#آداب_نقد
✍️ سید مهدی مرتضوی
در یادداشت قبلی، به بهانه نقد #سریال_پایتخت و اعتراض به پیام نوروزی #دکتر_ظریف از سوی نیروهای انقلابی،
درباره
#مبانی_نقد و
#چهار_ضلعِ_نقدِ_اجتماعی_و_عمومی
سخن گفتم.
در این یادداشت چند نکته مختصر از #آداب_نقد را به دلسوزان ایران، اسلام و انقلاب تقدیم می کنم.
🔹 نقد دکتر ظریف یا سریال مذکور، بهانه ای برای بیان آداب نقد هستند و آداب مذکور اختصاص به این دو مورد ندارند. #چالش_امین_زندگانی، نحوه حضور و مواضع رئیس جمهور در ستاد ملی کرونا، ارتباط #چهره_های_هنری با #سالومه_سید_نیا نمونه های اخیر دیگری هستند که اگر نیروهای انقلابی با ملاحظات مربوط به #مبانی_نقد و #آداب_نقد به عرصه نقد و اظهار نظر درباره آنها وارد شوند، به لطف الهی در میدان جنگ نرم پیروز خواهند شد.
🔹 همچنین این نکات به نیروهای انقلابی اختصاص ندارد و هر کسی با هر گرایش و اعتقادی اگر خود را خیرخواه ایران و مردم این سرزمین می داند و به نیت اصلاح امور کشور، نظام یا نیروهای انقلابی را نقد می کند باید آداب زیر را رعایت کند. نقد طرفداران طب اسلامی یا اعتراض به اصرار برخی روحانیون مشهور برای حضور در حرم در روزهای ابتدایی ورود کرونا به کشور، نمونه هایی هستند که اگر با مراعات #آداب_نقد، بدانها پرداخته شود، می توان به اصلاح تدریجی امور و نزدیک شدن به آینده ای روشنتر برای این سرزمین امید بست.
🔹 پیش از هر اقدامی باید مشخص کنیم هدف یا رویکردمان در نقد چیست؟
اگر می خواهیم نقدمان موثر باشد و شنیده شود و به تنش و دعوا و نفرت دو طرفه منجر نشود باید
اولا #مخاطب_مستقیم نقد، مثلا سازندگان سریال و مسوولان صدا و سیما یا جناب ظریف،
ثانیا #مخاطب_غیر_مستقیم نقد یعنی عموم کسانی که نقد ما به گوش و چشمشان می رسد
احساس کنند، نقد ما منصفانه و محترمانه و مشفقانه است و ما قصد #تخریب و تخطئه و بی احترامی نداریم.
🔹 برای رسیدن به این مقصود باید:
۱. محاسن و نقاط قوت #مخاطب_مستقیم نقد را بیان کنیم.
برای مثال در گذشته، سریال پایتخت یا دکتر ظریف، محاسنی داشته اند که رهبر انقلاب و مردم را به تحسین یا حمایت واداشته است. بیان این محاسن، سبب می شود مخاطبان مستقیم و غیر مستقیم به انصاف و خیرخواهی منتقدان اطمینان پیدا کنند.
۲. احترام و تکریم خود را نسبت به دکتر ظریف یا سازندگان سریال و مسوولان صدا و سیما و اعتمادمان را نسبت به قصد و نیت خیرشان ابراز کنیم.
۳. اشکالات جناب ظریف یا سریال را بی محابا و به گونه ای بیان نکنیم که نه تنها #مخاطب_مستقیم بلکه #مخاطب_غیر_مستقیم را نیز به جبهه گیری در مقابل منتقدان وادارد و بهانه ای شود برای ایجاد #دو_قطبی.
برای این منظور اگر چندین نقد و اشکال به جناب ظریف یا سریال داریم، مهمترین آن را انتخاب کرده و به منظور تاثیر بر مخاطبان، موقتا نسبت به سایر اشکالات، #تغافل و سکوت کنیم.
۴. نقد خود را به #پشت_پرده_ها و #نیات_پنهان و امور #غیر_قطعی متکی نکنیم؛ در غیر این صورت، نقد ما نسبت به اشکالات صریح و آشکار نیز شنیده نشده و به #بی_انصافی و #نیت_خوانی متهم خواهیم شد.
۵. #خواسته_حداقلی خود را بصورت #مستدل بیان کرده و به شکل #قاطع از مخاطب #مطالبه کنیم.
اگر میپسندید به اشتراک بگذارید
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#نقد_یادداشت
#تفاوت_علوم_تجربی_و_علوم_انسانی
🔹 پس از نشر یادداشت #تفاوت_علوم_تجربی_و_علوم_انسانی و سخنان آیه الله حائری شیرازی در این باره، از سوی اساتید و دانشجویان و دوستان عزیز، واکنشهای متفاوتی دریافت کردم.
🔹 یکی از بزرگواران از موضع دفاع از طب اسلامی، مطلب مذکور را نقد کردند و انحصارِ اسلامی سازی علوم به علوم انسانی را نادرست دانسته و نشانه ناقص دانستن دین تلقی کردند. بخشی از نقد ایشان را بخوانید:
🔸 «چطور طب بر خلاف علوم انسانی، نیازی به #انسان_شناسی ندارد؟! چه دلیلی برای این موضوع وجود دارد؟ مگر انسان در این دنیا جدای از بدن مادی است؟ همانطور که شناخت حقیقت انسان (روح و نفس) در قلمرو دین است، شناخت بدنی هم که این نفس تدبیر میکند، در #قلمرو_دین است.
چه کسی گفته که طب، #صِرف_تجربه است؟! و بشر در تجربه موفق است؟!
البته ما منکر تجربه و موفقیت بشر در تجربه نیستیم؛ لکن این صددرصد نیست! که اگر بود، این همه علم بشر در تامین سلامتی انسانها عاجز نبود!
مگر امام صادق علیه السلام نفرمودند آفرینش گندم به عهده خداست و بقیه مراحل را به بشر واگذار کرده است؟
خب باشد. اساس طب را هم دین (در قالب برخی آیه های قرآن و سخنان معصومین علیهم السلام) به ما داده است، بشر برود روی همینها تجربه کند و از دل همینها یک ساختار طبی بیرون بکشد. ...
این ضعف بسیار بدی در شیعه است که با وجود این گوهرهای ناب، باز هم دستش در مقابل #طب_استعماری_مدرن دراز است و هر روز هم بدبخت تر و عاجزتر میشود در بحث سلامت و درمان!
مگر نمیگویید شرط لازم برای آن که علوم انسانی، دینی گردد، آن است که مبانی آن از منابع دینی گرفته شده باشد؟ پس مبانی طب را هم میتوان از منابع دینی گرفت و ساختار توحیدی طب اسلامی را تشکیل داد. ...
شما را به خدا با نشر چنین مطالبی باعث نشوید که عده ای بی عقل، با نیشخند بگویند: #اسلامتان_در_مقابل_علم_به_زانو_درآمد!
طب اسلامی یعنی #تحقق_توحید_در_ساختار_سلامت.»
🔹 در مقابل بزرگوار دیگری، تعبیر اقتصاد اسلامی را همچون تعبیر فیزیک اسلامی بیربط دانسته و از این جهت تفکیک بین علوم انسانی و علوم تجربی را بی معنا و نادرست خواندهاند. بخشی از نقد ایشان را ببینید:
🔸 «... اگر بخواهیم زبان هم را بفهمیم اول بایستی علم را معنی کنیم. ...
اگر منظور از علم، #گزاره_علمی باشد، گزاره علمی گزارهای است که برای توصیف و توضیح پدیدهای از پدیدههای جهان به کار برده میشود و اولا قابل آزمایش است و دوم #ابطال_پذیر است. ...
اگر قرار شد که گزاره ای وجود داشته باشد که تحت هیچ شرایطی ابطال نشود نمیتواند گزاره علمی باشد.
مثلا گفته میشود #اقتصاد_اسلامی؛ این جمله همان قدر #بی_ربط است که بگوییم #فیزیک_اسلامی. ...
فقه خودش مستقیم راهی را برای افزایش ثروت جامعه، معرفی نمیکند بلکه روش ها و گزارههایی که علم اقتصاد که در تمام دنیا یکی است پیشنهاد میدهد در چهارچوب فقه مربوطه بررسی و آنکه با فقه بیشتر تناسب دارد انتخاب میکند.
آیا میتوان فرض کرد که پانصد سال پیش خانمی در یک برنامه تلویزیونی نقش زن مرد غریبهای را بازی کند. آن موقع فقه مخالفت میکرد؛ اما حالا چه؟
پول یک موضوع تخصصی است. زمانی پول وسیله خرید کالا بوده است. اما حالا پول خودش کالا است و با تورم قیمتش بالا و پایین میرود. واضح است که دیگر از اصولی که پانصد سال قبل گفته شده تبعیت نمیکند. ربا کاملا مفهومی متفاوت پیدا میکند.
بنابر این علم، علم است. انسانی و تجربی ندارد؛ اگر منظور همان علمی باشد که دنیا با آن میچرخد.»
🔹 منظور از #علوم_تجربی در این گفتگو #علوم_طبیعی مانند فیزیک و زیست شناسی و پزشکی و شیمی و مکانیک و الکترونیک میباشند که غایتشان توصیف و تبیین پدیدههای عالم و پیشبینی و کنترل آنها و در نهایت، تصرف و تسخیر طبیعت است. روش رایج در این دانشها، مشاهده و آزمایش و تجربه است. لذا تسامحا علوم تجربی نیز خوانده میشوند.
🔹 و منظور از #علوم_انسانی، دانشهایی مانند اقتصاد و روانشناسی و جامعه شناسی هستند که بجای پرداختن به طبیعت با حیات فردی و اجتماعی انسان پیوند وثیقتری دارند. علوم انسانی، متدولوژی واحدی ندارند.
برخی مانند روانشناسی از متدولوژی تجربی بهره میبرند.
اما در برخی علومانسانی مانند فلسفه و معرفت شناسی و منطق، روش تجربی جایی ندارد.
🔹 این موضوع را در یادداشت بعدی با موضوع #علم_دینی مورد بررسی بیشتر قرار میدهیم.
اگر میپسندید به اشتراک بگذارید
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#علم_دینی۱
✍️ سید مهدی مرتضوی
انتظاری بیجاست که با چند یادداشت مختصر بتوان درباره #علم_دینی به نتیجهای روشن و قابل قبول همگان دست یافت. درباره این موضوع دیدگاههای مختلفی وجود دارد. دیدگاههای رایج را می توان ذیل سه دسته قرار داد:
۱. برخی به استناد #تبیان_کل_شئ بودن قرآن معتقدند گزارههای علمی اساسی در تمام دانشها از متون دینی قابل استخراج هستند و اگر این اتفاق نیفتاده از ضعف ماست. بر اساس این دیدگاه، تفاوتی بین علوم طبیعی مانند طب و معماری با علوم انسانی مانند روانشناسی وجود ندارد و برای تدوین و صورتبندی #علم_دینی در دانشهای مذکور باید به دنبال استخراج گزاره های علمی از آیات و روایات بر آمد.
دستاوردهای دانشهای بشری مانند پزشکی مدرن و روانشناسی و اقتصاد، غیر دینی یا ضد دینی بوده و باید آنها را حذف کرده و بجای آن دانشهای دینی را بنیان نهاد.
بر اساس این دیدگاه، رجوع به دانشهای غیر دینی، اعتراف به #نقصان_دین و منابع دینی تلقی میگردد.
گاهی طرفداران این دیدگاه، وجود علم دینی در حوزه علوم پایه از قبیل فیزیک و شیمی را مسکوت گذاشته و فقط بر #اسلامی_سازی_علوم انسانی و دانشهای طبیعی مانند #طب و #معماری که با حیات انسان ارتباط نزدیکتری دارند تاکید میکنند.
در این دیدگاه، بر استخراج گزاره های علمی از متون دینی به عنوان روشی معتبر برای دستیابی به علم تاکید شده و متدولوژی تجربی و دستاوردهای علمی بشر، مورد بیمهری یا کم توجهی قرار گرفته و حاشیه نشین میشوند.
۲. در مقابل، برخی منکر وجود علم دینی هستند. اینان تعابیر طب اسلامی و اقتصاد اسلامی و روانشناسی اسلامی را مفاهیمی تهی از معنا میدانند و تلاش برای #اسلامی_سازی_علوم را همچون کوبیدن آب در هاون، بی ثمر میدانند.
بر اساس این نگاه، هر دانشی بر اساس متدولوژی خاص خود در پی یافتن پاسخهای بشر و حل مسائل اوست. دانشها، همچون چاقو ابزارهایی در خدمت بشر برای رسیدن به اهدافش هستند. اقتصاد اسلامی مانند چاقوی اسلامی بی معناست. از این جهت تفاوتی بین #علوم_طبیعی و #علوم_انسانی وجود ندارد. اداره اقتصاد و سیاست داخلی و خارجی جامعه و امور پزشکی و روانشناسی و ... را باید به دانشمندان سپرد و عالمان دینی فقط در حوزه معارف دینی حق دخالت دارند. (ادامه در پست بعدی)
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#علم_دینی
✍️ سید مهدی مرتضوی
ادامه:
۳. بر اساس دیدگاه سوم:
🔸 اولا رسالت اصلی انبیاء، #هدایت انسانهاست. انبیاء وظیفه نداشتند علومی را که بشر با افت و خیزهایش از طریق اندیشه و تجربه میتواند کسب کند به او بیاموزند. لذا در بیماری به طبیب مراجعه میکردند. روایات طبی نیز برای اثبات حقانیت ائمه و نشان دادن دانش وسیعشان به مردم بوده نه نفی ارزش تجربه بشری.
آگاهی بشر به خواص دارویی گیاهان از طریق انبیاء نیز مانند آغاز برخی فنون بوسیله انبیاء، تفضل خداوند به بشر از این طریق بوده و ناقض این اصل نمیباشد.
انبیاء طریق منحصر چنین تفضلهایی نیستند؛ چنانکه گاهی خداوند از طریق یک کلاغ به بشر آموزش داده است.
بر این اساس، رجوع به دانشمندان برای حل مسائل علمی به معنای #نقصان_دین نیست.
🔸 ثانیا علوم طبیعی و انسانی ابزارهایی در خدمت انسان برای رسیدن به اهدافش میباشند. اما آیا این #اهداف و #چشم_اندازها بوسیله خود این دانشها تعیین میگردد؟ پاسخ طرفداران دیدگاه سوم آن است که مومنان، اهداف حیات فردی و اجتماعی را از دین اخذ کرده یا همسو با آن تعیین میکنند؛ آنگاه برای یافتن بهترین راه دستیابی به آن هدفها از دستاوردهای علمی بشر استفاده میکنند.
بر این مبنا، این سخن که دین در راهبری و هدایت و سیاستگزاری کلان امور اقتصادی و سیاست خارجی و کشورداری نباید مداخله کند و همه این کارها را باید به دانشمندان بسپارد، ادعایی بی وجه است.
در باب #رابطه_علم_و_دین دو ملاحظه دیگر نیز وجود دارد:
🔸 دين ميتواند مسائلي براي پژوهش و ايدههايي براي نظريهپردازي در اختيار دانشمندان علوم مختلف قرار دهد. چنانچه گفته شد، راه رسيدن به اهداف و چشماندازهاي تعيين شده از سوي دين، يكي از اين پرسشهاست.
🔸 گاهی بهره برداری از دانشها با حوزه اخلاق یا فقه ربط پیدا میکند. مانند تولید سلاحهای کشتار جمعی و حرمت استفاده از آنها، یا ساخت موشک نقطه زن با هدف ایجاد کمترین خسارت به غیر نظامیان، یا معماری محل سکونت به گونهای که با حیا منافات نداشته باشد، یا حرمت مداوا با شراب.
بر این اساس، جامعه دینمدار هم آرمانها و ارزشهای دینی را پاس میدارد و هم از تجارب و دستاوردهای علمی بشر، نهایت استفاده را میبرد.
تا اینجا از #رابطه_علم_و_دین گفتیم ولی هنوز سخنی از #علم_دینی نگفتهایم.
🔸 ثالثا وضعیت #علوم_انسانی با #علوم_طبیعی متفاوت است.
معمولا علوم انسانی نسبت به علوم تجربی از #قطعیت کمتری برخوردارند. به همین دلیل در علوم انسانی مانند اقتصاد یا روانشناسی یا فلسفه، با نظریات و مکاتب و گفتمانهای متعدد و متفاوتی مواجهیم که در #رقابت با یکدیگر هستند. هر کدام از این نظریهها بر پیش فرضها و مقدمات و #مبانی ویژهای در حوزه معرفت شناسی، فلسفه، الهیات و انسان شناسی مبتنی هستند که ممکن است متخذ از دین یا سازگار با آن بوده یا ضد دین باشند.
همچنین هر کدام از این نظریات می توانند نتایج و #لوازم آشکار و پنهانی داشته باشند که با دین موافق یا مخالف باشند.
از این جهت مکاتب موجود در علوم انسانی میتوانند به لحاظ دوری و نزدیکی مبانی و نتایجشان نسبت به دین، در جاهای مختلفی از یک طیف قرار گیرند و برخی دینی یا دینیتر و برخی ناسازگارتر با دین تلقی شوند.
🔸 بر اساس این دیدگاه، تلاش برای #اسلامی_سازی_علوم_انسانی به معنای دستیابی به مکتب و گفتمانی در یک دانش است که مبانی آن متخذ از دین و نتایج و لوازمش سازگار با دین باشد.
#علم_دینی هیچ محدودیتی برای بهره برداری از روشهای علمی از قبیل روش تجربی و تحلیلی برای کشف یا اعتبارسنجی گزارههای علمی ندارد.
🔸 بر اساس آنچه گفته شد، علوم پایه مانند فیزیک و ریاضی و دانشهای مهندسی مانند مکانیک را نه میتوان دینی دانست و نه غیر دینی. این دانشها خارج از قلمرو دین هستند.
🔸 وضعیت دانشهایی مانند #معماری و #طب که زیر مجموعه علوم انسانی نیستند اما با حیات انسان قرابت زیادی دارند، نیازمند تامل بیشتر است.
الحاق این دانشها به سایر علوم طبیعی به معنای قطع ارتباط این علوم با دین نیست. چنانچه گفته شد، اهداف و چشم اندازهای علوم طبیعی از دین اخذ شده و در بهره برداری از این دانشها، ملاحظات فقهی و اخلاقی نیز باید مراعات گردد.
همچنانکه الحاق معماری یا طب به علوم انسانی، به معنای حذف و طرد تجربه و دستاوردهای بشری در این دانشها نخواهد بود.
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
29.43M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#از_این_طرف_که_منم_راه_کاروان_باز_است
گلایه مهربانانه #افشین_علاء شاعر #اصلاح_طلب با رهبر انقلاب در ماه مبارک رمضان سال ۸۹
و پاسخ شیرین و محبت آمیز رهبر انقلاب
افشین علاء: نمی توانستم بعد از مدتها این فرصت دیدار با شما را از دست بدهم مخصوصا در روزگاری که متاسفانه خیلیها انگار منتظر هستند که بگویند کسی جدا شده از دامان شما.
در حالی که دامان پر مهر شما دامانی نیست که دوستان از آن جداشدنی باشند. هر جا که باشند، حتی اگر غمگین و دلخسته، با شما آرامش پیدا می کنند. و این سرّی است که اول خدا آن را می داند و بعد تنها کسی که می داند قطعا خود شما هستید که دوستان حقیقی خودتان را می شناسید.
رهبر انقلاب: همین جور است ... این را می دانم کاملا.
تو قاصد ار نفرستی و نامه ننویسی
از این طرف که منم راه کاروان باز است.
افشین علاء: خیلی از دوستیها در روزگار ما دورادور است اما دوستیهایی از نوع #اویس_قرنی است ...
#ارتباط_عاطفی_رهبر_انقلاب_با_شاعران
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
یادداشتها
#از_این_طرف_که_منم_راه_کاروان_باز_است گلایه مهربانانه #افشین_علاء شاعر #اصلاح_طلب با رهبر انقلاب در
#از_این_طرف_که_منم_راه_کاروان_باز_است
✍ سید مهدی مرتضوی
معمولا مذاق هنرمندان بیشتر با جریانهایی همچون اصلاحطلبان سازگار است. شخصیتها و جریانهای انقلابی کمتر توفیق یافتهاند با هنرمندان روابط دوستانه و عاطفی پایدار برقرار کنند.
آیه الله خامنهای از معدود شخصیتهای دینی و انقلابی هستند که توانستهاند عواطف هنرمندانی که با ایشان ارتباط نزدیک داشتهاند را به خود جذب کنند؛ هنرمندانی همچون مرحوم #گلآقا که پیش از دوران اصلاحات، گرایشهای اصلاح طلبانه داشت.
آقای افشین علاء نیز مانند بسیاری از اصلاح طلبان، ناخرسند از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ و حوادث پس از آن و دلگیر از بر چسبهایی مانند #بی_بصیرت یا #حامی_فتنه است.
در دیدار مذکور👆 با بیانی لطیف از وضعیت سیاسی کشور و #نامهربانیها، نزد رهبر انقلاب #گلایه میکند و پاسخ شیرین ایشان را دریافت میکند.
#ارتباط_عاطفی_رهبر_انقلاب_با_شاعران
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
درک شب قدر.mp3
26.43M
✍ سید مهدی مرتضوی
#درک_شب_قدر
🔹 در شب قدر میتوان به اندازه تمام عمر پرواز کرد.
🔹 دو مانع اساسی بر سر راه حرکت و پرواز انسان وجود دارد. اولا بسیاری از حقایق بنیادین را نمیدانیم؛ ثانیا به دانستههای خود عمل نمیکنیم.
چون نادانیم، به بیراهه میرویم؛ و چون اهل عمل نیستیم، راه نمیافتیم و حرکت نمیکنیم و دانستههای مان به دردمان نمیخورد.
🔹 با #جهل و #بیعملی نمیتوان شب قدر را درک کرد. این دو میتوانند مانع پرواز انسان شده و این فرصت بینظیر را از انسان بربایند.
🔹 در #تعالیم_اهلبیت به دو امر دیگر اشاره شده که همچون شب قدر بوده و به برکت آنها میتوان به اندازه تمام عمر بلکه بیشتر پرواز کرد.
🔹 جالب آنکه این دو گوهر مبارک، میتوانند دو مانع اساسی پیش گفته را از سر راه حرکت انسان بردارند؛ یکی از این دو، درد جهل را درمان میکند و دیگری درد بی عملی را.
🔹 منشاء عمل نکردن به دانستهها چیست؟
گاهی غفلت؛ گاهی شهوت؛ گاهی خشم؛ گاهی سستی؛ گاهی ترس.
موهبت دوم، درمان همه این دردهاست.
🔹 با وجود این دو موهبت گرامی، اوقات عادی در ایام سال، همچون شب قدر خواهند بود و بدون وجود آنها، شب قدر بیاثر میشود.
🔹 این دو اکسیر چیستند که درک شب قدر بدون آنها میسر نیست؟
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#شب_قدر_و_شوق_حج
🔹 اللهم انی بک و منک اطلب حاجتی ... و اسئلک ... ان تجعل لی فی عامی هذا الی بیتک الحرام سبیلا حجه مبروره ... و اسئلک ان تجعل وفاتی قتلا فی سبیلک ...
🔹 پر تکرارترین حاجتی که در دعاهای ماه رمضان از خدا طلب میکنیم، حج است.
🔹 امشب برای همه کسانی که دوستشان دارم یا میشناسمشان ،حج را به شکل جدی طلب میکنم. ان شاءالله.
🔹 از خداوند مهربان میخواهم شوق طواف و سعی و وقوف در عرفات و مشعر و منی را در دل آنها قرار دهد و برای آنها، حج خانهاش را مقدر کند.
🔹 از آنها هم میخواهم برای من، همین را طلب کنند.
🔹 شوق حج و حضور در این مواقف کریمه و زیارت پیامبر اکرم و حضرت زهرا و ائمه بقیع و پدران و مادران اهلبیت و حضرت حمزه کمتر از خود این زیارتها نیست.
🔹 از خداوند میخواهم شعله این اشتیاق زیبا را در قلوب ما و همه دوستداران اهلبیت بر افروزد.
🔹 ان شاءالله برای هر کدام از ما در این شب عزیز، حج مقدر شد و توفیق حج یافتیم، نائب الزیاره دیگرانی که برای ما دعا کردهاند باشیم و هر کدام که در ظاهر توفیق حضور در حج را نیافتیم، دل خود را همراه حاجیان کنیم و با قلبمان خانه خدا را طواف کنیم.
🔹 خدایا ما را مشتاق زیارتت بگردان و آن را قسمتمان کن.
🔹 ای حجت خدا برای ما دعا کنید.🙏
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#شوق_زيارت
خدايا آيا امسال زيارت خانهات و زيارت حبيبت را قسمت ما ميكني؟
ما نميتوانيم.
اما تو ميتواني.
نميتواني؟
از باب جبرئيل، همان جا كه جبرئيل اذن دخول ميخواست، وارد ميشويم.
پشت خانه حضرت زهرا مينشينيم و سوره ضحي را نجوا ميكنيم:
بسم الله الرحمن الرحيم
والضحي
... ما ودعك ربك و ما قلي
اي حبيب ما!
ما تو را تنها نگذاشتهايم
نگران نباش
ما تو را فراموش نميكنيم
تو حبیب مایی
... و لسوف يعطيك ربك فترضي
آنقدر به تو خواهيم بخشيد كه راضي شوي
الم يجدك يتيما فآوي
آيا يتيمي نبودي كه خدا تو را پناه داد
... و وجدك عائلا فاغني
و تو را نيازمند يافت و بينيازت كرد
فاما اليتيم فلا تقهر و اما السائل فلا تنهر
پس تو هم يتيم را ميازار و كسي كه به اميد كمك به تو رو آورده را از خود مران
خداي مهربان
چگونه تو را شكر گذاريم
كه بخاطر ما بندگان روسياهت بر حبيبت منت گذاشتي
و به او سفارش كردي تا هواي ما را داشته باشد
اي حبيب خدا
ما نيز از پدر دور افتادهايم
ما نيز براي كمك به تو رو آوردهايم
حبيب خدا ما را درياب. 🙏
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#حقوق_عامه
✍️ سید مهدی مرتضوی
🔹 چند سال پيش، بخشي از مردم در قبضهاي موبايلشان با هزينه خدماتي با عنوان سرويسهاي مبتني بر محتواي فعال، مواجه ميشدند در حالي كه خواستار آن نبودند. نميدانم پيگيري دلسوزانه كدام مسوول دولتي يا نهاد ناظر سبب اصلاح وضعيت شد. چند وقتي است هر ماه براي همه مشتركان تلفن همراه، پيامكي ارسال ميشود و فهرست سرويسهاي مبتني بر محتواي فعال هر مشترك را اعلام كرده و شيوه غير فعال سازي آنها را به او يادآوري ميكند.
🔹 تاكنون چندبار گرفتار اينترنت با تعرفه آزاد شدهام و هربار كه چنين شده از دست وزير جوان مخابرات ـ كه از خود نشانههايي از پيگيري حق الناس را بروز داده ـ و ساير تصميمسازان و تصميمگيران قديم و جديد مخابرات ناراحت شدهام كه چرا مانع اين دزدي آشكار از مردم و تضييع حق آنان نميشوند. مخابرات اگر بخواهد براحتي ميتواند كلا اينترنت با تعرفه آزاد را براي همه قطع كند. در اين صورت هر كسي كه اينترنت ميخواهد ناچار خواهد شد بسته مناسب خود را خريداري كند.
🔹 چند روز پيش به دليل اشتباهي كه در محاسبه قبض موبايل پيش آمده بود با ٩٩٩٠ تماس گرفتم. كارشناس مخابرات، اطلاع داد كه اخيرا اين امكان فراهم شده است كه با شماره گيري
*100*113#
اينترنت با تعرفه آزاد، قطع و غير فعال شود. قدمي مثبت اما با تأخير بسيار.
كاش ميشد همه كساني كه گرفتار چنين وضعيتي شدهاند، از اين امكان استفاده كرده و راه تضييع #حقوق_عامه را بر #مسوولان_سهلانگار مخابرات ببندند.
🔹 البته روش اصولي براي احقاق #حقوق_عامه در اين زمينه آن است كه بدست يك #مسؤول_جوانمرد در مخابرات يا #نمايندگان_دلسوز_مجلس، با تصويب قانون يا ابلاغ دستورالعملي، اينترنت با تعرفه آزاد براي همه و براي هميشه غير فعال شود.
🔹 يكي از چالشهاي اساسي در برابر جمهوري اسلامي كه موجب #گسيختگي_امور و #پريشاني_مردم شده #تضييع_حقوق_عامه توسط #مسؤولان_سهلانگار است. همه ما مردم، خصوصا نخبگان و رسانهها نقشي اساسي و گرهگشا در جلوگيري از تضييع حقوق عامه و اصلاح وضعيت كشور داريم به شرط آنكه نگذاريم نااميدي و يأس بر ما غلبه كند.
🔹 اينترنت با تعرفه آزاد بهانهاي براي گشودن پرونده #حقوق_عامه بود. این موضوع نیازمند بررسی بیشتر است.
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#دعای_عرفه_امام_سجاد
حتما دعای عرفه امام سجاد علیه السلام در صحیفه سجادیه را با تامل در مضامین آن بخوانید.
اگر روز عرفه نشد، قضای آن را بجا آورید.
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
ای حجت خدا
سلام بر شما
در عرفات یا کربلا
نائب ما هم باشید
اجعلونی من همکم
و صیرونی فی حزبکم
و ادخلونی فی شفاعتکم
واذکرونی عند ربکم
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#روغن_ریخته
بسم الله الرحمن الرحیم
نمیشود #روغن_ریخته را #نذر_امامزاده کرد؟
اگر طرف حساب، خدای مهربان باشد، حتما میشود.
🔹 پدری که فرزندش را در سانحهای ناخواسته از دست میدهد، میتواند نیت کند و به خداوند بگوید:
خدایا، فرض میکنم مثل ابراهیم به من ماموریت دادهای تا فرزندم را قربانی کنم.
خدایا فرض کن فرزندم را به امر تو و برای تو قربانی کردهام و این قربانی را از من بپذیر.
🔹 کسی یکی از اعضای بدنش را ناخواسته از دست میدهد یا یکی از عزیزانش دچار حادثه میشود.
میتواند نیت کند و به خداوند بگوید:
خدایا فرض میکنم به من فرصت دادهای همچون حضرت عباس در کربلا دست یا چشم خودم یا فرزندم را به تو تقدیم کنم.
خدایا فرض کن از سر محبت تو چنین کردهام و این هدیه را از من قبول کن.
🔹 کسی هنگام روزه احساس تشنگی میکند. میتواند فرض کند، کنار شریعه فرات نشسته و دست در آب فرو برده و به لبهایش نزدیک میکند ولی به یاد لبهای تشنه امام حسین و حرم او، آن را نمینوشد.
میتواند نیت کند و به خداوند بگوید:
خدایا، همچون اباالفضل به یاد لبهای تشنه سالار شهیدان آب نمینوشم. این تشنگی را، همچون تشنگی علمدار وفادار حسین علیه السلام محسوب کن و بپذیر و با او محشورم کن.
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#روغن_ريخته
بسم الله الرحمن الرحیم
این میشود از آن میشود هاست که جدید است. حالا که #نمیشودها نفس مان را دارد میگیرد این #میشود را باید بگذاریم روی چشم مان.
نوشتهاند که میشود #روغن_ريخته را #نذر_امامزاده کرد.
لبخند میزنم و میگویم چه خوب!
حالا که توی دل شب دارم کودکم را میخوابانم و کالسکهاش را هل میدهم توی اتاق تا خواب مهمان چشم هایش شود، میگویم میشود.
پس میشود نیت کنم که الان مثل کسی باشم که توی راه کربلا ست و زائر ابا عبدالله هست. مثل اربعین. تصویرش را توی تلوزیون دیده بودم.
میشود این قدمهای سوخته را هم نذر آن امام کنم؟
امام که خریدار باشد حتما میشود.
از همان روزهای شروع خانه نشینی و جولان کرونا خیلی ها دارند غصه #پيادهروي_اربعین را میخورند. من نه؛ آنهایی که رفتهاند و چشیدهاند.
همه این شش هفت سفری که همسرم بی من رفت دلم میخواست سال بعد همراهش راهی بشوم و وقتی میگفت «جای زن نیست آنجا» ازش قبول میکردم. میتوانستم اصرار کنم و مثال بیاورم از زن های صد برابر شریف تر از خودم که پا توی این جاده گذاشتهاند و راهی شدهاند، اما قبول میکردم...
همسفر ثابتش حسن آقا بود. من و خانم حسن آقا بعد رفتنشان تلفن هایمان شروع میشد و پیغام و پسغام هایمان.
کجا رفتهاند و کی میرسند و شارژ برای تماس گرفتن ندارند و حالشان خوب است و سپردهاند به شما زنگ بزنم و...
آخرین پیام من و خانم حسن آقا خبر آمدن این طرف مرز بود همیشه و از آن به بعد راحت میشد تماس گرفت. بقیه راه را ده دوازده ساعته میآمدند.
همسرم میگفت حسن آقا فقط پشت فرمان سیگار میکشد و آن هم برای اینکه خوابش نبرد.
توی تلوزیون دیده بودم، وقتی پخش زنده داشت مسیر نجف کربلا را نشان میداد دیده بودم ميان جمعيت سیگار توی دست یک نفر هست، بعد دوربین جَلد دور زده بود و رفته بود روی پرچمی چیزی و نشانش نداده بود.
امام حسینِ ما آدم های زیادی دارد که شکل ما نیستند و این را خیلی طول میکشد تا صدا و سیما و خیلی های دیگر بفهمند....
خانم حسن آقا هم تا به حال پيادهروي اربعین نرفته است و پرستار مادر شوهرش است. خیلی سال پیش که عید غدیر دیدن مادر سیده حسن آقا رفته بودیم، حالش خوب نبود و زمینگیر بود، هنوز هم هست.
یادم باشد اگر امسال عید غدیر مهمان مادر حسن آقا شدیم، به خانمش قضیه روغن ريخته و خریدارش را بگویم و بگویم پرستاری از مادر شوهرش را نذر که بکند...
صلي الله علیک یا اباعبدالله
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#تحريف_يا_تبيين_مقاومت
بسم الله الرحمن الرحيم
عطاءالله مهاجرانی وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی در سالهاي ۱۳۷۶ تا ۱۳۷۹، در يادداشتی با عنوان #سعد_حريری_و_سلاح_حزبالله به ذكر خاطرهای جالب از زبان طارق متری، وزير فرهنگ لبنان درباره ديدار سعدحريری با آيتالله خامنهای میپردازد.
🔸 همراه سعد حريری به تهران سفر كرديم. قرار ملاقات با آيتالله خامنهای بود. اين ديدار در۸ آذر ۱۳۸۹ انجام شد. قبل از ديدار قرار شد، جلسهای با سعدحريری به عنوان نخستوزير داشته باشيم. شش وزير هم همراه بوديم. جلسه در محل اقامت حريري در كاخ سعدآباد برگزار شد. سعد حريری درمخالفت باحزب الله لبنان و نظریه خلع سلاح نیروهای سیدحسن نصرالله، گفت: بايد مساله «سلاح حزبالله» را به عنوان مساله اصلی لبنان مطرح كنيم. من سخنی نگفتم، اما دیگر وزرا تأييد كردند.
🔸 وقتی وارد دفتر آيتالله خامنهای شديم، ايشان بسيار گرم و صميمانه سعد حريری را در آغوش گرفتند. جوانی و هوشمندیاش را تحسين كردند. از مرحوم رفيق حريری ذكر خيری به ميان آوردند. از لبنان بسيار تعريف كردند.
🔸 ناگاه از سعد حريری پرسيدند، آقای نخستوزير! شما «رُمان گوژ پشت نتردام» را خواندهايد!؟
خُب پيداست كه نخوانده بود! سری تكان داد، معلوم نبود خوانده يا نه!
آيتالله خامنهای گفتند در اين رمان زنی بسيار زيبا تصوير شده است. او زيباترين زن پاريس است. طبيعی است كه قدرتمندان درصدد دستيابی به اين زن هستند؛ لاتهاي پاريس، قدارهكشان، بانفوذها.
🔸 آقای خامنهای پرسیدند: میدانيد كه آن زن زيبا، اسمش چی بود؟!
من جواب دادم: #اسمرالدا. آیت الله خامنهای نگاهی به من کردند و با تبسمی گفتند: آفرین. معلوم است که تو وزیر فرهنگ هستی!
آیت الله خامنهای گفتند: اين زن يک دشنه ظريف دسته صدف سپيد بسيار تيز و كارا به همراه داشت. هركس به او سوءنظری داشت، در استفاده از آن دشنه ترديد نمیكرد.
🔸 رهبرانقلاب خطاب به حریری گفتند: آقاي نخستوزير! لبنان مثل همان زن زيباست. لبنان عروس خاورميانه است. خيلیها به كشور شما نظر دارند. #سلاح_مقاومت مثل همان #دشنه_اسمرالدا است،این دشنه دشمن را نوميد میكند و امكان عمل را از او میگيرد. اسرائيل خطری است كه شما را تهديد میكند. مگر تا خيابانهای بيروت نيامدند. مگر مردم را نكشتند. ويران نكردند؟
🔸 طارق متری گفت: گفتوگوها ادامه پيدا كرد اما سعد حريری درباره سلاح حزبالله سخنی نگفت. من بعد از جلسه به حریری گفتم: «نگفتی؟!»
حریری گفت: ديدي جلسه را چگونه اداره كرد! او بحث را طوری پيش برد، که امکان طرح آن موضوع نبود.
🔻🔻🔻🔻🔻🔻
🔹 گاهی افكار عمومی يا حتی خواص و نخبگان نيز ضرورت مقاومت در برابر ظلم و شرارت و تجاوز را نمیفهمند و نيازمند #تبيين_محترمانه_و_مهربانانه هستند تا اقناع شوند.
البته گاهی نيز سست میشوند و نيازمند تلنگر گلايهآميز هستند تا متنبه شوند.
🔹 و گاهی تلاش برای #اقناع_افكار_عمومی و نخبگان در عرصه #جنگ_نرم از اصل جهاد و دفاع و مقاومت دشوارتر است.
🔹 و گاهی دشمن تلاش میكند با #تحريف حقايق، جای حق و باطل و #جلاد_و_شهيد را عوض كرده و #مقاومت را بيعقلی و #تسليم را عاقلانه و زيبا معرفی كند.
🔹 و گاهی افكار عمومیِ رها شده و بیدفاع در برابر تحریف و تهاجم رسانهای دشمن با دشمن همراهی میكنند و مقاومت را تنها میگذارند.
🔹 در اين صورت مقاومت، ابتر و بینتيجه مانده و توسط همانها كه تنهايش گذاشتهاند محاكمه و مؤاخذه خواهد شد.
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#تناسب_در_دینداری
بسم الله الرحمن الرحيم
آیت الله جوادی آملی:
🔸از غريب ترين ايام زندگی ما ايام #مباهله است. خيلی از ما عالمانه حرف میزنيم و عوامانه فكر میكنيم. در نتیجه آن، #اركان_ولايت را تقريباً از دست میدهيم، در حالی که آن اجزای غير ركنی را خيلی محترم میشمريم مانند اول ذيحجه که سالروز ازدواج وجود مبارك حضرت امير با فاطمه زهرا سلام الله عليهما است. اينها جزء واجبات غير ركنی است.
🔸غدير جزء واجبات ركنی امامت است، مباهله جزء #واجبات_ركني_ولایت است. با سالروز ازدواج فرق میكند. در حالی که نه رسانهها از او نام میبرند و نه در حوزهها خبری هست!
آن وقت آن مسائل #واجبات_غير_ركنی را خيلی دامن میزنيم، آنها هم واجب هست اما مثل اجزای نماز است، لکن حمد و سوره كجا، ركوع و سجود كجا؟! حمد و سوره واجب غير ركنی است اما ركوع و سجود واجب ركنی است.
🔸وقتي مأمون علیه من الرحمن ما یستحق، به وجود مبارك امام رضا سلام الله علیه عرض میكند به چه دليل علي بن ابيطالب سلام الله عليه افضل است؟ ایشان ديگر نفرمود غدير، فرمود با آیه #انفسنا .
خدا وقتی وجود مبارك حضرت امير علیه السلام را #جان_پيغمبر میداند از اين بالاتر فضيلت فرض میشود؟!
🔻🔻🔻🔻🔻🔻
🔹 از مهمترین رسالتهای عالمان وارسته همچون آیه الله جوادی آملی آن است که دین خدا را از تحریف و دستبرد دوستان نادان و دشمنان دانا پاسداری میکنند.
خدا ما را قدردان وجود شریف چنین عالمانی قرار دهد.🙏
🔹 سادهترین نوع #تحریف_دین، بر هم زدن تناسبها بین معارف و تعالیم و مناسک دینی است. دینی که اجزای آن بدون تناسب هستند را میتوان #دینِ_کاریکاتوری نامید.
🔹 مستحبات را بالاتر از واجبات نشاندن؛
قربانی کردن ظوار شریعت به پای معنویت باطنی یا بالعکس؛
اهتمام به امور فرعی و حاشیهای و غفلت از امور اساسی؛
و نشاندن امور غیر محکم در کنار امور محکم و قطعی از جمله این خطاهاست.
🔹 بزرگداشت مستحبی مانند لیله الرغایب بسیار پسندیده است اما به هیچ وجه نباید آن را همرتبه با شب قدر که از محکمات قرآنی و روایی است معرفی کرد.
🔹 احترام و محبت به والدین بعد از توحید و بندگی خداوند، بزرگترین واجب و جزء محکمات دینی است. آنها که ظواهر و مناسک دینی را بیش از دیگران مراعات میکنند، اما حکم خداوند درباره والدین را پاس نمیدارند، چهرهای کاریکاتوری از دین ارائه میکنند.
#دینِ_کاریکاتوری
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#چرا_غرب_با_ما_چنين_ميكند؟
✍️ سید مهدی مرتضوی
بسم الله الرحمن الرحيم
🔹 قلب ما از خبر شنيدن بياحترامي به وجود نازنين مهربانترين و عزيزترين موجود هستي، جريحهدار ميشود. مولايمان فرمود مرد با شرف حق دارد از شنيدن خبر بياحترامي به زني غير مسلمان در حكومت و جامعه اسلامي از غصه دق كند. ما نيز حاضريم بميريم اما نبينيم كه به انسانترين انسان بياحترامي شود.
🔹 اين یادداشت در صدد بيان چرايي توهين به پيامبر عزيز خدا و اهداف برنامهریزان آن و نحوه مواجهه با آن نيست.
پرسش اين نوشته آن است كه چرا افکار عمومی غرب در برابر #توهين_به_مقدسات پيروان اديان الهي سكوت ميكند؟ يا حتي از كساني كه توهين ميكنند، حمايت ميكند؟
🔹 غرب به پشتوانه قدرت اقتصادي و نظامياش كه در حوزههاي سياسي و فرهنگي و رسانهاي امتداد يافته، نگاهي تحقيرآميز به ساير تمدنها و فرهنگها دارد. طبيعي است كه سياستمداران و انديشمندان غربي كه تحت تأثير اين فضا هستند، دركي از جريحهدار شدن احساسات و عواطف ميلياردها انسان بخاطر توهين به مقدساتشان نداشته يا آن را جدي نگيرند. البته انسانهاي منصف و اخلاقمدار در بين انديشمندان و عموم مردم در غرب كم نيستند. در اين نوشته، ما به دنبال يافتن آنها و گفتگو با ايشان هستيم.
🔹 بر اساس فرهنگ ليبرالی پذيرفته شده در جوامع غربي، دامنه آزادي هر انساني تا آنجاست كه حق كسي ديگر ضايع نشود. انسان غربي به خوبي درك ميكند كه حقوقي مانند حق حيات، آزادي انتخاب عقيده، آزادي بيان و امنيت جزء #حقوق_اساسي انسانها هستند و آزادي رفتار و بيان او نبايد موجب سلب چنين حقوقي از ديگران شود.
🔹 متأسفانه براي انسان استاندارد غربي امر ديني مقدسي وجود ندارد و به همين دليل دركي از توهين به مقدسات و آزار و رنجي كه از اين ناحيه بر يك انسان مومن وارد ميشود ندارد. به همين دليل در فرهنگ مسلط بر غرب، حفظ حرمت عقايد يا مقدسات انسانهاي ديگر جزء حقوق آنها محسوب نميشود.
🔹 چرا انسان غربي هيچ امر ديني مقدسي ندارد؟
پاسخ را ميتوان در انديشههايي همچون #پلوراليسم و #سكولاريسم جستجو كرد.
🔹 از نظر برخي انديشمندان غربي، تقدس قائل شدن براي يك اعتقاد ديني، منشأ جزمانديشي و تعصب و تحميل و رفتارهاي افراطی انگاشته ميشود و چاره آن در سكولاريسم و زدودن مقدسات و پاك كردن عرصه عمومي از دين و نمادهاي آن ميباشد. بر اين اساس، مقدس انگاري برخي عقايد يا اشخاص يا نمادهاي ديني از سوي مومنان، امري مذموم است كه بايد با آن مبارزه شود.
🔹 بر اساس پلوراليسم، مومنان نبايد خود و اعتقاداتشان را حق مطلق بپندارند و بر سر آن از خود تعصب نشان دهند. بديهي است در چنين فضايي، ريشه مقدسات خشك ميشود و براي انسان غربي امر مقدسي باقي نميماند.
🔹 بر اساس آنچه بيان شد اعتراض و خشم مسلمانان بخاطر توهين به پيامبر عزيز اسلام براي افكار عمومي غرب، نامفهوم است. حتي ممكن است چنين اعتراضاتي به معناي خشونت مذهبي كور و بيمنطق و مخالفت با آزادي بيان، تفسير و تلقي گردد. البته نقش شيطنت رسانههاي صهيونيستي و خباثت دشمنان اخلاق و انسانيت و اسلام را در تشديد اين سوءتفاهم نبايد ناديده گرفت.
🔹 مخاطب اصلي فتوا و بيانيه و راهپيمايي و اعتراض، برنامهريزان پشت پرده و عاملان چنين توهينهايي هستند. اما آيا اين اقدامات براي گفتگو با افكار عمومي غرب و توجيه آن كفايت ميكند؟
🔹 امروز #انديشمندان و #روشنفكران و #هنرمنداني كه با فرهنگ و تمدن و فلسفه غرب آشنا بوده و با محافل آكادميك يا فرهنگي و رسانهاي و هنري آنها ارتباط دارند رسالتي بزرگ دارند. غرب بايد بفهمد همانگونه كه حقوقي مانند حق حيات از حقوق اساسي انسانهاست، حفظ حرمت عقايد و مقدسات يك انسان نيز بايد از جمله حقوق اساسي او تلقي شود. گاهي توهين به مقدسات يك انسان به معناي سلب كرامت او بوده و سنگينتر و آزاردهندهتر از سلب ساير حقوقش ميباشد.
🔹 اكنون وقت آن است كه سياستمداران و ديپلماتهاي ما كه از هنر گفتگو و مهارت #مذاكره بهره دارند سياستمداران منصف غرب را شناسايي كرده و براي آنها تفاوت #آزادي_بيان با #آزادي_توهين_به_مقدسات را بيان كنند.
🔹 لازم نيست مسلمان يا ديندار باشيم تا از اين حق مومنان دفاع كنيم. انسانهاي آزاده و اخلاق مداري كه زبان گويا دارند نيز اخلاقا مكلفند از اين حق انساني دفاع كنند.
اين مطالبه انسانيت و اخلاق از ماست. چه ميكنيم؟
اگر ميپسنديد به اشتراك بگذاريد
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#چرا_غرب_با_ما_چنين_ميكند؟
بسم الله الرحمن الرحيم
پس از يادداشت پيشين 👆درباره نحوه مواجهه با افكار عمومي غرب در مسأله توهين به مقدسات مسلمانان، دوستاني عزيز در تكميل و اصلاح آن مطالب و پيامهايي را ارسال فرمودند كه صميمانه از آنها تشكر ميكنم.
يادداشت قبلي با عنوان #چرا_غرب_با_ما_چنين_ميكند؟ اندكي اصلاح شد. درخواست ميكنم مجددا آن را مطالعه كنيد.
در يادداشت بعدي، برخي از اين پيامها و پاسخ آنها خواهد آمد.
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#چرا_غرب_با_ما_چنين_ميكند؟
بسم الله الرحمن الرحيم
دوستاني عزيز در تكميل و اصلاح یادداشت #چرا_غرب_با_ما_چنين_ميكند؟ مطالبي را ارسال فرمودند كه صميمانه از آنها تشكر ميكنم.
در ادامه برخي از اين پيامها و سپس توضيح بنده در تكميل يادداشت مزبور را بخوانيد:
🔸 آقای دكتر موحديان:
چرا در غرب آزادي بيان درباره هولوکاست وجود ندارد؟
چرا درباره زن با حجاب مصري كه در آلمان مورد تعرض قرار گرفته و شكايت كرده و در دادگاه توسط متهم جلوي چشم همه با چاقو كشته ميشود، حقوق بشر رعايت نميشود؟ چرا مبلغ شيعه در اتريش با تبر تكه تكه ميشود؟ چرا در غرب چندين نفر در مسجد سوراخ سوراخ ميشوند در حالي كه تصوير آن مثل بازي رايانهاي بصورت آنلاين منتشر ميشود؟
از خاورميانه بگذريم كه معلوم نيست چند ميليون نفر را كشتند.
اگر فكر ميكنيد اوضاع با دوران جنگهاي صليبي فرق كرده در اشتباهيم.
🔸 آقای دكتر ارشدي:
ضمن پذیرش این ایده، پرسشی دارم:
رفتار امام (ره) با سلمان رشدی هم می توانست از مسیر دیگری غیر از مسیر منتخب ایشان باشد؟
🔸 دوستي ديگر:
این قبیل توهينها با هماهنگی قدرتها سازماندهي ميشوند.
هيچ منطقي پشت اين توهینها نيست كه بخواهيم پاسخ منطقي به آن بدهيم.
برنامه ريزان چنين توهينهايي خود را براي خنثي كردن پاسخهاي منطقي ما آماده كردهاند، لذا اثر چنداني ندارد.
استراتژي پاسخ نامتقارن، بهترين روش پاسخگويي به چنين توهينهايي است به گونهاي كه اقدام ويرانگر غيرقابل پيش بيني، بر اندام برنامهريزان اين توهينها ترس بيندازد و موجب اجتناب از چنين اقدامهايي شود.
🔸 بزرگوارانی ديگر:
چرا در غرب، انکار هولوکاست جرم است اما توهین به مقدسات جرم نیست؟
🔴 🔴 🔴 🔴 🔴
✍ سید مهدی مرتضوی
🔹 هرچند غرب، امر مقدس ديني را به رسميت نميشناسد، اما در فرهنگ غربي، خطوط قرمزي وجود دارد كه جايگاهي همچون امر مقدس داشته و با تعصب از آنها حفاظت ميشود. آزادي بيان و سكولاريسم را ميتوان مقدسات تمدن غرب دانست كه هیج كسي اجازه تعرض به آنها را ندارد.
🔹 جنايات غرب منحصر به آنچه دوستان ما تذكر دادهاند نيست. در كنار همه اينها، بايد به #تبعيض_نژادي عميق و خشن نسبت به سرخپوستان و سياهپوستان نيز اشاره كرد. آخرين نمونه آن قتل فجيع #جورج_فلويد بدست پليس آمريكا بود.
🔹 با طرح چنين مسائلي ميتوان ساختار مذاكرات با دولتها و ديپلماتهاي غربي را به #مذاكره_انتقادي از غرب تبديل كرد و آنها را از موضع طلبكاري خارج كرده و بر صندلي پاسخگويي نشاند. این #مطالبه همه ما از دوستان دیپلماتمان است.
🔹 اگر مخاطب ما سردمداران غرب باشند طبيعتا در چنين مسائلي با لحني طلبكارانه و سرزنشگر حق را از آنان مطالبه خواهيم كرد.
🔹 بر اساس پیشنهاد طرح شده در يادداشت #چرا_غرب_با_ما_چنين_ميكند؟ ميتوان چنين حقایقی را در برابر اندیشمندان و افکار عمومی غرب نيز قرار داد. قطعا لحن ما در گفتگو با چنين مخاطباني بايد متفاوت باشد.
🔹 در چنین قضایایی حداقل با دو گروه مواجهیم:
يك. برنامه ریزان پشت صحنه که قصد ضربه زدن به اسلام و مسلمانان را دارند
دو. اهالی مغربزمین و افكار عمومي غرب
🔹 فتوای امام خميني، پاسخ به برنامه ریزان و دشمنان پشت صحنه بود.
🔹 نامه رهبر انقلاب به جوانان غرب، تلاشي براي گشودن باب گفتگو و تعامل فكري و عاطفي با افكار عمومي غرب بود كه بايد توسط گروههاي مرجع و تأثيرگذار ادامه پيدا ميكرد. يادداشت #چرا_غرب_با_ما_چنين_ميكند؟ نيز ناظر به افکار عمومی غرب و جدا کردن آنها از برنامهریزان پشت صحنه بود.
🔹 بيان امام خميني در منشور روحانيت را فراموش نمیکنیم: ترس من این است که تحلیلگران امروز، ده سال دیگر بر کرسی قضاوت بنشینند و بگویند که باید دید فتوای اسلامی و حکم اعدام سلمان رشدی مطابق اصول و قوانین دیپلماسی بوده است یا خیر؟
و نتیجه گیری کنند که چون بیان حکم خدا آثار و تبعاتی داشته است و بازار مشترک و کشورهای غربی علیه ما موضع گرفتهاند، پس باید خامی نکنیم و از کنار اهانت کنندگان به مقام مقدس پیامبر و اسلام و مکتب بگذریم!
🔹 از گوشه و كنار زمزمه آنچه روح خدا پيش بيني كرده بود، به گوش ميرسد. يادداشت #چرا_غرب_با_ما_چنين_ميكند؟ در صدد آن است كه روشنفكران و هنرمندان عرصه مذاكره را دعوت كند تا بجاي آنكه جامعه دينداران را از واكنش خشمآلود نسبت به توهين به مقدساتشان بازدارند، به رسالت خود در توجيه افكار عمومي غرب بپردازند.
🔹 در اين مسير جا دارد درباره پرسش زير نيز تأمل كنيم:
روش صحيح گفتگو و تعامل با افكار عمومي غرب چيست و در اين گفتگو چه ملاحظاتي را بايد در نظر داشت؟
اگر ميپسنديد به اشتراك بگذاريد
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#هوش_عاطفي
✍️ سيد مهدي مرتضوي
بسم الله الرحمن الرحيم
🔹 چند روز پيش در فضاي مجازي مطلبي را ديدم كه از جواز طلب رحمت براي #آيه_الله_صانعي پرسش ميكرد. به اين بهانه گفتگوهايي نيز درباره اعتبار و دلالت حديث اذكروا موتاكم بالخير جريان پيدا كرد. ديروز عزيزي ديگر از برگزاري مراسم ترحيم ايشان از سوي آيه الله مظاهري اظهار تعجب ميكرد.
🔹 سالها پيش پيامكي با شمارهاي ناشناس درگذشت آيه الله منتظري را خبر داد. به لحاظ اعتقادي با برخي ديدگاههاي ايشان مخالف بودم. اما به لحاظ سياسي هيچ اشتراك نظري با ايشان نداشتم. ساعت ٨ همان روز با دانشجويان رشته نهج البلاغه كلاس داشتم. پيش از شروع درس چند نكته مختصر در اين باره بيان كردم:
🔸 ممكن است در كلاس ما كسي حضور داشته باشد كه خود يا خانوادهاش از مقلدان يا ارادتمندان آيه الله منتظري باشند. به ايشان تسليت ميگويم. زيرا ما هم دوست داريم اگر روزي به مصيبت عزيزي كه دوستش داريم مبتلا شديم، مخالفان، هواي دل ما را داشته باشند و موقتا #آتش_بس داده و نمك به زخم ما نپاشند.
🔸 با بخشهايي از ديدگاهها و رفتارهاي سياسي ايشان مخالف بوده و نسبت به آن، نقدهاي جدي دارم اما بياحترامي به ايشان را جايز نميدانم همانگونه كه دوست ندارم هواداران ايشان به امام خميني و رهبر انقلاب و كسان ديگري كه دوستشان دارم بياحترامي كنند.
🔸 خوف دارم كه در اين چند روز، صدا و سيما يا كساني در دانشگاه ما، به ايشان بياحترامي كنند. چنين كاري خلاف مرام اهلبيت و خلاف اخلاق و انصاف است. علاوه بر اينها آثار نامطلوب ديگري نيز در جامعه خواهد داشت. ميتوانيم ديگران را نقد كنيم اما به آنها بياحترامي نكنيم.
🔹 البته همان روز رهبر انقلاب در پيامي درگذشت ايشان را تسليت گفته و براي ايشان طلب رحمت كردند و شايد همين امر مانع بروز برخي بداخلاقيها گرديد.
🔹 حدود يك ماه بعد دانشجويي كه ميشناختمش با چشمي گريان به دفترم مراجعه كرد. خانوادهاش مذهبي و انقلابي و مقلد آيه الله منتظري بودند. از بيادبي برخي اساتيد و دانشجويان به ايشان در كلاسهاي درس گلهمند بود. پرسيد آيا اين رفتار با #معارف_قرآن_و_عترت سازگار است؟ شرمنده شدم.😔
🔹 كساني همچون مرحوم بازرگان يا آيه الله منتظري يا آقاي هاشمي رفسنجاني يا آيه الله صانعي، در بين جامعه ارادتمنداني دارند. هنگام درگذشت چنين كساني، ارادتمندانشان مصيبت زده هستند. بيادبي به ايشان يا ابراز خوشحالي از فقدان آنها، نمكي است كه بر زخم اين بخش از جامعه پاشيده ميشود و رنجي مضاعف را بر آنها تحميل ميكند.
🔹 نتيجه ديگر چنين برخوردي آن است كه تصويري خشن و بيرحم از هواداران انقلاب كه منتقد چنين كساني هستند، در #افكار_عمومي شكل ميگيرد و در نهايت افكار عمومي را براي پذيرش بداخلاقي و بي انصافي نسبت به رهبران انقلاب و بزرگان انقلابي آماده ميكند.
🔹 رهبر انقلاب بر اساس همين ادب انساني و اخلاق ديني كه امري بديهي است، درگذشت همه اين بزرگان را تسليت گفته و براي آنها طلب رحمت و مغفرت كردهاند.
🔹 مسلما دوست داريم زماني كه مصيبت زدهايم، مخالفان و منتقدان ما نمك بر زخم ما نپاشند و هواي دل ما را داشته باشند. همچنين دوست داريم كساني كه دوستشان داريم در جامعه مورد بي احترامي قرار نگيرند. توجه به #قاعده_طلايي اخلاق سبب ميشود با يكديگر با شفقت و سازگاري و انصاف بيشتري برخورد كنيم و از خودمحوري نجات يابيم.
🔹 #هوش_عاطفي به ما كمك ميكند خود را به جاي ديگران بگذاريم و عواطف و احساساتشان را درك كرده و تأثيري كه سخن يا رفتار ما در دل و جان آنها ميگذارد را بفهميم.
🔹 #هوش_هيجاني نيز به ما كمك ميكند كنترل احساسات خود را بدست گرفته و اگر كسي را دوست نداريم، نسبت به او هر سخني را بر زبان نرانيم و در جامعه نفرتپراكني نكرده و همبستگي ملي و سرمايه اجتماعي نظام را به تاراج ندهيم.
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#شهادت_سبط_رسول
#هفت_صفر
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام بر تو اي حجت خدا! اي امام مجتبي!
مگر شما سبط پيامبر اين امت نبوديد؟
مگر پيامبر سفارش شما را به امتش نكرده بود؟
چه خوب تیرهایشان را به کفن شما دوختند تا پیوندشان را با پیامبر خدا مستحکم کنند و اجر رسالتش را بپردازند!
كفر و نفاق پنهان در قلبهایشان، نقاب از چهره برگرفت و پيكر مطهرت را نيز تحمل نكرد.
🔸 آقاجان! اگر مصطفاي خدا شما را مينگريست شما را در چه حالي ميديد؟
در حالي كه تيرها و نيزهها و شمشيرهاي امت در خون شما غوطه ميخورد!
تا انتقام فسق و غيظ كفر را از ورع و ايمان شما بگيرند و از اين انتقام آرام گيرند.
(يا موالي فلو عاينكم المصطفي و سهام الامه مغرقه في اكبادكم و رماحهم مشرعه في نحوركم و سيوفها مولعه في دمائكم يشفي ابناء العواهر غليل الفسق من ورعكم و غيظ الكفر من ايمانكم)
🔸 اي آل مصطفي! رسول خدا كدامتان را بنگرد؟
يكي در محراب افتاده در حالي كه شمشير سر او را شكافته!
در گوشهاي، پيكر شهيدي تيرباران شده و كفنش سوراخ گشته!
در سرزمینی ديگر، كشتهاي در ميان صحرا افتاده و سرش بر نيزه رفته!
(و انتم صريع في المحراب قد فلق السيف هامته و شهيد فوق الجنازه قد شكت اكفانه بالسهام و قتيل بالعراء قد رفع فوق القناه رأسه و ...)
🔸 آقاي ما! آيا مصيبت جز اينهاست كه بر شما رفته؟
(فهل المحن يا سادتي الا التي لزمتكم و المصائب الا التي عمتكم)
🔸 ای آل مصطفي! پدر و مادرم به فدایتان! چه میتوانیم انجام دهیم جز آنكه پروانهوار بر گرد حرم شما طواف كنيم و بر مصائبي كه جانهاي ما را زخمي كرده شما را تعزيت بگوييم.
(بابي انتم و امي يا آل المصطفي انا لا نملك الا ان نطوف حول مشاهدكم و نعزي فيها ارواحكم علي هذه المصائب العظيمه الحاله بفنائكم و الرزايا الجليله النازله بساحتكم التي اثبتت في قلوب شيعتكم القروح)
🔸 خدايا تو شاهد باش كه ما با نيتها و دلهايمان با ياوران اهلبيت پيامبر تو در جمل و نهروان و صفين و كربلا شريك و همراه هستيم.
(فنحن نشهد الله انا قد شاركنا اوليائكم و انصاركم المتقدمين في اراقه دماء الناكثين و القاسطين والمارقين و قتله ابي عبد الله سيد شباب اهل الجنه عليه السلام بالنيات و القلوب)
🔸 آقاجان! حيف که نبوديم تا همراه عمار، هاشم مرقال، قيس بن سعد، صعصعه بن صوحان، مالك اشتر، اصبغ بن نباته، محمد بن ابي بكر، ميثم تمار، مسلم بن عوسجه، حبيب بن مظاهر و زهير بن قين، شما را ياري كنيم.
(و التأسف علي فوت تلك المواقف التي حضروا لنصرتكم)
🔸 آقاجان! اگر از حلقه زدن بر گرد حرم شما در بقيع و حرم جدتان و مادرتان در مسجد النبي محروممان كنند باز هم دلهايمان به هواي شما پرواز ميكند و سرشار از شوق زيارت شما و گفتگو با شماست.
(و اجعل ارواحنا تحن الي موطئ اقدامهم و نفوسنا تهوي النظر الي مجالسهم و عرصاتهم حتي كاننا نخاطبهم في حضور اشخاصهم)
🔸 سر و جانم به فدایتان! چه نامهایتان زیباست!
(فما احلی اسمائکم)
خدایا نکند رفتار و گفتار و سکوت ما موجب آزردگی مولای ما شود🤲
#زیارت_جامعه_ائمه_المومنین
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
یادداشتها
#علم_دینی ✍️ سید مهدی مرتضوی ادامه: ۳. بر اساس دیدگاه سوم: 🔸 اولا رسالت اصلی انبیاء، #هدایت انسا
#رابطه_علم_و_دین
✍️ سید مهدی مرتضوی
بسم الله الرحمن الرحیم
درباره #علم_دینی و #رابطه_علم_و_دین در يادداشتهايي نسبتا مفصل سخن گفته بودم. در اين نيمسال، درسي جديد با عنوان آموزههاي روانشناسي در قرآن و حديث دارم. به همين مناسبت در حال تأمل دوباره درباره اين موضوع هستم.
بطور خلاصه ميتوان نسبت دين با علم را در چهار محور زير خلاصه كرد:
🔸 رسالت علم #تعيين_اهداف_و_چشماندازها نيست. دين ميتواند اهداف و چشماندازها را تعيين كرده و به علم جهت دهد.
🔸 #مباني_معرفتشناختي_و_انسانشناختي_و_الهياتي مورد نياز علوم مختلف بايد از سوي دين و فلسفه ديني تأمين گردد.
🔸 دين و متون ديني ميتوانند #مسائلي_براي_پژوهش و #ايدههايي_براي_نظريهپردازي در اختيار دانشمندان قرار دهند.
🔸 دين ميتواند درباره #حسن_و_قبح اخلاقي و شرعي نتايج و لوازم نظريات علمي و دستاوردهاي علوم فتوا دهد.
نظر شما در اين باره چيست؟
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#بزرگنمایی_تحريفات_عاشورا (١)
✍️ سید مهدی مرتضوی
بسم الله الرحمن الرحیم
🔹 معمولا در ایام محرم، فضاي مجازي جولانگاه سخنرانیهای روشنفکران مسلمان در نقد فرهنگ و سنتهاي پيرامون عاشورا و نهادهای دینی مرتبط با آن مانند روحانیت، مداحان و هیاتهای عزاداری میشود.
🔹 العلماء ورثه الانبیاء .... فان فینا اهل البیت فی کل خلف عدولا ینفون عنه تحریف الغالین و انتحال المبطلین و تاویل الجاهلین.
بنا بر این حدیث شریف، رسالت عالمان راستین، حفظ دین از تحریفها و بدفهمیها است. رسالتی که امثال شیخ مفیدها و شهید مطهریها عمر و آبرو و جانشان را بر سر آن گذاشتهاند. فرهنگ و سنتهاي پيرامون عاشورا نیز از اين قاعده مستثني نبوده و نیازمند بازخوانی و پیرایش مدام هستند.
🔹 نقد روشنفکران به باورها و عملكرد دينداران در ارتباط با قيام امام حسين را میتوان لطفی از جانب ايشان در حق نهادهای دینی و ما دینداران سنتی تلقي كرد. لطف روشنفکران دینی در حق ما دینداران، مشکور باد. اما آیا اجازه داریم عملکرد ایشان را در بیان تحریفات عاشورا مورد بررسی و نقد قرار دهیم؟
🔹 معمولا سخنرانان در مقام سخنگویی کمابیش، اغراق و مبالغه میکنند تا تاثیر بیشتری بر شنوندگان بگذارند.
#بزرگنمایی_تحریفات_عاشورا نیز در کلام این بزرگواران خوشسخن، نمایان است. چنين بزرگنماييهايي را ميتوان نوعي تحريف حقيقت دانست كه ميتواند آثاري هرچند ناخواسته اما زيانبار داشته باشد. در یادداشت بعدی نمونه روشنی از چنین اغراقهايی را خواهیم دید.
🔹 سخنرانيهايي از اين قبيل، اشكال ديگري نيز دارند. اصلاح ديني و مبارزه با تحريف، كاري پيامبرانه است و مصلح بايد همچون پيامبر عزيز خدا، طبيب دوار بطبه باشد و لحني مناسب و قولي لين براي بيان حقايق انتخاب كند.
🔹 توهين به مداحان يا روحانيان هرچند به اسم مبارزه با تحريف و جهل و خرافات و به نيت ترويج علم و آگاهي انجام شود امري غير اخلاقي است كه موجب اضطراب در بخش بزرگي از دينداران و احتمالا خشنودي بخشي ديگر از جامعه ميشود. علاوه بر اين بجاي اصلاح عملكردها موجب تقابل دينداران و روشنفكران و به تبع آن ايجاد دو قطبي و انشقاق در جامعه شده و در بين اين دو بخش، نفرت ميآفريند.
🔹 روشنفكران ديني ميتوانند با لحني مهربانتر با ما دينداران سخن بگويند.
به اميد آن روز.
#روشنفکران_دینی
#دکتر_سروش
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#بزرگنمایی_تحريفات_عاشورا (٢)
✍️ سید مهدی مرتضوی
بسم الله الرحمن الرحیم
🔹 كساني كه در صدد اصلاح جامعه و نقد بخشی از عملکردها هستند بايد #محتواي كلامشان سديد و استوار و منصفانه بوده و #لحن سخنشان نيز ليّن و مهربان و خيرخواهانه باشد. در این صورت کلامشان بر دلها مینشیند و عقلها و عزمها را با خود همراه میکند.
🔹 سخنانی كه در نقد عملكرد دينداران از سوي روشنفكران ديني در جامعه منتشر ميشود معمولا با نيت زدودن گرد تحريفها و اشتباهات از چهره آموزههاي ديني بيان ميشوند اما گاهی گرفتار دو آسیب زیر هستند:
🔹 اولا به دلیل لحن تند یا توهینآمیزشان نسبت به روحانیت یا سایر نهادهای دینی سنتی، بر شکاف و تقابل دو سوی ماجرا دامن میزنند.
🔹 ثانیا محتوایشان در نهايت مخاطب را گرفتار #شكاكيت و سوء ظن به همه يا اكثر تعاليم ديني ميكند.
🔹 برای مثال سال ٩٥ فايلي صوتي از بزرگواري خوشسخن منتشر شد كه در آن به سه گونه از تحريف حركت امام حسين در كربلا اشاره شده بود. بر اساس سنت ناصواب اما رايج در فضاي مجازي اين سخنان به دروغ يا اشتباه به دكتر #محمد_مطهري نسبت داده شد. در حالي كه لحن نسبتا تند و بيمحاباي آن سخنان در نقد فرهنگ عاشورا، با دأب جناب مطهري سازگار نبود. كمي بعد نيز خود ايشان اين نسبت را تكذيب كردند.
🔹 بخشي از سخنرانی مذكور به نقل جملاتي نسبتا مشهور ميپردازد كه در سالهاي پيش از انقلاب به اشتباه به امام حسين عليه السلام نسبت داده میشد. عباراتي حماسي مانند ان كان دين محمد لا يستقم الا بقتلي فيا سيوف خذيني يا جمله ان الحياه عقيده و جهاد. امروز همه میدانند كه اين دو عبارت، متعلق به امام حسين نبوده بلكه زبان حال ايشان است كه در سخن شاعران يا سخنسرايان جاري شده است و انتساب آنها به امام حسين در چند دهه پيش، اشتباه بوده است.
🔹 در بخشي ديگر از سخنرانی مذكور به اموري مانند فتواي شريح قاضي درباره خروج امام حسين از دين اشاره ميشود كه امروز نيز برخي آن را به عنوان امري مشهور يا مسلم بيان ميكنند در حالي كه فقط در منابع قرن ١٤ به آن اشاره شده و در منابع معتبر كهن اثري از آن وجود ندارد. هر چند يقين نداريم اما با اطمينان بالا چنين اموري را نيز ميتوان از تحريفات عاشورا محسوب كرد.
🔹 سخنران محترم پس از جلب اعتماد مخاطب عادی از طریق ارائه اطلاعات پی در پی و نسبتا انبوه درباره مصادیق تحریف که تشخیص آن برای چنین مخاطبی آسان است، به سراغ مصاديقي ميرود كه وضعيتي كاملا متفاوت با تحريفات سابق الذكر دارند. به احاديثی اشاره ميکند كه در منابع معتبر كهن وجود دارند و به لحاظ تعدد و كثرت منابع و نقلها، نميتوان اين احاديث را بدون سند و از سنخ جعلیات و تحریفات مذكور محسوب كرد. اما سخنران محترم آنها را نیز از جمله تحریفات بر میشمارد بدون آنکه دلیلی قانع کننده برای ادعایش عرضه کند.
🔹 براي مثال در احاديث متعدد، اشاره شده است كه امام حسين عليه السلام از شهادت خود خبر داشتند و به اين مطلب در برخي گفتگوها يا نوشتههاي خود اشاره كردهاند. هرچند چنين احاديثي را بايد در كنار ساير شواهد تاريخي و نصوص ديني ملاحظه كرد و به توضيح و تبييني جامع براي آنها دست يافت اما به دليل ناتواني از فهم آنها يا ناسازگاري آنها با چارچوبهاي ذهني مقبول خود نميتوان آنها را انكار كرد یا بدون سند معرفی نمود.
🔹 در این سخنرانی مغالطهاي پنهان وجود دارد. زيرا در ابتدا انبوهی از اطلاعات علمی درباره تحريفات عرضه میشود و بدین وسیله اعتماد مخاطب جلب شده و در شنونده اين احساس ايجاد ميشود كه در سرتاسر سخنراني با ادعاهايي مستدل و مستند مواجه است. چنين مخاطبي براحتي ادعاهاي بدون دليل را نيز خواهد پذيرفت و روايات مستند را بدون سند و مجعول خواهد انگاشت.
🔹 يكي ديگر از نتايج مخرب چنين سخنرانيهايي آن است كه ذهن مخاطب، ناخواسته گرفتار تعمیم شده و فرض را بر این میگذارد که هر چه از منابع و نهادهای سنتی دین درباره عاشورا و حتی ساير معارف ديني عرضه شده و ميشود سرشار از خطا و دروغ و تحریف بوده و قابل اعتماد نمیباشد. و اين چنين است كه بخشي از مخاطبان چنين سخناني گرفتار شكاكيت و سوء ظن به همه يا اكثر تعاليم ديني ميشوند.
#قول_سدید
#قول_لیّن
#عبدالحمید_ضیائی
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha