فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
مولای ما نمونه دیگر نداشته است
اعجاز خلقت است و برابر نداشته است
وقت طواف، دور حرم فکر می کنم
این خانه بی دلیل ترک بر نداشته است
توهین نمی کنم به کسی در غزل ولی
هرکس کمی محبت حیدر نداشته است
خود را برای شعله مهیا کند که او
حق را به چشم دیده و باور نداشته است
دیدیم در غدیر که دنیا به جز علی
آیینه ای برای پیمبر نداشته است
سوگند می خورم که نبی شهر علم بود
شهری که جز علی در دیگر نداشته است
طوری ز چارچوب در قلعه، کنده است
انگار قلعه، هیچ زمان در نداشته است
یا غیر لافتی صفتی در خورش نبود
یا جبرئیل واژه بهتر نداشته است
این شعر استعاره ندارد برای او
تقصیر من که نیست، برابر نداشته است
#میلاد_امیر_المومنین
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#کرونا_و_عِرقِ_دینیِ_ما
✍️ سید مهدی مرتضوی
🔹 به اقتضای #عِرقِ_دینی و مذهبی، دوست نداریم تحت هیچ شرایطی تکالیف و مناسک دینی واجب و حتی مستحب، تعطیل یا ترک شود. همه ما می دانیم #بوسیدنِ_ضریح در شرایط ازدحام جمعیت، لازم نیست بلکه اگر موجب آزار دیگران شود، ترک آن اولی می باشد. با این حال نمی توانیم از بوسه بر ضریح حتی در شلوغی جمعیت دل بکنیم.
🔹 هیچ کدام ما دوست نداریم به سبب ویروسی کوچک، زیارت اهلبیت و محافل دعا و مجالس مذهبی، ترک یا تعطیل شود و حتی از چنین وضعیتی خشمگین می شویم. همه ما از شنیدن توقف #طواف_خانه_خدا در این روزها متاسف و با خواندن روایت امیر المومنین که فرمودند "اگر خانه خدا خلوت شود، مهلت داده نمی شوید" نگران می شویم.
🔹 بر اساس آيه شريفه «و من يعظم شعائر الله فانها من تقوي القلوب» كساني كه دغدغه #تعظيم_شعائر_الهي را نداشته باشند و نسبت به حفظ آنها تعصب نورزند، از تقواي قلب، بهره كمي دارند. نداشتن عِرق و تعصب ديني، ايمان مؤمن را سست و نحيف و بي رنگ و بو ميكند. نبايد به اسم عقلانيت و علم، تعصب ديني را از مؤمنان گرفت.
🔹 داشتن تعصب دینی، ضروری است اما اگر با عقلانیت دینی همراه نگردد، موجب اعمالي مانند #ليسيدنِ_ضريح و فيلمبرداري از آن خواهد شد كه نه تنها بزرگداشت شعائر الهي نيستند بلكه موجب #وهن_دين خواهند شد.
🔹 هنر آن است كه بتوانيم بين #تعصب_ديني و #عقلانيت_ديني جمع كنيم. علم و عقلانيت بدون تعصب ديني، موجب ضعف و #وهنِ_ايمان در قلب مؤمن ميگردد و تعصب ديني بدون عقلانيت ديني موجب #وهن_دين در عالم خواهد شد.
🔹 داشتن تعصب ديني، ضروري است اما اگر با عقلانيت ديني همراه نگردد، می تواند به نوعی از دین ورزی بینجامد که با عقل و علم ناسازگار بوده و به چالش معرفتی #تعارض_علم_و_دین دامن بزند.
🔹 نادیده گرفتن رخصتهای خداوند، کاری پسندیده نیست. ان الله یحب ان یوخذ برخصه کما یحب ان یوخذ بعزائمه؛ خداوند دوست دارد به رخصتهایش عمل شود همانگونه که دوست دارد به تکالیف حتمی اش عمل شود. از جمله #رخصتهای_الهی، قصر نماز در سفر و ترک روزه ماه رمضان برای مسافر و بیمار است. تمام خواندن نماز در سفر و روزه داری مسافر یا بیمار در ماه رمضان، نه تنها قبول و پسندیده نیست بلکه شاید بدعت و حرام باشد.
🔹 خروش برخی از عزیزان ما بر توصیه و تصمیم مسوولان برای محدود یا تعطیل کردن حرمهای اهلبیت و مراکز و مجالس و تجمعات مذهبی، از #عِرقِ_دینی ایشان نشات می گیرد. اظهار تأسف و ناراحتي يا گله و شكوه و حتي اعتراض به محدود شدن زيارتگاهها و تعطيلي برخي تجمعات و مراسم مذهبي اگر به عنوان ابراز احساسات ديني باشد امري ممدوح و نشان دهنده زنده بودن تعصب ديني و تقواي قلب است اما اگر اين سخنان از موضع بيان ديدگاه رسمي دين درباره پرونده چالش برانگيز و قديمي رابطه علم و دين باشد، چالش معرفتي #تعارض_علم_و_دین را زنده يا تشديد كرده و ميتواند موجب وهن دين و دينداران گردد.
🔹 حق داريم و بايد از #توقف_طواف و محدوديت تجمعات و مراسم ديني ناراحت شويم اما نبايد اينها را به معناي تضعيف دين يا كمك به كفر و بيديني تلقي كنيم و بخاطر آن متوليان سلامت و اقدامات مسؤولاني كه بر اساس توصيههاي آنها عمل ميكنند را سرزنش كنيم. همانگونه كه ترك روزه ماه رمضان در سفر يا هنگام بيماري را به معناي تخفيف و #توهين_به_شعائر_الهي نميدانيم.
🔹 خوشبختانه صدايي كه از عالمان بزرگ ديني ما شنيده ميشود، پاسداشت عقل و علم، در كنار بزرگداشت دين و شعائر الهي ميباشد. موضع گيري علماي بزرگ مشهد در تأييد محدوديتهاي اعمال شده در #حرم_امام_رضا عليه السلام از اين جمله است. تأكيد #رهبر_انقلاب بر رعایت دستورالعملهای مسئولان در خصوص پیشگیری از آلودگی و عدم تخطي از این دستورها نمونه ديگر اين روشن بيني است. بر اساس اين ديدگاه، مفاهيم ديني «حسنه و سيئه» نيز توسعه معنايي پيدا كرده و هرچه به سلامت جامعه و جلوگیری از شیوع این بیماری کمک کند، #حسنه و هرچه به شیوع آن کمک کند، #سیئه خواهد بود. همه اینها ما را مطمئن می کند که عقلانیت دینی در این سرزمین، ریشه دار و پایدار است؛ ان شاءالله.
🔹 نمونه ديگري از همين چالش كه اين روزها از سوي رسانههاي بدخواه سعودي و انگليسي مورد توجه جدي قرار گرفته، #دوگانه_بهداشت_يا_دعا است كه سخن يا رفتار نادرست برخي به آن دامن زده است. بر اساس اين دوگانه جعلي، مردم ناچارند بين رعايت بهداشت و درمان از يكسو و دعا و تضرع از سوي ديگر، يكي را انتخاب كنند.
توصيه رهبر انقلاب به مراعات بهداشت و در كنار آن سفارش به توسل و دعا، آبي بر آتش اين #دوگانه_جعلي نیز بود.
#تعظيم_شعائر_الهي
#وهن_دين
#جدي_گرفتن_عقل
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
یادداشتها
#کرونا_و_عِرقِ_دینیِ_ما ✍️ سید مهدی مرتضوی 🔹 به اقتضای #عِرقِ_دینی و مذهبی، دوست نداریم تحت هیچ شر
#سيره_رهبر_انقلاب
✍️ سيد مهدي مرتضوي
🔹 متأسفانه هنوز #عِرقِ_ديني تعداد اندكي از دوستان ما اجازه نميدهد كه محدوديتهاي اعلام شده براي مناسك و تجمعات ديني را بپذيرند. اين دوستان گاهي در اعتراضشان نسبت به اين وضعيت، رهبر انقلاب را همراه خود می پندارند.
در حالي كه رسما اعلام شده، در راستای رعایت اصول بهداشتی و تصمیمات مسوولان درمانی کشور، جلسات #درس_رهبر_انقلاب مانند سایر حوزه ها و مراکز آموزشی از دوشنبه هفته گذشته #تعطیل شده است.
https://snn.ir/fa/news/832354/
🔹 همچنين در يادداشتي كه به قلم وزير اسبق بهداشت در سايت رسمي رهبر انقلاب منتشر شده، از موافقت مشروط ايشان با اعمال #محدوديت_در_حج_و_زيارت سخن گفته شده است:
«به یاد دارم که در زمان مسئولیتم به عنوان خدمتگزار بهداشت و درمان کشور، بیم همهگیری آنفلوانزای پرندگان پیش آمد. همان موقع به محضر ایشان رسیدم و تاکید رهبر انقلاب این بود که در حفظ سلامت مردم هیچ مسامحهای جایز نیست و همه امکانات را باید به کار گرفت و حتی وقتی صحبت از محدودیت در حج و زیارت شد، فرمودند اگر با شواهد علمی، این محدودیتها ضروری و لازم است، اقدام کنید»
http://farsi.khamenei.ir/others-note?id=45042
#تعطيلي_درس_خارج_رهبر_انقلاب
#موافقت_رهبر_انقلاب_با_اعمال_محدوديت_در_حج_و_زيارت
#تعظيم_شعائر_الهي
#وهن_دين
#جدي_گرفتن_عقل
#حکیمِ_حاکم
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#قم_آتش_است_نه_خاکستر
يكي از اساتيد بزرگوار پس از خواندن يادداشت #کرونا_و_عِرقِ_دینیِ_ما و در ارتباط با موضوع آن، مطلب زير را، البته از نویسنده ای دیگر، برايم ارسال كردند. اين نوشته را از آن جهت كه پاسخ به نقدهاي غيردوستانه و غير منصفانه نسبت به حوزه علميه است، ميپسندم. مسلما حوزههاي علميه، بدون اشكال نيستند اما نبايد آنها را به گونهاي نقد كرد كه به تضعيف سنگر مقابله با ظلم و دفاع از مظلوم درعالم بينجامد. ما به نقد دوستانه و خيرخواهانه و همدلانه يكديگر نياز داريم.
⚘پاسخ دکتر ابوالفضل امامی از ایتالیا به خاکستر خواندن آتش
در نوشته ای با اسم سيد حسن آقاميري
به نام خدا
سلام اما، نه
☄️ آسیب هیچگاه متوجه چشم مصنوعی نمی شود؛
هیچگاه مانکن های پشت ویترین، تب نمی کنند؛
پس اگر چشمی درد گرفت؛
#بد_نگوییم_به_مهتاب_اگر_تب_کردیم.
🌻تب و درد، نشان حیات است؛
کلیسا قرن هاست که تب نمی کند؛
حوزه های علمیه اما هنوز چشم درد می گیرند؛
هنوز تب می کنند؛
بد نگوییم به مهتاب اگر تب کردیم.
💠حوزه علمیه زیر فشار صدها شبکه ماهواره ای دنیاست؛
زیر فشار میلیاردها دلار پول آمریکا و اروپا و عربستان و امارات و ترکیه و ... سربلند و سرافراز جهان را فتح می کند.
📚 صدای حوزه های علمیه در گوشاگوش جهان پیچیده است؛
من از رُم برای تان می نویسم؛
اینجا چشمهای فراوانی به قم دوخته شده است.
و قم زنده تر از همیشه نفس زنان؛
#والعادیات_ضبحا را تمرین می کند.
🚨قم به رغم تمام تخریب های لندنی و واشنگتنی،
شیطان اکبر را با شعار مرگ، خوار می کند: قل موتوا بغیظکم: بگو از عصبانیت تان بمیرید.
این مرگ گفتن، #حیات_آیه_های_قرآن است.
و اگر تب کردیم
بد نگوییم به مهتاب
✅ بدانید که قم زنده است و انقلاب را نمی توان با #لاشخوری_کرونایی قرنطینه کرد.
اگر قم لاشه بود، هزاران کَلّاش کینه توز،
در لباس دوست و دشمن به آن نمی تاختند.
☄️ قم را می توانی در سفر آیت الله اعرافی به هند بهتر تماشا کنی؛
در نیجریه.
قم را می توانی در هر کجا تماشا کنی که دو تیغه تحجر و تجدد گلوی مردم را قیچی نکرده اند؛
و از پارچه های مخملی رسانه های فریبکارشان،
چشم بند برای مردم ندوخته اند؛
و تیغ سانسور بر حلقوم رسانه های انقلاب نگذاشته اند.
🌏 قم را می توانی در سوریه و یمن و عراق و بحرین و پاکستان و زینبیون و فاطمیون و افغانستان و هند و نیجریه تماشا کنی؛
قم را می توانی در زکزاکی به خوبی متوجه شوی.
🌗چشمت را باز کن #فرزند_ناتنی حوزه علمیه قم؛
قم را می توانی در نُه هزار و نهصد و نود و نُه بنر سردار سلیمانی در بیش از صد شهر ایتالیا تماشا کنی.
☄️حوزه بالنده تر از آن است که آتشِ گُر گرفته از معرفت و عشق آن را،
خاکستر بخوانی و #رومانتیزم_اسلامی را از این خاکستر انتظار بکشی.
✅ قم آتش است نه خاکستر.
بد نگوییم به مهتاب اگر تب کردیم؛
مرگ بر آیه های کتاب شیطانی یأس؛
مرگ بر آمریکا؛
مرگ بر کرونا
📚 در ماجرای کرونا، #قم_تابع_قانون است؛ نه جلو می افتد نه عقب.
اما نور قم قرنطینه نمی شود.
انقلاب به همه جا صادر شده است.
کرکس ها هوس قرنطینه کردن تفکر انقلابی را به گور خواهند برد.
⛔️بد نگوییم به مهتاب اگر تب کردیم
#تعارض_علم_و_دين
#تضعيف_حوزه_علميه
#نقد_غير_منصفانه
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#تفاوت_علوم_تجربی_و_علوم_انسانی
✍ سید مهدی مرتضوی
🔹 درباره معنای #علم_دینی و امکان آن و همچنین #قلمرو_دین و انتظار بشر از آن، دیدگاههای مختلفی وجود دارد. برخی با استناد به #تبیان_کل_شئ بودن قرآن، بیان علوم تجربی از جمله طب را نیز در قلمرو دین و از جمله رسالتهای آن میدانند. برخی علم دینی را به علوم رایج در حوزهها مانند فقه و اصول و تفسیر و کلام، که برگرفته از متون دینی یا درباره آن هستند محدود کرده و علوم انسانی را نیز از حیطه آن خارج میدانند.
🔹 دیدگاه #آیت_الله_حائری_شیرازی در این باره که چون همیشه با بیانی زیبا همراه است بسیار متین و راهگشاست.
🔹 بهره برداری حکیمانه ایشان از فرمایش امام صادق علیه السلام در توحید مفضل، درباره خلق گندم از جانب خداوند و وانهادن کاشت و برداشت و پخت آن بر عهده بشر، برای بیان تفاوت علوم انسانی و علوم تجربی ستودنی است.
🔹 از دیدگاه ایشان، شناخت حقیقت انسان از دسترس عقل و تجربه بشر خارج است لذا #انسان_شناسی بر عهده دین قرار دارد. البته قرار گرفتن انسان شناسی در قلمرو دین دلیل دیگری نیز میتواند داشته باشد:
مخاطب دین، انسان و رسالت اصلی دین، تامین سعادت انسان در دنیا و آخرت است و رسیدن به این هدف، بدون داشتن تعریفی روشن از انسان و ابعاد و ویژگیهای او ممکن نیست.
🔹 بر اساس آنچه گفته شد، چون علوم انسانی مبتنی بر نوع نگاه ما به انسان هستند، پس میتوانیم علوم انسانیای که با انسان شناسی دینی سازگار هستند را #علم_دینی بخوانیم. به عبارت دیگر شرط لازم برای آن که علوم انسانی، دینی گردد، آن است که مبانی آن از منابع دینی استخراج گردد.
در این صورت لازم نیست تک تکِ گزاره های علمی از متون دینی استخراج گردد.
در ادامه سخن مرحوم حائری را در این باره میخوانیم:
💬 #آیت_الله_حائری_شیرازی
طب بر خلاف علوم انسانی، نیازی به #انسان_شناسی ندارد. وقتی طب نیاز به انسان شناسی ندارد، پس #صِرف_تجربه است. بشر در تجربه موفق است. مگر این جراحی هایی که میکنند ناموفق است؟! مگر علی علیه السلام وقتی زخم خورد طبیب را نیاوردند بالای سرشان برای اینکه معاینه کند؟
اطباء جدید، تمام تحقیقاتی که در پزشکی میکنند ارزش دارد، چون پزشکی ربطی به انسان شناسی ندارد تا در حوزه دین قرار بگیرد.
امام صادق علیه السلام در کتاب #توحید_مفضل به مفضل میگوید: نگاه کن مفضل، عبرت بگیر. ببین خدا #گندم را خلق کرد برای غذای مردم. اما کاشتن و داشتن و برداشتن و پاک کردن و آرد کردن و خمیر کردن و نان پختنش را خودش بر عهده نگرفت. این کار را نکرد. هم برای این که مردم بیکار نمانند، چون بی کاری آفت بزرگی است و جامعه را از بین میبرد، و هم برای اینکه فکر مردم تعطیل نشود، مردم فکر کنند و تجربه کنند، چیز یاد بگیرند. و از راه چیز یاد گرفتنها، خداشناس بشوند.
#علوم_انسانی از نوع خلق گندم است [که باید از خود دین اخذ شود و بشر توانایی آن را ندارد]، اما #علوم_تجربی و از جمله پزشکی، از نوع کاشت و داشت و برداشت و پاک کردن و آرد کردن و نان پختن است که به عهده انسان است.
آنچه را که برای بشر مقدور نیست، انبیاء میآورند. آنچه را که برای بشر مقدور است اگر انبیاء گفتند، استطراداً گفته اند. برای اینکه حقانیت خودشان را نشان بدهند گفتهاند. طب الصادق، طب الرضا، طب النبی استطرادی است. پیامبران و امامان برای طب نیامدهاند.
@haerishirazi
اگر میپسندید به اشتراک بگذارید
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#بیوتروریسم_و_جنگ_نرم
✍ سید مهدی مرتضوی
در پی حکم رهبر انقلاب برای انجام #رزمایش عملیاتی مبارزه با بیوتروریسم، خطاب به #ستاد_کل_نیروهای_مسلح، این گزینه که ویروس کرونا، جنگ بیولوژیک آمریکا علیه دشمنانش باشد، مورد توجه بیشتری قرار گرفت.
مخاطب نکات زیر، دانشگاهیان مومن و انقلابی اند که احساس می کنند سکوت و انفعال در برابر شرایط پیش آمده جائز نیست و خود را موظف به اقدام جدی در این عرصه می دانند.
۱. نادیده گرفتن احتمال خطری همچون بیوتروریسم و غفلت از آن، عاقلانه نیست.
۲. حکم قطعی به اینکه کرونا، پدیده ای بیوتروریستی از جانب امریکاست بدون داشتن مستندات روشن علمی، یا تصریح و تاکید بر آن در صورتی که مستندات ما به هر دلیلی مورد پذیرش بخش معتنابهی از جامعه نیست، میتواند تبعات نامطلوبی داشته باشد از جمله دامن زدن به بی اعتمادی به نظام یا تولید #دو_قطبی در جامعه بر سر بیوتروریسم.
۳. اعتماد به دشمنان انسانیت همچون امریکا و انگلیس و سعودی، خوش خیالی و ساده لوحی و جهالت است. اخلاق و انسانیت و شرافت نمیتواند مانع طغیان و سرکشی اینان شود.
اگر بتوانند هر حقی را پامال می کنند تا به منافع نامشروع خود برسند. سوابق استفاده از سلاح هسته ای و شیمیایی از سوی آنان نشان می دهد که اقدام بیوتروریستی نیز از آنها بعید نیست.
۴. تاکید و تصریح جریان انقلابی بر بیوتروریسم آمریکایی در همه گیری کرونا، نباید به گونه ای صورت گیرد که این تلقی را در افکار عمومی دامن بزند که آمریکا قادر مطلق است و هر جا اراده کند و آن گونه که بخواهد به مخالفانش ضربه می زند. مواجهه با بیوتروریسم نیز مانند مواجهه با اصل کرونا، مشمول #امر_بین_امرین است:
نه آن را کوچک و نادیده بگیریم و نه چندان بزرگ و خطیر.
۵. به نظر می رسد جنگی به مراتب قطعی تر و سهمگین تر و خطرناک تر از جنگ بیولوژیک در جریان است؛ یعنی #جنگ_روانی_و_شناختی با ابزار #رسانه ها.
برگزاری تمرین و #رزمایش جنگ بیولوژیک که گونه ای از #جهاد_اصغر است بر عهده ستاد کل نیروهای مسلح قرار گرفته است.
اما فرماندهی #جهاد_کبیر یا #جنگ_نرم پیش از این، بر عهده #اساتید و #دانشجویان دانشگاهها قرار گرفته بود.
۶. ما دانشگاهیان در این نبرد واقعی، چه نمره ای می گیریم؟
چقدر با اقتضائات جنگ نرم آشنا هستیم؟ آیا افکار عمومی و دلهای مردمی که عرصه جنگ نرم دشمنان شده را به دشمنان واگذار کرده ایم و به خود مشغولیم؟ یا آنها را دشمن خود می گیریم و با آنها خصومت می ورزیم؟ یا چون #طبیبان_مشفق به #تکفل_ایتام_آل_محمد پرداخته و با #قول_لین و #قول_سدید و #موعظه و #حکمت و از سر مهر و شفقت، آنها را به حق فرا می خوانیم و غبار فتنه ها را فرو می نشانیم؛ حتی اگر در چنبره فتنه های دشمنان گرفتار شده باشند؟
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#مبانی_نقد
#چهار_ضلعِ_نقدِ_اجتماعی_و_عمومی
✍️ سید مهدی مرتضوی
🔸 اخیرا مطالبی در نقد قسمت نخست #سریال_پایتخت از زبان چند تن از مومنان انقلابی منتشر شده است.
همچنین پیام نوروزی آقای #دکتر_ظریف با اعتراضاتی از سوی دوستان انقلابی ما مواجه شده است.
🔸 معمولا نقدهای #جریان_مومن_انقلابی نسبت به دیدگاهها و سخنان و رفتارها و اقدامات موجود در سطح جامعه، از موضع حفظ ارزشهای دینی و آرمانهای انقلابی است و علی القاعده جنبه حزبی و جناحی و رنگ خط و خطوط سیاسی را ندارد. اما گاهی این نقدها از سوی مخاطبان یا افکار عمومی، #انگ_جناحی و حزبی می خورد و کارکرد خود را از دست می دهد.
#چه_باید_کرد؟
🔸 نکاتی را درباره مبانی و آداب نقد، به دوستان انقلابی ام تقدیم می کنم. امیدوارم مفید و موثر باشد.
🔹 در ابتدا نقد را به دو گونه #نقد_شخصی_و_خصوصی و #نقد_اجتماعی_و_عمومی تقسیم می کنم. منظور از نقد اجتماعی، نقدی است که به جنبه های شخصی و خصوصی کسی مربوط نیست و قابلیت آن را دارد که در رسانه ها طرح گردد و می تواند مربوط به امور علمی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و ... باشد.
🔹 بر اساس تلقی رایج، در گفتگوی انتقادی، دو طرف وجود دارند:
#منتقد و #مخاطب_نقد.
در حالی که معمولا در #نقد_اجتماعی_و_عمومی، با #چهار_ضلع مواجهیم:
#منتقد؛
#مخاطب_مستقیم؛
#مخاطب_غیر_مستقیم؛
#خناسان_وسوسه_گر.
🔹 در نقد اجتماعی و عمومی با دو گونه مخاطب مواجهیم:
۱. افراد یا شخصیتها یا نهادهایی که مورد نقد قرار می گیرند، و می توان آنها را #مخاطب_مستقیم نامید.
معمولا مخاطب مستقیم نقدهای جریان مومن انقلابی، برخی مسوولان و کارگزاران فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و گاهی چهره های هنری و ورزشی هستند.
۲. ضلع سوم یا #مخاطب_غیر_مستقیم نقدهای اجتماعی، عموم کسانی هستند که نقد ما به گوش و چشمشان می رسد.
مخاطب غیر مستقیم را می توان #افکار_عمومی و ناظرانی دانست که در هیاهوی رسانه ها در جستجوی حقیقتند و اگر حق را نشناسند ممکن است گرفتار #دام_خناسان وسوسه گر شوند.
🔹 در گفتگوهای انتقادی بین جریان مومن انقلابی و مخاطبان آنها، ضلع چهارمی نیز وجود دارد:
#خناسان_وسوسه_گری که به دنبال تاثیر بر روی اندیشه، رای، تصمیم و رفتار ضلع دوم و سوم هستند تا آنها را از دین و حکومت دینی و ارزشها و آرمانهای دین و انقلاب جدا کرده و #گروگان بگیرند.
خناسان مذکور گاهی در قالب #مهره_های_نفوذی در مراکز تصمیم گیری نظام مشغول کار هستند و گاهی در لباس #رسانه های فعال سعودی و انگلیسی و دنباله های داخلی آنها در #فضای_مجازی.
🔹 اگر به هر چهار ضلع موجود در گفتگوهای انتقادی توجه کنیم متوجه می شویم هرگاه جریان مومن انقلابی پا به عرصه نقد ضلع دوم می گذارد، ناخواسته به عرصه #جنگ_نرم نیز وارد می شود. دشمن اصلی در این جنگ نرم، همان ضلع چهارم یا خناسان وسوسه گری هستند که تلاش می کنند در هر مساله کوچک و بزرگ یا با ربط و بی ربطی از قبیل سقوط هواپیمای اکراینی یا ویروس کرونا یا ... ضلع دوم و سوم را در مقابل انقلاب و نظام و جریان مومن انقلابی قرار دهند. آنها هر چیزی را بهانه می کنند تا از نیروهای انقلابی تصویری ترسناک، خشن، بداخلاق، بی منطق و دیکتاتور ترسیم کرده و افکار عمومی را از یک طرف و نخبگان و مسوولان جامعه را از طرف دیگر در مقابل انقلاب و نیروهای انقلابی قرار دهند.
🔹 حال اگر نیروهای انقلابی در پی نقد ضلع دوم یعنی مسوولان، عالمان، هنرمندان و ورزشکارانی که آراء ناسازگار با ارزشهای دینی و انقلابی را در جامعه طرح و بر اساس آن اقدام می کنند، برآیند و به حضور نظاره گر ضلع سوم یعنی افکار عمومی بی توجه بوده و حضور فعال ضلع چهارم یعنی خناسان وسوسه گر را نادیده بگیرند، ممکن است از ادبیات و لحنی برای نقد خود استفاده کنند که بجای تاثیر مطلوب بر جامعه، برای دین و حکومت دینی هزینه آور باشد.
🔹 گاهی ما سخن خود را #نقد_سازنده می دانیم اما مخاطب غیر مستقیم که همان #افکار_عمومی و #ناظران جامعه می باشند سخن ما را نه تنها #نقد_منصفانه، #نقد_مشفقانه و #نقد_خیرخواهانه نمی دانند بلکه آن را #نقد_مخرب و غیر محترمانه تلقی می کنند. این گونه نقادی، به خناسان وسوسه گر فرصت می دهد تا در جنگ نرم، ضلع دوم و سوم را به سمت خود جذب کرده و آنها را گروگان گرفته و سخن خود را از زبان آنها بیان کنند.
#نقد_مشفقانه
#قندِ_نقد
#پدرانه
#ظرافت_حاج_قاسم_در_نقد_دکتر_ظریف
اگر میپسندید به اشتراک بگذارید
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#آداب_نقد
✍️ سید مهدی مرتضوی
در یادداشت قبلی، به بهانه نقد #سریال_پایتخت و اعتراض به پیام نوروزی #دکتر_ظریف از سوی نیروهای انقلابی،
درباره
#مبانی_نقد و
#چهار_ضلعِ_نقدِ_اجتماعی_و_عمومی
سخن گفتم.
در این یادداشت چند نکته مختصر از #آداب_نقد را به دلسوزان ایران، اسلام و انقلاب تقدیم می کنم.
🔹 نقد دکتر ظریف یا سریال مذکور، بهانه ای برای بیان آداب نقد هستند و آداب مذکور اختصاص به این دو مورد ندارند. #چالش_امین_زندگانی، نحوه حضور و مواضع رئیس جمهور در ستاد ملی کرونا، ارتباط #چهره_های_هنری با #سالومه_سید_نیا نمونه های اخیر دیگری هستند که اگر نیروهای انقلابی با ملاحظات مربوط به #مبانی_نقد و #آداب_نقد به عرصه نقد و اظهار نظر درباره آنها وارد شوند، به لطف الهی در میدان جنگ نرم پیروز خواهند شد.
🔹 همچنین این نکات به نیروهای انقلابی اختصاص ندارد و هر کسی با هر گرایش و اعتقادی اگر خود را خیرخواه ایران و مردم این سرزمین می داند و به نیت اصلاح امور کشور، نظام یا نیروهای انقلابی را نقد می کند باید آداب زیر را رعایت کند. نقد طرفداران طب اسلامی یا اعتراض به اصرار برخی روحانیون مشهور برای حضور در حرم در روزهای ابتدایی ورود کرونا به کشور، نمونه هایی هستند که اگر با مراعات #آداب_نقد، بدانها پرداخته شود، می توان به اصلاح تدریجی امور و نزدیک شدن به آینده ای روشنتر برای این سرزمین امید بست.
🔹 پیش از هر اقدامی باید مشخص کنیم هدف یا رویکردمان در نقد چیست؟
اگر می خواهیم نقدمان موثر باشد و شنیده شود و به تنش و دعوا و نفرت دو طرفه منجر نشود باید
اولا #مخاطب_مستقیم نقد، مثلا سازندگان سریال و مسوولان صدا و سیما یا جناب ظریف،
ثانیا #مخاطب_غیر_مستقیم نقد یعنی عموم کسانی که نقد ما به گوش و چشمشان می رسد
احساس کنند، نقد ما منصفانه و محترمانه و مشفقانه است و ما قصد #تخریب و تخطئه و بی احترامی نداریم.
🔹 برای رسیدن به این مقصود باید:
۱. محاسن و نقاط قوت #مخاطب_مستقیم نقد را بیان کنیم.
برای مثال در گذشته، سریال پایتخت یا دکتر ظریف، محاسنی داشته اند که رهبر انقلاب و مردم را به تحسین یا حمایت واداشته است. بیان این محاسن، سبب می شود مخاطبان مستقیم و غیر مستقیم به انصاف و خیرخواهی منتقدان اطمینان پیدا کنند.
۲. احترام و تکریم خود را نسبت به دکتر ظریف یا سازندگان سریال و مسوولان صدا و سیما و اعتمادمان را نسبت به قصد و نیت خیرشان ابراز کنیم.
۳. اشکالات جناب ظریف یا سریال را بی محابا و به گونه ای بیان نکنیم که نه تنها #مخاطب_مستقیم بلکه #مخاطب_غیر_مستقیم را نیز به جبهه گیری در مقابل منتقدان وادارد و بهانه ای شود برای ایجاد #دو_قطبی.
برای این منظور اگر چندین نقد و اشکال به جناب ظریف یا سریال داریم، مهمترین آن را انتخاب کرده و به منظور تاثیر بر مخاطبان، موقتا نسبت به سایر اشکالات، #تغافل و سکوت کنیم.
۴. نقد خود را به #پشت_پرده_ها و #نیات_پنهان و امور #غیر_قطعی متکی نکنیم؛ در غیر این صورت، نقد ما نسبت به اشکالات صریح و آشکار نیز شنیده نشده و به #بی_انصافی و #نیت_خوانی متهم خواهیم شد.
۵. #خواسته_حداقلی خود را بصورت #مستدل بیان کرده و به شکل #قاطع از مخاطب #مطالبه کنیم.
اگر میپسندید به اشتراک بگذارید
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#نقد_یادداشت
#تفاوت_علوم_تجربی_و_علوم_انسانی
🔹 پس از نشر یادداشت #تفاوت_علوم_تجربی_و_علوم_انسانی و سخنان آیه الله حائری شیرازی در این باره، از سوی اساتید و دانشجویان و دوستان عزیز، واکنشهای متفاوتی دریافت کردم.
🔹 یکی از بزرگواران از موضع دفاع از طب اسلامی، مطلب مذکور را نقد کردند و انحصارِ اسلامی سازی علوم به علوم انسانی را نادرست دانسته و نشانه ناقص دانستن دین تلقی کردند. بخشی از نقد ایشان را بخوانید:
🔸 «چطور طب بر خلاف علوم انسانی، نیازی به #انسان_شناسی ندارد؟! چه دلیلی برای این موضوع وجود دارد؟ مگر انسان در این دنیا جدای از بدن مادی است؟ همانطور که شناخت حقیقت انسان (روح و نفس) در قلمرو دین است، شناخت بدنی هم که این نفس تدبیر میکند، در #قلمرو_دین است.
چه کسی گفته که طب، #صِرف_تجربه است؟! و بشر در تجربه موفق است؟!
البته ما منکر تجربه و موفقیت بشر در تجربه نیستیم؛ لکن این صددرصد نیست! که اگر بود، این همه علم بشر در تامین سلامتی انسانها عاجز نبود!
مگر امام صادق علیه السلام نفرمودند آفرینش گندم به عهده خداست و بقیه مراحل را به بشر واگذار کرده است؟
خب باشد. اساس طب را هم دین (در قالب برخی آیه های قرآن و سخنان معصومین علیهم السلام) به ما داده است، بشر برود روی همینها تجربه کند و از دل همینها یک ساختار طبی بیرون بکشد. ...
این ضعف بسیار بدی در شیعه است که با وجود این گوهرهای ناب، باز هم دستش در مقابل #طب_استعماری_مدرن دراز است و هر روز هم بدبخت تر و عاجزتر میشود در بحث سلامت و درمان!
مگر نمیگویید شرط لازم برای آن که علوم انسانی، دینی گردد، آن است که مبانی آن از منابع دینی گرفته شده باشد؟ پس مبانی طب را هم میتوان از منابع دینی گرفت و ساختار توحیدی طب اسلامی را تشکیل داد. ...
شما را به خدا با نشر چنین مطالبی باعث نشوید که عده ای بی عقل، با نیشخند بگویند: #اسلامتان_در_مقابل_علم_به_زانو_درآمد!
طب اسلامی یعنی #تحقق_توحید_در_ساختار_سلامت.»
🔹 در مقابل بزرگوار دیگری، تعبیر اقتصاد اسلامی را همچون تعبیر فیزیک اسلامی بیربط دانسته و از این جهت تفکیک بین علوم انسانی و علوم تجربی را بی معنا و نادرست خواندهاند. بخشی از نقد ایشان را ببینید:
🔸 «... اگر بخواهیم زبان هم را بفهمیم اول بایستی علم را معنی کنیم. ...
اگر منظور از علم، #گزاره_علمی باشد، گزاره علمی گزارهای است که برای توصیف و توضیح پدیدهای از پدیدههای جهان به کار برده میشود و اولا قابل آزمایش است و دوم #ابطال_پذیر است. ...
اگر قرار شد که گزاره ای وجود داشته باشد که تحت هیچ شرایطی ابطال نشود نمیتواند گزاره علمی باشد.
مثلا گفته میشود #اقتصاد_اسلامی؛ این جمله همان قدر #بی_ربط است که بگوییم #فیزیک_اسلامی. ...
فقه خودش مستقیم راهی را برای افزایش ثروت جامعه، معرفی نمیکند بلکه روش ها و گزارههایی که علم اقتصاد که در تمام دنیا یکی است پیشنهاد میدهد در چهارچوب فقه مربوطه بررسی و آنکه با فقه بیشتر تناسب دارد انتخاب میکند.
آیا میتوان فرض کرد که پانصد سال پیش خانمی در یک برنامه تلویزیونی نقش زن مرد غریبهای را بازی کند. آن موقع فقه مخالفت میکرد؛ اما حالا چه؟
پول یک موضوع تخصصی است. زمانی پول وسیله خرید کالا بوده است. اما حالا پول خودش کالا است و با تورم قیمتش بالا و پایین میرود. واضح است که دیگر از اصولی که پانصد سال قبل گفته شده تبعیت نمیکند. ربا کاملا مفهومی متفاوت پیدا میکند.
بنابر این علم، علم است. انسانی و تجربی ندارد؛ اگر منظور همان علمی باشد که دنیا با آن میچرخد.»
🔹 منظور از #علوم_تجربی در این گفتگو #علوم_طبیعی مانند فیزیک و زیست شناسی و پزشکی و شیمی و مکانیک و الکترونیک میباشند که غایتشان توصیف و تبیین پدیدههای عالم و پیشبینی و کنترل آنها و در نهایت، تصرف و تسخیر طبیعت است. روش رایج در این دانشها، مشاهده و آزمایش و تجربه است. لذا تسامحا علوم تجربی نیز خوانده میشوند.
🔹 و منظور از #علوم_انسانی، دانشهایی مانند اقتصاد و روانشناسی و جامعه شناسی هستند که بجای پرداختن به طبیعت با حیات فردی و اجتماعی انسان پیوند وثیقتری دارند. علوم انسانی، متدولوژی واحدی ندارند.
برخی مانند روانشناسی از متدولوژی تجربی بهره میبرند.
اما در برخی علومانسانی مانند فلسفه و معرفت شناسی و منطق، روش تجربی جایی ندارد.
🔹 این موضوع را در یادداشت بعدی با موضوع #علم_دینی مورد بررسی بیشتر قرار میدهیم.
اگر میپسندید به اشتراک بگذارید
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#علم_دینی۱
✍️ سید مهدی مرتضوی
انتظاری بیجاست که با چند یادداشت مختصر بتوان درباره #علم_دینی به نتیجهای روشن و قابل قبول همگان دست یافت. درباره این موضوع دیدگاههای مختلفی وجود دارد. دیدگاههای رایج را می توان ذیل سه دسته قرار داد:
۱. برخی به استناد #تبیان_کل_شئ بودن قرآن معتقدند گزارههای علمی اساسی در تمام دانشها از متون دینی قابل استخراج هستند و اگر این اتفاق نیفتاده از ضعف ماست. بر اساس این دیدگاه، تفاوتی بین علوم طبیعی مانند طب و معماری با علوم انسانی مانند روانشناسی وجود ندارد و برای تدوین و صورتبندی #علم_دینی در دانشهای مذکور باید به دنبال استخراج گزاره های علمی از آیات و روایات بر آمد.
دستاوردهای دانشهای بشری مانند پزشکی مدرن و روانشناسی و اقتصاد، غیر دینی یا ضد دینی بوده و باید آنها را حذف کرده و بجای آن دانشهای دینی را بنیان نهاد.
بر اساس این دیدگاه، رجوع به دانشهای غیر دینی، اعتراف به #نقصان_دین و منابع دینی تلقی میگردد.
گاهی طرفداران این دیدگاه، وجود علم دینی در حوزه علوم پایه از قبیل فیزیک و شیمی را مسکوت گذاشته و فقط بر #اسلامی_سازی_علوم انسانی و دانشهای طبیعی مانند #طب و #معماری که با حیات انسان ارتباط نزدیکتری دارند تاکید میکنند.
در این دیدگاه، بر استخراج گزاره های علمی از متون دینی به عنوان روشی معتبر برای دستیابی به علم تاکید شده و متدولوژی تجربی و دستاوردهای علمی بشر، مورد بیمهری یا کم توجهی قرار گرفته و حاشیه نشین میشوند.
۲. در مقابل، برخی منکر وجود علم دینی هستند. اینان تعابیر طب اسلامی و اقتصاد اسلامی و روانشناسی اسلامی را مفاهیمی تهی از معنا میدانند و تلاش برای #اسلامی_سازی_علوم را همچون کوبیدن آب در هاون، بی ثمر میدانند.
بر اساس این نگاه، هر دانشی بر اساس متدولوژی خاص خود در پی یافتن پاسخهای بشر و حل مسائل اوست. دانشها، همچون چاقو ابزارهایی در خدمت بشر برای رسیدن به اهدافش هستند. اقتصاد اسلامی مانند چاقوی اسلامی بی معناست. از این جهت تفاوتی بین #علوم_طبیعی و #علوم_انسانی وجود ندارد. اداره اقتصاد و سیاست داخلی و خارجی جامعه و امور پزشکی و روانشناسی و ... را باید به دانشمندان سپرد و عالمان دینی فقط در حوزه معارف دینی حق دخالت دارند. (ادامه در پست بعدی)
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#علم_دینی
✍️ سید مهدی مرتضوی
ادامه:
۳. بر اساس دیدگاه سوم:
🔸 اولا رسالت اصلی انبیاء، #هدایت انسانهاست. انبیاء وظیفه نداشتند علومی را که بشر با افت و خیزهایش از طریق اندیشه و تجربه میتواند کسب کند به او بیاموزند. لذا در بیماری به طبیب مراجعه میکردند. روایات طبی نیز برای اثبات حقانیت ائمه و نشان دادن دانش وسیعشان به مردم بوده نه نفی ارزش تجربه بشری.
آگاهی بشر به خواص دارویی گیاهان از طریق انبیاء نیز مانند آغاز برخی فنون بوسیله انبیاء، تفضل خداوند به بشر از این طریق بوده و ناقض این اصل نمیباشد.
انبیاء طریق منحصر چنین تفضلهایی نیستند؛ چنانکه گاهی خداوند از طریق یک کلاغ به بشر آموزش داده است.
بر این اساس، رجوع به دانشمندان برای حل مسائل علمی به معنای #نقصان_دین نیست.
🔸 ثانیا علوم طبیعی و انسانی ابزارهایی در خدمت انسان برای رسیدن به اهدافش میباشند. اما آیا این #اهداف و #چشم_اندازها بوسیله خود این دانشها تعیین میگردد؟ پاسخ طرفداران دیدگاه سوم آن است که مومنان، اهداف حیات فردی و اجتماعی را از دین اخذ کرده یا همسو با آن تعیین میکنند؛ آنگاه برای یافتن بهترین راه دستیابی به آن هدفها از دستاوردهای علمی بشر استفاده میکنند.
بر این مبنا، این سخن که دین در راهبری و هدایت و سیاستگزاری کلان امور اقتصادی و سیاست خارجی و کشورداری نباید مداخله کند و همه این کارها را باید به دانشمندان بسپارد، ادعایی بی وجه است.
در باب #رابطه_علم_و_دین دو ملاحظه دیگر نیز وجود دارد:
🔸 دين ميتواند مسائلي براي پژوهش و ايدههايي براي نظريهپردازي در اختيار دانشمندان علوم مختلف قرار دهد. چنانچه گفته شد، راه رسيدن به اهداف و چشماندازهاي تعيين شده از سوي دين، يكي از اين پرسشهاست.
🔸 گاهی بهره برداری از دانشها با حوزه اخلاق یا فقه ربط پیدا میکند. مانند تولید سلاحهای کشتار جمعی و حرمت استفاده از آنها، یا ساخت موشک نقطه زن با هدف ایجاد کمترین خسارت به غیر نظامیان، یا معماری محل سکونت به گونهای که با حیا منافات نداشته باشد، یا حرمت مداوا با شراب.
بر این اساس، جامعه دینمدار هم آرمانها و ارزشهای دینی را پاس میدارد و هم از تجارب و دستاوردهای علمی بشر، نهایت استفاده را میبرد.
تا اینجا از #رابطه_علم_و_دین گفتیم ولی هنوز سخنی از #علم_دینی نگفتهایم.
🔸 ثالثا وضعیت #علوم_انسانی با #علوم_طبیعی متفاوت است.
معمولا علوم انسانی نسبت به علوم تجربی از #قطعیت کمتری برخوردارند. به همین دلیل در علوم انسانی مانند اقتصاد یا روانشناسی یا فلسفه، با نظریات و مکاتب و گفتمانهای متعدد و متفاوتی مواجهیم که در #رقابت با یکدیگر هستند. هر کدام از این نظریهها بر پیش فرضها و مقدمات و #مبانی ویژهای در حوزه معرفت شناسی، فلسفه، الهیات و انسان شناسی مبتنی هستند که ممکن است متخذ از دین یا سازگار با آن بوده یا ضد دین باشند.
همچنین هر کدام از این نظریات می توانند نتایج و #لوازم آشکار و پنهانی داشته باشند که با دین موافق یا مخالف باشند.
از این جهت مکاتب موجود در علوم انسانی میتوانند به لحاظ دوری و نزدیکی مبانی و نتایجشان نسبت به دین، در جاهای مختلفی از یک طیف قرار گیرند و برخی دینی یا دینیتر و برخی ناسازگارتر با دین تلقی شوند.
🔸 بر اساس این دیدگاه، تلاش برای #اسلامی_سازی_علوم_انسانی به معنای دستیابی به مکتب و گفتمانی در یک دانش است که مبانی آن متخذ از دین و نتایج و لوازمش سازگار با دین باشد.
#علم_دینی هیچ محدودیتی برای بهره برداری از روشهای علمی از قبیل روش تجربی و تحلیلی برای کشف یا اعتبارسنجی گزارههای علمی ندارد.
🔸 بر اساس آنچه گفته شد، علوم پایه مانند فیزیک و ریاضی و دانشهای مهندسی مانند مکانیک را نه میتوان دینی دانست و نه غیر دینی. این دانشها خارج از قلمرو دین هستند.
🔸 وضعیت دانشهایی مانند #معماری و #طب که زیر مجموعه علوم انسانی نیستند اما با حیات انسان قرابت زیادی دارند، نیازمند تامل بیشتر است.
الحاق این دانشها به سایر علوم طبیعی به معنای قطع ارتباط این علوم با دین نیست. چنانچه گفته شد، اهداف و چشم اندازهای علوم طبیعی از دین اخذ شده و در بهره برداری از این دانشها، ملاحظات فقهی و اخلاقی نیز باید مراعات گردد.
همچنانکه الحاق معماری یا طب به علوم انسانی، به معنای حذف و طرد تجربه و دستاوردهای بشری در این دانشها نخواهد بود.
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
29.43M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#از_این_طرف_که_منم_راه_کاروان_باز_است
گلایه مهربانانه #افشین_علاء شاعر #اصلاح_طلب با رهبر انقلاب در ماه مبارک رمضان سال ۸۹
و پاسخ شیرین و محبت آمیز رهبر انقلاب
افشین علاء: نمی توانستم بعد از مدتها این فرصت دیدار با شما را از دست بدهم مخصوصا در روزگاری که متاسفانه خیلیها انگار منتظر هستند که بگویند کسی جدا شده از دامان شما.
در حالی که دامان پر مهر شما دامانی نیست که دوستان از آن جداشدنی باشند. هر جا که باشند، حتی اگر غمگین و دلخسته، با شما آرامش پیدا می کنند. و این سرّی است که اول خدا آن را می داند و بعد تنها کسی که می داند قطعا خود شما هستید که دوستان حقیقی خودتان را می شناسید.
رهبر انقلاب: همین جور است ... این را می دانم کاملا.
تو قاصد ار نفرستی و نامه ننویسی
از این طرف که منم راه کاروان باز است.
افشین علاء: خیلی از دوستیها در روزگار ما دورادور است اما دوستیهایی از نوع #اویس_قرنی است ...
#ارتباط_عاطفی_رهبر_انقلاب_با_شاعران
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
یادداشتها
#از_این_طرف_که_منم_راه_کاروان_باز_است گلایه مهربانانه #افشین_علاء شاعر #اصلاح_طلب با رهبر انقلاب در
#از_این_طرف_که_منم_راه_کاروان_باز_است
✍ سید مهدی مرتضوی
معمولا مذاق هنرمندان بیشتر با جریانهایی همچون اصلاحطلبان سازگار است. شخصیتها و جریانهای انقلابی کمتر توفیق یافتهاند با هنرمندان روابط دوستانه و عاطفی پایدار برقرار کنند.
آیه الله خامنهای از معدود شخصیتهای دینی و انقلابی هستند که توانستهاند عواطف هنرمندانی که با ایشان ارتباط نزدیک داشتهاند را به خود جذب کنند؛ هنرمندانی همچون مرحوم #گلآقا که پیش از دوران اصلاحات، گرایشهای اصلاح طلبانه داشت.
آقای افشین علاء نیز مانند بسیاری از اصلاح طلبان، ناخرسند از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ و حوادث پس از آن و دلگیر از بر چسبهایی مانند #بی_بصیرت یا #حامی_فتنه است.
در دیدار مذکور👆 با بیانی لطیف از وضعیت سیاسی کشور و #نامهربانیها، نزد رهبر انقلاب #گلایه میکند و پاسخ شیرین ایشان را دریافت میکند.
#ارتباط_عاطفی_رهبر_انقلاب_با_شاعران
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
درک شب قدر.mp3
26.43M
✍ سید مهدی مرتضوی
#درک_شب_قدر
🔹 در شب قدر میتوان به اندازه تمام عمر پرواز کرد.
🔹 دو مانع اساسی بر سر راه حرکت و پرواز انسان وجود دارد. اولا بسیاری از حقایق بنیادین را نمیدانیم؛ ثانیا به دانستههای خود عمل نمیکنیم.
چون نادانیم، به بیراهه میرویم؛ و چون اهل عمل نیستیم، راه نمیافتیم و حرکت نمیکنیم و دانستههای مان به دردمان نمیخورد.
🔹 با #جهل و #بیعملی نمیتوان شب قدر را درک کرد. این دو میتوانند مانع پرواز انسان شده و این فرصت بینظیر را از انسان بربایند.
🔹 در #تعالیم_اهلبیت به دو امر دیگر اشاره شده که همچون شب قدر بوده و به برکت آنها میتوان به اندازه تمام عمر بلکه بیشتر پرواز کرد.
🔹 جالب آنکه این دو گوهر مبارک، میتوانند دو مانع اساسی پیش گفته را از سر راه حرکت انسان بردارند؛ یکی از این دو، درد جهل را درمان میکند و دیگری درد بی عملی را.
🔹 منشاء عمل نکردن به دانستهها چیست؟
گاهی غفلت؛ گاهی شهوت؛ گاهی خشم؛ گاهی سستی؛ گاهی ترس.
موهبت دوم، درمان همه این دردهاست.
🔹 با وجود این دو موهبت گرامی، اوقات عادی در ایام سال، همچون شب قدر خواهند بود و بدون وجود آنها، شب قدر بیاثر میشود.
🔹 این دو اکسیر چیستند که درک شب قدر بدون آنها میسر نیست؟
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#شب_قدر_و_شوق_حج
🔹 اللهم انی بک و منک اطلب حاجتی ... و اسئلک ... ان تجعل لی فی عامی هذا الی بیتک الحرام سبیلا حجه مبروره ... و اسئلک ان تجعل وفاتی قتلا فی سبیلک ...
🔹 پر تکرارترین حاجتی که در دعاهای ماه رمضان از خدا طلب میکنیم، حج است.
🔹 امشب برای همه کسانی که دوستشان دارم یا میشناسمشان ،حج را به شکل جدی طلب میکنم. ان شاءالله.
🔹 از خداوند مهربان میخواهم شوق طواف و سعی و وقوف در عرفات و مشعر و منی را در دل آنها قرار دهد و برای آنها، حج خانهاش را مقدر کند.
🔹 از آنها هم میخواهم برای من، همین را طلب کنند.
🔹 شوق حج و حضور در این مواقف کریمه و زیارت پیامبر اکرم و حضرت زهرا و ائمه بقیع و پدران و مادران اهلبیت و حضرت حمزه کمتر از خود این زیارتها نیست.
🔹 از خداوند میخواهم شعله این اشتیاق زیبا را در قلوب ما و همه دوستداران اهلبیت بر افروزد.
🔹 ان شاءالله برای هر کدام از ما در این شب عزیز، حج مقدر شد و توفیق حج یافتیم، نائب الزیاره دیگرانی که برای ما دعا کردهاند باشیم و هر کدام که در ظاهر توفیق حضور در حج را نیافتیم، دل خود را همراه حاجیان کنیم و با قلبمان خانه خدا را طواف کنیم.
🔹 خدایا ما را مشتاق زیارتت بگردان و آن را قسمتمان کن.
🔹 ای حجت خدا برای ما دعا کنید.🙏
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#شوق_زيارت
خدايا آيا امسال زيارت خانهات و زيارت حبيبت را قسمت ما ميكني؟
ما نميتوانيم.
اما تو ميتواني.
نميتواني؟
از باب جبرئيل، همان جا كه جبرئيل اذن دخول ميخواست، وارد ميشويم.
پشت خانه حضرت زهرا مينشينيم و سوره ضحي را نجوا ميكنيم:
بسم الله الرحمن الرحيم
والضحي
... ما ودعك ربك و ما قلي
اي حبيب ما!
ما تو را تنها نگذاشتهايم
نگران نباش
ما تو را فراموش نميكنيم
تو حبیب مایی
... و لسوف يعطيك ربك فترضي
آنقدر به تو خواهيم بخشيد كه راضي شوي
الم يجدك يتيما فآوي
آيا يتيمي نبودي كه خدا تو را پناه داد
... و وجدك عائلا فاغني
و تو را نيازمند يافت و بينيازت كرد
فاما اليتيم فلا تقهر و اما السائل فلا تنهر
پس تو هم يتيم را ميازار و كسي كه به اميد كمك به تو رو آورده را از خود مران
خداي مهربان
چگونه تو را شكر گذاريم
كه بخاطر ما بندگان روسياهت بر حبيبت منت گذاشتي
و به او سفارش كردي تا هواي ما را داشته باشد
اي حبيب خدا
ما نيز از پدر دور افتادهايم
ما نيز براي كمك به تو رو آوردهايم
حبيب خدا ما را درياب. 🙏
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#حقوق_عامه
✍️ سید مهدی مرتضوی
🔹 چند سال پيش، بخشي از مردم در قبضهاي موبايلشان با هزينه خدماتي با عنوان سرويسهاي مبتني بر محتواي فعال، مواجه ميشدند در حالي كه خواستار آن نبودند. نميدانم پيگيري دلسوزانه كدام مسوول دولتي يا نهاد ناظر سبب اصلاح وضعيت شد. چند وقتي است هر ماه براي همه مشتركان تلفن همراه، پيامكي ارسال ميشود و فهرست سرويسهاي مبتني بر محتواي فعال هر مشترك را اعلام كرده و شيوه غير فعال سازي آنها را به او يادآوري ميكند.
🔹 تاكنون چندبار گرفتار اينترنت با تعرفه آزاد شدهام و هربار كه چنين شده از دست وزير جوان مخابرات ـ كه از خود نشانههايي از پيگيري حق الناس را بروز داده ـ و ساير تصميمسازان و تصميمگيران قديم و جديد مخابرات ناراحت شدهام كه چرا مانع اين دزدي آشكار از مردم و تضييع حق آنان نميشوند. مخابرات اگر بخواهد براحتي ميتواند كلا اينترنت با تعرفه آزاد را براي همه قطع كند. در اين صورت هر كسي كه اينترنت ميخواهد ناچار خواهد شد بسته مناسب خود را خريداري كند.
🔹 چند روز پيش به دليل اشتباهي كه در محاسبه قبض موبايل پيش آمده بود با ٩٩٩٠ تماس گرفتم. كارشناس مخابرات، اطلاع داد كه اخيرا اين امكان فراهم شده است كه با شماره گيري
*100*113#
اينترنت با تعرفه آزاد، قطع و غير فعال شود. قدمي مثبت اما با تأخير بسيار.
كاش ميشد همه كساني كه گرفتار چنين وضعيتي شدهاند، از اين امكان استفاده كرده و راه تضييع #حقوق_عامه را بر #مسوولان_سهلانگار مخابرات ببندند.
🔹 البته روش اصولي براي احقاق #حقوق_عامه در اين زمينه آن است كه بدست يك #مسؤول_جوانمرد در مخابرات يا #نمايندگان_دلسوز_مجلس، با تصويب قانون يا ابلاغ دستورالعملي، اينترنت با تعرفه آزاد براي همه و براي هميشه غير فعال شود.
🔹 يكي از چالشهاي اساسي در برابر جمهوري اسلامي كه موجب #گسيختگي_امور و #پريشاني_مردم شده #تضييع_حقوق_عامه توسط #مسؤولان_سهلانگار است. همه ما مردم، خصوصا نخبگان و رسانهها نقشي اساسي و گرهگشا در جلوگيري از تضييع حقوق عامه و اصلاح وضعيت كشور داريم به شرط آنكه نگذاريم نااميدي و يأس بر ما غلبه كند.
🔹 اينترنت با تعرفه آزاد بهانهاي براي گشودن پرونده #حقوق_عامه بود. این موضوع نیازمند بررسی بیشتر است.
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#دعای_عرفه_امام_سجاد
حتما دعای عرفه امام سجاد علیه السلام در صحیفه سجادیه را با تامل در مضامین آن بخوانید.
اگر روز عرفه نشد، قضای آن را بجا آورید.
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
ای حجت خدا
سلام بر شما
در عرفات یا کربلا
نائب ما هم باشید
اجعلونی من همکم
و صیرونی فی حزبکم
و ادخلونی فی شفاعتکم
واذکرونی عند ربکم
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#روغن_ریخته
بسم الله الرحمن الرحیم
نمیشود #روغن_ریخته را #نذر_امامزاده کرد؟
اگر طرف حساب، خدای مهربان باشد، حتما میشود.
🔹 پدری که فرزندش را در سانحهای ناخواسته از دست میدهد، میتواند نیت کند و به خداوند بگوید:
خدایا، فرض میکنم مثل ابراهیم به من ماموریت دادهای تا فرزندم را قربانی کنم.
خدایا فرض کن فرزندم را به امر تو و برای تو قربانی کردهام و این قربانی را از من بپذیر.
🔹 کسی یکی از اعضای بدنش را ناخواسته از دست میدهد یا یکی از عزیزانش دچار حادثه میشود.
میتواند نیت کند و به خداوند بگوید:
خدایا فرض میکنم به من فرصت دادهای همچون حضرت عباس در کربلا دست یا چشم خودم یا فرزندم را به تو تقدیم کنم.
خدایا فرض کن از سر محبت تو چنین کردهام و این هدیه را از من قبول کن.
🔹 کسی هنگام روزه احساس تشنگی میکند. میتواند فرض کند، کنار شریعه فرات نشسته و دست در آب فرو برده و به لبهایش نزدیک میکند ولی به یاد لبهای تشنه امام حسین و حرم او، آن را نمینوشد.
میتواند نیت کند و به خداوند بگوید:
خدایا، همچون اباالفضل به یاد لبهای تشنه سالار شهیدان آب نمینوشم. این تشنگی را، همچون تشنگی علمدار وفادار حسین علیه السلام محسوب کن و بپذیر و با او محشورم کن.
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#روغن_ريخته
بسم الله الرحمن الرحیم
این میشود از آن میشود هاست که جدید است. حالا که #نمیشودها نفس مان را دارد میگیرد این #میشود را باید بگذاریم روی چشم مان.
نوشتهاند که میشود #روغن_ريخته را #نذر_امامزاده کرد.
لبخند میزنم و میگویم چه خوب!
حالا که توی دل شب دارم کودکم را میخوابانم و کالسکهاش را هل میدهم توی اتاق تا خواب مهمان چشم هایش شود، میگویم میشود.
پس میشود نیت کنم که الان مثل کسی باشم که توی راه کربلا ست و زائر ابا عبدالله هست. مثل اربعین. تصویرش را توی تلوزیون دیده بودم.
میشود این قدمهای سوخته را هم نذر آن امام کنم؟
امام که خریدار باشد حتما میشود.
از همان روزهای شروع خانه نشینی و جولان کرونا خیلی ها دارند غصه #پيادهروي_اربعین را میخورند. من نه؛ آنهایی که رفتهاند و چشیدهاند.
همه این شش هفت سفری که همسرم بی من رفت دلم میخواست سال بعد همراهش راهی بشوم و وقتی میگفت «جای زن نیست آنجا» ازش قبول میکردم. میتوانستم اصرار کنم و مثال بیاورم از زن های صد برابر شریف تر از خودم که پا توی این جاده گذاشتهاند و راهی شدهاند، اما قبول میکردم...
همسفر ثابتش حسن آقا بود. من و خانم حسن آقا بعد رفتنشان تلفن هایمان شروع میشد و پیغام و پسغام هایمان.
کجا رفتهاند و کی میرسند و شارژ برای تماس گرفتن ندارند و حالشان خوب است و سپردهاند به شما زنگ بزنم و...
آخرین پیام من و خانم حسن آقا خبر آمدن این طرف مرز بود همیشه و از آن به بعد راحت میشد تماس گرفت. بقیه راه را ده دوازده ساعته میآمدند.
همسرم میگفت حسن آقا فقط پشت فرمان سیگار میکشد و آن هم برای اینکه خوابش نبرد.
توی تلوزیون دیده بودم، وقتی پخش زنده داشت مسیر نجف کربلا را نشان میداد دیده بودم ميان جمعيت سیگار توی دست یک نفر هست، بعد دوربین جَلد دور زده بود و رفته بود روی پرچمی چیزی و نشانش نداده بود.
امام حسینِ ما آدم های زیادی دارد که شکل ما نیستند و این را خیلی طول میکشد تا صدا و سیما و خیلی های دیگر بفهمند....
خانم حسن آقا هم تا به حال پيادهروي اربعین نرفته است و پرستار مادر شوهرش است. خیلی سال پیش که عید غدیر دیدن مادر سیده حسن آقا رفته بودیم، حالش خوب نبود و زمینگیر بود، هنوز هم هست.
یادم باشد اگر امسال عید غدیر مهمان مادر حسن آقا شدیم، به خانمش قضیه روغن ريخته و خریدارش را بگویم و بگویم پرستاری از مادر شوهرش را نذر که بکند...
صلي الله علیک یا اباعبدالله
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#تحريف_يا_تبيين_مقاومت
بسم الله الرحمن الرحيم
عطاءالله مهاجرانی وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی در سالهاي ۱۳۷۶ تا ۱۳۷۹، در يادداشتی با عنوان #سعد_حريری_و_سلاح_حزبالله به ذكر خاطرهای جالب از زبان طارق متری، وزير فرهنگ لبنان درباره ديدار سعدحريری با آيتالله خامنهای میپردازد.
🔸 همراه سعد حريری به تهران سفر كرديم. قرار ملاقات با آيتالله خامنهای بود. اين ديدار در۸ آذر ۱۳۸۹ انجام شد. قبل از ديدار قرار شد، جلسهای با سعدحريری به عنوان نخستوزير داشته باشيم. شش وزير هم همراه بوديم. جلسه در محل اقامت حريري در كاخ سعدآباد برگزار شد. سعد حريری درمخالفت باحزب الله لبنان و نظریه خلع سلاح نیروهای سیدحسن نصرالله، گفت: بايد مساله «سلاح حزبالله» را به عنوان مساله اصلی لبنان مطرح كنيم. من سخنی نگفتم، اما دیگر وزرا تأييد كردند.
🔸 وقتی وارد دفتر آيتالله خامنهای شديم، ايشان بسيار گرم و صميمانه سعد حريری را در آغوش گرفتند. جوانی و هوشمندیاش را تحسين كردند. از مرحوم رفيق حريری ذكر خيری به ميان آوردند. از لبنان بسيار تعريف كردند.
🔸 ناگاه از سعد حريری پرسيدند، آقای نخستوزير! شما «رُمان گوژ پشت نتردام» را خواندهايد!؟
خُب پيداست كه نخوانده بود! سری تكان داد، معلوم نبود خوانده يا نه!
آيتالله خامنهای گفتند در اين رمان زنی بسيار زيبا تصوير شده است. او زيباترين زن پاريس است. طبيعی است كه قدرتمندان درصدد دستيابی به اين زن هستند؛ لاتهاي پاريس، قدارهكشان، بانفوذها.
🔸 آقای خامنهای پرسیدند: میدانيد كه آن زن زيبا، اسمش چی بود؟!
من جواب دادم: #اسمرالدا. آیت الله خامنهای نگاهی به من کردند و با تبسمی گفتند: آفرین. معلوم است که تو وزیر فرهنگ هستی!
آیت الله خامنهای گفتند: اين زن يک دشنه ظريف دسته صدف سپيد بسيار تيز و كارا به همراه داشت. هركس به او سوءنظری داشت، در استفاده از آن دشنه ترديد نمیكرد.
🔸 رهبرانقلاب خطاب به حریری گفتند: آقاي نخستوزير! لبنان مثل همان زن زيباست. لبنان عروس خاورميانه است. خيلیها به كشور شما نظر دارند. #سلاح_مقاومت مثل همان #دشنه_اسمرالدا است،این دشنه دشمن را نوميد میكند و امكان عمل را از او میگيرد. اسرائيل خطری است كه شما را تهديد میكند. مگر تا خيابانهای بيروت نيامدند. مگر مردم را نكشتند. ويران نكردند؟
🔸 طارق متری گفت: گفتوگوها ادامه پيدا كرد اما سعد حريری درباره سلاح حزبالله سخنی نگفت. من بعد از جلسه به حریری گفتم: «نگفتی؟!»
حریری گفت: ديدي جلسه را چگونه اداره كرد! او بحث را طوری پيش برد، که امکان طرح آن موضوع نبود.
🔻🔻🔻🔻🔻🔻
🔹 گاهی افكار عمومی يا حتی خواص و نخبگان نيز ضرورت مقاومت در برابر ظلم و شرارت و تجاوز را نمیفهمند و نيازمند #تبيين_محترمانه_و_مهربانانه هستند تا اقناع شوند.
البته گاهی نيز سست میشوند و نيازمند تلنگر گلايهآميز هستند تا متنبه شوند.
🔹 و گاهی تلاش برای #اقناع_افكار_عمومی و نخبگان در عرصه #جنگ_نرم از اصل جهاد و دفاع و مقاومت دشوارتر است.
🔹 و گاهی دشمن تلاش میكند با #تحريف حقايق، جای حق و باطل و #جلاد_و_شهيد را عوض كرده و #مقاومت را بيعقلی و #تسليم را عاقلانه و زيبا معرفی كند.
🔹 و گاهی افكار عمومیِ رها شده و بیدفاع در برابر تحریف و تهاجم رسانهای دشمن با دشمن همراهی میكنند و مقاومت را تنها میگذارند.
🔹 در اين صورت مقاومت، ابتر و بینتيجه مانده و توسط همانها كه تنهايش گذاشتهاند محاكمه و مؤاخذه خواهد شد.
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#تناسب_در_دینداری
بسم الله الرحمن الرحيم
آیت الله جوادی آملی:
🔸از غريب ترين ايام زندگی ما ايام #مباهله است. خيلی از ما عالمانه حرف میزنيم و عوامانه فكر میكنيم. در نتیجه آن، #اركان_ولايت را تقريباً از دست میدهيم، در حالی که آن اجزای غير ركنی را خيلی محترم میشمريم مانند اول ذيحجه که سالروز ازدواج وجود مبارك حضرت امير با فاطمه زهرا سلام الله عليهما است. اينها جزء واجبات غير ركنی است.
🔸غدير جزء واجبات ركنی امامت است، مباهله جزء #واجبات_ركني_ولایت است. با سالروز ازدواج فرق میكند. در حالی که نه رسانهها از او نام میبرند و نه در حوزهها خبری هست!
آن وقت آن مسائل #واجبات_غير_ركنی را خيلی دامن میزنيم، آنها هم واجب هست اما مثل اجزای نماز است، لکن حمد و سوره كجا، ركوع و سجود كجا؟! حمد و سوره واجب غير ركنی است اما ركوع و سجود واجب ركنی است.
🔸وقتي مأمون علیه من الرحمن ما یستحق، به وجود مبارك امام رضا سلام الله علیه عرض میكند به چه دليل علي بن ابيطالب سلام الله عليه افضل است؟ ایشان ديگر نفرمود غدير، فرمود با آیه #انفسنا .
خدا وقتی وجود مبارك حضرت امير علیه السلام را #جان_پيغمبر میداند از اين بالاتر فضيلت فرض میشود؟!
🔻🔻🔻🔻🔻🔻
🔹 از مهمترین رسالتهای عالمان وارسته همچون آیه الله جوادی آملی آن است که دین خدا را از تحریف و دستبرد دوستان نادان و دشمنان دانا پاسداری میکنند.
خدا ما را قدردان وجود شریف چنین عالمانی قرار دهد.🙏
🔹 سادهترین نوع #تحریف_دین، بر هم زدن تناسبها بین معارف و تعالیم و مناسک دینی است. دینی که اجزای آن بدون تناسب هستند را میتوان #دینِ_کاریکاتوری نامید.
🔹 مستحبات را بالاتر از واجبات نشاندن؛
قربانی کردن ظوار شریعت به پای معنویت باطنی یا بالعکس؛
اهتمام به امور فرعی و حاشیهای و غفلت از امور اساسی؛
و نشاندن امور غیر محکم در کنار امور محکم و قطعی از جمله این خطاهاست.
🔹 بزرگداشت مستحبی مانند لیله الرغایب بسیار پسندیده است اما به هیچ وجه نباید آن را همرتبه با شب قدر که از محکمات قرآنی و روایی است معرفی کرد.
🔹 احترام و محبت به والدین بعد از توحید و بندگی خداوند، بزرگترین واجب و جزء محکمات دینی است. آنها که ظواهر و مناسک دینی را بیش از دیگران مراعات میکنند، اما حکم خداوند درباره والدین را پاس نمیدارند، چهرهای کاریکاتوری از دین ارائه میکنند.
#دینِ_کاریکاتوری
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
#چرا_غرب_با_ما_چنين_ميكند؟
✍️ سید مهدی مرتضوی
بسم الله الرحمن الرحيم
🔹 قلب ما از خبر شنيدن بياحترامي به وجود نازنين مهربانترين و عزيزترين موجود هستي، جريحهدار ميشود. مولايمان فرمود مرد با شرف حق دارد از شنيدن خبر بياحترامي به زني غير مسلمان در حكومت و جامعه اسلامي از غصه دق كند. ما نيز حاضريم بميريم اما نبينيم كه به انسانترين انسان بياحترامي شود.
🔹 اين یادداشت در صدد بيان چرايي توهين به پيامبر عزيز خدا و اهداف برنامهریزان آن و نحوه مواجهه با آن نيست.
پرسش اين نوشته آن است كه چرا افکار عمومی غرب در برابر #توهين_به_مقدسات پيروان اديان الهي سكوت ميكند؟ يا حتي از كساني كه توهين ميكنند، حمايت ميكند؟
🔹 غرب به پشتوانه قدرت اقتصادي و نظامياش كه در حوزههاي سياسي و فرهنگي و رسانهاي امتداد يافته، نگاهي تحقيرآميز به ساير تمدنها و فرهنگها دارد. طبيعي است كه سياستمداران و انديشمندان غربي كه تحت تأثير اين فضا هستند، دركي از جريحهدار شدن احساسات و عواطف ميلياردها انسان بخاطر توهين به مقدساتشان نداشته يا آن را جدي نگيرند. البته انسانهاي منصف و اخلاقمدار در بين انديشمندان و عموم مردم در غرب كم نيستند. در اين نوشته، ما به دنبال يافتن آنها و گفتگو با ايشان هستيم.
🔹 بر اساس فرهنگ ليبرالی پذيرفته شده در جوامع غربي، دامنه آزادي هر انساني تا آنجاست كه حق كسي ديگر ضايع نشود. انسان غربي به خوبي درك ميكند كه حقوقي مانند حق حيات، آزادي انتخاب عقيده، آزادي بيان و امنيت جزء #حقوق_اساسي انسانها هستند و آزادي رفتار و بيان او نبايد موجب سلب چنين حقوقي از ديگران شود.
🔹 متأسفانه براي انسان استاندارد غربي امر ديني مقدسي وجود ندارد و به همين دليل دركي از توهين به مقدسات و آزار و رنجي كه از اين ناحيه بر يك انسان مومن وارد ميشود ندارد. به همين دليل در فرهنگ مسلط بر غرب، حفظ حرمت عقايد يا مقدسات انسانهاي ديگر جزء حقوق آنها محسوب نميشود.
🔹 چرا انسان غربي هيچ امر ديني مقدسي ندارد؟
پاسخ را ميتوان در انديشههايي همچون #پلوراليسم و #سكولاريسم جستجو كرد.
🔹 از نظر برخي انديشمندان غربي، تقدس قائل شدن براي يك اعتقاد ديني، منشأ جزمانديشي و تعصب و تحميل و رفتارهاي افراطی انگاشته ميشود و چاره آن در سكولاريسم و زدودن مقدسات و پاك كردن عرصه عمومي از دين و نمادهاي آن ميباشد. بر اين اساس، مقدس انگاري برخي عقايد يا اشخاص يا نمادهاي ديني از سوي مومنان، امري مذموم است كه بايد با آن مبارزه شود.
🔹 بر اساس پلوراليسم، مومنان نبايد خود و اعتقاداتشان را حق مطلق بپندارند و بر سر آن از خود تعصب نشان دهند. بديهي است در چنين فضايي، ريشه مقدسات خشك ميشود و براي انسان غربي امر مقدسي باقي نميماند.
🔹 بر اساس آنچه بيان شد اعتراض و خشم مسلمانان بخاطر توهين به پيامبر عزيز اسلام براي افكار عمومي غرب، نامفهوم است. حتي ممكن است چنين اعتراضاتي به معناي خشونت مذهبي كور و بيمنطق و مخالفت با آزادي بيان، تفسير و تلقي گردد. البته نقش شيطنت رسانههاي صهيونيستي و خباثت دشمنان اخلاق و انسانيت و اسلام را در تشديد اين سوءتفاهم نبايد ناديده گرفت.
🔹 مخاطب اصلي فتوا و بيانيه و راهپيمايي و اعتراض، برنامهريزان پشت پرده و عاملان چنين توهينهايي هستند. اما آيا اين اقدامات براي گفتگو با افكار عمومي غرب و توجيه آن كفايت ميكند؟
🔹 امروز #انديشمندان و #روشنفكران و #هنرمنداني كه با فرهنگ و تمدن و فلسفه غرب آشنا بوده و با محافل آكادميك يا فرهنگي و رسانهاي و هنري آنها ارتباط دارند رسالتي بزرگ دارند. غرب بايد بفهمد همانگونه كه حقوقي مانند حق حيات از حقوق اساسي انسانهاست، حفظ حرمت عقايد و مقدسات يك انسان نيز بايد از جمله حقوق اساسي او تلقي شود. گاهي توهين به مقدسات يك انسان به معناي سلب كرامت او بوده و سنگينتر و آزاردهندهتر از سلب ساير حقوقش ميباشد.
🔹 اكنون وقت آن است كه سياستمداران و ديپلماتهاي ما كه از هنر گفتگو و مهارت #مذاكره بهره دارند سياستمداران منصف غرب را شناسايي كرده و براي آنها تفاوت #آزادي_بيان با #آزادي_توهين_به_مقدسات را بيان كنند.
🔹 لازم نيست مسلمان يا ديندار باشيم تا از اين حق مومنان دفاع كنيم. انسانهاي آزاده و اخلاق مداري كه زبان گويا دارند نيز اخلاقا مكلفند از اين حق انساني دفاع كنند.
اين مطالبه انسانيت و اخلاق از ماست. چه ميكنيم؟
اگر ميپسنديد به اشتراك بگذاريد
از طريق لينك زير ميتوانيد به كانال يادداشتها بپيونديد
✅https://eitaa.com/yad_dashtha