیونیستی کمترین میزان هزینهکرد در موضوعات فرهنگی را دارد.
🔹 سازمان تبلیغات اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، عیالوارترین نهادهای فرهنگی در #لایحه_بودجه سال ۱۴۰۱ هستند؛ بهبیان دیگر، مجموع بودجه تعریف شده برای این دو نهاد در سال آینده میان ۳۷ نهاد تقسیم خواهد شد.
این بدان معنا است که رقم ۱۵۳۴ میلیارد تومان اعتباری که برای سازمان تبلیغات اسلامی منظور شده، باید میان ۲۰ نهاد مختلف توزیع شود که یکی از آنها سازمان تبلیغات اسلامی است و این سازمان در هزینهکرد این میزان بودجه، ۱۹ شریک دیگر هم دارد.
🔺 حداقل سرانه آموزشی در #دانشگاه_دولتی ۱۴ میلیون تومان است، در حالی که آن دانشگاه دارای پراکندگی واحد در کشور نیز نیست و طبیعتاً هزینه سربار پراکندگی نیز ندارد، اما این سرانه در بودجه حوزه بر اساس مثلاً پیشنهاد در لایحه بودجه، نزدیک ۶ میلیون تومان است که در صورت بررسی بر اساس تخصیص دریافتی، کمتر از ۴ میلیون تومان میشود.
🔻نگاهی به بودجه #دانشگاههای_بزرگ و اصلی کشور نشان میدهد که ارقام بودجه نهادهای دینی چندان هم نجومی و زیاد به نظر نمیرسد. امسال #دانشگاه_تهران با بودجه ۶۸۸میلیاردی بالاترین میزان بودجه را به خود اختصاص داده است.
▫️ مثلاً بودجه حوزههای علمیه خواهران با تمام مدارس علمیه فعال در سراسر کشور، یکسوم #دانشگاه_الزهرای_تهران است.
▫️ یا بودجه #جامعة_المصطفی با بیش از ۵۰ هزار دانشپژوه غیرایرانی و نتایج آن در آشنایی بیش از ۳۰۰ هزار غیرایرانی با #فرهنگ_و_ادبیات_فارسی، تنها یکبیستم بودجه دانشگاه تهران با ۴۰ هزار دانشجو است.
🔺 برخی بودجه «#مرکز_خدمات_حوزههای_علمیه» را با بودجه «اورژانس» مقایسه میکنند، یا بودجه #سازمان_تبلیغات با #آموزش_و_پرورش مقایسه میشود که حساسیت کافی برانگیخته شود.
معنای ضمنی این مقایسه این است که مردم عزیز ایران! اگر سال بعد #آمبولانس دیر به بیمار شما رسید، به مرکز خدمات حوزههای علمیه مراجعه و روحانیان را مؤاخذه کنید!
✅ راهکارهایی برای کاهش حساسیتها درباره دریافت بودجه حوزههای علمیه
1️⃣ ضرورت #شفافیت در مقدار تخصیص بودجه و هزینهها و اعلام آن در رسانهها
2️⃣ اعلام #دستاوردهای_سالیانه حوزههای علمیه در طول سال و مقایسه آن با گذشته
3️⃣ اعلام برنامههای آینده با هدف مشخص کردن محلهای مصارف بودجه
✔️ متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید: https://m-ph.ir/bodje-dolate-howzah-amar-argham//
🖋 به قلم #حسین_قاسمی_فرد، دانشآموخته حوزه علمیه قم و کارشناس ارشد فقه سیاسی
🆔 @piramoonhawzah
حوزه و پدیدههای نوظهور مجازی؛ #متاورس
🔺کلیدواژههای مهم و #مفاهیم_کلیدی متاورس چیست؟
🔻بهترین راهکار #حوزههای_علمیه در برابر #پدیدههای_نوظهور همچون متاورس چه باید باشد؟
🔸متن کامل یادداشت #دکتر_احمد_اولیایی را در پیرامون بخوانید ◀️https://m-ph.ir/hawzah-metaverse/
🆔 @piramoonhawzah
حوزه و پدیدههای نوظهور مجازی؛ #متاورس
🔹 متاورس هنوز یک #فرضیه است و بهعنوان پدیدهای غالب بر جوامع شناخته نمیشود. تمام اتفاقاتی که ما اکنون در فضای مجازی به آن دسترسی داریم، مسیری را در #فیلم_ها و #رمان_ها طی کرده است؛ خودِ #اینترنت در بسیاری از فیلمها و داستانهای علمی-تخیلی به تصویر کشیده شد و بعدها وارد جامعه شد.
🔹 متاورس، نسل بعدی اینترنت خواهد بود. در فضای مجازی فعلی که فضای مجازیِ دوبعدی است، دو حس #بینایی و #شنوایی انسان فعال است. متاورس قرار است به سراغ حواس دیگر انسان برود و آنجا حس #لامسه هم موضوعیت پیدا میکند. حتی #بویایی و #چشایی انسان هم میتواند در این فضا فعال شود.
چهار #کلیدواژه مهم در فهم متاورس:
1️⃣ واقعیت مجازی
2️⃣واقعیت افزوده
3️⃣بلاکچِین
4️⃣ تکِنهای غیرمثلی
🔹سه #مفهوم_کلیدی در متاورس
▫️حضور: در فضای مجازیِ فعلی، شما حضور ندارید ولی در متاورس، حضور دارید!
▫️تعاملپذیری: این نوع تعامل در فضای مجازیِ فعلی وجود دارد.
▫️ استانداردسازی: استانداردسازی، تعامل بین پِلَتفُرمها و سرویسها را در سراسرِ متاورس فراهم میکند.
🔸 لبههای مماس فقه و متاورس
در فقه، موضوعشناسی ما درباره متاورس کامل نیست. ناسا ۲۰ عالم دینی و فیسبوک ۵ عالم دینی برای پیدا کردن راه چاره برای لبههای مماسِ متاورس با دین استخدام کرده است.
▫️ چند مسئله که باید در متاورس بحث شود، #حریم خصوصی، #مالکیت، و #سلطه_و_سلطنت است. یکی دیگر از نکات در رابطه با متاورس، دایره #تکلیف است. اگر ضرورتها آنقدر زیاد شود که تخصیص اکثر به وجود بیاید، دایره تکلیف کوچک میشود.
🔸 لبههای مماس فرهنگ و متاورس
- تمام #چالش_های_فرهنگی که ما در فضای مجازی داریم، در متاورس تشدید میشود.
- در متاورس، شما «#حس_بی_مکانی» دارید؛ دیگر مشخص نیست به کجا تعلق دارید.
- #لذت، عنصر اصلی متاورس خواهد بود در این فضا انسان احساس «#فقدان_هویت» میکند و اساساً فقط #تنوع مفهوم دارد.
▫️ تحولات آنقدر سریع هستند که ما نباید در مقابل آنها #موضع_انفعالی داشته باشیم و فقه ما صبر کند که مسئله وارد شود، بعد پاسخ بدهد. با این رویکرد، نگاه فقه به مسائل، همیشه به چشم #آسیب است؛ یعنی مسئله چه آسیبهایی برای من ایجاد میکند و من فقط بگویم انجام بده یا انجام نده.
✅ به نظر می رسد حوزه در مواجهه با این پدیدهها چند مرحله را طی میکند:
الف. احتمال عقلایی وقوع
ب. شناخت
ج. مطالعه
د. استفاده
🔹 بهطور کل #فقه_نظام بر #فقه_حکومتی، #فقه_معاصر، #فقه_مستحدثه و مانند اینها اولویت دارد؛ چرا که فقه باید نظام بسازد تا بتواند رقابت کند.
نظام عینیتیافته مبتنی بر فلسفه غرب و یا بهعبارتی، امتداد عینی #فلسفه_غرب که در فضای مجازی یا متاورس عینیت پیدا کرده است، اکنون رقیب حوزه است.
حوزه اگر مدعی ست که فقه میتواند #سبک_زندگی بسازد، باید نظام جایگزین را ارائه دهد. شاید بتوان نظام سیاسی ولایت فقیه را بهعنوان مثالی خوب برای نظامسازی فقهی در تقابل با نظامهای #سوسیالیستی، #مارکسیستی، #لیبرالیستی و مانند آن تلقی کرد.
✔️ متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید: https://m-ph.ir/hawzah-metaverse/
🖋 به قلم #دکتر_احمد_اولیایی، دانشآموخته حوزه علمیه قم و دکتری فرهنگ و ارتباطات
🆔 @piramoonhawzah
امام رضا علیهالسّلام فرمود:
🏴 محرم ماهی بود که اهل جاهلیت نبرد را در آن حرام میدانستند ولی خون ما را در آن حلال شمردند و حرمت ما را هتک کردند ...
تا روز قیامت بر مانند حسین باید گریست این گریه گناهان بزرگ را بریزد.
امالی شیخ صدوق، ج1 ص190
🆔 @piramoonhawzah
بودجه دولتی حوزه؛ حساسیتهای افکار عمومی
🔺چرا #افکار عمومی تا این اندازه بر مسأله #بودجه_دولتی_حوزه_علمیه و مراکز دینی حساسیت دارد؟
🔻چالش مشترک دو ایده اقتصادی #حوزه_وجوهاتی (مردمی) و #حوزه_نفتی (دولتی) چیست؟
🔸متن کامل یادداشت #احسان_قرائتی را در پیرامون بخوانید ◀️https://m-ph.ir/bodje-dolate-howzah-hassaseyat-afkare-omomi/
🆔 @piramoonhawzah
📌 بودجه دولتی حوزه؛ حساسیتهای افکار عمومی
در سالهای گذشته و همزمان با #اعلام_بودجه مراکز دینی و حوزوی، امواج رسانهای در نقد، حمایت و #تخریب_روحانیت ایجاد میشود.
▫️آنچه هر ساله در اذهان مخاطبان عمومی باقی میماند، سؤالاتی است که توسط رسانههای فراگیر مخالف ایجاد شده و به هر دلیلی پاسخهای قانع کننده دریافت نکرده است و نیاز به تلاش بیشتری در راستای #اقناع_سازی دارد.
▫️نقطه کانونی این یادداشت بررسی علل حساسیت #افکار_عمومی و #رسانه_ها درباره وضعیت و اعلام #بودجه_مراکز_دینی و حوزوی است.
🔺مهمترین علل حساسیتها به بودجه دولتی حوزههای علمیه:
1️⃣ فقدان اعلام و اطلاعرسانی عمومی دستاوردهای حوزه و روحانیت
گرچه برکات #حوزه_های_علمیه و ترویج و تبلیغ دین قابل #سنجش و #ارزیابی_کمی نیست، اما فقدان اطلاعرسانی عمومی در حوزه #دستاوردهای_حوزه و روحانیت، از جمله خلأهایی است که همهساله سؤالاتی را در اذهان عمومی ایجاد میکند.
▫️باید به این نکته توجه داشت که بین دو مفهوم #گزارش_عملکرد و #دستاورد، مرزی دقیق وجود دارد. «دستاوردها» عمدتاً ناظر به حل مسئله و کاراییهای عینی است که قابللمس باشد.
2️⃣ پروپاگاندای تبلیغاتی دشمن
نگاهی به عملکرد #رسانه_های_معاند در ایام اعلام بودجههای مراکز رسمی، گویای این است که در همین ایام حداقل یک یا دو شبکه رسانهای شروع به #تولید_محتوا در این زمینه میکنند که طی پنج سال گذشته به سمتوسوی هدفمندی در حال حرکت است.
▫️از بین رفتن #محرمانگی و #شفافیت نسبی مسئله بودجه در کشور باعث شده که هر کاربر ساده نیز بتواند به اعداد و ازقام این بودجهها دسترسی پیدا کند و بهجهت فقدان اطلاعرسانی منسجم از سوی نهادهای حوزوی، همچنین هژمونی رسانههای معاند و گفتمان آنها در فضای مجازی، کاربران بهراحتی به سمتوسوی مخالف سوق داده شوند.
3️⃣ برخی ناکارآمدیهای حاکمیتی
اینهمانی نظام و روحانیت از جمله مسائلی بوده که از ابتدای #انقلاب در #افکار_عمومی شکل گرفته و در ادامه نیز تقویت شده است.
این انگاره فارغ از ارزشداوری، باعث میشود هرگونه کاستی در فضای #دولت_ها و جزئیترین #امور_اجرایی به #روحانیت نسبت داده شود و روحانیت مسئول مستقیم این ناکارآمدیها قلمداد شود.
4️⃣ مشکلات ساختاری حوزه در زمینه بودجهها
حوزه علمیه سالها است که با موضوع #بودجه و #اقتصاد در چالش است. اختلاف دیدگاه در اختصاص بودجه به حوزههای علمیه، تقسیم حوزویان به دو گروه حامیان #استقلال_حوزه و مخالفان آن و در نهایت پراکندگی و فقدان دیدگاه واحد زمینهساز #تفرقه و #اختلاف_نظر بیشتر در بین حوزویان بوده است.
▫️ در میان دو ایده اقتصادی #حوزه_وجوهاتی (مردمی) و #حوزه_نفتی (دولتی)، چالشی مشترک وجود دارد و آن وابستگی مالی و #فرع_انگاری مسئله #اقتصاد است.
▫️همان اندازه که حوزه نفتی ممکن است به تربیت روحانیت سفارشی منتج شود، حوزه وجوهاتی نیز میتواند به عوامگرایی روی آورد که تخطی از هر دو، بقای حوزه را تهدید خواهد کرد.
▫️حوزه زمانی میتواند به استقلال بیندیشد که بتواند در ایده اقتصادی خود میان #تولید_ثروت (عقل مولد) و #مصرف_ثروت، توازن برقرار کند.
✅به نظر میرسد آنچه که بیش از پیش مهم است، نگاه درجهدوم متولیان حوزوی به این مسئله است. آنچه در گذشته بهعنوان #سرّ تلقی میشده و بزرگان از علنی کردن آن احتراز داشتهاند، امروزه در #فضای_مجازی در دسترس هر نوجوانی است.
▫️بر این اساس همواره لازم است مسئله #افکار_عمومی مدنظر باشد و هر از چند گاهی یک #عکس_پهپادی از وضعیت حوزه در بین افکار عمومی گرفته شود.
✔️ متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید: https://m-ph.ir/bodje-dolate-howzah-hassaseyat-afkare-omomi/
🖋 به قلم #احسان_قرائتی، دانشآموخته حوزه علمیه قم
🆔 @piramoonhawzah
جایگاه عزاداری بر #امام_حسین (ع) در فرهنگ تشیع
🔺نسبت میان #شور و #شعور در #تعظیم_شعائر حسینی چگونه باید باشد؟
🔻 #جعل_و_بسط_بی_رویه مناسبتهای #سوگواری چه تأثیری در #فضای_عمومی_جامعه دارد؟
🔻 آثارمنفی قرائت #فدیه_وار و #عقل_گریز از دستگاه سیدالشهدا چه خواهد بود؟
مصاحبه کامل #نشریه_پیرامون، با جناب دکتر #سیدحسین_شرف_الدین را اینجا بخوانید◀️http://m-ph.ir/jaygahe-azadari/
🆔 @piramoonhawzah
🏴شور و شعور در عزای حسینی🏴
📌جایگاه عزاداری بر امام حسین در فرهنگ تشیع
گزیده مصاحبه #نشریه_پیرامون، با جناب دکتر #سیدحسین_شرف_الدین
1️⃣ نسبت میان #شور و #شعور در #تعظیم_شعائر حسینی چگونه است؟
▫️شور هیجانی است که در #مجالس_سوگواری حسینی عمدتا تحت تاثیر حال و هوای مناسبتی و تقویمی(مثلا ایام #محرم)، حضور در جمع عزاداران، فضای قدسی حاکم برمجلس، #روضه_خوانی و ... سعی در ایجاد حس معاصرت و حذف فاصله تاریخی، تخلیه بارهای احساسی ناشی از تجربه ذهنی #مصائب_امام و ... در ساحت روان مومن عزادار برانگیخته شده و به جریان می افتد.
▫️شعور، جنبه #معرفتی؛ شور و احساس، جنبه عاطفی و هیجانی و کنش های سوگوارانه خلاق جنبه های رفتاری این تجربه حسی–حرکتی به صورت خطی اند.
به بیان دیگر، شور حسینی برآمده از ترکیب معرفت و #عرفان هرچند اجمالی به #مقام_امام (ع)، #عشق و ولای وی و تصور ذهنی و احساسی وضعیت تراژیک حضرت در گردونه این مصیبت عظماست.
مطلوب این است که شور و هیجان چه در مقیاس فردی وچه جمعی با #مرجعیت_معرفت و #عقلانیت_متشرعانه هدایت و مدیریت شود.
2️⃣ اطلاق و عموم روایاتی که همه گناهان را به واسطه #اشک بر سیدالشهدا آمرزیده محسوب میکنند را چگونه تحلیل میکنید؟
▫️با فرض صحت صدور این روایات، و بی اعتنایی به #مناقشات طرح شده، در تفسیر مفاد این دسته روایات، وجوهی از احتمال، امکان طرح دارد:
یک: هدف این دسته روایات، عمدتا #ترغیب مومنان به #اقامه_عزا با هدف بهره گیری از #آثار_معنوی آن و برقراری ارتباط وجودی مستمر با ذوات معصومین(ع) است. تردیدی نیست که موقعیت ها و ارتباطات سوگوارانه در ایجاد این پیوند و تعمیق آن به مراتب قوی تر از موقعیت ها و ارتباطات شادمانه است.
دو: مشارکت در این سنخ مجالس، #عزاداری_واقعی و ابراز عشق و محبت به امام معصوم به صورت طبیعی، زمینه را برای حصول یک #انقلاب_روحی یا #توبه_واقعی فراهم می سازد.
3️⃣ آیا قرائت #فدیه_وار و #عقل_گریز از دستگاه سیدالشهدا، منجر به بیخاصیت شدن این جلسات و جریشدن شرکتکنندگان بر #بی_اخلاقی نمیشود؟
▫️قرائت فدیه وار از شهادت حضرت(ع) برگرفته از #آموزه_انحرافی_مسیحیت_کاتولیک درباره #مصلوب_شدن حضرت #مسیح (ع) است که به دلیل برخی مشابهات میان این دو واقعه به حوزه فکری و اعتقادی برخی #شیعیان وارد شده است.
▫️بله این آموزه انحرافی بالقوه می تواند افراد #ضعیف_الایمان و #بهانه_جو را به ارتکاب #گناه بیشتر وسوسه کند.
این انگاره می تواند اطمینانی #کاذب برای بخشودگی در #قیامت برای معتقدان بدان فراهم آورد. افراد از روی جهل مرکب، در طول سال با #بی_مبالاتی و #گستاخی و #جسارت زندگی می کنند؛ به این امید که با یک دهه عزاداری صوری و حرکات نمایشی همه آنها را #کفاره کنند. زهی خیال باطل!
▫️فارغ از موضوع عزاداری، این #آموزه_انحرافی می تواند #آثار_اجتماعی ویرانگری داشته باشد و مومنان را به جای ایفای نقش الگویی و دقت و مراقبت در #مسیر_بندگی به بی مبالاتی و لاابالی گری ترغیب کند.
4️⃣ آیا می توان گونههای جدید شور در مراسمات شهادت ائمه اطهار ـ نظیر دهه #فاطمیه، #محسنیه و... را مصداق #تعظیم_شعائر محسوب کرد و دامنه آنها را مدام تعمیم داد؟
▫️شور و هیجان معنوی اگر برآمده از شعور و معرفت و عشق و انجذاب روحی به اولیای الهی و خاصان درگاه حق باشد، نقش بسیار مهمی هم در #شکوفایی_ظرفیت_های_فطری و #استعدادهای_تعالی_جویانه مومن سوگوار و هم در تلطیف فضای فرهنگی جامعه و تقویت بن مایه های معنوی جامعه دارد؛ چنین کنش هایی بی شک، مصداق تعظیم شعار خواهد بود.
▫️البته #جعل_و_بسط_بی_رویه مناسبت های تقویمی آنهم از نوع #سوگواری آن که عمدتا توسط برخی جریانات مذهبی کج اندیش و فرصت طلبان ذی نفع صورت می گیرد، به هیچ وجه توجیه ندارد.
▫️#زیاده_روی در هرچیز حتی #عبادت می تواند نتایج معکوس داشته باشد. تکثیر مناسبت های سوگواری، برگزاری مجالس متعدد و متنوع، تحمیل #حزن و #اندوه شدید بر عموم، تیره کردن پیاپی فضای عمومی و رسانه ای کشور به بهانه اقامه عزا، بی شک #تاثیرات_منفی زیادی بر بنیادهای روانی و احساسی جمعی دارد.
▫️جای این نگرانی همواره وجود دارد که افراط در این امر، در نهایت به #سرخوردگی و #رمیدگی افراد بویژه #نسل_جوان منجر شود.
✔️ متن کامل مصاحبه را در لینک زیر بخوانید: http://m-ph.ir/jaygahe-azadari/
🆔 @piramoonhawzah