🔰 بخش دوم:
#حضرت_امیر(نهج البلاغه، خطبه206) در جنگ #صفین، وقتی شنید گروهی از اصحاب شروع کردند به دشنام دادن به سپاهیان #شام، فرمود:
➕«إِنِّي أَكْرَهُ لَكُمْ أَنْ تَكُونُوا سَبَّابِينَ وَ لَكِنَّكُمْ لَوْ وَصَفْتُمْ أَعْمَالَهُمْ وَ ذَكَرْتُمْ حَالَهُمْ كَانَ أَصْوَبَ فِي الْقَوْلِ وَ أَبْلَغَ فِي الْعُذْر»
🔸 من نمی پسندم كه شما به مردم شام #دشنام بدهيد اما بهتر این است که كردار و #رفتار_غلط آنها را بيان و #نقد كنید. یعنی به جای فحش دادن، کار اشتباه آنها را گوش زد کنید.
🔸 چرا؟ چون این روش، #نتیجه_بخش و #موثر خواهد بود، چه اینکه اساسا هدف لشکر اسلام، #هدایت انسان هاست و این مهم، با روش فحش دادن، پیش نمیرود.
🔸 بعد حضرت تاکید میکنند به جای دشنام دادن، به آنها بگویید:
بار خدايا خون هاى ما و آنها را از ريختن حفظ فرما، و ميان ما و آنها را اصلاح نما، و آنان را از گمراهيشان رهانیده و هدایت کن.
(وَ قُلْتُمْ مَكَانَ سَبِّكُمْ إِيَّاهُمْ اللَّهُمَّ احْقِنْ دِمَاءَنَا وَ دِمَاءَهُمْ وَ أَصْلِحْ ذَاتَ بَيْنِنَا وَ بَيْنِهِمْ وَ اهْدِهِمْ مِنْ ضَلَالَتِهِم)
🔸 خب چرا چنین روشی؟ حضرت تاکید میکنند: تا بواسطه این روش، كسي كه نادان و #جاهل به حقّ است، آن را بشناسد و #هدایت بشود و آنكه حريص و شيفته گمراهى و دشمنى است، از آن باز ايستد.
(حَتَّى يَعْرِفَ الْحَقَّ مَنْ جَهِلَهُ وَ يَرْعَوِيَ عَنِ الْغَيِّ وَ الْعُدْوَانِ مَنْ لَهِجَ بِه)
🔸در اينجا اميرالمؤمنين(ع) در عينِ نهي از دشنامگويي، ياران خود را به #افشاگري درباره عملكردِ دشمن فرا مي خواند. لذا پرهيز از دشنامگويي به معناي #سكوت در مقابل #انحرافات نيست
بلكه به معناي #روشنگريِ_مؤدبانه و #استدلالي است كه احتمال #هدايت_مخاطبان را بيشتر مي كند و در پيشگاه خداوند و در مقابل #افكار_عمومي نيز بهتر قابل دفاع است.
📌 خب حالا این روش حضرت امیر رو بگذاریم کنار #روش_های_غلط عده ای که به جای هدایت مخالفان خویش، اساسا به دنبال #گمراهی آنها و به #لج_انداختن آنها هستند.
📍آیات و روایات اجتماعی | عضو شوید📍
🔰 بخش سوم:
در روایت دیگری، دعائم الاسلام به نقل از امام صادق(ع) خطاب به شیعیان می آورد:
🔺«از خدا پروا كنيد و با هر كس همدم مي شويد، به #نيكويي همنشيني كنيد و با همسايگان #خوشرفتار باشيد و امانت را به صاحبانش برگردانيد و مردم را #خوك نخوانيد.
(اتَّقُوا اللَّهَ وَ أَحْسِنُوا صُحْبَةَ مَنْ تُصَاحِبُونَهُ وَ جِوَارَ مَنْ تُجَاوِرُونَهُ وَ أَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَى أَهْلِهَا وَ لَا تُسَمُّوا النَّاسَ خَنَازِير)
🔺اگر شيعه ما هستيد همانگونه كه ما سخن مي گوييم سخن بگوييد و مانند ما رفتار كنيد تا براستي شيعه ما باشيد»
(إِنْ كُنْتُمْ شِيعَتَنَا تَقُولُونَ مَا نَقُولُ وَ اعْمَلُوا بِمَا نَأْمُرُكُمْ بِهِ تَكُونُوا لَنَا شِيعَة)
📌 روشن است که توصیه حضرت به صورت عام نسبت به #همه_مخالفین است اما به صورت خاص نسبت به #اهل_سنت مطرح شده است.
▪️ از اين روايت دانسته مي شود كه در آن روزگار، برخي از #تندروها، پيروان مذاهب ديگر را با #برچسب ها و القابی زشت نامگذاري مي كردند كه اهل بيت(ع) از اين رفتار زشت نهي فرمودند.
در زمان ما نيز برخي از افراطي ها از هر دو مذهب، القاب زشتي به مخالفان خود نسبت مي دهند كه بي ترديد ناروا و برخلاف #شيوه_پيامبر(ص) و اهل بيت(ع) مي باشد.
📍آیات و روایات اجتماعی | عضو شوید📍
💠 نامه مهم امام صادق(ع) به شیعیان کوفه جهت اصلاح رفتارشان
🔰 #شیخ_صدوق در كتاب #علل_الشرايع ذیل ماجرای مفصلی که خواندنی است، نقل میکند: #ابوحنيفه، پيشواي اهل سنت، نزد #امام_صادق(ع) آمد و گفت:
▪️«گروهي از شيعيان از #سه_خليفه_نخست، به شدت #بدگويي و اعلام #بيزاري مي كنند و مدعي هستند كه شما چنين توصيه اي به آنان كرده ايد و تصور مردم کوفه نیز چنین است.»
(إِنَّ عِنْدَنَا قَوْماً بِالْكُوفَةِ يَزْعُمُونَ أَنَّكَ تَأْمُرُهُمْ بِالْبَرَاءَةِ مِنْ فُلَانٍ وَ فُلَانٍ وَ فُلَان)
▪️امام صادق(ع) فرمودند: «واي بر تو! من چنين چيزي نگفته ام». ابوحنيفه گفت: «اما آنها بسيار براي اين كار اهميت قائلند!» حضرت فرمودند: «خب از من چه انتظار داري؟»
▪️ابوحنيفه گفت: «اگر نامه ای برايشان بنويسيد و آنها را از این کار نهی کنید و من به آنان برسانم، آنها از اين كار دست بر مي دارند.»
▪️اما حضرت به دلایلی نپذیرفتند که چنین نامه ای بنویسند و به دست ابوحنیفه بدهند تا به دست آنها برساند لذا به او گفتند که این روش جواب نمیدهد و آنها این سخن من را که تو میخواهی به دست آنها برسانی نمیپذیرند.
(مطالعه تفصیل این روایت جالب)
▪️ولی از آنجا كه حضرت، از مشی آن عده شیعه در کوفه که تصريح به #لعن_بزرگان_اهل سنت داشتند، #ناخشنود و ناراحت بود لذا شخصاً نامه ای به آنها نوشت و در آن توصیه های فراوانی به شیعیان کردند که #کلینی در #کافی نقل کرده است.
▪️از جمله اينكه بايد با اهل سنت #خوش_رفتاري كرده و از تظاهر به #دشنام_گويي خودداري كنند، چراکه چنين رفتارهای ناشايستي جز اينكه طرف مقابل را به مقابله به مثل وادار كند، سودي نخواهد داشت.
▪️حضرت به شیعیان امر کرد که این نامه را به یکدیگر #بیاموزند و در آن #تامل و #تفکر کرده و به آن عمل کنند. لذا از آن پس، شيعيان آن نامه را در #نمازخانه منزل خویش قرار مي دادند و بعد از نماز مي خواندند و تلاش مي كردند به آن پايبند باشند.
(أَمَرَهُمْ بِمُدَارَسَتِهَا وَ النَّظَرِ فِيهَا وَ تَعَاهُدِهَا وَ الْعَمَلِ بِهَا فَكَانُوا يَضَعُونَهَا فِي مَسَاجِدِ بُيُوتِهِمْ فَإِذَا فَرَغُوا مِنَ الصَّلَاةِ نَظَرُوا فِيهَا)
(مطالعه تفصیل این نامه حضرت به شیعیان)
📍آیات و روایات اجتماعی | عضو شوید📍
💠 طعن به معاویه
🔰 به #حسین_بن_روح، يكي از #نوّاب_خاص امام زمان(عج)، خبر رسید که فلان دربان شما به #معاویه لعنت و دشنام میدهد. حسین بن روح پس از اطلاع از این ماجرا، او را از کار، برکنار کرد.
(بَلَغَ الشَّيْخَ أَبَا الْقَاسِمِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ بَوَّاباً كَانَ لَهُ عَلَى الْبَابِ الْأَوَّلِ قَدْ لَعَنَ مُعَاوِيَةَ وَ شَتَمَهُ فَأَمَرَ بِطَرْدِهِ وَ صَرَفَهُ عَنْ خِدْمَتِهِ)
🔺آن شخص پس از بیکاری، بارها #التماس و اصرار میکرد که او را سر کارش بازگردانند اما ایشان نپذیرفت، تا اینکه بعدا یکی از بستگان حسین بن روح، او را استخدام کرد.
(فَبَقِيَ مُدَّةً طَوِيلَةً يَسْأَلُ فِي أَمْرِهِ فَلَا وَ اللَّهِ مَا رَدَّهُ إِلَى خِدْمَتِهِ وَ أَخَذَهُ بَعْضُ الْآهِلَة)
🔺ايشان معتقد بودند كه شيعيان بايد حتي نسبت به حساسيت اقلیتی از اهل سنت كه براي معاويه جايگاه و احترام قائل هستند، نیز توجه داشت و نبايد تظاهر به بی احترامي به عقايد اهل سنت کرد.
🔺#آیت_الله_خامنه_ای در ابتدای انقلاب نیز ماجرایی شبیه به همین را نسبت به #حضرت_امام نقل میکنند که توجه به آن جالب است:
▪️«#امام یکوقت در اوایل انقلاب در سخنرانیهایشان از #معاویه به صورت #طعنآمیزی اسم میآورند. شما میدانید که من مدتی را در #بلوچستان بودم و با خیلی از علمای آنجا دوست نزدیک هستم. مردم و علمای سنی آن منطقه، معاویه را #مقدس میدانند.
▪️به امام عرض کردم که در طرف شرق کشورمان، چند صد میلیون نفر معاویه را محترم میشمارند و او را #خال_المؤمنین میدانند البته بحق یا بهناحق آن، مربوط به جلسهی بحث است یعنی مسلمانان #هند، #پاکستان، #بنگلادش و #افغانستان اغلب سنی #حنفیاند؛ اینها معاویه را محترم میشمارند.
▪️امام گفتند عجب، من نمیدانستم! من بعد از آن در طول این ده، یازده سال یک جملهی #طعنآمیز از امام راجع به #معاویه نشنیدم.»
[بیانات در دیدار اعضای گروه معارف صدا و سیما، 13/12/1370]
📍آیات و روایات اجتماعی | عضو شوید📍
💠 روش و چگونگی تبری
🔰 به نظر میرسد در #مسئله_تبری، لحاظ #مسئله_اجتماعی نکته مهم و محوری است. اینکه #لوازم_اجتماعی_تبری_علنی، در جامعه ای که عقاید مختلفی کنار یکدیگر زندگی میکنند، چه چیزی میتواند باشد.
🔺لذا یکی از روش هایی محوری در اصل تبری که از روایات فهمیده میشود، مسئله «#لعن_ستمكاران_به_صورت_كلي» است. ضرورتی ندارد حتما همراه با نام و به صورت صریح ذکر بشود. این یک مشی کلی نسبت به چنین جوامعی است.
🔺#كليني در کافی از #امام_باقر(ع) نقل میکند:
پيامبر(ص) براى ديدن سان از سواران بيرون شد و به قبر #أَبِي_أُحَيْحَة از سران مشرکین رسید. #ابوبكر گفت: خداوند لعنت كند صاحب اين قبر را، پس به خدا كه او مانعى بود در راه خدا، و پيامبر را تكذيب میكرد.
🔺#خالد پسر ابو أحيحه که مسلمان شده بود، خشمگین شد و گفت: بلكه خداوند #ابوقحافه(پدر ابوبکر) را لعنت كرد كه به خدا نه ميهمان نواز بود و نه دشمن ستيز، پس خداوند هر كدام از اين دو كه در ميان افراد خود، خوارتر بودند، لعنت كند.
🔺#رسول_خدا(ص) فرمود: هنگامى كه شما از #مشركان لعن و بدگویی میکنید، #به_صورت_كلّى سخن بگوييد و به صورت خاص، نام افراد را نبرید تا مثلا اگر فرزندش آنجاست به خشم آید.
(إِذَا أَنْتُمْ تَنَاوَلْتُمُ الْمُشْرِكِينَ فَعُمُّوا وَ لَا تَخُصُّوا فَيَغْضَبَ وُلْدُه)
🔺لذا چه بسا از این مشی حضرت و دیگر موارد مشابه آن، استخراج یک #روش_کلی کرد، خصوصا ناظر به جوامعی که دارای افکار مختلف و متعارضی هستند.
در واقع به صورت كلي، لعن افراد با ذكر نام، حتي نسبت به مشركان، اگر موجب #تفرقه و كدورت ميان مسلمانان شود، جایز نيست و بايد از آن پرهيز شود.
🔺بنابراین به عنوان يك مصداق، آنچه پس از عصر #صفوی در برخي از محافل تحت عنوان «#عيدالزهرا» رواج يافت، امري غيرديني و برخلاف سيره پيامبر(ص) و اهل بيت(ع) بوده است.
لذا بسياري از #مراجع_تقليد شيعه، به صراحت آن را خرافي و حرام اعلام كرده اند.
📍آیات و روایات اجتماعی | عضو شوید📍
💠 فهم دقیق مسئله برائت، در نسبت آن با مقوله ولایت
✍️ علیرضا ملااحمدی
1️⃣ «برائت» فرع بر «ولایت» است. ما پس از آنکه در دایرهی ولایتِ امام قرار گرفتیم، از آنکسیکه به حریمِ ولایت تعدّی کرده و میخواهد رشتهی ولایت را پاره کند، تبرّی میجوییم.
2️⃣ این برائت البته قبل از همه، امری قلبی بوده و سپس در زبان است که به جریان میافتد. اما بیش از ایندو، در صورتی منشأ اثر است که در صحنهی عمل و حیات انسان به جریان بیفتد. برائتی که وارد صحنهی زندگی نشود، یا سقیفه را ثمر میدهد یا خوارج را و یا عاشورا را...!
3️⃣ «تبرّی» اگر نقطهزن نباشد، ثمربخش نخواهد بود. یعنی باید در تقابل با جریانی باشد که دقیقاً مرکز ولایت را هدف گرفته است. معیار واحد است و مصادیق متعدّد:
آن مصداقی که در ماجرای سقیفه مرکزیّتِ ولایت را هدف گرفته بود، متفاوت بود با مصداقی که در فتنهی خوارج هدف گرفته بود. ایندو متفاوت بودند با مصداقی که در صحنهی عاشورا ولایت را هدف گرفته بود و نقطهی هدفگیرندهی ولایت در اینسه متفاوت است با جبههی متخاصم در ماجرای ولایتعهدیِ امام رضا علیهالسلام...
🔺 خلاصه اینکه بهتبعِ تحوّلات سیاسیِ زمانه، مهاجم به مرکزیّت ولایت در زمان هر یک از امامان علیهمالسلام، متفاوت است با زمانهی دیگری؛ و #تبری در هر زمانه باید دقیقاً معطوف باشد به نقطهی مهاجم؛ در غیراینصورت أبتر است و بیحاصل و کبریتِ بیخطر!
4️⃣ در زمانهی غیبت نقطهی اصلیِ تهاجم به مرکزیّت ولایت کجاست تا ما در مقام #برائت آنرا هدف بگیریم؟ پاسخ به این سؤال متوقف بر پاسخ به این پرسش است که «مرکزیّت ولایت در دورانِ غیبت کجاست؟» تا وقتیکه این را نفهمیم، نقطهی مهاجم را هم نمیتوانیم تشخیص دهیم و بالتبع تبرّیمان هم بیحاصل و ابتر است.
5️⃣ به دلیل همهی آنچه که در فلسفهی امامت تشریح شده، نمیتوان ادّعا کرد که ولایتِ اجتماعی و سیاسی امام عصر علیهالسلام در زمانهی غیبت تعطیل شده! پس مسلّماً همچون دوران امامت، در هر زمانهای از دوران غیبت هم مرکزیّت ولایت مصداق متفاوتی از زمانهای دیگر داشته و لذا مهاجم به آن هم متفاوت با زمان دیگری خواهد بود.
🔹 سوال اینست که #امروز مرکزیّت ولایت کجاست تا بهتبعِ آن نقطهی مهاجم به این مرکز را بشناسیم و هدف بگیریمش؟ تردیدی نیست که در جهان امروز، فقط و فقط این #انقلاب_اسلامی است که هویّت خودش را ذیل پرچم ولایتِ حضرت حجّت صلواةاللهعلیه تعریف کرده و فلسفهی وجودی خودش را زمینهسازی برای ظهور حضرتش میداند.
6️⃣ تبرّی از شخص و جریانی که ۱۴ قرن قبل به حریم ولایت تعدّی کرده، البته که واجب و لازم است و بخشی از هویّت ایمانیِ ما را تشکیل میدهد؛ امّا قطعاً برای امروزِ ولایت، در اولویّت قرار ندارد. یعنی اگر اکتفا شود به آن و امتدادی در امروزِ انقلاب اسلامی پیدا نکند، أبتر و بیحاصل است و کبریتِ بیخطر!
🔻 چنین برائتی، هیچگاه نسبت به آن جریانی که امروز مرکز تشیّع جهان را هدف گرفته و کمر به نابودیاش بسته «تهدید» محسوب نمیشود؛ و بهمین دلیل میگویم کبریت بیخطر!
🚫 بنابراین چهبسا «اکتفا کردن» به این سطح از تبرّی (که میتواند بهمثابه یک مخدّر عمل کند) حتی تکمیلکنندهی پازلِ مهاجمِ امروزی به مرکزیّت ولایت امام عصر علیهالسلام باشد و به ضدّ خودش بدل شود!
@Maktabkhaaneh
📍آیات و روایات اجتماعی | عضو شوید📍
💠 چند کلمه به بهانه 9 ربیع و حواشی آن:
1️⃣ چرا نباید به مخالفین خود دشنام داد؟(سه بخش)
2️⃣ نامه مهم امام صادق(ع) به شیعیان کوفه جهت اصلاح رفتارشان
3️⃣ طعن به معاویه
4️⃣ روش و چگونگی تبری
5️⃣ فهم دقیق مسئله برائت، در نسبت آن با مقوله ولایت
6️⃣ بدگویی، تخریب و زدن شیعیانِ برائتیِ جاهل، ممنوع
.
💠 توجیحات رنگارنگ کفار، برای نپذیرفتن حق
➕ترجمه:
▫️(68) آيا آنها در اين گفتار #تفکر و #تدبر نکرده و نينديشيدند؟ يا اينكه اکنون چيزى براى آنان آمده، كه قبلا براى #نياكانشان نيامده است؟!
▫️(69) يا اينكه پيامبرشان را نشناختند و از سوابق او آگاه نيستند و از اين رو او را #انكار میكنند؟!
▫️(70) يا میگويند او #ديوانه است؟! ولى او #حق را براى آنان آورده؛ امّا بيشترشان از پذیرش حق، #كراهت دارند.
▫️(71) اگر حق، از #هوس هاى آنها پيروى كند، آسمانها و زمين و همه كسانى كه در آنها هستند، #تباه میشوند! ولى ما قرآنى به آنها داديم كه مايه #يادآورى (و عزّت و شرف) براى آنهاست، امّا آنان از (آنچه مايه) يادآوريشان (است)، رويگردانند!
▫️(72) يا اينكه تو از آنها #مُزد و هزينه اى در برابر دعوتت میخواهى؟ با اينكه مزد پروردگارت بهتر، و او #بهترين_روزى_دهندگان است!
🔺اين آيات شریفه(مومنون: 68 تا 72) به مسئله علل و #توجیحات_رنگارنگ_کفار برای نپذیرفتن حق در برابر #رسول_خدا اشاره میکند.
🔺چیزی که شاید اگر در آن تأمل و #تدبر کنیم، همین امروز هم خیلی از ما گرفتار آنها هستیم و به همان علل و بهانه ها، از پذیرفتن حق، سر باز میزنیم.
🔺در ادامه قرآن کریم به پنج علت، بهانه و توجیه، اشاره میکند:
👇👇👇👇
📍آیات و روایات اجتماعی | عضو شوید📍
آیات و روایات اجتماعی
💠 توجیحات رنگارنگ کفار، برای نپذیرفتن حق ➕ترجمه: ▫️(68) آيا آنها در اين گفتار #تفکر و #تدبر نکرده
1️⃣ تدبر و تفکر نکردن(أَ فَلَمْ يَدَّبَّرُوا الْقَوْلَ):
نخستين عامل بدبختى انسان، #تعطيل_کردن_تعقل، انديشه و #تفكر است. چه بسا #آزاداندیشی، مهمترین عامل در پذیرش حق باشد.
2️⃣ نو و جدید بودن مطالب پیامبر درحالیکه برای نیاکان ما چنین مطالبی نیامده بود(أَمْ جاءَهُمْ ما لَمْ يَأْتِ آباءَهُمُ الْأَوَّلِينَ):
در گام دوم، کفار، بهانه میکنند که پیامبر مطالبی آورده که قبلا #نیاکان ما نیاورده بودند، لذا اگر اين مطالب پیامبر، حق بود، چرا خداوند كه به همه انسانها نظر لطف و مرحمت دارد، براى گذشتگان چنین چیزی نفرستاد؟
روشن است که چنین بهانه ای غلط است چرا که اصول #معارف_نبوی یعنی توحید، معاد و... همان اصول #معارف_انبیا_گذشته بود و حرف جدیدی که پیامبر بخواهد از جیب خود تولید کرده باشد، نبود.
3️⃣ عدم شناخت پیامبر(أَمْ لَمْ يَعْرِفُوا رَسُولَهُمْ فَهُمْ لَهُ مُنْكِرُونَ):
بهانه سوم، عدم شناخت پیامبر بود. عده ای میخواستند با زیر سوال بردن #شخصیت_پیامبر و اینکه معلوم نیست #سابقه او چیست، مطالب او را زیر سوال ببرند.
درحالیکه همه آنها پیامبر و خانواده و قبیله اش را پیش از بعثتش کاملا میشناختند و او در بین مردم، به «#محمد_امین» معروف بود. لذا #ترور_شخصیت او، هیچ جوره ممکن نبود.
4️⃣ استفاده از برچسب دیوانه و مجنون بودن(أَمْ يَقُولُونَ بِهِ جِنَّةٌ):
در گام بعد، کفار شروع کردند به استفاده از #برچسب_جنون. اینکه حرف های پیامبر با #افکار_عمومی و سنت های جاهلی و محیط همخوانی ندارد لذا این #سنت_شکنی، دلیل بر جنون اوست.
در واقع این دست حرف ها، خلاف عقل و منطق است. لذا برای اینکه حرف های او را زیر سوال ببرند، او را متهم به جنون و #دیوانگی کردند.
قرآن بلافاصله در نفی بهانه جویی کفار، تاکید میکند، پیامبر برای آنها #حق را آورده که ریشه آن، #عقلانیت و منطق است(بَلْ جاءَهُمْ بِالْحَقِّ).
اما مشکل اکثر کفار این است که اساسا در پذیرش حق، #کراهت دارند، نمیخواهند حق را بپذیرند، لذا شروع به تولید #توجیحات و #بهانه_ها میکنند.(وَ أَكْثَرُهُمْ لِلْحَقِ كارِهُونَ)
لذا برای اینکه بخواهند حرف برخواسته از #شهوات خود را منطقی نشان دهند، شروع به #تولید_نظریات و روپوش های زیبا درباره آن میکنند.
اساسا انسان هرگاه براساس #تمایلات_هوس_آلود خود به نتیجه ای رسید، برای توجیه آن، هرکاری میکند تا سخن حق و #حکیمانه را نپذیرد، چون هماهنگ با شهواتش نیست. به همین جهت از برچسب #افكار_جنون_آميز استفاده کردند.
این درحالى است كه هيچ لزومى در تبعیت حق از #تمايلات_مردم نیست. اگر حق میخواست از تمایلات مردم پیروی کند، آنگاه آسمان و زمین و هرآنچه در آنهاست، تباه میشد(وَ لَوِ اتَّبَعَ الْحَقُّ أَهْواءَهُمْ لَفَسَدَتِ السَّماواتُ وَ الْأَرْضُ وَ مَنْ فِيهِنَّ).
چراکه هوى و هوس هاى مردم، #معيار و ضابطه اى ندارد، گاهی به سمت خوبی هاست و گاهی به سمت زشتی ها.
در ادامه خداوند تاکید میکند ما به آنها یک معیار و #شاخص دادیم که برپایه #عقل بنیان شده و برای آنها مایه #تذکر و #عبرت است اما آنها چون گرفتار شهوات خود هستند، از آن رویگردانند(بَلْ أَتَيْناهُمْ بِذِكْرِهِمْ فَهُمْ عَنْ ذِكْرِهِمْ مُعْرِضُونَ).
5️⃣ گرفتن پول و دستمزد از مردم، دربرابر دعوت به حق (أَمْ تَسْأَلُهُمْ خَرْجاً فَخَراجُ رَبِّكَ خَيْرٌ وَ هُوَ خَيْرُ الرَّازِقِينَ):
بدون شك اگر يك #رهبر_معنوى و روحانى در مقابل دعوتش به حق، از مردم تقاضاى #پاداش و #اجر_مادى كند، علاوه بر اينكه بهانه اى به دست بهانه جويان میدهد كه به خاطر نداشتن امكانات مالى از او دور شوند، آنها را متهم میسازد كه دعوت به سوى حق را دكانى براى جلب #منافع_مادى_خود قرار داده اند.
لذا پیامبر جلو این بهانه کفار را نیز گرفت و تاکید کرد، در مقابل این دعوت به حق، هیچ مزدی از شما نمیخواهم بلکه روزی دهنده، فقط خداست.
قرآن کریم، با ذکر این بهانه ها، روشن میسازد كه اين كوردلان، تسليم حق نيستند و عذرهايى كه براى توجيه مخالفت خود ذكر میكنند، صرفا بهانه هاى بى اساسى بيش نيستند.
📍آیات و روایات اجتماعی | عضو شوید📍
آیات و روایات اجتماعی
🌏 یازده نفر از فرماندهان لشکر امام مهدی علیهالسلام از اروپا هستند! #کلیپ | #استاد_شجاعی #استاد_یوس
🔺ناظر به این کلیپ یک اشکال و پاسخی مطرح شده که اگه خواستید از لینک های زیر دنبال کنید:
1️⃣ اشکال استاد شهبازیان
2️⃣ پاسخ استاد یوسفی
.
💠 فرمان حکومتی امیرالمومنین به حذیفه به عنوان حاکم مدائن
🔺ارشاد القلوب نقل میکند: #عثمان در اواخر حکومتش، #حارث_بن_حکم را به عنوان والی #مدائن انتخاب کرد اما موجب اذیت و گرفتاری اهالی آنجا شد و با آنها #بدرفتاری کرد لذا مردمان آنجا از او #شکایت کردند
و به همین جهت عثمان او را عزل و #حذیفه_بن_یمان، از نزدیک ترین اصحاب حضرت امیر را والی آنجا قرار داد تا کمی التهابات جامعه بخوابد.
🔺پس از مدتی، این ماجرا ختم به کشته شدن عثمان توسط مردمان معترض شد و مردم با حضرت امیر بیعت کرده و ایشان نیز حکم حذیفه برای مدائن را مجدد امضا کردند و در نامه ای خطاب به ایشان، #دستورالعملی_حکومتی صادر کردند که در ادامه برخی از موارد آن می آید:👇👇
▫️از آنان كه مورد #اعتماد تو هستند و از #دینداری و #امانتداری شان راضی هستی، هرکس که دوست داری را دور و بر خودت جمع کن و از آنها در کارهایت کمک بخواه، چرا که اين برای تو و مولایت #عزّت آفرین تر است و برای دشمنت خوارکننده تر.
(فَاجْمَعْ إِلَيْكَ ثِقَاتِكَ وَ مَنْ أَحْبَبْتَ مِمَّنْ تَرْضَى دِينَهُ وَ أَمَانَتَهُ وَ اسْتَعِنْ بِهِمْ عَلَى أَعْمَالِكَ فَإِنَّ ذَلِكَ أَعَزُّ لَكَ وَ لِوَلِيِّكَ وَ أَكْبَتُ لِعَدُوِّك)
▫️و من تو را به #تقوای_الهی فرمان ميدهم و اطاعت الله در #آشكارا و #نهان و تو را از مجازات خداوند ميترسانم، در نهان و آشكار
و به تو سفارش ميكنم که با #نیکوکاران با احسان و نیکی رفتار کنی و نسبت به #معاندین و ستیزه کنندگان سخت بگیری.
(إِنِّي آمُرُكَ بِتَقْوَى اللَّهِ وَ طَاعَتِهِ فِي السِّرِّ وَ الْعَلَانِيَةِ وَ أُحَذِّرُكَ عِقَابَهُ فِي الْمَغِيبِ وَ الْمَشْهَدِ وَ أَتَقَدَّمُ إِلَيْكَ بِالْإِحْسَانِ إِلَى الْمُحْسِنِ وَ الشِّدَّةِ عَلَى الْمُعَانِد)
▫️به تو فرمان میدهم که در #امور_حکمرانی ات، با #رفق و #مدارا رفتار کنی و در تعامل با مردم هم #آسان بگیر و هم #عدالت را رعایت کن، چرا که تو نسبت به آن، #مسئول هستی و #بازخواست خواهی شد.
همچنین تو را امر میکنم به #انصاف ورزیدن با مظلومان و #گذشت نسبت به مردم.
و نیز تا آنجا که میتوانی با مردم به #شیوه_نیکو و حَسَن تعامل کن.
(آمُرُكَ بِالرِّفْقِ فِي أُمُورِكَ وَ اللِّينِ وَ الْعَدْلِ عَلَى رَعِيَّتِكَ فَإِنَّكَ مَسْئُولٌ عَنْ ذَلِكَ وَ إِنْصَافِ الْمَظْلُومِ وَ الْعَفْوِ عَنِ النَّاسِ وَ حُسْنِ السِّيرَةِ مَا اسْتَطَعْتَ)
▫️تو را فرمان میدهم که #مالیات را بگیری اما مبتنی بر #حق و #انصاف.
نه بیشتر از آنچه که معین کرده ام، از مردم بگیر و نه چیزی از آن فروگذار بلکه همه اش را بگیر.
و در شیوه مالیات، #بدعتی از پیش خودت ایجاد نکن.
سپس هرچه از مالیات جمع شد، به صورت مساوی و #عدالت در میان #مستحقانش پخش کن.
(آمُرُكَ أَنْ تَجْبِيَ خَرَاجَ الْأَرَضِينَ عَلَى الْحَقِّ وَ النَّصَفَةِ وَ لَا تَتَجَاوَزْ مَا قَدِمْتُ بِهِ إِلَيْكَ وَ لَا تَدَعْ مِنْهُ شَيْئاً وَ لَا تَبْتَدِعْ فِيهِ أَمْراً ثُمَّ اقْسِمْهُ بَيْنَ أَهْلِهِ بِالسَّوِيَّةِ وَ الْعَدْل)
▫️در برابر مردم، #متواضع و فروتن باش و در مجلس خود، همه را برابر ببین و در #رعایت_حق، خویشاوند و بیگانه و دور و نزدیک برای تو یکسان باشد یعنی به #نور_چشمی ها #رانت نده.
(وَ اخْفِضْ لِرَعِيَّتِكَ جَنَاحَكَ وَ وَاسِ بَيْنَهُمْ فِي مَجْلِسِكَ وَ لْيَكُنِ الْقَرِيبُ وَ الْبَعِيدُ عِنْدَكَ فِي الْحَقِّ سَوَاءً)
▫️میان مردم، به #حق داوری کن و #عدالت را در بین آنها اقامه کن و از #هوای_نفس تبعیت نکن.
در راه خدا و اجرای احکام او، از #سرزنش و ملامت هیچکس #نترس، چرا که خدا با پرهیزکاران و نیکوکاران است.
(وَ احْكُمْ بَيْنَ النَّاسِ بِالْحَقِّ وَ أَقِمْ فِيهِمْ بِالْقِسْطِ وَ لا تَتَّبِعِ الْهَوى وَ لَا تَخَفْ فِي اللَّهِ لَوْمَةَ لَائِمٍ فـ«إِنَّ اللَّهَ مَعَ الَّذِينَ اتَّقَوْا وَ الَّذِينَ هُمْ مُحْسِنُونَ»)
🔺در ادامه حضرت تاکید میکنند، نامه دیگری هم برای تو فرستاده ام تا آن را بر مردم منطقهات بخوانى، تا نظر ما را درباره خود و همه مسلمانان بدانند. پس آنان را حاضر كن و آن را براى آنان بخوان و براى ما از كوچك و بزرگشان #بيعت بگير.
📍آیات و روایات اجتماعی | عضو شوید📍
آیات و روایات اجتماعی
💠 فرمان حکومتی امیرالمومنین به حذیفه به عنوان حاکم مدائن 🔺ارشاد القلوب نقل میکند: #عثمان در اواخر ح
🔸بعد از این ماجرا، #حذیفه مردم را جمع کرد و نامه حضرت امیر را برای مردم خواند و بعد از آن مفصل از #فضائل ایشان برای مردم گفت و در انتها نیز از مردم برای حضرت #بیعت گرفت.
🔸پس از بیعت، یک #جوان_ایرانی نزد حذیفه آمد و اظهار شگفتی کرد و گفت شما گفتی حق با علی(ع) است و نسبت به #خلفای_پیشین کنایه ای داشتی اما خب چرا الان چنین حرف هایی میزنید؟
چون شما خود شاهد این ماجراها بوده اید، پس برای ما بیشتر از این توضیح دهید.
🔸انگار این جوان، تازه داشت برخی حقائق را درک میکرد و نیمچه گلایه ای از امثال حذیفه داشت که چرا زودتر از این حرف ها نزده اند.
🔸جوان گفت اگر واقعاً حق با علی(ع) است، پس چرا مردم مدینه کاری نکردند؟ یعنی همه آنها خطا کردند؟
در ادامه حذیفه شروع کرد و مفصل این ماجراها را برا او تبیین کرد.
🔸این جوان که دلش پاک بود، بعد از توضیحات حذیفه، شیفتۀ امیرالمؤمنین(ع) شد و به لشکر حضرت امیر ملحق شد و در جنگ #جمل، جزو اولین افرادی بود که #شهید شد.
➕مطالعه تفصیل روایت
.