🔶 شیرینیِ سقوط #دیکتاتور، ارجح بر تلخیِ #اشغال_ایران!
🔺 بازخوانیِ شادی عمومی مردم ایران در فقرهی سقوط رضاشاه
🔹 از منابع تاریخی اینطور بر میآید که خوشحالی مردم ایران از #سقوط_رضاشاه، از مسلمّات تاریخ ایران است. اگرچه مقارنِ این واقعهی مسرّتبخش، ایران دچار یک عارضهی غمبار نیز شد و آن، اشغال کشور به دست قوای #متفقین بود ـ که تبعات و خسارات فراوانی به بار آورد ـ اما نکتهی جالبتوجه اینجاست که مردم ایران، گویا سقوط رضاشاهِ دیکتاتور برایشان به قدری مسرتبخش بوده که شیرینی آن، بر تلخیِ اشغال کشورشان به دست دشمن، غلبه داشته است؛ به دیگر سخن، ظلم و ستم #پهلوی_اول بر مردم ایران و حتی بسیاری از #نخبگان، آنقدر گران آمده بوده که سختیِ اشغال کشور، برایشان قابلتحملتر بود!
🔹 در ادامه، به برخی شواهد تاریخی ـ که مؤیِّد این خوشحالی و شادمانی است ـ اشاره خواهد شد:
1️⃣ قهرمانمیرزا سالور، در خاطرات روزانهی خود در آن دوره، به دلایل شادمانی مردم از پایانِ دوران #رضاشاه چنین اشاره میکند:
📜 «تمام مردم از این پیشامد شادند؛ حتی آن مردِ از کارافتاده، آن ضعیفهی دهاتیِ پیرِ عاجز، چرا؟ او برای آنکه کلاه فرنگی سر گذاشته، [و آن یکی] برای آنکه رویش باز شده. آنها که مال و حال و جان و کسانشان از دست رفته، جای خود دارند. زن و مرد این مملکت ـ سوای معدودی ـ هر یک… بغض و کینه در دل داشتند؛ [آن مرد،] پنجاه سال عمامهی شیرشکری به سر داشت، عبا به دوش، با یک قبضه ریش، [امّا] او را به شکل دیگری درآوردند! [این اجبار،] مخالف عقیده و عادت دیرینهی او بود. قهراً عداوت پیدا کرد. به فلان پیرزن هیچ ستمی، ظلمی نشده بود اما برای آنکه گفتند تو باید سرِ باز بیرون بیایی، کینه در دل گرفت و نفرین کرد، بهخدا مینالید….»
2️⃣ چندماه پیش از اشغال ایران، سفیر #انگلیس در خرداد ۱۳۲۰ش به وزارت خارجهی ایران هشدار داده بود مبنی بر اینکه:
📜 «شاه تقریباً مورد تنفر عمومی است و نمیتواند بر حمایت کامل ارتش خود متکی باشد. لحظه مناسبی برای برکناری شاه و یا حتی پایان دادن به پادشاهیِ پهلوی فراهم آمده است. بیشتر مردم ایران از هرگونه انقلابی خشنود خواهند شد….»
همچنین وابستهی مطبوعاتی انگلیس در تهران نیز چنین گزارش داد:
📜 «اکثریت وسیع مردم از شاه متنفرند و از هرگونه تغییری استقبال خواهند کرد. به نظر میرسد که این مردم حتی گسترش #جنگ در ایران را به بقای رژیمِ حاضر ترجیح خواهند داد. بیشتر مردم معتقدند که جدا از این واقعیت که ایران ضعیفتر از آن است که بتواند در مقابل آلمان یا روسیه ایستادگی کند، دلیلی برای جنگیدنِ [با] آنان وجود ندارد؛ آنها [یعنی مردم] از شاه متنفرند و بنابراین میپرسند که چرا باید برای دوام حکومت وی بجنگند!»
3️⃣ میزان استبداد رضاشاه به قدری بود که برخی مخالفانش، با تعابیر عجیبی از وی یاد میکردند! نقل یک خاطره از خانم «چهرزاد بهار»، آخرین فرزند #ملکالشعرای_بهار، در این باب جالبتوجه است:
💬 «رابطهی [ملکالشعرای] #بهار با #رضاخان، فرازونشیبهای زیادی داشت، اما مهم این است که پدر هیچوقت از او خوشش نیامد. در روزی که داشت از کشور خارج میشد، پدر با خوشحالی با مادر تماس گرفت و گفت: «هیولا رفت، هیولا رفت!» این را بارها مادرم نقل میکرد….»
4️⃣ #امام_خمینی (ره) در سخنرانی معروف خود در ۱۳ خرداد ۱۳۴۲ (عصر عاشورا) در قم، ضمن نصیحت و اخطار به محمدرضاشاه، فرمودند:
💬 «…من یک قصهای را برای شما نقل میکنم که پیرمردهایتان… یادشان است. سه دسته ـ سه مملکت اجنبی ـ به ما حمله کرد: شوروی، انگلستان، امریکا به مملکت ایران حمله کردند؛ مملکت ایران را قبضه کردند؛ اموال مردم در معرض تلف بود، نوامیس مردم در معرض هتک بود، لکن خدا میداند که مردم شاد بودند برای اینکه #پهلوی رفت….»
👈🏻متن کامل مقاله در پایگاه اندیشکده برهان👉🏻
✍🏻 #محمدمهدی_سلامی_پوریان
#گروه_تاریخ
#فرار_رضاشاه #25_شهریور #شهریور_1320
💠اندیشکده برهان💠
🆔 @BORHAN_IR
#باهم_کتاب_بخوانیم
yon.ir/KRFor
📚 کتاب «خانواده ایرانی، چالشها و بحرانها»
📝تهیه و تنظیم : اندیشکده #برهان
✅ اندیشنامه نظام اسلامی (8)
🔸بررسی آسیب شناسانه وضعیت خانواده در جامعه ایران امروز
🔻همزمان با #روز_خانواده و تکریم بازنشستگان، کتاب خانوادۀ ایرانی، چالشها و بحرانها با موضوع بررسی آسیب شناسانه وضعیت خانواده در جامعه ایران امروز در 131 صفحه و در 4 فصل، از سوی #انتشارات_دیدمان به زیور طبع آراسته گردیده است.
عناوین گفتارهای این کتاب :
🔹«جایگاه و #کارکردهای خانواده»
🔹«#روابط_زوجین در خانواده»
🔹«#نقشها در خانواده»
🔹«بحران #طلاق»
📖 در بخشی از مقدمه این کتاب می خوانیم:
🔻خانواده به عنوان #اولین_کانونی که فرد در آن قرار میگیرد دارای اهمیت شایان توجهی است. اولین تأثیرات محیطی که فرد دریافت میکند از محیط خانواده است و حتی تأثیرپذیری فرد از سایر محیطها میتواند نشأت گرفته از همین محیط خانواده باشد. خانواده #پایهگذار بخش مهمی از سرنوشت انسان است و در تعیین سبک و خط مشی زندگی آینده، اخلاق، سلامت و عملکرد فرد در آینده نقش بزرگی بر عهده دارد.
✅ در واقع خانواده، به عنوان سلول اصلی سازندۀ اجتماع، یکی از عوامل مهم #تحصیل_آرامش است که اصلاح جامعه به اصلاح آن بستگی دارد. در تمامی اسناد بالادستی نظام، اعم از قانون اساسی و سند چشمانداز و سیاستهای اعلامشده توسط مقام معظم رهبری، خانواده به عنوان یک اصل بنیادی در نظر گرفته شده است، اما متأسفانه در #برنامههای_کلان نظام نه تنها خانواده و تحکیم آن کانون توجه قرار نگرفته است، بلکه بر عکس حاصل عملیاتی شدن چهار برنامۀ توسعه در کشور #تضعیف خانواده بوده است؛ به نحوی که شاهد افزایش بیرویۀ طلاق و نزدیک سه برابر شدن نسبت #طلاق به ازدواج هستیم.
🔷 با مراجعه به #فطرت انسان، روشن میشود که پیشرفت باید وسیلهای در جهت کسب #آرامش باشد اما در الگوهای #توسعۀ_غربی #پیشرفت در کانون توجه قرار داشته و همواره در دورههای اخیر آرامش بشر فدای رسیدن به آن شده است. #عدالت عاملی است برای آرامش، وقتی در پیشرفت چه در حوزههای فردی و چه اجتماعی عدالت رعایت شد، این پیشرفت توأم با آرامش خواهد بود. بنابراین در الگوی اسلامیایرانی پیشرفت آنچه باید همواره مورد توجه واقع شود، اصل قرار گرفتن آرامش در مسیر تحقق پیشرفت است.
✳️ اسلام توجه ویژهای به خانواده دارد و نه تنها کارکرد نیمی از جامعه، یعنی زنان جامعه، را به تحکیم و سلامت خانواده اختصاص داده، بلکه مردان جامعه را نیز به صیانت از خانواده و حفظ آن از آسیبها موظف نموده است. از طرف دیگر، در الگوی توسعۀ غربی، از کارکرد خانواده کاسته میشود و وظایف خانواده به عهدۀ #دولت گذاشته میشود و عناصر و پتانسیلهایی که باید برای خانواده صرف، به اجتماع کشانده شود و در اجتماع خرج میشوند. نتایج و پیامدهای این نوع نگاه و الگوی توسعه را میتوان در اصل قرار گرفتن #اشتغال_زنان، افزایش #سرای_سالمندان، #مهدکودکها و پرستارهای خصوصی کودکان و بزرگسالان مشاهده نمود.
🔰 سیاستهای جمعیتی در الگوی توسعۀ غربی به سمت #کوچکتر شدن خانوادهها و کاهش کارکرد آن پیش میرود. چنانچه جامعۀ ما نیز از آن بیتأثیر نبوده است و نشانۀ بارز آن کاهش تشکیل و تداوم ازدواجها به خصوص در چند سال اخیر است.
🛒 جهت تهیه کتاب روی لینک زیر کلیک کنید👇
🌐 yon.ir/UFiUd
🆔 @didemanpub
🔶 مذاکره یعنی شکست! (بخش اول)
🔹 مطالعات برخی پژوهشگران[1] نشان میدهد هرگاه رؤسای جمهور #آمریکا در مسیر #زیان قرار گرفتهاند، تصمیمات پرهزینهتری گرفتهاند تا راه ضرر بزرگتر مسدود شود. به طور مثال در ماجرای گروگانهای آمریکایی در ایران، #کارتر با وجود مخالفت وزیر خارجه و مشکلات موجود، دستور عملیات آزادسازی نظامی را صادر میکند؛ و یا #بوش #حمله_به_عراق را با وجود هزینههای بسیار آن بر احتمال جدایی #صدام از ائتلاف غرب ترجیح میدهد.
در طرف دیگر نیز رهبران آمریکا در مسیر #سود، گزینهای انتخاب میکنند که مخاطره کمتری داشته باشد، مانند عدم حمایت از #فرانسه در #بحران_سوئز یا دادن ویزا به #شاه مخلوع ایران پس از #انقلاب_اسلامی.
🔹 در مورد اخیرِ #جمهوری_اسلامی امّا به نظر میرسد تصمیم به مذاکره در واقع انتخاب گزینهی پرمخاطرهتر برای جلوگیری از ادامه ضرر بیشتر باشد. #سیاست_فشار_حداکثری به ایران به جای حمله و فشار نظامی، برای ایالات متحده گزینهی #سختتر است؛ زیرا پس از #جنگ_جهانی_دوم و حمله اتمی به #ژاپن، آمریکا عادت کرده است که درخواستهایش در جامعه بینالملل را با زبان زور و نظامی مطالبه نماید؛ چرا که برای #پرستیژ بینالمللی امریکا درخواست از دولت ضعیفتر در قالب مذاکره اساساً مطرح نمیشود.
مورد جمهوری اسلامی امّا ثابت میکند اگر سیاست فشار حداکثری موجب تحمیل خساراتی برای ایران شده است، امّا متضرر و بازنده اصلی این میدان آمریکا است که مجبور است درخواستهایش از ایران را صرفاً در قالب مذاکره دنبال نماید. زیرا امریکا از پیروزی بر ایران فعلاً به پذیرش #مذاکره توسط جمهوری اسلامی اکتفا نموده است.
🔹 بدیهی است که #رهبری هوشمند در ایران به نیکی دریافته است که انتخاب سخت برای امریکا نه #تهاجم_نظامی که پذیرش شکست در نبرد پرستیژهاست و حال که آمریکا در مسیر ضرر و شکست قرار گرفته است، باید با سرعت به همین راه ادامه داد. از این رو پذیرش مذاکره از سوی ایران به منزله بُرد مقطعی امریکا خواهد بود و هرگونه مذاکرهای در زمان فعلی یعنی ورود #ایران در مسیر ضرر و خروج امریکا از این مسیر.
📚 پینوشت:
1. McDermott, Rose (1998), Risk-Taking in International Politics, Prospect Theory and American Foreign Policy, US: University of Michigan Press.
✍🏻 #گروه_سیاسی
#طبس #تسخیر_لانه_جاسوسی #ترامپ #نبرد_پرستیژها #جنگ_ارادهها
💠اندیشکده برهان💠
🆔 @BORHAN_IR
🔶 پدیدهای «نامیرا» و «اثرگذار» به نام زبان فارسی؛ بخش 1️⃣
🔹 #زبان_فارسی را در طول #تاریخ_ایران، باید به مثابه پدیدهای «نامیرا» و البته بسیار «اثرگذار» دانست؛ #نامیرا بدین جهت که در کوران حوادثی چون حمله سپاه اعراب به ایران، حمله #مغول و... از گزند حوادث بنیانکَن جان سالم به در بُرد؛ و اثرگذار بدان جهت که نه تنها تهدید متجاوزان، خم به ابرویش نیاورد، بلکه این زبان فارسی بود که بر مهاجمان اثر گذاشت و با اثرگذاری و لطافت مثالزدنیاش، به مرور زمان از ضرب خشونت اقوام مهاجم کاسته، رنگوبویی فارسی و ایرانی به آنان بخشید.
از مهمترین مقاطعی که در تاریخ این سرزمین، «نامیرایی» و «اثرگذاری» زبان فارسی بسیار مشهود بوده، میتوان به سه مقطع زیر اشاره نمود:
1️⃣ حمله اعراب به ایران
در خلال فتوح نخستین ـ که منجر به فتح سرزمینهای بسیاری توسط سپاهیان مسلمان گردید ـ بسیاری از سرزمینها از حیث زبانی مغلوب اعراب گردید؛ بدین معنا که مهمترین این بلاد یعنی #شام، #عراق، #مصر و #شمال_آفريقا، به تدریج عربزبان شدند[1] و آنطور که امروز نیز پیداست، عمدهی این سرزمینها کماکان در زمرهی کشورهای عربی به حساب میآیند؛ به عنوان نمونه، امروزه در مصر، زبان #قبطی ـ که زبان قدیم مصریان بوده ـ رواجی ندارد و زبان عربی جایگزین آن شده است.
اما برخلاف اینگونه زبانها، زبان فارسی به رغم اختیار کردن سکوتی اجباری به درازای دو قرن (از زمان #حمله_اعراب_به_ایران تا تأسیس حکومت نیمهمستقل #طاهریان در اوایل قرن سوم هجری)، در زمان #سامانیان با «رنسانسی ادبی» مواجه شد و توانست پس از گذشت بیش از دو قرن، مجدداً سربرآورده و به حیات گذشتهی خود با قوّت ادامه دهد. حمایت دربار سامانی یا امرای محلیشان از زبان فارسی، در حکم قوهی محرکهای بود که در پس نهضت احیای فرهنگ و ادب ایران ایفای نقش میکرد.[2] ماحصل این رنسانس ادبی، ظهور مشاهیری چون #رودکی، #دقیقی توسی (نخستین سرایندهی #شاهنامه) و #شهید_بلخی در عرصه شعر و #ادب_فارسی بود.
(ادامه دارد...)
📚 پینوشتها:
1. حسین مفتخری، «ایران و اسلام؛ هویت ایراني، میراث اسلامی»، مجله جستارهای تاریخی، پاییز و زمستان 1392.
2. ادموند هرتسیگ و سارا استوارت، ایران در نخستین سدههای اسلامی، ترجمه کاظم فیروزمند، تهران: مرکز، 1394، ص13.
✍🏻 #محمدمهدی_سلامی_پوریان
#گروه_تاریخ
#رنسانس_ادبی #فتح_ایران
💠اندیشکده برهان💠
@BORHAN_IR
🔶 پدیدهای «نامیرا» و «اثرگذار» به نام زبان فارسی؛ بخش 2️⃣
2️⃣ حمله مغول
بنای استوار #زبان_فارسی ـ که پس از رنسانی ادبی سامانیان، حیاتی مجدد یافته بود ـ دوباره در دوران حملات مغول مورد تهدید جدی واقع شد. اما در اینجا نیز «نامیرایی» زبان فارسی، مانع از آن شد که با یورش تمدنسوز #مغول، این زبان از میان برود؛ بلکه خصیصهی «اثرگذاری» این زبان موجب گردید که به عکس، تأثیری شگرف بر #مغولان گذارد. بر این اساس، حملهی مغول در قرن هفتم نه تنها نتوانست گسستی تاریخی در فرهنگ و #هویت ایرانی ایجاد کند، بلکه این ایرانیان بودند که توانستند رفتهرفته ادب، تربیت و مدنیت را به مغولان یاد بدهند؛ به دیگر سخن، هجوم و استیلای ویرانگر این قوم باعث مغولی شدن جامعهی ایران نشد، بلکه بهعکس قوم مغول را ایرانی و بلکه فارسیزبان کرد.[3]
ایلخانان مغول اگرچه حدوداً یک قرن بر ایران حکومت کردند، ولی از نسل سوم به بعد، دیگر مغول خالص نبودند، بلکه مسلمان شدند و به کلی در فرهنگ اسلامی ـ ایرانی مستحیل گشتند؛ به نحوی که حتی پادشاهان مغولنژاد به فارسی #شعر هم میگفتند.[4]
3️⃣ حمله تیمور گورکانی
در خلال حملهی #تیمور_لنگ به ایران، بازهم وجوه ممیزهی دوگانهی زبان فارسی به کار آمد؛ به نحوی که فرزندان تیمور، حتی بیش از اَخلاف چنگیز، مقهور تمدن و فرهنگ اسلامی ـ ایرانی شدند و نسبت به خطاطی، نقاشی، کتاب، موسیقی و اغلب هنرها از خود حساسیت فوقالعاده نشان دادند. به عنوان نمونه #شاهرخ، فرزند تیمور، یکی از معاریف این عرصه بود که نسبت به ادبیات فارسی و هنر علاقه داشت و به امر همسرش گوهرشاد، مسجدِ نامآشنای گوهرشاد در جوار #حرم_رضوی (ع) بنا شد.[5]
🔹 نمونههای بالا، به خوبی بیانگر دو خصیصهی «نامیرایی» و «اثرگذاریِ» فوقالعادهی زبان فارسی است و گویای این واقعیت است که زبان فارسی، در طول اعصار و در خلال ناملایمات تاریخ، نه تنها از میان نرفته، بلکه به عکسْ همچون فولادی آبدیده در کوران حوادث، روزبهروز سرزندهتر شده و اکنون به عنوان میراثی گرانبها برای ایرانیان به یادگار مانده است. لذا میطلبد که به نحوی شایسته و درخور، از کیان ارزشمندش محافظت شود؛ موضوعی که چندی پیش، #مقام_معظم_رهبری نیز به بهانهی دیدار رمضانی با شعرا، به آن گوشزد کرده، فرمودند:
💬 «راجعبه زبان [فارسی]، بنده حقیقتش [این است که] نگرانم؛ واقعاً نگرانم.... من از صداوسیما گلهمندم به خاطر اینکه به جای اینکه زبان صحیح را، زبان معیار را، زبان صیقلخوردهی کاملاً درست را ترویج کنند، زبان بیهویّت، گاهی غلط، تعبیرهای غلط و بدتر از همه پُر از تعبیرات فرنگی و خارجی و مانند اینها را دارند ترویج میکنند.... ما بیخود و مُفتامُفت داریم زبان خودمان را آلوده میکنیم به زوائد مضر....»[6]
📚 پینوشتها:
3. حلیمه جعفرپور و محسن معصومی، «ریچارد فرای و روایت پیوستگی فرهنگ ایرانی»، مجله ایران نامگ، بهار 1396.
4. عبدالحسین زرینکوب، آشنایی با تاریخ ایران، تهران: سخن، 1395، ص285.
5. پیشین، ص290 و 291.
6. بیانات معظمله در دیدار جمعی از شاعران و اهالی فرهنگ و ادب به مناسبت میلاد امام حسن مجتبی ع، 30 اردیبهشت 1398.
✍🏻 #محمدمهدی_سلامی_پوریان
#گروه_تاریخ
#مسجد_گوهرشاد
💠اندیشکده برهان💠
@BORHAN_IR
🔶 مذاکره یعنی شکست! (بخش دوم)
🔹 حوادث در #غرب_آسیا با سرعت و عمقی مثالزدنی و با وجود کمترین سطح دخالت و هزینه #ایران، به سود جمهوری اسلامی در حرکت است؛ درک همهجانبه #امریکا از این اتفاق است که عطش او را برای توقف این مسیر در قالب حتی یک گفتگوی کوتاه در راهروهای #مجمع_عمومی #سازمان_ملل_متحد در #نیویورک شدت بخشیده است. در چنین شرایطی مذاکره نکردن میتواند اهداف سیاسی، نظامی و حتی اقتصادی ایران را بیشازپیش در دسترس قرار دهد. یکی از مهمترین این موفقیتها کاهش هرروزهی وابستگی کشور به نفت بر اثر تحریمهاست.
⚠️ از سوی دیگر مذاکره با #ایالات_متحده به چند دلیلِ روشن، غلط است:
1️⃣ تجربه #مذاکره با غرب پس از #انقلاب_اسلامی هیچگاه مثبت نبوده است؛ حتی در بهترین شرایط و روابطی که برخی جریانات داخلی در قدرت با دولت اوباما برقرار کردند نیز، هرگز رخداد قابل دفاعی واقع نشده است. در حالی که دولت #اوباما با عمل به وعدههایش میتوانست دست برتر غربگرایان در سیاست ایران را برای سالهای طولانی تضمین نماید، اما خلف وعده او و دستاورد #تقریباً_هیچ آن زمان ثابت کرد که تغییر دولتها در آمریکا هیچ معنایی برای تغییر سیاست در قبال ایران ندارد.
2️⃣ #مذاکره_با_آمریکا و موکول کردن حل همه مشکلات به آن، مصادف است با ایجاد حالتی از «تعلیق» در تمام بخشهای کشور که شکست قطعی مجدد مذاکرات نیز منجر به سرخوردگی سیاسی بخشی از مسئولین و مردم و در نتیجه اضرار دیگری به کشور میشود که فرمودند: «من جرّب المجرّب حلّت به الندامة»
3️⃣ مذاکره مجدد جمهوری اسلامی با #آمریکا در شرایطی که:
✅ #حزبالله لبنان به الگوی عزتمندانهای از «#موازنه_رعب» با دشمن #صهیونیستی دست یافته است؛
✅ #حشد_الشعبی بر تمام دشمن تکفیری پیروز شده است؛
✅ #انصارالله #یمن معادلات جهانی را بر هم زده است و...
به مثابه ضربهای اساسی بر پیکره #محور_مقاومت است؛ زیرا این استاندارد دوگانهای است که مذاکره با آمریکا برای ایران مفید و برای حزبالله مضر باشد! در نتیجه تأثیری سوء بر وجهه سیاسی و اعتقادی انقلاب اسلامی خواهد داشت.
4️⃣ شرایط فعلی کشور سبب ترک اعتیاد بخش اقتصادی ایران به #نفت، وابستگی به خارج و اتکا به نیروی خارجی است. در این وضعیت با وجود همه سختیها و مشکلاتِ پیشآمده، اما میتوان به فردای کشور به شدت امیدوار بود؛ در غیر این صورت، همچنان در مسیر #اعتیاد به #رانت نفتی حتی بخشهای فرهنگی نیز تباه خواهند شد.
5️⃣ در نهایت اینکه شرایط بینالملل و اظهارات رهبران غربی نشان میدهد که جمهوری اسلامی و ملّت ایران، بخش عمده مسیر #مقاومت در برابر غرب را پیموده است و هماینک در فاز پایانی این نبرد قرار دارد. بدیهی است که آمریکا و غرب بیش از این توان و امکان فشار بر جمهوری اسلامی را ندارند، اما #ملت_ایران تابآوری بسیار بیش از این را نیز دارد. همه معادلات به سود ایران در جریان است و هرگونه بازگشت از این مسیر به معنای «صفر کردن» همه مجاهدتها و تلاشهایی است که تا انتهای این مسیر صورت گرفته است.
✍🏻 #گروه_سیاسی
👈🏻 پیوند بخش اول
💠اندیشکده برهان💠
🆔 @BORHAN_IR
🔶 نگاهی به بسترهای آغاز حمله عراق به ایران
🔺 به بهانهی آغاز #هفته_دفاع_مقدس
🔹 مقاله حاضر تلاش میکند تا به شکلی مختصر به عوامل اصلی جنگ #عراق علیه #ایران بپردازد. از این رو، به اختصار به برخی زمینهها و علل تاریخی، شرایط داخلی دو کشور و بسترهای بینالمللی شامل عوامل منطقهای و فرامنطقهای این #جنگ اشاره خواهد شد. در پایان نیز دیدگاه حضرت #امام_خمینی (ره) در این زمینه بیان میشود...
👈🏻متن کامل مقاله در پایگاه اندیشکده برهان👉🏻
✍🏻 #مجید_میری
#گروه_تاریخ
#جنگ_تحمیلی #دفاع_مقدس #صدام
💠اندیشکده برهان💠
🆔 @BORHAN_IR
🔶 #جنگ_تحمیلی؛ عرصهای درونزا برای ارتقاء ملی و برونگرا برای رشد جبهه مقاومت
🔹 در بدو پیروزی انقلاب، چالش اصلی #انقلاب_اسلامی با نظام سلطه (در حوزه مسائل نظامی)، وجود موانع جدی بر سر خرید و دریافت ابتداییترین تجهیزات نظامی برای کشور بود. جمهوری اسلامی، در دوران #دفاع_مقدس ـ خصوصاً در اوایل آن ـ از جهات گوناگون، با محدودیتهای بسیاری در حوزهی تهیهی سلاح، مهمّات و ابزارهای جنگی مواجه بود. این محدودیتها در حالی بود که طرف مقابلِ میدان یعنی #رژیم_بعث #عراق، نهتنها از پشتیبانی سیاسی، نظامی و اقتصادیِ ابرقدرتها برخوردار بود، بلکه از این فراتر، برخی محدودیتها و تحریمهایی هم که تا پیش از جنگ ۸ساله شامل حالش میشد، با شروع #جنگ از او برداشته شد تا در مقابل جبهه انقلاب، با فراغ بال بیشتری به درگیری بپردازد!
🔹 اما با تمام این اوصاف و علیرغم عدم تقارنی که در میزان داشتههای مادیِ دو جبهه مشاهده میشد، به سبب آنکه انقلاب اسلامی دین خدا را نصرت کرد و در مسیر #صراط_مستیقم گام برداشته بود، خدای متعال نیز آن را نصرت کرده، اقتدار و توان نظامیاش را تا بدانجا بالا بُرد که امروزه نهتنها در حوزهی نظامی و تسلیحاتی به مرز خودکفایی رسیده، بلکه در راستای حمایت از مظلوم و تحقق #آرمان_قدس_شریف، تسلیحات خود را به برخی کشورها، مِنجمله گروههای عضو #جبهه_مقاومت ارسال مینماید. به دیگر سخن، ملتی که روزگاری، محتاج تأمین اوّلیات خود برای دفاع از خاکش بود، امروز نهتنها خاک خود را تمام و کمال حفظ کرده، بلکه #عمق_راهبردی خود را نیز افزایش داده و #محور_مقاومت را با توان نظامیِ بومیِ خویش تجهیز نموده است؛ موضوعی که به درستی در #بیاینه_گام_دوم_انقلاب از سوی #مقام_معظم_رهبری بدان اشاره شده است...
👈🏻متن کامل مقاله در پایگاه اندیشکده برهان👉🏻
✍🏻 #محمدمهدی_سلامی_پوریان
#گروه_تاریخ
💠اندیشکده برهان💠
🆔 @BORHAN_IR
🔶 نهضت کاهش خامفروشی را از کجا آغاز کنیم؟
🔺 مقصر خامفروشی در صد سال اخیر کیست؟
🔹 نگاهی به #صنعت_نفت کشور این سؤال را در ذهن ایجاد میکند که چرا پس از گذشت نود سال از سابقهی نفتی در کشورمان، هنوز هم قسمت عمدهی صادرات کشور را صادرات #نفت_خام تشکیل میدهد و علیرغم سودآوری صنعت #پالایش و #فرآوری، ایران سهم چندانی در این بازار ندارد؟ حال آنکه #آمریکا و #اروپا بهتنهایی پنجاه درصد ظرفیت پالایشی جهان را دارا هستند و این رقم در منطقهی #خاورمیانه بهعنوان قطب اصلی تولید #نفت جهان، کمتر از هشت درصد است.
البته کشورهای #عربستان و #کویت با تأسیس شرکتهای پالایشی در کشورهای پرمصرف، نفت خود را به این کشورها رسانده و با پالایش آن، نهتنها بازار و میزان فروش خود را تثبیت میکنند، بلکه با تبدیل آن به ارزش افزوده، سودهای کلانی کسب میکنند.
🔹 بررسی تاریخچهی صنعت نفت کشورمان نشان میدهد که شکلگیری و رشد صنعت نفت ایران، در نیازهای جوامع خارج از مرزهای این کشور ریشه داشته است. رشد بدنهی صنعت نفت کشورمان در طی مدت نودسالهی خود، در حالی صورت میگرفت که خارج از چارچوب اقتصاد داخلی قرار داشت. به عبارت دیگر، در دیدگاه متولیان داخلی اقتصاد ایران، صنعت نفت صرفاً بهعنوان یک تأمینکنندهی ارز معتبر به حساب میآمد که طبیعتاً در چنین شرایطی، فرق چندانی برای آنها نخواهد داشت که ارز بهدستآمده از طریق صادرات نفت خام به دست آید یا از طریق صادرات فرآورده.
🔹 تکیهی #مقام_معظم_رهبری بر لفظ «نهضت جلوگیری از خامفروشی» نیز برآمده از نیاز برای ایجاد یک حرکت و جریان اجتماعی و اقتصادی در بین مسئولین و مردم با توجه به مبانی اعتقادی و مؤلفههای ایمانی در این جهت است. لذا میتوان گفت که علت تامهی #خامفروشی در ایران، نه فقدان دانش فرآوری، بلکه به دلیل فقدان اراده و عزم برای جلوگیری از خامفروشی در بسیاری از تصمیمگیرندگان است.
👈🏻متن کامل مقاله در پایگاه اندیشکده برهان👉🏻
✍🏻 #علی_مصطفوی
#گروه_اقتصادی
💠اندیشکده برهان💠
🆔 @BORHAN_IR
🔶 حزب رستاخیز چگونه روند انقلاب را تسریع کرد؟
🔺 به بهانهی انحلال آخرین حزب حکومتی عصر پهلوی
🔹 #حزب_رستاخیز همراه با افزایش قیمت #نفت، تأسیس و با تشدید #انقلاب_اسلامی، منحل شد.
آنچه مقالهی حاضر درصدد تبیین آن است، چرایی تأسیس این #حزب و نقش آن در تسریع وقوع انقلاب اسلامی است...
👈🏻متن کامل مقاله در پایگاه اندیشکده برهان👉🏻
✍🏻 #مجید_محمدی
#گروه_تاریخ
💠اندیشکده برهان💠
🆔 @BORHAN_IR
🔶 #آبادان در حصر عراق یا اسیر بیتدبیری؟!
🔺 بازخوانیِ #حصر_آبادان توسط نیروهای بعثی
🔹 روز 31 شهریورماه 1359 مرزهای ایران مورد هجوم سراسری #عراق قرار گرفت. یگانهای پرشمار ارتش عراق از محورهای مختلف اقدام به پیشروی در #خاک_ایران نمودند. در این میان، نیروهای لشکر 3 عراق در 19 مهرماه 1359 در منطقهای که هیچگونه مواضع دفاعی در آن وجود نداشت، از رودخانهی #کارون عبور کردند و شهر آبادان را به محاصرهی خود درآورند. این واقعه در تاریخ #جنگ_تحمیلی به حصر آبادان شهرت یافته است.
🔹 بدیهی است تصرف آبادان از سوی عراق برای ایران اهمیت مضاعفی داشت، چرا که اولاً آبادان بخشی از خاک ایران بود و ثانیاً آبادان نقطهی کلیدی در استراتژی نظامی عراق محسوب میشد و اشغال آن میتوانست خسارات جبرانناپذیری بر جای گذارد.
🔹 در این میان، #امام_خمینی (ره)، به دنبال حصر آبادان، مکرر بر شکستن محاصرهی این شهر تأکید میکردند. همچنین، علیرغم تلاشهای ایثارگرانهی نیروهای مردمی و #سپاه پاسداران، #بنیصدر نه تنها سعی در تقدیر از این قبیل اقدامات ننمود، بلکه هرجا فرصت یافت، به آنها تاخت و آنان را تحقیر نمود.
وی به جای روبهرو شدن با واقعیت و بهرهگیری از همهی ظرفیتهای کشور برای مقابله با دشمن، زبان به انتقاد علیه نیروهای انقلاب گشوده بود و مسئلهی جنگ را نه یک تهدید جدی علیه #تمامیت_ارضی و استقلال کشور، بلکه محملی برای نقزدنهای سیاسی علیه رقبای خود تلقی میکرد.
👈🏻متن کامل مقاله در پایگاه اندیشکده برهان👉🏻
✍🏻 #محمد_نصر
#گروه_تاریخ
#عملیات_ثامنالائمه #شکست_حصر_آبادان
💠اندیشکده برهان💠
🆔 @BORHAN_IR
🔶 نقش #خانواده در تجلی «اقتصاد مقاومتی»
🔺 الزامات اجتماعی تحقق اقتصاد مقاومتی
🔹 #اقتصاد_مقاومتی مجموعهای از استراتژیهایی است که در شرایط #تحریم تجویز میشود. در این استراتژی تمامی عوامل اقتصادی اعم از دولت، تولیدکنندگان و خانوارها وظایفی را عهدهدار میشوند که اجرای آنها نه تنها آسیبپذیری اقتصاد در شرایط تحریم را به صفر میرساند، بلکه باعث شکوفایی و #رشد_اقتصادی در شرایط مذکور میشود.
🔹 نوشتار حاضر، تحلیلی از نقش خانوادهها در تجلی اقتصاد مقاومتی است که همانا مسئلهی #مدیریت_مصرف و بررسی ابعاد آن است. #اصلاح_الگوی_مصرف، به عنوان راهبرد بلندمدت و نیز هدایت مدگرایی فعلی و ایجاد مکانیسم مالی برای جذب سرمایههای خُرد به عنوان راهبرد کوتاهمدتِ مدیریت مصرف قابل طرح است.
👈🏻متن کامل مقاله در پایگاه اندیشکده برهان👉🏻
✍🏻 #علیاصغر_قائمینیا
#گروه_اقتصادی
💠اندیشکده برهان💠
🆔 @BORHAN_IR